Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 444

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Добре дошъл Лежаков,
    благодаре за отговорите , но май трябва да чета от начало за да се сетя какви идеи съм имал.
    При фарарите еднократно разширяване не става или поне при мен е така , пробвах миналата година с десеттина кошера. Резултата беше катастрофален .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Христакиев Виж публикацията
    Добре дошъл Лежаков,
    благодаре за отговорите , но май трябва да чета от начало за да се сетя какви идеи съм имал.
    При фарарите еднократно разширяване не става или поне при мен е така , пробвах миналата година с десеттина кошера. Резултата беше катастрофален .
    Такъв вид разширение може да се приложи само при много силен кошер и то при много силна паша. Температурите трябва да са високи иначе резултатите ще са винаги катастрофални.

Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Такъв вид разширение може да се приложи само при много силен кошер и то при много силна паша. Температурите трябва да са високи иначе резултатите ще са винаги катастрофални.
    При лежаците /24-25 рамки/, за "много силен кошер" разбирам - пълен с пчели и пило. Няма място за такова разширяване. Едноразово се разширяват преди, а не по време на "много силна паша". Температурата да е около средната за месеца, без резки застудявания и продължителни валежи, за следващите две седмици.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков Виж публикацията
    При лежаците /24-25 рамки/, за "много силен кошер" разбирам - пълен с пчели и пило. Няма място за такова разширяване. Едноразово се разширяват преди, а не по време на "много силна паша". Температурата да е около средната за месеца, без резки застудявания и продължителни валежи, за следващите две седмици.
    Много е добре да се разшири предварително кошера с основи и пчелите да ги изградят преди „голямата” паша, но кой ще ги стмулира за да го направят? С готови изградени може да се получи номера с що годе силни семейства, но тук пак играе голяма роля температурата.

Половината са изградени пити, останалите ВО. Поставят се през една.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Да. Ясно е, че така ще се направи, но ефекта какъв ще е? При силна паша ще изградят основите и заедно с празните пити ще ги напълнят, но има вариант майката да ги осемени или пък през това време пашата да привърши и да останат само едни изградени основи и тук - там напръскани с нектар. Виждали сме го в магазините. Силен градеж и след ден два всичко спира. Значи факторите са доста които да се случат за да се получи успех. Не е 100% гаранция както и много други неща в пчеларството.

Никога няма 100% гаранция. Винаги има поне едно "АКО". Идеята на този метод на разширяване, е да не се безпокои семейството за по-продължителен период. През това време /при добри климатични условия/, пчелите намират начин да изградят 3-4 восъчни основи. Майката осеменява празните пити /колкото може/. Семейството се придвижва към входа /бавно/, а нектара /колкото дал господ/ се складира по рамките в дъното на кошера. Тъй като, през цялото това време аз не пипам, то и грешките са сведени до минимум.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Лежаков бъркаш , не е точно така .

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    От няколко години ми се върти една идея и тази година ще я направя с лежаци .
    При нормални условия Слънчо , ще ми дадат повече от Дадан-Блат .

Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Лежаков бъркаш , не е точно така .
    И кое по точно не е така ????

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •