Слави, колко пъти Матеев повтаря, колкото повече пчели, толкова повече пари. Въпроса е как от тези пчели да вземеш пари?
Преглед за печат
Слави, колко пъти Матеев повтаря, колкото повече пчели, толкова повече пари. Въпроса е как от тези пчели да вземеш пари?
Пробвай, половината от кошерите да не ги подхранваш изобщо, никакви питки, никакъв сироп, ако естествено имат необходимите запаси.
Давай им пространство за развитие /разширявай ги/, след като стане топло, и забелят питите с нов бял восък, и започнат да удължават килийките с мед най-отгоре, под покривните дъски.
Само трябва да ги следиш дали имат достатъчно мед, около април-май /1200 метра/, но не ги прехранвай.
Прехранване – роене.
Имат ли 10 кг. с мед никакво подхранване. За да не умрат от глад при лошо време, когато в питите има под 8 кг. с мед, тогава ги храни.
Ха-ха ..... това не съм го казвал, но го подкрепям. Иначе моята концепция е следната:
Колкото повече майки снасят за тебе през активния сезон, толкова по-добре.
Много майки ==> Много пчели ==> Много продукция (независимо каква е тя). За мене пчелните семейства са ПРОИЗВОДСТВЕНА МАШИНА. Тази машина трябва да работи на ПЪЛНИ ОБОРОТИ - иначе защо съм давал пари да я създам или закупя. Няма значение какво ще произведе тази машина - пило, пчели, восък, прашец или мед - всичкото това може да се продаде и да донесе доходи.
И тука идва тънкия момент - как да накарам колкото се може повече пчели да работят за мене?
Отговора е много прост - КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МНОГО МАЙКИ трябва да започнат да снасят за мене яйца КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-РАНО по време на активния сезон. Това е базовата концепция, а всичко останало е следствие.
Ако човек започне да си прави сметката кое е по-добре - силно семейство за акацията и 20 kg мед или изроило се семейство преди акацията и 4 отводки, което означава 4 майки, снасящи яйца за мене цели 4 месеца - кое е по добре? Май 4-те отводки с 4-те майки е по-добре. Ха-ха ...... нищо не искам да убеждавам никого - просто е въпрос на добре направени сметки, и който може и знае как да си ги направи, печели по-добре от останалите.
Това е – печалбата, тя е преди всякакви принципи! Вижте я по-долу…..
„Ако човек започне да си прави сметката кое е по-добре - силно семейство за акацията и 20 kg мед или изроило се семейство преди акацията и 4 отводки, което означава 4 майки, снасящи яйца за мене цели 4 месеца - кое е по добре? Май 4-те отводки с 4-те майки е по-добре. Ха-ха ...... нищо не искам да убеждавам никого - просто е въпрос на добре направени сметки, и който може и знае как да си ги направи, печели по-добре от останалите.“
Но, Матеев, ти така разбиваш пчелите, само и само за да не се роят, на слаби семейства, които са предразположени на болести, как ще го коментираш? И после си ги лекуваш, нали е така!
Има пчелари, които не желаят да продават отводки, как ще го коментираш?
Който е чел книгата на Лазутин, ще ме разбере много добре. Там е описана точно тази логика на пчеларите–промишленици.
Те /пчеларите–промишленици/ не могат да се справят с роенето, затова започват да продават пчели и отводки, вместо да произвеждат пчелни продукти.
Т.е. те са некадърни пчелари, които не могат да произведат пчелни продукти /мед, восък, клей, прашец/, защото пчелите им се роят всяка година!
Bravo! I az sym zalejacite s tqsno -visoka ramka!
Здравейте колеги , нищо не разбирам от кошер " Лежак" , виждал съм само един път при един приетел и той имаше само един. Та въпроса ми е , може ли според вас , които отглеждате пчелите си в лежаци да ги разширите с ВО и изградени пити през една еднократно на пролет и да ги отворите след това чак на есен ? Аз имам Фарари и попитах колегите с Фарар за тази възможност , но май се оказа , че никой не е пробвал такава технология. Прочетох книгата на Лазурин и там пише , че може !
Благодаря за отговорите предварително.
Като всеки кошер и с лежака трябва да се работи по някакъв определен начин. Лазурин казал, че може. Може, но трябва да се съблюдават различни условия, а това поставяне на пити и основи си е чиста проба - мързел. Какво ще се получи, ако ги сложим по този начин? Ако времето е топло и има паша ще се получи едно що годе добро развитие на кошера, но ако застудее? Ако застудее, майката ще намали снасяне, ще спре градежа, семейството ще изостане от развитие и т. н.. При нормално подаване на пити или основи температурния режим ще се запазва и постепенно семейството ще се развие и ако има и обилна паша ще даде и доволно мед, а в предния случай може и да няма такъв. Та значи според Лазурин може, но според мен - НЕ.
Благодаря ти за отговора колега Соларис, значи мога да птобвам , но след акациевата паша , когато времето е що годе стабилно и топло.
Можеш да пробваш, но както казах трябва да се следят условията. Но пак казвам, че съм по склонен да кажа - НЕ отколкото ДА. Аз имам лежаци и понякога като се претоварят с малко повече пити или основи(магазинни) - говоря за 2-3 и не се получава искания резултат, а камо ли да се разшири в плодника и то с повече.
Aз,мисля,че би могло да се получи.Разширяването трябва да стане непосредствено преди пашата.Майката с откритото пило остава в единия край,а запечатаното в другия край,като м/у тях поставиш рамките за разширение.Восъчните основи поставяш откъм откритото пило(може и между),а изградените рамки към запечатаното пило.
Това не съм го правил!
Тъкмо си мислех, че никой не отговаря на колегата и в двете теми, защото просто няма такива мързеливи пчелари. :cool: Може да се поставят 3-4 корпуса едновременно -април и на 1-ви август да се търсят.Какво ще се намери е въпроса.Според мен -ще има и радост, и сълзи.:bigsmile:
Ако толкова лесно можеха да заработят две майки в един кошер,майкопроизводителит щяха да "умрат" от глад.Да знам,че пчелите ще заложат маточници,но се чудя,коя по-напред ще изчезне плодната или неплодната.....
Това разширяване се казва - едноразово. Правя го когато пчелите в лежака покриват най-малко 12 пити. Всичките премествам към дъното на кошера, а на тяхно място поставям поне 8 рамки. ВО и изградени пити през една. Кошера,ако не се наложи, не го отварям следващите 30 дни.
Добре дошъл Лежаков,
благодаре за отговорите , но май трябва да чета от начало за да се сетя какви идеи съм имал.
При фарарите еднократно разширяване не става или поне при мен е така , пробвах миналата година с десеттина кошера. Резултата беше катастрофален .
При лежаците /24-25 рамки/, за "много силен кошер" разбирам - пълен с пчели и пило. Няма място за такова разширяване. Едноразово се разширяват преди, а не по време на "много силна паша". Температурата да е около средната за месеца, без резки застудявания и продължителни валежи, за следващите две седмици.
Много е добре да се разшири предварително кошера с основи и пчелите да ги изградят преди „голямата” паша, но кой ще ги стмулира за да го направят? С готови изградени може да се получи номера с що годе силни семейства, но тук пак играе голяма роля температурата.
Половината са изградени пити, останалите ВО. Поставят се през една.
Да. Ясно е, че така ще се направи, но ефекта какъв ще е? При силна паша ще изградят основите и заедно с празните пити ще ги напълнят, но има вариант майката да ги осемени или пък през това време пашата да привърши и да останат само едни изградени основи и тук - там напръскани с нектар. Виждали сме го в магазините. Силен градеж и след ден два всичко спира. Значи факторите са доста които да се случат за да се получи успех. Не е 100% гаранция както и много други неща в пчеларството.
Никога няма 100% гаранция. Винаги има поне едно "АКО". Идеята на този метод на разширяване, е да не се безпокои семейството за по-продължителен период. През това време /при добри климатични условия/, пчелите намират начин да изградят 3-4 восъчни основи. Майката осеменява празните пити /колкото може/. Семейството се придвижва към входа /бавно/, а нектара /колкото дал господ/ се складира по рамките в дъното на кошера. Тъй като, през цялото това време аз не пипам, то и грешките са сведени до минимум.
Смятам, че темата за едноразовото разширяване се изчерпа. Започваме да навлизаме в дебрите на философията, а там съм слаб.
На стр.29 забелязах неясноти по отношение на страничните прелки при лежаците. В момента нямам време, но скоро мисля да внеса малко яснота по този въпрос.
От няколко години ми се върти една идея и тази година ще я направя с лежаци .
При нормални условия Слънчо , ще ми дадат повече от Дадан-Блат .
Рамките през една .
При едноразовото разширяване, изградените рамки и ВО се поставят през една.
Гледай си лежаци и до всеки от тях по една отводка .
Преди главната паша направи налитане на работна муха .
Благодаря за съвета.
Толкова години четене из форумите, сини, зелени, пенбени, не видях някой да каже - не - може и да не се изкара мед по тази и тази причина. Всеки изкарва и то все повече и повече. За да се изкара повечко мед са необходими добре развити семейства, но дали всички ще са такива? Метеорологичните условия да са подходящи, а такива ли са винаги? В зависимост от тях ще се развие добра или лоша паша. Един градус да е по ниска температурата и сбогом паша - примерно. Системата кошери не е от особено значение, тъй като всяка една е направена така, че да задоволи изискванията, стига пчеларя да е с необходимия опит и знания, а и да е на пчелина си. Та дали ще е лежак или стърчак все тая. Няма ли условията - чакай мед.
Е не си прав!Имам само два–24 р.и 28 р.Основно ги използвам за запасните майки/4 и 5 отделения/На малкия съм направил магазин,затова преди рапицата отнемам 2 от резерваците и ги правя отделни с–ва.След рапицата са пълноценни с–ва.Слагам му магазина и му гледам сеира.След рапицата го оставям на 1 майка.Не му трябва отводка,нито налитане за следващите паши/2/.Със големия си тренирам гол рой,пак по време на рапицата.Малкия мислех да го префасонирам за топло подреждане,но колегата Лежаков престана да пише.А имах питане,та затова се отложиха нещата с топлото.На есен отново запасняк.На пролет –медовик.Така че,вземи и си направи 1 лежаче,ей тъй,само за проба.Няма да съжаляваш.Все пак сме хоби,а не супер–професионалисти.
И аз не съм ги упоменал .
Вече споменах че, на страница 29 забелязах неяснота по отношение на страничните входове при лежаците. Както знаете, тези кошери се различават по своя обем, а от тук и по своето предназначение. Малките лежаци /16-18 рамки/ не се нуждаят от допълнителен страничен вход. Кошерите с над 20 рамки задължително имат поне един страничен вход. Той се намира на лявата страна /ако го гледате отпред/. Това е по-топлата част на кошера. Аз пък на моите направих и от двете страни. По този начин кошера става по функционален и не ми налага ограничения при прилагането на различните методи за отглеждане. Например:
1. Четри отводки /по 6 рамки/ в един кошер. Всяка от тях с отделен вход. Така могат и да презимуват, а на пролет са добре дошли за всеки пчелар.
2. Голям лежак с магазини и една майка помощница. Помощното семейство използва страничен вход.
3. Двусемейно отглеждане. По-безопасно е когато входовете на семействата са на различни страни на кошера.
4. През зимата, до основното семейство презимува една тлъста отводка. А през пролетта - две майки в един кошер. Ще ядеш мед от овошки.
Има и доста ситуации, при които страничните входове помагат за разрешаването на възникналите проблеми.
При мен няма рапица. Няма и главна паша. Няма и защо да бързам. Последните години разчитам на продължителна, умерена и разнообразна паша. Поради тази причина, семействата трябва да са големи и силни.
То рапица скоро никъде няма да има, поне така се говори, че спират субсидиите за нея. Примерно, специално при мен, тази година за първи път от доста време няма рапица.
При мен я изораха, била измръзнала! За разширяването с ВО. От годините опит съм остановил, че ако разширяваш с ВО, пита, ВО е грешка. Пчелите напълват с мед готовите пити и ги раздуват, от което основите не се изграждат хубаво. Затова практикувам, само ВО или пити и след тях ВО.
Та като сме започнали да говорим за лежаци да питам и аз нещо. Може ли една майка да го напълни този гардероб? Казах една.
Всяка нормална майка би го направила.Все едно 12ДБ с 2 магазина...
Какво е предимството на лежака пред ЛР-а, професионалните пчелари работят изключително с ЛР и ДБл....и тъй като мисля да остана хоби-пчелар с до 60-70 кошера, и затова Ви питам, колеги, има ли предимства Лежакът пред останалите системи в малките пчелини, и най-вече в добива на мед.
Калине,тука си в грешка.До 18–24 рамки е желателно да имат и магазин.Може би колегата Лежаков трябва да си каже думата,но вие отново го накарахте да се оттегли.Мое мнение,не ангажиращо никого.До 18рамков,с магазин ,ЕДНА МАЙКА може да да задоволи конфигурацията с необходимите пчели и пило.От там нагоре са необходими 2 броя майки.Има различни лежаци.Някои се отварят отстрани,други отзад и се отнемат запечатаните пити с мед.Това е мнение вследствие на работата ми с моите 2 лежака–от 82 г. и сега си ги ползвам.Кеф ми за едно,кеф ми за друго;).
Няма да ти чупя хатъра,брой ги както искаш.Иначе под капака на моите лежаци има по две майки.Е понякога и нито една...
А как стои въпросът с роенето при лежаците в сравнение с това при ДБл-ата?....би трябвало поради големият/огромният обем на плодника да се роят по-малко от ДБл...но дали е така?
Може!Може и една,могат и 2-3 и аз мога и тате може.Стига да има нещо за "захранване",за пълнене....
Може да захрани такъв кошер!!
Определящо за това, колко голям е И трябва да бъде един кошер е метода на пчеларстване, както и наличието и силата на пашата!
При подвижното пчеларство, което практикувахме на времето с баща ми /бог да го прости/, кошерите ни бяха лежаци, 23 рамкови/бяха стационарно и индивидуално направени в ремаркето, което пригодихме за тази цел, на два етажа/. След развитието на семействата и местенето на 2 и следваща паша, се налагаше да слагаме допълнителни магазини, пак от рамки на Дадан-Блат, като тези магазини бяха 6 рамкови, а за по-силни семейства слагахме и по два такива магазина.
При един приятел видях 30 рамкови лежаци от фибран 5 см.За дъно се ползва цял лист 125-60см.Вътре има по 2 или 3 семейства разделени с плътна преграда,пролетта се развиват добре и когато настъпи главната паша ги обединява и не ги пипа до 20 август.Дърпа 15 рамки дб с мед и пак дели на 2 по 7 с млади майки.Твърди,че това е най лесния и доходен начин за отглеждане на пчели.
По-добре замълчи.Прочети първо тази тема и след това задай въпрос.
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=67
Антонов , през годините с лежаци съм постигал по-добри резултати от другите системи.
Повтарям - с една майка .
Та сега не разбрах - може ли две майки да работят в един кошер? Без прегради. Гледам тук - там някой ги подмятат с едни клечки, тръскат клетките докато им направят мозъците на боза, но в крайна сметка като извадиш питата на нея има ли две майки които да снасят заедно? Иначе другия номер с преградите може да се допусне за определено време. Дори може да се направи комплекс по този начин с много майки. Но и той обаче ще е до време. В крайна сметка пчелите пак ще се съберат около една майка или при няколко, но в по отдалечените краища на комплекса в който няма да се усещат. Дали такъв комплекс ще е възможен?:tres:
П.П. Антонов, ти какво ще кажеш?
Една година гледах 36 ЛР рамков лежак с три майки(в три 12 р. отделения).Бяха заедно целогодишно,зазимих ги трите и така иззимуваха.За добив няма да ти обяснявам.Така,че няма проблем да са заедно.А колко майки могат да живеят заедно без прегради,незнам.Питай шефа си,той нали гледа по 50-60 майки в един кошер.
Сигорно е ,че нЯма да осемини тия новите или пак божа работа?
Здравейте,
Преди време Софрон беше казал в една негова лекция: Преди да цъфне рапицата дава на семейство по 2л. сироп. След това слага магазините.
Поздрави, Г. Георгиев
То тоя инверт ,им изяде на някой хора хляба за лани и по лани.
Здравейте,
Друга ми бе "темата", не мога да кажа мисъл! Сипва сироп, и задръства плодника! Така започват да "трупат" в магазините.
А за другото сте абсолютно прави!
Поздрави, Г. Георгиев