То това си е направо гарсониера, а не фургон. Доста труд си вложил. Браво!
Преглед за печат
Днес си спретнах един "лежак"-50/100 от вторични суровини.Надявам се скоро да си "намеря" капак и скара(мрежа)....
Този лежак ако го санираш със стериопор външно мисля че добре ще се получи ;)
Няма да е стиропор-спрял съм се на вата и кожух от водоустойчив шперплат или чам.
Да не мислите,че скоро не съм си оплътнявал времето....
Не наборе.Не става въпрос за отводки,макар,че може да се получи,но идеята е друга...
С какво лепило лепите разпенено ПВЦ. Смятам да се пробвам с няколко Милерови хранилки.
Звънни в Туплекс, продават лепило на тубички. Аз си купих, но не е при мен, да го погледна.
Рости, не че нещо. Но преди 9 години си смених ВиК инсталацията на къщата. Та точно това лепило дето го продават по железариите не става да лепи “сивите“ тръби. За хранилки не знам как ще ги залепи. Или пък сега, след 9 години да са пуснали някакво по-добро лепило.
Гарантирам на 100% над 100 хранилки трети сезон.
Рости, благодарско че се включваш. Поразгледах разни лепила, но не ми се правят експерименти. Не се ли сещаш за марката.
Да не е това ?
http://www.vector.bg/storage/Galeria...20100%20ml.JPG
Това е.
Успех
Здравейте,
Чанко, имам питане, с каква дебелина ти е пвце-то? Ако не ти представлява проблем, може ли снимки в процеса на изработването? С какво ще го режеш, разкрояваш? Предварително благодаря!
Поздрави, Г. Георгиев
Още съм в процес на умуване, даже се канех да питам Рости, колко мм. са неговите хранилки. Както се казва : да не откривам топлата вода. За рязането четох, че става с макетен нож, но май само за по-тънкото. Може би ще става на циркуляра- не съм рязал до сега.
Здравейте,
Изпаднаха ми два листа по около метър на метър с дебелина около 1см. Доста време ги мисля! Много съм мераклия на мил. хранилка. Все си мисля, че това което имам е доста дебело?
Поздрави, Г. Георгиев
Работи спокойно и не се притеснявай .
Успех в начинанието .
Не разбирам какво имаш предвид.
Когато искаш да огънеш тавичка ( от ламарина ) , нали очертаваш там където ще огъваш. При ПВЦ-то, например 8 мм. на мястото на чертата правиш ряз дълбок примерно 3-4 мм. и огъваш. Правил съм го на материал 3-4мм. дебел на студено, но не знам ПВЦ ли е или нещо друго. Ако при 6 или 8 мм. става това, ще се лепи само в ъглите- по височината ( дълбочината ) на хранилката.
Не работя така и не вярвам да се получи. Температурата трябва да е висока ряза да е с триъгълно сечение и т.н. не вярвам да са получи.
Ряза (канала ) няма нужда да е с триъгълно сечение. С поред дебелината на материала , ще зависи дълбочината на среза и ширината му. Няма да е перфектно ( зависи на коя страна ще се огъва), но ще намалеят страниците за лепене. Ако имаш някое парче- пробвай ( ако имаш време ). Може да теглиш едно рязче и с флекса.
Здравейте,
Хубава машинка, но според мен е за производство на ...........Не бих си я купил за 20-30 бр. Все пак зависи и от цената, не можах да видя такава?
Поздрави, Г. Георгиев
Не става. Чупи се. Ако трябва да са направи някакъв лек ъгъл, ще стане, но под 90 градуса не става. Не смятам че е по лесно да правиш разгъвка само за да намалиш лепенето. С показаното лепило става много бързо и точно. С машинката която работи с нагряване също не става . Въпросното разпенено пвц се разкревя жестоко при нагряване дори под 80 градуса. Този материал се поддава чудесно на рязане, фрезоване, шлайфане и лепене.
Някои си направихте машини за рязане на фибран, та да питам : дали не може да реже Апифонда?:bigsmile:
пп. Без майтап, моята не е готова още, иначе щях да пробвам.
Чух че ставало много лесно с подравнена права лопата. Не се шегувам. Фондата да пренощува на въшна температура да се повтвърди и действаш.
Пробвах с тел и две пръчки, но много късам телта накрая се спрях на средно широка шпакла с гумирана дръжка. Същата шпакла понякога ползвам и за обиране на меда от тавата или някаде ако разлея мед.
Някой го правят така:
https://www.facebook.com/groups/2790...7918985992779/
Прикачен файл 9069
Че ти си като Христос!:bigsmile:
Чудно ако беше като адаша ти с 350.
Попитах съвсем сериозно за дебелината на отрязваното парче. Ако искате да си чешете пръстите в клавиатурите, поради липса на по-смислени занимания - успех. Без мен!
Лопатата е за копане, не за рязане. Ти ще го оцениш като опитен ножар. Но ето това ти можеш да го направиш:
Прикачен файл 9070
За материал един стар лист за механична ножовка ще ти свърши работа.
Трябва ти и един плот от MDF или друг подходящ материал и два вертикални водача, за да се движи ножа без отклонения, както и две дъски или ламарини за водене на материала и да не му позволява да се върти по време на рязането. Трябва ти и избутвач, който да пробутва материала между водачите и да го държи изправен, когато остане малко от него.
После има два варианта:
1. Ръчно рязане с натиск върху двете дръжки
2. Полумеханичен с лост от втори род - едната дръжка е къса и лагерува на осичка, закрепена за плота, другата дълга за увеличаване на силата.
Е браво прочел си ми поста.:bigsmile:
Или направо нещо таквоз:)
http://www.teenproblem.net/media/tee...1269713027.jpg
Поразгледах малко световния опит.:bigsmile: На един клип ми се видя риболовно влакно, някой рязал ли е с такова?
https://www.youtube.com/watch?v=cyqU9XPa9G4
Тук изглежда лесно, до колкото преброих излязоха 15 питки, което е моята мечта.:bigsmile:
То лист от механична ножовка по - трудно ще намеря. Една заготовка за нож от по - големите и майсторчето ще го спретне от раз. Лошото е там, че изобщо няма да си направя труда и да го мисля. Купувам кашоните с готови питки и само ги разхвърлям, ако има нужда, че ако няма минавам гратис, както става почти винаги. Не обичам да ровя от края на септември до края на февруари в кошерите. Благодаря, че искаш да ме впрегнеш с идеята си, но аз идеи имам, но обичам другите да работят, а аз да им помагам....като ги гледам и им се наслаждавам на усилията.
Наистина на тоя клип с ножа става доста бързо. Аз със шпаклата съм малко по бавен, но успявам да си направя 15-16 парчета. Шпаклата ми е подобна на снимката която показахте и е с много гладка и неръждясваща повърхност.
Бъзикаме Бат Янчо, че изкарва пари от няколко места, но той си е решил проблема с рязането.:bigsmile:На банцинга си ги реже на 1см и си пие кафенцето докато ние се мъчим с ножовете.:bigsmile:
Не е така модернизаторе. Всяка жаба да си знае гьола. Е то аз вчера след като изгледах клипа се сетих как да намаля работата на мама.За да не разточва с точилката.След като размеси моята друмефонда я напълва с определен грамаж в торбички,слага торбичките в кофа една върху друга и взема камъка дето затисваме зелето и го поставя от горе.Ако е малко тежеста сядя върху него и почва да чушка боб или да рони царевица за прасето.:bigsmile:
п.п.Кой разбрал разбрал койт не е да е.:bigsmile:
След като нарязахме апифондата, да споделите : слагате ли парчетата в найлон или направо върху рамките? Има ли вероятност да се разтече?
Първо сподели как я наряза?
Ако смятате, че ще се разтече, то отговора е завиване в найлон или тензух, ако ли не - направо. А задължително ли е да е под някаква форма? Аз я слагам под всякакви форми и до сега не съм имал рекламации.
Мъка, миналата година взех калъпи и със какво ли не пробвах и с всичко е мъка. После имах мускулна треска. 10 човека взехме и всички казаха че купуват за последен път. Иначе храната много ми хареса, не се разтича и не изсъхва, за това тази година питки по 2.5кг. и е песен.
Атанасов, четох, четох, ама нали съм "прост" :bigsmile:, не разбрах защо си правиш живота труден? Защо ряза питките, а сега и дилемата с или без найлонки.
Да ви кажа аз какво съм намислил. Дали ще стане, не знам още. Модифицирах една месомелачка ето така:
Прикачен файл 9076
Пробвах дали ще успее да сработва тестото /доста е твърдо/ за питките. Изкарва го като кайма през решетката, ножа не го слагам. Вижда се надянат на машината полиетиленов ръкав. Отпред, не се вижда на снимката, стои двувалцова машинка, нещо подобно на едновремешните изстисквачки за пране, монтирани върху старите перални. Надявам се да мога да прекарвам ръкава с тестото през валците и да излиза готова разплескана лента, която само да режа на размер. Как мислите, дали ще се получи?
Не. Мисля да си направя специален инструмент за целта, с който да бъркам в тестомесачката и да гребвам парчета с подходяща големина. Това като начало. За по-нататък съм предвидил допълнителен "тъпкач", в който да мога да слагам с лопатата. Не че нещо кой знае какво ще се спести, но ми доставя удоволствие да си майсторя разни неща.
Преди време имах подобна идея. Опитах с малки валове от пералня "Роса" /за изтискване/, но не се получи. От сръбски клипове видях, че при фабричното им производство ползват валове около 250-300 мм. Лично аз с такива не съм пробвал, но Цеко от форума имаше публикувани снимки на такива големи валове.
Питките си ги приготвям сам, като ползвам фуражомелка на която капацитета и е около 200 кг захар/час - сито 2 мм - на два пъти и тестомесачка. Материала отива в чували, след което в дебели полиетиленови пликове с размери 30 х 40см. Купувам ги на 6,00 лв/кг - около 100 плика. Ползвам надставки от 15-17 мм така, че в тези пликове да сложа по поне 2 кг. пък и с такива капаците на кошерите ми се затварят нормално. При ползването на надставка не се налага тестото да е идеално изравнено и сплескано на 6-7 мм. Обикновена дебела точилка с две движения върши същата работа. Мелянето на захарта на два пъти и бъркането на 200 кг ми отне около 3,5 часа. Пакетирането след няколко дни. Ето няколко снимки от вчера.
Ето ти един пример
https://www.youtube.com/watch?v=V-gSBoX61gg
Ето клипа на Матеев
https://www.youtube.com/watch?v=2c8SdjAo47E
Виж и тези клипчета и от тях има какво да откраднеш като идеи.
https://www.youtube.com/watch?v=AJhR_5jtzbU
https://www.youtube.com/watch?v=v34DL6PCg4M
Някой правил ли е от разпенено ПВЦ ?
http://beesmarket.com/image/cache/da...ca-800x800.jpg
Имам тънко ПВЦ и ми хрумна, че мога да спретна някоя хранилка. Прегледах една тема и разбрах, че ако е по -ниска градят от долу. Ако е по-висока ще отива двойно повече материал и ще има ненужно голям обем. Какво ще кажете.
Правих от пвц . Дървена магазинна права рамка и заковани страници с пвц. Става много добре, ковах ги с пневматичния такер с 16мм скоби. ОБАЧЕ, трябва да се сложи някакво лепило или силикон, после се слагах пвц и се кове с такера...
Това е моята подкапачна, трябва само да прорежа отвора за хранилката. Направил съм я да я ползвам за всичко.
1. Януари обърната та на обратно за да може да се сложат големи питки.
2. Март - Април я слагам нормално и подхранвам със сироп.
3. Април- Май слагам медови пити за бракуване в нея да свалят меда а на тяхно място основи.
4. Май - Юни я обръщам на 180 градуса и от горе заселвам помощното семейство.
5. Юли обединявам и отива най от горе в нормален вид.
6. Август слагам магазините над нея след като извадя меда за облизвване и съхранение на рамките ако се налага.
7. В нормален вид подгранвам кошерите за есенно стимулиране.
Цената на материлите е 50лв. (1 връзка ламперия + летвите) излизат 13 броя.
Моята е същата, но не съм се сетил да я прилагам по описаните начини. Вътре я напълвам с фибран 5 см, в който съм изрязал легло за хранилката. Лятото изолира от напечения ламаринен капак-покрив, зимата е топъл таван. Най -много ми хареса идеята с прелката за семейството отгоре.
Фибрана 5см. изрязан за хранилката и аз го имам, но вече е хванал паяжини в скада. Зимата създава мухъл лятото само пречи, но като новобранец нямаше как да знам. Ползвах го само 1 година и после се уверих че пречи и го махнах. На мен самия капак има изолация от фибран за жегите.
Вероятно и мен опита там ще ме отведе, но засега се въздържам, че капака ми е ламарина с 1 см стереопор и за жега и студ малко ми се вижда. Мухъл не съм хващал, ама здраво мравки под фибрана, чак поколение отглеждат под него. По-скоро ще направя фибрана 4 см, да има място за питка, като обърна обратно кутията, а прелката да се освобождава, след като махна хранилката. От колко време го умувам, чак след твоето мнение ми просветна.
Правил съм го с 3мм дебело разпенено ПВЦ на магазинна рамка (160мм). Не съм слагал лепило. Само понамалих налягането на такера да не забива много скобата и да пука пвц-то. За зимата не съм доволен. Ако е отстрани и е студено не го вземат. Напролет такива хранилки са супер.
Аз съм я ползвал само за твърда храна. Без лепило за течна няма да стане. Избягвам да слагам сироп вътре. На всяка отводка като я направя И слагам отсрани една такава хранилка с апифонда. Повече не се занимавам да я храня. Ако се заплесна и не я извадя навреме са ми правили далак вътре.
Днеска, подритвайки си сандъка с инструменти, нещо го загледах с внезапна идея. Може ли да се направи кошер на този принцип? Ей го на сандъка, подобен на този:http://suneuropa.com/product/740/can...strumenti.html Гледам из форума, един предлага кошер, приличащ на нещо като акордеон, ама това е по-добро решение. Просто корпусите ще са половинки, тъкмо ще се отварят директно при средните пити, веднага ще се вижда пилото. И други предимства виждам, ама вие кажете недостатъците на такова решение.
Решава се със синхронизация в отварянето на всеки две срещуположни половинки - механична невъзможност за отваряне едностранно. Въпреки това стойката ще трябва да е затежнена, защото може да се случи така, че само в едната половина да има мед и да натежи до обръщане. Така прави моя куфар с инструменти, когато е неподреден. Ако обаче стойката е обща за няколко кошера, няма да има проблем.Колкото до усилието, нужно за разделяне на залепналите половини, то това си го има и при сегашните корпуси. Може да се приложи и допълнително рамо /лост/ за по-малко напъване от страна на отварящия.