На моите пчели зимата 2014 срещу 2015 нямаха зазимени търтеи. ОООбаче тази зима има доста, въпреки младите майки, новите рамки и силната за мен година... мед отводки
На моите пчели зимата 2014 срещу 2015 нямаха зазимени търтеи. ОООбаче тази зима има доста, въпреки младите майки, новите рамки и силната за мен година... мед отводки
И при мен е така.
ЗАЩО?
Така беше и 2013г. и после стана .......
Използвам строителна рамка, което означава, че търтеите в семействата ми са относително малко и въпреки това при наличие на много млади пчели, при липса на площи за снасяне, при липса на пити за градеж се роят.
Увеличаването на търтеевото пило е по-скоро индикатор за намерението им да роят, но отстраняването му само по себе си не е спирачка.
Аз от наблюдение съм си направил следните изводи - първо увеличават търтеевото, после остават без открито пило и накрая залагат маточници.
Предполагам искаш да кажеш без ДОСТАТЪЧНО открито пило.
Това имах и аз предвид, че преди да останат с малко свободни площи за снасяне и съответно малко открито пило увеличават рязко търтиевото пило. Ако няма подходящи килийки разкревят нормални и въобще щом си наумят правят го. Обаче ако това е така, защото имат намерение да се роят още преди да има недостиг на място за открито пило пак сме в началото. Ами ако това намерение се подклажда още от предния сезон?
Доволно пчели,които са минали през всички етапи на работа-демек амортизирани.Да предполижим,че доволното количество пчели не са амортизирани и като им добавим три рамки пило,за колко време ще се развие това семейство,за да превключи от инстинкт за размножаване към инстинкт за събиране на храна?
Е, браво!!! Темата накрая се отприщи и колегите започнаха да пишат по същество, а не празни брътвежи и да търсят на кой да му вдигнат гълъбите. Надявям се да се включат и други като споделят от опита си, защото според мен това е основния смисъл на форума. Относно търтиевото пило и количеството търтей в семейството от моя скромен опит до сега съм разбрал, че наличието на много такова, води до предстояща смяна на майката.
Весели празници!
Keep Walking...
Намерението да се роят е записано в генетичния им код, а всичко друго като започнем от типа кошер, са наши действия за възпиране на това им желание.
Определено има значение предният сезон, но дотолкова доколкото за да рои едно семейство трябва да има много млади пчели, което означава да излезе силно от зимата и да има достатъчно запаси от мед и прашец, които да "превърне" в пчели ( неща които осигуряваме при зазимяването ).
Един вид ние като пчелари, в стремежа си да имаме силни семейства за акацията, играем винаги на ръба на засадата.
Нямам голям опит с рапица, но ако трябва да ги възпирам от роене при наличието и, бих сложил магазин, на който половината пити са неизградени, премахване на търтеевото пило със строителна рамка, отнемане на възможно най-много прашец. Това ще намали добива на мед от рапица, но пък ще спаси акацията. И все пак колегите с рапица най-добре знаят как става.
Наличие то на много търтеи е предвестник на роенето. Новата майка, която остава в кошера трябва да се оплоди. Има два вида роене такова с цел размножаване и такова за напускане на жилището. Инстинктът за размножаване не е най-приоритетен и това се ползва за прекратяване на роевото настроение
Тъкмо се връщам от обиколка по пчелините. Минах да ги нагледам, ем за последно за 2015, хем да видя какво става че тука духа да те извее. Та по същество... обиколих в друга посока, че на там не бях ходил а до последно незнаех дали ще имам рапица на единия пчелин. Мдааа оказа се че има в близост от 2км големи блокове, та в съчетание с тези търтеи в семействата, силни семейства и никакъв опит с паша като рапицата мисля, че ще се забавлявам... но поне свободни кошери и сандъчета за отводки бол....
п.п. Бат Тянко обикалях района... ще имаш рапица![]()
Пак ли ти, Василевсе?
Много просто изглежда на страниците от книгите или описано тук във форума.
Пак те питам с колко кошера изпаднали в роево настроение си се сблъсквал в практиката си? Колко от тях си успял да овладееш като използваш теорията, че инстинкта за роене не е основен?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))