Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 444

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Гледай си лежаци и до всеки от тях по една отводка .
    Преди главната паша направи налитане на работна муха .
    Е не си прав!Имам само два–24 р.и 28 р.Основно ги използвам за запасните майки/4 и 5 отделения/На малкия съм направил магазин,затова преди рапицата отнемам 2 от резерваците и ги правя отделни с–ва.След рапицата са пълноценни с–ва.Слагам му магазина и му гледам сеира.След рапицата го оставям на 1 майка.Не му трябва отводка,нито налитане за следващите паши/2/.Със големия си тренирам гол рой,пак по време на рапицата.Малкия мислех да го префасонирам за топло подреждане,но колегата Лежаков престана да пише.А имах питане,та затова се отложиха нещата с топлото.На есен отново запасняк.На пролет –медовик.Така че,вземи и си направи 1 лежаче,ей тъй,само за проба.Няма да съжаляваш.Все пак сме хоби,а не супер–професионалисти.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Е не си прав!Имам само два–24 р.и 28 р.Основно ги използвам за запасните майки/4 и 5 отделения/На малкия съм направил магазин,затова преди рапицата отнемам 2 от резерваците и ги правя отделни с–ва.След рапицата са пълноценни с–ва.Слагам му магазина и му гледам сеира.След рапицата го оставям на 1 майка.Не му трябва отводка,нито налитане за следващите паши/2/.Със големия си тренирам гол рой,пак по време на рапицата.Малкия мислех да го префасонирам за топло подреждане,но колегата Лежаков престана да пише.А имах питане,та затова се отложиха нещата с топлото.На есен отново запасняк.На пролет –медовик.Така че,вземи и си направи 1 лежаче,ей тъй,само за проба.Няма да съжаляваш.Все пак сме хоби,а не супер–професионалисти.
    Гогол , де ме хвърли с 28 рамков . Моята идея е за 18-19 .

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Гогол , де ме хвърли с 28 рамков . Моята идея е за 18-19 .
    Четно число,като вмъкнеш и по 1,5 см. за прегради.А бе,зависи как ще ги експлоатираш през годината.Може и толкова,може и повечко.Нали знаеш,човешкото око няма...........

Вече споменах че, на страница 29 забелязах неяснота по отношение на страничните входове при лежаците. Както знаете, тези кошери се различават по своя обем, а от тук и по своето предназначение. Малките лежаци /16-18 рамки/ не се нуждаят от допълнителен страничен вход. Кошерите с над 20 рамки задължително имат поне един страничен вход. Той се намира на лявата страна /ако го гледате отпред/. Това е по-топлата част на кошера. Аз пък на моите направих и от двете страни. По този начин кошера става по функционален и не ми налага ограничения при прилагането на различните методи за отглеждане. Например:
    1. Четри отводки /по 6 рамки/ в един кошер. Всяка от тях с отделен вход. Така могат и да презимуват, а на пролет са добре дошли за всеки пчелар.
    2. Голям лежак с магазини и една майка помощница. Помощното семейство използва страничен вход.
    3. Двусемейно отглеждане. По-безопасно е когато входовете на семействата са на различни страни на кошера.
    4. През зимата, до основното семейство презимува една тлъста отводка. А през пролетта - две майки в един кошер. Ще ядеш мед от овошки.
    Има и доста ситуации, при които страничните входове помагат за разрешаването на възникналите проблеми.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков Виж публикацията
    Вече споменах че, на страница 29 забелязах неяснота по отношение на страничните входове при лежаците.
    Приемам забележки
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Снимки0243.jpg‎   Снимки0244.jpg‎   Снимки0247.jpg‎  

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Та като сме започнали да говорим за лежаци да питам и аз нещо. Може ли една майка да го напълни този гардероб? Казах една.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Всяка нормална майка би го направила.Все едно 12ДБ с 2 магазина...

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    А как стои въпросът с роенето при лежаците в сравнение с това при ДБл-ата?....би трябвало поради големият/огромният обем на плодника да се роят по-малко от ДБл...но дали е така?

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Та като сме започнали да говорим за лежаци да питам и аз нещо. Може ли една майка да го напълни този гардероб? Казах една.

Може,ако е от тия дето снасят по 9к яйца за 24 часа.Според мен тоя гардероб има поне 2-3 помошни семейства.
    Друго искам аз да попитам,може ли лежак без магазин да извадиш от него чиста акация?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •