Спокойно , ще яде Иван медец.
Преглед за печат
Ако се задържи времето да е слънчево през деня, и да превалява следобед, ще има за Иван, Асан и за Драган даже.
При мен цъфна преди около 3-4 дни. И гледам, че целия летеж е насочен натам.
Трагедията май ,че не е пълна ! Днес прежалих един час и се качих високо по южния скат по "Пътя на нектара" . Горе на високото положението е приемливо . Има дървета изцяло покрити, че листа не се виждат, но има и такива без висулки,без цвят яко ударени от последния мраз ! При факта,че на 3 км. има само един кошер и кой знае колко рояка по дупките ,може да намажем по филия ! Иначе още към 8 сутринта полудяха и в 17 се налудяха ! Пак напоява навън .
Абе то мед да не става само от акация, малко ли билки има по ливадите около Острец?!
По-добре да вали отколкото да е суша. Един колега, пчелар-бедуин от Сахара, как се надява да капне малко дъжд, че да пусне нектар кактуса в близкия оазис, ама няма. :bigsmile:
Колеги, аз в Тетевен взех да подхранвам че вали постояно.Вчера отворих 5 от силните и вътре пчели и пило много, но мед няма.Магазините ги сложихна 19.04.Обаче този дъжд прецака нещата.
Не iliew, не само от акацията ! Ама аз акацията все на варненци я продавам и не евтино, а все не стига ! Иначе туземците гледат подозрително на бистрото и много течното ! Бабите все ми викат :"Дай ми баби от онзи червеникавия с многото билки и не ми го преоскъпявай ":bigsmile:
P.s. Познаваш региона Илиев !!! Пчелар-разведка? :yo:
10 дни не бях виждал кошерите, но преди това им осигурих достатъчно работа. През тези 10 дни все бях на тръни защото чета за какво роене става въпрос. Днеска ги отворих, роево настроение няма, но такова нещо не съм виждал, нямаха по нито една килийка мед. Страшен глад. Само един , който е супер силен сложил даже в магазина на една рамка.
Че са гладни гладни. Аз до преди 2 седмици храних и миналата седмица два многокорпусни бяха заложили роеви маточници, направих 6 отводки и имаше по една пълна рамка на корпус и нещо като венец по рамките , но няма приток на нектар. Днес обаче се намърда в капана як рояк покри 6 рамки. Тая година ще правим отводки ще ловим рояци и ще увеличаваме армията.
Вчера и днес хубаво време и резултата е налице, между 3 и 6 рамки пълни с мед в магазините. Дано вече се оправя това време.
ДБ, четири са в момента, като след липата( ако даде господ) може да ги увелича с още един два. Небързам за никъде, а и те са само за лична консумация и разпускане. Като отида при тях сядам и по 3-4 часа ги гледам как работят и за нищо друго не мисля. Голям кеф ми доставят.
Иначе времето отново се скапа, от снощи като е заваляло и неспира. Темпетатура около 10 C°, няма жива пчела навън.
Малко добри новини.Липата цъфна и приноса на нектар е повече от добър.Така е от няколко дни.Има вече пълни магазини с нектар на по-силните семейства и градежа е добър.Ако задържи така няколко дни ще е супер.Ако пък и завали ще стане още по-добре.Дано само малко да охлади ,че вчера беше над 35 градуса и може липата да прецъфти бързо от жегите.
Събраха си от овошки и си го хапнаха ! Помирисаха акация и само това ! Имаше в дъждовете опоскани венци и медови пити пълни с пило ! Всичко беше стигнало на ръба...... и захарта ! С моя мижав опит съм научил, че при пчелите в определен момент, ден е равен на десет ! Точно това се случва ! Страшна ливада, невероятен градеж, бял восък и поне 7-10 дни до липата ! Истината е,че бях започнал да се отчайвам ! Само днес разхвърлях 70 магазинни рамки с основи ! А бе, направо ми идва ей сега да отида да отворя някой кошер,само заради аромата който се носи !
Само преди два дни писах 7-10 дни до липата . И излъгах ! Вчера мина лек летен дъждец и липата се изцепи . В дебелия тефтер за 2015 пише 5 юли .
Както се казва : от ливади и гори нектар като река струи ! Остава да се полее .drinks;
Вярно са реки, за десет дни, най- силния ДБ 10р с три магазина преди половин час получи четвърти. На другите три им предстои пълно запечатване. При другите работата е по зле, но и те ще се отчетат.
Ето,че се оказа, някъде има рестарт на акацията ! Явно и тук няма да ни се размине така, че ковете сандъци ! Започва да става интересно ! Леко вали в момента а и днес беше търпимо топло!!!!!!!!!!!!!!:P Иначе навън ухае на липа,че ме приспива чак !
Тази сутрин проливен дъжд, сега препича та камък се пука. Липата е цъфнала и мирише страхотно, но пчели по нея няма, явно са по тревите. Летежа е основно надолу към манастира, сигурно палят свещ и юруш по ливадите.
Май ще взема и аз да пална една, та нещата да продължат поне още две седмици така.
МЕЧТАТА НА ПЧЕЛАРЯ.
Преди месец и половина вместо да се чудя как да ги спася от гладна смърт, явно е трябвало да правя магазини и рамки. Днес беше раздаден и последния наличен инвентар. Пашата явно е много силна, защото пчелите не са подбирали и рамките, които сложих миналата седмица ( с цяла основа, само с лентичка или само на телове) са изградени и напълнени.
Е ко стана ве, Тигри, пак ли ви изненада снега ?
Опсс, меда:)
Лошото, е че ми остана материал само от черен бор. За магазини е добре, но за рамки не става. Такива джобове със смола има, че тече постоянно.
Перфектно време за пчелите, вечер около 9 часа превалява, сутрин от 6 до към 9 часа здрав дъжд и след това 28-30 С°. И така от три дни.
Теглихте ли чертата вече по високото или още капе?
Всичко е пълно, но как да вадя, като не искат да запечатват.
Колеги, кога ще теглим чертата ? Аз май, че няма да обявявам среден добив за тази година, освен на лични и по телефона ! Иначе за миналата с кеф ! Като гледам как се е спекла земята ще питам за евтина захар !;):bigsmile:
Тука две седмици летежа беше много вял, а сега от два дни ги наблюдавам, че нещо са се забързали. Дали има мана или е нещо друго?
Винаги съм мечтал, акацията и липата да цъфтяха по-продължително или поне два пъти в годината ! Ето, че се сбъдна и това !:yahoo:
Прикачен файл 7225
Снимката е от тази сутрин, а един приятел на 15 км.от мен каза, че и при него по върховете има отделни цветове !
P.S И природата се побърка покрай нас !!!
Ванка слагай по още един магазин да не се блокират.
Настроението е панаирджийско или както се казва "честит сбор".
На 15.08.16г. е голяма Богородица. В Троянския манастир се изнася чудотворната икона на Света Богородица троеручица и всички вярващи, могат да я докоснат и да се помолят за изцерение.
В момента при мен цъфти " Луд Тодор" или (Rudbeckia ). От него носят само прашец, но се посещава страшно много, видях по 3-4 пчели на цвят.
В един комшийски двор има две огромни, стари джанки покрити до върха с бръшлян ! Вчера след обед звука беше като на излитащ "Боинг" ! Мед от бръшлян !!!!:bigsmile:
При мен по слабо го посещават повече са едни мухи приличащи на охади
Тази сутрин, Балкана "цъфна" :
Ееем....по рано ще заколиш прасето.....
На тоя балкан, вино му трябва! Вино, ракия и пчеларка!
Мара е облякла булчинска премяна. ;)
Днес ги видях за сефте от 03.12.2016 . Всички семейства са живи, но храна няма, всичко е изядено. Само едно семейство не е издържало дългото време без облитане и беше нацапало гащите.
Не съм и мислил, бях подготвен и ги подхраних веднага.
Положението тази година от към добиви е трагично. Средно по 7кг. от кошер, а един колега от селото от 18бр. е извадил 90кг.
Вчера бяха свалени и прибрани магазините, за две седмици от както извадих меда, въпреки дъждовете не са качили и капка.
През месец август, заради големите жеги, хората се притесняват за гнилцови заболявания, а при нас ще гледаме дали има простинало пило. Снощи вечерта температурите паднаха до 5 градуса. Даже печка палихме.
Така е за жалост.
За да не стане така ,че колегата VIktor tit да е "самотен" в темата да споделя резултите от тази година-за мен те са трагични-8 кг от кошер.За 7 години като пчелар това е най-лошият ми сезон.
Да сме живи и здрави,догодина повече.
Повечето пчелари в нашия район са така. Когато цъфна акацията началото на юни заваля, после като цъфна липата бяха 40°с жеги и прецъфтя за два дни. Такова е положението тази година, другата повече.
Нема а се плашите! Нищо трагично няма дотука. Едно време старите хора по нашия край казваха, че е нормално на десет години да имаш една нулева. Тва за пчелите говоря де. Оттам нанататък кой каквито иска сметки да си прави.
И при мен положението не розово. Отчитам слаба година относно добива, средно по 10-12 кг. от семейство. Прави ми впечатление, че е по рядък меда от други път. При мен пашата от ливадите е почти нула. За сметка на това времето е по график. Миналата седмица се захлади и третирах с МК и днеска пак така за второто третиране.
