Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 444

Преглед на хибрид режима

Вече споменах че, на страница 29 забелязах неяснота по отношение на страничните входове при лежаците. Както знаете, тези кошери се различават по своя обем, а от тук и по своето предназначение. Малките лежаци /16-18 рамки/ не се нуждаят от допълнителен страничен вход. Кошерите с над 20 рамки задължително имат поне един страничен вход. Той се намира на лявата страна /ако го гледате отпред/. Това е по-топлата част на кошера. Аз пък на моите направих и от двете страни. По този начин кошера става по функционален и не ми налага ограничения при прилагането на различните методи за отглеждане. Например:
    1. Четри отводки /по 6 рамки/ в един кошер. Всяка от тях с отделен вход. Така могат и да презимуват, а на пролет са добре дошли за всеки пчелар.
    2. Голям лежак с магазини и една майка помощница. Помощното семейство използва страничен вход.
    3. Двусемейно отглеждане. По-безопасно е когато входовете на семействата са на различни страни на кошера.
    4. През зимата, до основното семейство презимува една тлъста отводка. А през пролетта - две майки в един кошер. Ще ядеш мед от овошки.
    Има и доста ситуации, при които страничните входове помагат за разрешаването на възникналите проблеми.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков Виж публикацията
    Вече споменах че, на страница 29 забелязах неяснота по отношение на страничните входове при лежаците.
    Приемам забележки
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Снимки0243.jpg‎   Снимки0244.jpg‎   Снимки0247.jpg‎  

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Та като сме започнали да говорим за лежаци да питам и аз нещо. Може ли една майка да го напълни този гардероб? Казах една.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Всяка нормална майка би го направила.Все едно 12ДБ с 2 магазина...

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Всяка нормална майка би го направила.Все едно 12ДБ с 2 магазина...
    Не, не. Магазина отделно. Макар, че принципа на работа с лежак е друг.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Не, не. Магазина отделно. Макар, че принципа на работа с лежак е друг.
    Ми,като една НЕ може,пиши ги 2....Знаеш,че работя с 2 майки.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ми,като една НЕ може,пиши ги 2....Знаеш,че работя с 2 майки.
    Това с две майки в един кошер не го разбирам. Като долепя два кошера един до друг и ето ти лежак с две майки, като залепя още един и става с три майки. Ако има стена, за мен са два кошера.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Това, че твоите лежаци, имат магазин, не е меродавно. Т.е. не е задължително всички лежаци да имат магазин. Предполагам знаеш, че за по-лесно има модернизирани лежаци, които се отварят странично, като по този начин се отнемат медовите пити, които обикновено се намират в магазините.
    Калине,тука си в грешка.До 18–24 рамки е желателно да имат и магазин.Може би колегата Лежаков трябва да си каже думата,но вие отново го накарахте да се оттегли.Мое мнение,не ангажиращо никого.До 18рамков,с магазин ,ЕДНА МАЙКА може да да задоволи конфигурацията с необходимите пчели и пило.От там нагоре са необходими 2 броя майки.Има различни лежаци.Някои се отварят отстрани,други отзад и се отнемат запечатаните пити с мед.Това е мнение вследствие на работата ми с моите 2 лежака–от 82 г. и сега си ги ползвам.Кеф ми за едно,кеф ми за друго.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Калине,тука си в грешка.До 18–24 рамки е желателно да имат и магазин.Може би колегата Лежаков трябва да си каже думата,но вие отново го накарахте да се оттегли.Мое мнение,не ангажиращо никого.До 18рамков,с магазин ,ЕДНА МАЙКА може да да задоволи конфигурацията с необходимите пчели и пило.От там нагоре са необходими 2 броя майки.Има различни лежаци.Някои се отварят отстрани,други отзад и се отнемат запечатаните пити с мед.Това е мнение вследствие на работата ми с моите 2 лежака–от 82 г. и сега си ги ползвам.Кеф ми за едно,кеф ми за друго.
    Желателно, но не и задължително - така мисля, защото аз нямам опита с такива, но съм попивал мнения от колеги в нашия район. Що касае Лежаков, надявам се, че не съм аз човека, който го е принудил да не пише, защото не съм му опонирал.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    А как стои въпросът с роенето при лежаците в сравнение с това при ДБл-ата?....би трябвало поради големият/огромният обем на плодника да се роят по-малко от ДБл...но дали е така?

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •