2012г. купих нов кошер ДБ и отводка на 4 рамки. Пролетта на 20 април 2013г. прегледах плодника: 8 пити със запечатано пило, от летва до летва, че и отгоре/на горните летви бяха построени килийки и в тях бяха захранени личинки/. На 9-та пита имаше открито пило и само 10-та беше пълна с мед. Не съм го проверявал, не съм го и измислил, а съм го чел в книгите, че 1 пчела покрива 3 килийки. =>Ако това всичкото пило от 8 рамки се излюпи /а то няма друг избор/, дори и всички по стари пчели да са измрели, ще има нужда от 8*3=24 плодникови пити /кошера е 10 рамков/. При такава пренаселеност, не виждам, как пчелите носещи нектар ще стигнат до магазина. Даже не виждам водата винтилирана от нектара как ще стигне до прелката, че да излезе на вън.
И мен да ме поставят в такава пренаселеност, и аз ще роя.
Тогава бях абсолютен новобранец. Виждах че пчелите са насекоми, но не осъзнавах способноста им да се размножават с огромни темпове /типично за насекомите/.
Мисля, че разковничето до голяма степен се състои в това: не оценяваме кога ще се пренасели кошера и това е основната причина за допускане на роене.
Изучавал съм технически науки. Биология и химия са ми чужди. Допускам, че има и други /по-тънки/ предпоставки за роене /тук имат думата биолози и ветеринарни лекари/, но мисля, че другите предпоставки оказват влияние по-рядко.
Дано не съм досаден, но искам да довърша разказа.
Позвъних на човека който ми донесе отводката /донесе ми я попътно/. Описах му положението. Той ми поръча да сложа два магазина, да вдигна всичкото запеатано пило горе и да попълня с изградени пити или с восъчни основи. Изпълних препоръката му, изградени пити нямах и сложих само основи, след десет дена всичките 10 основи бяха изградени, кошера не се рои и събра много мед.

Цитат