На 28.12.2017г. реших да ги погледна как са, първия който отворих беше една отводка със стара майка, която очаквах да я ползвам за запасна или помощно семейство. Отварям и гледам кошера празен, вдигам и почват да падат пчели от килийките. Явно са гледали до късно пило, а и топлата зима ги е накарала да похапват повече и вътре не беше останала и капка мед.crying; Иначе всички други си имат мед и са живи и здрави.
Здравейте,пътувам всеки месец началото за Шипково и Рибарица,минавам през Бели Осъм и Терзийско.Спирам винаги да погледам 2 пчелина мисля че са в Терзийско точно до пътя.Не знам дали са на един пчелар,двата пчелина са близко един до друг.Поздрави на колегата или колегите които ги гледат:)Дано лятото се засечем и запознаем,ще ми е интересно да надникна в един от пчелините,и да поприказваме за разликата от Балкана и полето където съм аз.
Положението с липата не е добре. Точно по време на цъфтежа вали всеки ден и притока е минимален. Ще разчитаме на ливадите.
То и да не вали по някаква неясна замен причина липата не дава добре тази година. Колеги масово споделят че добива им е на половина и много от тях казват че меда е доста тъмен което води към съмнение за смесване с мана.
То ва не прече на Апитрейд да обяви мега смешната цена от 5,20 за един от най-хубавия вид мед и да търси и над 50% полен.
Тази година всичко избързва със цъфтежа и времето между акацията и липата е една седмица по малко отколкото предни години. При мен акацията тази година цъфна една седмица по рано от миналата година а липата 1,5 седмици по рано. Акацията хвана хубаво време и се отчете добре , но от липата ще е нула.
В неделя нацапах центрофугата с това, което бяха събрали между акацията и слънчогледа който до седмица ще цъфне. Меда не е кой знае колко, но за мен и клиентите ще има. Същия и в района е кафяво-червен на цвят и с перфектен вкус!
За втора поредна година времето ми изигра голяма шегичка.Основната ми паша липата си замина и добива клони към нула.От 100 семейства 250 кг липа с цвят на мана.Вкусен и търсен мед ,но няма количество.Остана една ливада,дано даде поне тя.
И аз не хванах липа, но акацията се отчете подобаващо.Извадих около 7-8 кг средно, но беше почти черен цвят и вероятно е мана.Липата беше добре около 5-6 дни, но после времето се скапа и повечето мед го върнаха в плодниците.Сега чакам слънчогледа, дано се оправи времето,че е цъфнал от седмица.
При мен ситуацията е същата, но поне добития мед е с перфектни вкусови качества.
Вчера щеше да ни издави, долът в който си гледам кошерите вървеше на 1м. от тях, но не можа да прехвърли за щастие. Комшиите останаха без пешеходното мостче, което премостваше дола, а на моята баба и помогна за картофите :mad:
След предходните два дни с хубаво време, вече има в магазините по 3-4 рамки с нектар. Дано се задържи времето топло и само със следобедни превалявания.
От четвъртък го дават да се развали времето и това ще е края на акацията при нас. До тогава каквото хванат. След това до 9 юни само дъжд.
Не съм поглеждал времето в дългосрочен план, но ако е така тази година ще се надяваме пак на липата.
Събота изцапак центрофугата, но успях да извадя само 10-12 рамки запечатани. Магазините пълни с мед, но незапечатан. Всички магазини са по кошерите, пък накрая ще видим.
До преди тези дъждове, положението на пчелите беше много тежко. Нектар в природата няма, прашец също. Отдолу под кошерите е побеляло от разпечатки. Надявам се сега, след като вална този дъжд, да се подобри ситуацията.
Дъжда хубав, ама тем. ниска, цъфтеж?
Голяма суша при нас, от два месеца почти не е валял хубав дъжд.Времето беше доста топло за сезона и летеж имаше.Вчера и днес видях няколко кошера да мъкнат прашец и то в немалки количества за периода(на минута по 2-3 пчели влизаха с прашец) , което ме навежда на мисълта, че гледат пило, вместо да почиват.Не съм отварял семействата да видя дали има пило,предпочитам да ги отворя през февруари.Миналата неделя ги минах с ОК и на контролните листи имаше няколко семейства с немалко акар днес, имаше и такива, в които акар изобщо нямаше.На контролните листи забелязах немалко разпечатка, дано не опукат запасите в това топло време.Дано застудее в скоро време, че ще се наложи да купувам питки.
Говоря си аз,за студен таван,ама.....явно предпочитате пило по това време..
Студения таван може да ти докара само влага и мухъл.Някой да може да ми обясни смислено защо трябва да се борим с природата, а не да подпомагаме пчелите да се справят с нетипичната според нас ситуация?Дневни температури над 20 градуса наличие на прашец и пълната липса на календарни познания у пчелите.Защо да не заложат пило?Колкото и да ги охлаждаме те ще си гледат пилото само дето ще ядат повече и ще ни объркат сметките.
След засушаването капна някоя капка дъжд и някои растения цъфнаха. Малко прашец, малко нектар, топло време, отслабени семейства заради спиране снасянето на майката и всичко това ги подтикна към започване на снасяне. Това трябваше да стане още август месец, но природата си е природа. Някои ще направят повечко пило, някои може и да не започнат с пило и тук веднага ще се получи голяма разлика в семействата. Ако зимата не ги убие слабите, напролет ще са много слаби. Силните отново ще започнат по отрано и с повече пило и тук ще се получи също голям скок. Ще има много силни семейства и много слаби, а и много жертви. Пилото ще отнеме много от запасите, защото този приток е минимален, почти никакъв. Ако зимата излезе сурова, малко пчелари ще се радват напролет с голям процент живи. Та ще цитирам зуница - сметките малко ще ни се объркат. Дано да е малко.bow;
Навярно говориш за друг сезон,различен от есента.
Студения таван държи пчелите по-ниско и по-сбито.Освен това и по-рано спират с отглеждането на пило,което сваля температурата в кълбото.
Студен таван-аз слагам найлон и отгоре капака на,които има вентилационни отвори.Отопление (плат..) слагам в началото на януари,когато слагам питката.Питката в/у рамките,найлон и затоплящи материали.Дъната са мрежести със стеснена прелка.Горна прелка-затворена...
Когато има разлика в температурите влагата е налице. Всички караме коли и знаем как е.
Навярно и отваряш малко прозорците когато ти се изпотят стъклата на автомобила.
П.П.Навярно и затова прането се простира на простор името простор идва от простор тоест въздушните течения помагат за изсушаването на прането щото ако си оставим прането в кофата няма баш да се изсуши и може и мицели да завъди.
П.П.http://vial-salamander.com/blog/%D0%...3%D1%85%D1%8A/
Решаване на проблема с конденза и мухъла по стъклопакета
Начини за намаляване или отстраняване на конденза
Накратко казано, от контакта на студена повърхност и влажен въздух се образува конденз, а при продължителен конденз се появява и мухъл. Следователно решението за ограничаване или отстраняване на конденза и мухъла е да се намали влажността на въздуха:
- Чрез проветряване на стаята редовно, по няколко пъти дневно, за кратки интервали, по 5 минути. При кратко проветряване температурата в стаята ще се възстанови бързо след затварянето на прозореца.
- Ако имате възможност, инсталирайте вентилационна система – тя ще намали значително влагата в дома ви.
- Не сушете прането в стаята – това води до отделяне на влага.
- Изнесете от стаята саксиите с цветя и декоративни растения.
Според GISMETO времето до 7-8 декември го дават топло без отрицателни температури , като дневните ще са над 10 градуса, което означава, че трайни плътни кълба не се сформират. От това което видях предната събота, имат достатъчно запаси , но и доста са консумирали от септември до сега. За това смятам по Коледа или малко преди нея на по рисковите семейства да им сложа по една птка Апифонда от по килограм и ще ги търся средата на Януари. Каквото и да правим от 25 декември пърото пило ще е заложено макар и малко.
Имам в предвид точно тая есен, а вече и зима на, която се наслаждаваме сега.
При дневни температури около 20-те и наличие на прашец нищо не може да спре пилото.А има ли пило има и влага. И студения таван е мястото за кондензиране на тая влага.Така си мисля, а и съм го виждал.
Пчелите регулират влагата в кошера с % разпечатване на килийки с мед , ама ако медът е захаросан -ядец или ако пчеларя върши разни зулуми за тяхно добро.Така мисля де.
Иначе на пчелите друга им е идеята:
Исследованиям неутомимого проф. Цесельского
,,Находящийся в зимнем ложе густой, незапечатанный мед, придя в соприкосновение с излишком влаги охлажденного пчелиного дыхания, немедленно станет насыщаться водой и разжижаться до тре*буемой и необходимой пчелкам степени. Зимующая при та*ких условиях семья, поэтому, будет находиться в благоприятном положении относительно добывания необходимой для её жизни влаги. Вот почему в гнезде зимующих пчел всегда можно найти большую или меньшую группу распеча*танных ячеек с медом. Чем больше в гнезде осад*ков влаги, теме меньше будет тут распечатанных ячеек, и, наоборот, чем меньше в гнезде влаги, тем больше будет здесь распечатанных ячеек.,,
Жоре, на мен този език ми е втори майчин, ама тук повечето.се чудят на каква шльокавица пишеш. Бъди добър и давай в превод.:bigsmile: