И този принос всички пчелари ли го допринасят или само шепа избраници?
Преглед за печат
Има ново предложение за промяна на чл.Чл. 17 от Закона за пчеларстовото, което най-вероятно ще залегне в проекта на ЗИД на закона, със следните текстове:
чл.17 (1) Опрашването извършвано от пчелите е екосистемна услуга, с която се повишава качеството на плодовете на ентомофилните културни и диви растения и допринася за увеличаване на добивите на земеделските насаждения.
(2) Екосистемната услуга „опрашване“ се осигурява от собственика на регистрирани пчелни семейства на ползвател и/или възложител на услугата. Ползвателят или възложителят може да бъде собственик или арендатор на земеделски земи, овощни градини, пасища и горски територии.
(4) Осигуряването на екосистемна услуга „опрашване“ чрез подвижно пчеларство, ангажира възложителят да осигури достъпни площи за транспортиране, разполагане и обслужване на пчелните семейства, задължава го да ги предпазва от чуждо посегателство, рискове от отравяния и кражби; задължава възложителят да заплати договорено заплащане в пълен размер в деня преди изнясянето на пчелите семейства от съответните площи.
(5) Министърът на земеделието, храните и горите определя с наредба правилата за ценообразуване на екосистемната услуга „опрашване“ в пчеларството, номиналните изисквания по поддържане на екосистемите и биологичното разнообразие в покриваните от пчелните семейства площи, ценообразуване при подвижно пчеларство, което се доказва с ветеринарномедицинско свидетелство за транспортиране/придвижване на животни и установяването им за период от минимум 20 календарни дни по време на цъфтеж на ентомофилните растения. Цената за екосистемна услуга „опрашване“, не може да бъде по-малка от пет процента от минималната работна заплата за страната за всяко едно регистрирано пчелно семейство, ежегодно и допълнително до 2 премествания за всеко пчелно семейство установено във временен пчелин за целите на опрашването и освояването на пчелна паша.
(6) Земеделските производители стопанисващи и обработващи земеделски земи над 5000дка в едно землище, поддържат, засяват или залесяват постоянно минимум 10 % от съответните терени с подходящи ентомофилни едногодишни и/или многогодишни растителни видове.
(7) Средствата за изпълнение на ангажиментите по ал.5 се осигуряват от бюджета на Националната програма по пчеларство, чрез Разплащателна агенция, ДФ“Земеделие“.
Ново предложение относно цената на мед, чрез създаване на нова ал.4 към чл. 29 от Закона за пчеларството, със следния текст:
(4) Държавата, чрез Министърът на земеделието, храните и горите и Министърът на финансите осигуряват условия за реализация на български полифлорен пчелен мед от пчеларите-производители, произведен в съответствие с чл.22, чл.24 и наредбата по чл.17, ал.5, на цени за един килограм български пчелен мед, не по-малка от един процент от определената действаща минимална работна заплата за страната, включително чрез интервенционно изкупуване на основание Раздел III от Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейски съюз (ЗПООПЗПЕС).
За опрашването, доколкото зависи от нашето правителство, един лев няма да бъде отделен. Това може да се постигне само и единствено на европейско ниво. Кажете за членовете монополизиращи майкопроизводителите и как приемате предложенията за това всеки да може да продава майки и отводки. А защо е нужно да се промени чл. 5 и промяна на представителноста пред МЗХГ.
Всеки се е вторачил в майките и отводките и развъдните асоцииации, а търговията на черно си процъфтява! Много ниско се опитвате да сваляте топката по тази толкова сериозна тема!
Колеги пчелари, основния продукт на пчеларите е: ЕКОСИСТЕМНАТА УСЛУГА "ОПРАШВАНЕ" и ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ. Основните проблеми са: ОТРАВЯНИЯТА, НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ и ХРОНИЧНОТО НЕДОФИНАНСИРАНЕ на ПЧЕЛАРСКИЯ СЕКТОР, именно те водят до гибелта му!!!
Продукт № 1 на ПЧЕЛАРИТЕ е: ЕКОСИСТЕМНАТА УСЛУГА "ОПРАШВАНЕ". Моля, запомнете го добре. Това, че пчеларите извличаме полезни продукти от кошерите изземвайки ги контролирано от запасите на пчелите, не е нашата единица продукция, а един относително променлив бонус!!!
Значи идеята според мен е следата:
Колегата Еведен е редови депутат,т.е. не пише закони, а от името на парламентарната си група може да внесе законопроект за обсъждане.
Но някой трябва да го напише този законопроект.Той не се пише ,ей така на коляно от двама-трима адвокати,дето пишат пълномощни и молби.Това са специалисти по дадена област.Но тези хора пишат,това което иска Възложителят.
Той не може да е форум или някакво разпокъсано и скарано общество,защото някой трябва да им плати.И то добре.
В нашият случай Възложителят е "групата" която ще получи възнаграждение за тези си усилия-инициаторът на промяната в закона.
И поради това ,че нищо на този свят не е безплатно-ето и схемата(според мен,като читател на доста теории на конспирацията)
Колегата Евден е член на партия на която и предстоят два избора тази година и се борят за гласоподаватели-нас пчеларите.Как да ни спечелят-внася се закон за плащане на кошер за опрашването.Ние сме доволни, те получават нашата подкрепа.
"Възложителят"-при тази нова услуга се заплаща на брой кошер.Искането е много хора да се включат в тази услуга ,за да се възползват от тези пари.Но тези,новите хора,надушили,че идва някаква нова далавера нямат кошери и семейства.И искат да си купят.
Не можеш да си купиш от всеки пчелар,защото той не издава документи.
И ето ти недостиг.
Можеш да ги купиш само от лицензиран доставчик.В моята теория-"Възложителят".И той е доволен.
Редовият пчелар също ще е доволен-и той ще продаде някоя и друга отводка,на черно,ще вземе и пари от помощта за екосистемната услуга.
След някоя и друга година може да се случи като с тиквите-да се усетят и да я спрат,но всички по трасето трябва да са си свършили работата.
Та колеги-правете отводки и стягайте старите сандъци-ще станат златни.
На мен не ми е ясно, какво печели Възложителя като възложи опрашване. Те и така нашите пчели опрашват без да им е възлагано. Май всичко е прах в очите ни, за да могат да прокарат законите( които не искат да коментират, защото са ниска топка), които са важни( облагодетелстват) за тях.
То и сега може даден земеделец да се договори с пчелар за възмездно опрашване на определена култура. Закона не го забранява напротив, има си и текст от закона в които го пише. Някъде това да се е случило. Не не е и няма да се случи, защото и да минат тези поправки, текстовете имат пожелателен характер и земеделците пак няма да платят за опрашване. Тези членове са популиските и целта е да отклонят вниманието от основните и важни промени които искат да прокарат. По горе написах за какво става на въпрос и зададох конкретни въпроси на които няма отговор.
Колега Evden, щом сте се захванал да изготвяте Закон за изменение и допълнение на Закона за пчеларството, постарайте се той да обхване на Първо място, синхронизирането със европейското законодателство! Всички текстове в сега действащия ЗП, които са в противоречие с изискванията за свободно движение на хора стоки услуги и капитали, сега е момента да се опитате да отпаднат. За това колегите във форума се опитват да ви насочат към някои текстове, които ЯВНО дразнят. Защитата на монополното положение е едно от тях! Забраната на свободно движение на стоки /майки, отводки, пч. семейства/ е друго такова. Колегата kuline, най-добронамерено предложи да се помисли за диференциран подход към пчеларите /любители, професионалисти/, а вие му се присмяхте! Аз също смятам, че е необходимо да има диференцирано отношение, ако не като "любител и професионалист", то според броя на кошерите, които се отглеждат.
Например текст в закона: "Пчелините с кошери до 10 бр., разположени върху собствен, частен имот не подлежат на регистрация и администриране, освен ветеринарно медицински контрол. "
"Общо 32 стопанства с 6 810 пчелни семейства са посочили, че имат 51 споразумения (писмени или устни) със земеделски стопани за опрашване на култури през 2017 г. върху 8 268ха."
/от Пчеларството в България през 2017 година Публикувано на: 23.03.2018 година /
Както писах и в друга тема, "опрашването" е услуга и по сега действащия ЗП. Тази услуга свободно може да се предлага на територията на ЕС.
"Специалистите от Министерството на земеделието и горите са изчислили, че за нормалното опрашване на диво растящите и културни ентомофилни растения са необходими около 900 000 пчелни семейства."
към1-ви октомври 2017 г. пчелните семейства са 765.8 хиляди броя.
/от Пчеларството в България през 2017 година Публикувано на: 23.03.2018 година /
И Вие сте станал пчелар за да има биоразнообразие, моля Ви не ме разсмивайте.
Моля Ви бихте ли ми казали ,как е предвидено да се заплаща на Общините, за опрашване извършено от"дивите" семейства?Или тях не ги броим в полезните им действия?
Смятам ,че това подпомагане е вредно за пчеларите.Тиквите са пример.
Контрол е нужен на който и да е закон.
Смятам ,че пчеларите имат право да работят с каквито искат породи пчели.
Пчеларите трябва да имат законно право да продават пчелни майки ,отводки и голи роеве .Нека да е законно и да се плаща нужния данък.
Регистрацията на пчелни семейства да е задължителна за всички .
Незаконните пръскания и третирането на семената преди засаждане да се контролират сериозно.Да се предвидят сериозни санкции .
И контрол,контрол и пак контрол.
Г-н Евден, защо ми се струва, че искате да ни насочите единствено и само към опрашването като, че ли единствения проблем е да се усвоят пари за нещо което пчелите са го правили и ще го правят. Колко хора ви казаха, че не искат да има търговия на черно и да се чувстват мошеници. То е ясно, че това в близките години няма да стане, но поне не се излагайте като ни казвате давайте предложения.Вие сте си поставили цел да усвоявате Европейски пари с Балкански закони и я следвате, но тя няма нищо общо с реалните проблеми.
Яяяя, тя работата била сериозна.
" В момента работи една международна група, която трябва да създаде мярка за заплащане на екосистемната услуга „опрашване”. Имаме надежда, че това ще бъде постигнато, тъй като в Европейската комисия е взето решение да се отделят необходимите средства. Може би след изборите за Европарламент тази мярка ще бъде внесена за одобрение. Пчелите осигуряват три четвърти от храната на Европа, а срещу тази дейност в повечето страни не се получава никакво заплащане. Предвижда се плащането за тази екосистемна услуга да бъде от бюджета на ЕС – говори се, че ще бъдат заделени 1 млрд. евро."
Рибата в морето, но тигана яко се подгрява.:bigsmile:
Ако поправките се приемат така то те ще са в противоречие с Европейските директиви, ако се приеме заплащане на опрашване финансирано от ЕС. В Закона ще става на въпрос за заплащане на услугата от земеделци на пчелари, което и по рано казах че е нереализуемо, а от ЕС парите ще постъпват директно към пчеларите.
Сега да повторим:
Последно, къде се е намирал, намира се и ще се намира "Продукт № 1 на ПЧЕЛАРИТЕ "crying;
Пчелни майки и отводки, дали са продукт на пчеларите и кой номер?
Някой знае ли докъде е стигнала работната група, отрудила се по разпределяне парите по НПП?
Пак ли най-много пари ще се дават за майки и отводки?
Допускам следните сценарии:
1. Evden е пратен тука да ни забавлява ( няма лошо, и ние имаме нужда от забавление ), за да може въпросната група да разпределя на спокойствие.
2. Нямам идея, но не изключвам възможност за друг сценарий.
Кажи, кажи поне да се посмеем, че Те тяхната кошница са я оплели вече.
То и хиляда човека да напишат в темата , че искат промяна в закона по отношение на свободната продажба на майки и отводки е все тая. Все едно пишем на някоя стена. Всички пчелари искаме да имаме правото да продаваме законно майки и отводки , но това е незначителен пчеларски проблем според човека подготвящ закона. За какво обществено обсъждане говорим , след като човека си е решил кое е важно за него и за хората около него, и пет пари не дава за мнението на пчеларите. Хората хиляда пъти му написаха едно и също за да осъзнае един от болезнените проблеми на всички, а той си знае пак неговото. Ако закона , ще се променя от хора , които не искат да видят пчеларските проблеми , то по добре въобще да не се променя от тях !
Другия сценарий, който допускам е:
Подхвърля ни се нещо за обсъждане и предложения.
Пред НС ( ако се прочете внимателни цитата става въпрос за ГЕРБ, понеже ВМРО са малко ) да се излезе с номера: Абе г-да от ГЕРБ. Внесените промни са минали обществено обсъждане и това са исканията на пчеларите в БГ, така че нямате избор - гласувайте "за".
Ама какво ще се внесе в НС, дали знаят пчеларите?
Защо всички средни и не много едри пчелари толкова много сте се фокусирали върху продажбата на майки и отводки???....на кого ще ги продадете, освен на някой начинаещ пчелар около Вас, който ще Ви гони даже, за да му ги продадете, защото сте му най-близо и Ви познава, аз вече не давам и пет пари ни за майка, нито за отводка - вече се понаучих как да ги размножавам, а и при тези цени на меда съм решил нито една стотинка да не давам повече за пчели - просто в момента не си струва инвестицията...ако сте решили да продавате отводки с документи, ДДС-та, работата вече е друга...един пример от преди 4 години, когато бях начинаещ: звъня на една пчеларска ферма в шуменско, хем с препоръки, и ги питам - Имате ли отводки за продаване?...първият им въпрос беше - По програма ли си?...и аз - Не!...Еми нямаме....А имате ли майки? - Не......разговорът продължи точно 13 секунди и половина....хората, като разбраха, че не могат да отърмъчат яките пари по програмите с фактури и ме отсвириха директно, но пазар за отводки и майки за малки/начинаещи пчелари ще има винаги, и те ще са винаги на по-ниски цени , заради ДДС-та, фактури и т.н.
Защо говориш с години/ мене не ме интересува/ .Правиш запитване,сега, публикуваш и готово!
Е, видя ли че дядо мраз си има -снежанка.:bigsmile:
"Идеята за Проект за промяна на Закона за пчеларството възниква покрай пчеларския протест, когато двамата са обсъждали какво може да се направи, щото да се разрешат натрупалите се пчеларски проблеми. Красимир Богданов поема ангажимента да внесе в Парламента някакъв Проект за промяна на Закона за пчеларството, ако Евден Николов си направи труда да седне и да го напише. Речено-сторено. Красимир Богданов обявява по медиите, че ще внесе промяна в Закона за пчеларството, а Евден Николов запрята ръкави и започва да пише първата версия на Проекта за промяна"
пп. Матеев го е изтървал това, защото нае какви галоши има насреща. ( и без да ми се обиждате, както се казва присъстващите правят изключение ):bigsmile:
Май не си прочел цялата тема. Ако ти имаш 50 кошера , но не искаш да ги увеличаваш и от тези 50 кошера ти излязат 15-20 роя , или пък направиш толкова отводки за да не се изроят , какво ще ги правиш ? Ще ги продадеш предполагам. Не би ли искал да можеш да направи това законно , а не лобистките точки в закона да те ограничават и разни хора , които до онзи ден имаха същият проблем като теб да те наричат мошенник .
Благодаря! Олекна ми!:)
Иво Христов е бил прав, да знаеш! https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98...B%D0%BE%D0%B3) :yo:
Значи, дотук от прочетеното виждам два акцента в закона. Единият акцент е да се приберат европари за опрашване, което май беше ясно от самото начало, а и Евден го потвърди. Не забравяйте, че и националният бюджет съфинансира тези пари. Виждам бъдещи уловки - земеделците да приберат парите, осигурявайки си собствени кошери. Затова предполагам са и замислите за ограничения в броя на кошерите - да станат "златни" вече регистрираните пчелини, както по-горе някой написа. Понеже съм имал доста вземане-даване с европрограмите покрай мои клиенти, знам, че обикновен пчелар трудно ще се уреди с такива пари. Предварителните разходи са доста, а и други неща трябват.
Вторият акцент регламентира интереса на майкопроизводителите. Предполагам, те помагат за законотворчеството с пари, организация или контакти.
Та, каквото и да ви говорят, да знаете, че става дума за пари.
Абе, ще се сетите.;)
Та като сме почнали, нека да си направим промените.
От ЕС давали много пари за отглеждане на местни отродия пчели!!!
На кого ги дават тези пари?
Ако някой иска да отглежда местни отродия пчели, нека да си купи остров, там ще бъде контролиран какво точно отглежда и да си прибира парите.
Нека останалите пчелари имат правото да произвеждат и продават майки и отводки, и мед, а не само услугата опрашване.
Защо всички пчелари трябва да плащаме дан, на измислените местни пчели?
Аз разсъждавам по следния начин:
Държавата едва ли ще се навие в България да може да се пчеларства с всякакви раси пчели, и продажбата на майки и отводки да бъде без никакъв контрол. Това е все едно да поискате никой да не плаща данъци или пък всеки да може да кара кола по пътищата без шофьорска книжка. Така че аз нямам нищо напротив ако успеете да прокарате тези авангардни искания, но дълбоко се съмнявам да постигнете някакъв успех.
Иначе недейте да се сърдите на развъдните организации. Тесъществуват само защото закона в момента е такъв. Ако можете - променете го. Двете развъдни организации ще имат само два гласа в бъдещата работна група от поне 20 пчеларски "лидери". Така че не би трябвало да има проблем да надделеете в гласуването. Проблемът е на друго място - на всеки от спорещите в темата му се иска НЯКОЙ ДРУГ да свърши неговата работа. Тоест някой друг да напише проекта на закон, в който няма ограничения за расовата принадлежност на майките и в който всеки да може да ги продава без никакъв контрол. Да, ама един такъв проект трябва да се започне от чистата нула и да обхване не само всички членове на закона, но и 5-6 наредби около него.
Така че на всички акъллии предлагам да си потърсят лидер (нали си избрахте 6 нови и непорочни лидери), и след това с този лидер да си организират нов проект на Закона за пчеларството, различен от съществуващия проект. Отворете нова тема, променете интересуващите ви членове и една камара други, зависещи от тях, помислете и за 2-3 наредби, които да заменят съществуващите наредби 35 и 47, и след това внесете всичко това в новия пчеларски борд. Ще се получи така, че ще се внесат 2 различни проекта на закона, но нека пчеларския борд да решава кой проект ще придвижи по-нататък.
Ех Матеев, Матеев, не е въпроса в лидерите, тия или ония, въпроса е да направят нещо за всички, а не само в своя полза. Добре ти е ясно, че лидерите са хората, които могат да инициират някакви законодателни промени, а не болшинството от тук пишещите. Някой в предходен пост беше писал, че загубите на данъци от продажбата на майки от редови пчелари, които имат излишек по време на роевия период, са нищожни за държавата, тъй че това не е оправдание. Развъдните асоциации нека си регистрират запазена марка "Българска пчелна майка", по аналогия на "Стара планина" и никой няма да им я оспори и да ги имитира, но на кого ще продават. Какви линии, какви пет лева развъждате. Болшинството май развъждат и продават каквото излезе, а пък купувачите да си блъскат главата. От теб не съм купувал майки, нито маточници, незнам каква ти е стоката. Купувал съм от други места и с ръка на сърцето мога да кажа, че с нищо не превъзхождат произведените от мен майки.
Доста неуместно сравнение. Тя държавата е абдикирала от доста по сериозни въпроси камоли да се интересува това. Това на което държавата би обърнала по сериозно внимание е продажбата на майки и отводки от страна на членове на развъдните организации без документи,от което не се внасят данъци.
Тук звучиш доста безпомощно, чак будиш състрадание.
Колкото и да не ви харесва шестимата представители на редовите пчелари са факт ,те са от средите на редовият пчелар и с общи усилия ще постигнем нужните резултати.А за момента няма да има успореден законопроект защото няма нужда закона да се променя набързо и на парче.
Имам един въпрос .Защо точно сега решихте, че закона трябва да се променя. Тези според вас наболели проблеми да не би да са от вчера. Не очаквам да ми отговорите.
Законопроекта не сме го измислили ние, така че недей да пишеш ИЗМИСЛИЦИ И ЛЪЖИ. Инициативата е на ВМРО и по всяка вероятност преследва предизборни цели. Ако ние не си направим труда да измислим какво да пише в закона, един дявол знае какъв текст ще се внесе в парламента.
Колкото до 6-тимата нови лидери - досега освен ПАСИВНОСТ и някоя друга лъжа в официални документи нищо друго не съм видял от тях. Живот и здраве пожелавам им успехи в новото поприще и дано да оправят нещата, които старите "вождове" не успяха. Знаеш ли - дори много се радвам за тези нови пчеларски "избраници". От сега нататък вече ще има на кого да дирите сметката. Аз вече съм пас, защото ми писна от пчеларската неблагодарност и от незаслужените критики и обиди.
Бях се зарекал да не пиша, но пак съм провокиран. Пълна измислица е, че ВМРО пише нов закон. Инициативата за нов закон е само и единствено на Евден. Той търси подкрепа от ВМРО и не само.
Много ще се радвам ако вече си пас, защото явно си се изчерпал и от твоите лъжи нивото слиза толкова ниско, че не подлежи на коментар. Лъжа в официални документи, ще умра от смях.
П.П Форума е на Матеев. Ще се постарая да не пиша повече, защото това си е неговата трибуна и това, че се увлякох да пиша по теми свързани с работа в министерството оценям като грешка от моя страна.
Излъгали сте, че Габровката и Ловешката организация са участвали в изборите, което НЕ Е ВЯРНО. Аз твърдя, че мене никой не ме е канил и от двете организации. Не е свиквано събрание и в двете организации и не е излъчван представител, който да участва в събранията за избор на 6-те регионални представителя. За другите окръзи не знам, но за тези 2 окръга вече сте разобличени.
Продължавам да твърдя, че избора на 6-те представители е СКАЛЪПЕН, ПРЕТУПАН, ИЗМИСЛЕН и 99% от пчеларите в България въобще не разбраха какво се твори и как една малка групичка от хора си опекоха питката и се набутаха в МЗХ. Нямам нищо против тези хора, а против начина, по който го направиха. Чиста проба шуробаджанащина, при това без никакви регистрации където и да било. Няма организация, няма устав, няма регистрация, няма нищо. Има само твърдение, че "мене ме избраха 6 окръга". Ха-ха-ха ……
При това забележете нещо много интересно - 15 години нито една национална организация не успя да обедини пчеларите в България, а сега 6 човека за нула време ги "обединиха" и започнаха да пишат измислици в официални документи, че са легитимно избрани. Моите съболезнования, но за мене те са нелегитимни самозванци. Те под никаква форма не могат да докажат, че са законно избрани. Със същия успех утре ще организирам да се съберем 20-30 човека от всички области, и да изберем още една ВЕЛИКОЛЕПНА ШЕСТОРКА. И после ще напишем писмо до министъра с искане тази шесторка да влезе в работната група, защото също е "легитимна".
Ти не разбра ли, че той вече започна да се измъква от отговорност. Не иска да пише във форума, защото уж бил на Матеев. Това автоматично означава, че работата на великолепната шесторка, ако въобще има такава, ще се забули в дълбока потайност.
Между другото да ви кажа, че Ростислав Рашев от Стара Загора е избран от името на "Пчеларско сдружение Бургас", въпреки че не е негов член. Същото важи и за Иван Кънев от Русе, който е излъчен от името на "Лудогорска пчела гр. Разград", въпреки че никога не е бил член на това дружество.
Не искам да приличам на никой, и знаете винаги съм бил честен с вас. Трябва да ме разберете. Участието ми тук по тези теми не е уместно. Освен това помията която се изля в другата тема върху 6+6 и после бе изтрита я видях и разбрах какво е отношението. Не ми е приятно да продължавам активното си участие особено по тези теми.
Не мисля, че целите са предизборни, просто съвпадение. Истинската цел е създаване на нова пътека за усвояване на европари. Създателите и ще се позиционират навреме на подходяща стартова позиция. После, и да стане като с тиквите и други подобни, вече ще са отхапали парче от баницата съвсем законно. А както е известно, не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Предлогът е много благоприличен /спасяване на природата, реколтата, пчеларите/, но "пътят към ада е постлан с добри намерения". Това, че в някакъв форум 20 души обсъждат проектозакон, е едно нищо и винаги ще бъде нищо. Има си ред за създаване на закони в страните, на които завиждаме, но у нас такъв ред е видно, че няма, "интереса клати феса".
Изглежда вярно и сигурно е истина. Но какво от това? Нима и досега не е било така? Или в бъдеще нещо ще се промени? Нека се види за една година какво ще направят, пък после да се мисли. А промяната в закона ясно за какво е и за кого е важно да се случи набързо.
Ето точно за това не искам да пиша тук. Има документи има ясни участници. Аз лично не съм искал и продължавам да не изгарям от желание да се занимавам с политики в пчеларството. Бях издигнат от друго дружество без предварителен сценарии. Евден присъства и на протеста и после на събирането в Арбанаси където се е мислило как да бъде проведен избора на представителите. Само че Евден е член на Конфедерацията когато му е изгодно на председателя. Ясно е кой лъже и маже и не знам, защо? От какво се чувства наранен? Колкото до пропуснати дружества ДА може и да има такива. Все пак никъде не сме заявявали, че са участвали всички, но въпреки това са участвали много, повечето, над 45 ако не се лъжа и то с реална членска маса.
Продължаваш да се правиш на шут. Нали ти сам казваш че Габрово не е участвало? А ти като като председател на организации поканени да участват в работната група ще бъдеш уведомен служебно от МЗХГ за всички наши инициативи. И още в първата имаш огромен шанс да си подновиш една стара идея за която беше излъган, че ще се случи и не се случи. И понеже идеята е прекрасна аз лично ще я подкрепя.
Чакай, чакай ….
Ти като че ли не си наясно какво писмо е изпратено до министерството. Искаш ли аз да го публикувам, за да видиш със собствените си очи, че в него пише, че за представителя на Северен централен регион е гласувал и председателя на сдружението в Габрово, а за Северозападния регион - Ловеч. При това забележете - писали сте, че са гласували ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ на сдруженията, а вие даже не ги знаете кои са те. Какво - нима и подписите в протокола сте фалшифицирали? Или пък кое от двете Габровски и двете Ловешки сдружения сте поканили? Вие дори и това не го знаете - по колко сдружения има в Габрово и в Ловеч. Да не казвам за Русе, където са 3 сдружения.
Защо не покажете протоколите от тези събрания, за да видим дали не сте фалшифицирали подписите на някой от вашите "избиратели"? Въобще много ми е любопитно да го видя този протокол, който е публичен, и ако бяхте си направили труда да регистрирате организация по ЗЮЛНЦ, щяхте да сте задължени да го публикувате.
Моят протокол бе предложен на Иван Кожухаров и една дама която ви представляваше на срещата в МЗХГ. Те казаха че няма нужда. НА следващата среща също мога да го представя. Не си ти човека който да ни казва как да се организираме, какво да регистрираме и т.н.
Излизам от форума и ще се постарая да не влизам. Беше едно приятно място за отмора с приятни дискусии в повечето случаи.
Успех на всички
P.P Матеев качвай каквото искаш, аз не мога без санкция на останалите. Първо обаче вземи и го прочети добре за да не излезе, че не успяваш да се справяш с четенето на документи. Ще ти подскажа ОБЛАСТ Габрово и малко по надолу има изброени всички дружества участвали в избора. За тях и само за тях гарантираме, че са участвали със своите председатели или законно упълномощени лица.
Предотвратяване на такова нещо е невъзможно към днешно време, поне от трибуната на един форум. Така че си пия ракията. У нас, някой с пари и власт, като си науми нещо, ще го направи, чак после, като се вземат парите, ще го отчете като грешка на колективното ръководство. Тогава отговорност нула. Тоя филм го гледам, откакто имам спомени.
Не говорим за посрещане и изпращане, а за информиране, и тъй като Рости не иска да пише тук по негово усмотрение, му предложих да е на другото място. Аз понеже не искам да съм прекален оптимист, искам да съм информиран, защото оптимизма е по-скоро липса на информация.
Много вярна мисъл. Така ще стане и с новата работна група, в която ще влязат и новите 6 човека. Общо групата ще стане над 20 човека, което автоматично означава, че всяко едно събрание ще е една безкрайна говорилня и нищо повече. Започвам да се замислям, че МЗХГ нарочно го направиха този номер с многото хора, за да активират принципа РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ. Така крайният резултат от всяко едно обсъждане ще е налагане на волята на МЗХГ, а от пчеларска гледна точка ще има ТОТАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ. Групата ще приема фалшиви и некачествени решения и никой няма да е отговорен за това.
Колкото до "вождовете" - просто бройката им се увеличи с още 6 имена, и сега пчеларите вече ще има кого да оплюват. Така стана и предния път - след появата на мене и на Куменов всички започнаха да ни оплюват, и забравиха за старите 7 вожда. Сега вече е време хората да забравят и за нас и да започнат да оплюват новите 6 вождове. Все пак те дойдоха на власт защото ние старите уж "нищо не направихме". Сега ще ги видим новите колко струват, но трябва да са наясно, че летвата вече е повдигната много на високо.
Кой това, Народното събрание ли? По Ботев:
"Чунчуру ведере на куку ведере, чунчуру дупка напълни копанка. Що е то?- Подновеното "Книжевно дружество" в Браила.Родило се, не шава; яде, пък не става. Що е то?- Нашата екзархия.Уста няма, а яде; ръце няма, а краде. Що е то?- Добродетелната дружина."
Дай си ми куклите, на ти си парцалите. Тук няма ли нужда от информация? Всеки си прави някакви ей такива и после другите му пречели и не го разбирали. В този форум няма ли да се обидят, че не ги ебават. Значи Матеев, като е казал нещо и форума е на Матеев, и няма да пишем тук? Ами пиши, изкарай информацията която имаш, забий я на другият в челото и докажи, че не е прав. Матеев и той каза, че има информация за обратното, но така и не я пусна. Само се хапят като мъжки магарета, а нищо налице. Аз ще ходя в другия форум - ми ходи, те там те чакат с разтворени обятия и само ще ти пляскат с ръце. Мушингии, мушингии и пак мушингии.
Това което пише Матеев за избора на шестимата по региони не е вярно. 99% от пчеларите нямали и на идея за какво става на въпрос. Хахаха.
В Североизточният регион изборът на представител бе проведен по демократичен начин и гласуваха само председателите на сдружения които и присъстваха лично. Има си протокол и в него има реални подписи.
Аз не видях да е писал за Североизточен регион. По скоро Северозападен и Северен централен.
Е щом всичко е реално не е ли редно щом ще ни представляват тия 6 човека да има по-голяма публичност кой сдружения са присъствали и гласували. Аз виждам само едни числа да споменавате тука. Има ли публикувана информация някаде?
Според мене е пълна мъгла кой и как ги е избрал тези 6 човека. А информацията за това се крие именно защото е мъгла и защото не им е чист косъма. Ако и за в бъдеще така ще се крие всяка една информация около тези 6 човека, тогава ми е много любопитно защо въобще са избрани?
Не ми стана ясно и колко е мандата на всеки един човек. Не ми стана ясно и кой ще ги свали от власт, ако не се справят със задълженията си или ако не публикуват в публичното пространство какво и как "работят" за пчеларите. Не ми стана ясно и как мнението на пчеларския бранш ще достига до тях, за да могат да го защитават. Не ми стана ясно и как ще се отчитат за свършената работа, след като няма публичност и няма годишни отчетно-изборни събрания.
По всичко изглежда, че се сдобихме с 6 несменяеми вождове с пожизнен мандат, които на никого няма да се отчитат и които никога няма да бъдат свалени от власт. И след като тези вождове имат склонноста да фалшифицират собствените си избори, то това автоматично означава, че са се докопали със зъби и нокти за властта, и че нямат никакво намерение да я пускат.
Намира се на същото място от където идва и питейната вода, която ползваме от ВиК дружествато. Кой произвежда водата, но незнам някой да не заплаща услугата водопадаване на оператора, а кой опрашва ентомофилните растения, естествено знаем, а кой заплаща на оператора???
Г-н, Evden,
Ако се узакони " опрашването" като "услуга", не трябва ли да се узакони и заплащането но тази услуга от всички ползватели? Това възможно ли е да стане?
Ако се намери доброволен възложител, защо трябва да плаща с парите на пчеларите?
Така предложените промени няма ли да улеснят договарянето на определен кръг от "големи" възложители и изпълнители и да източат парите от НПП? А може би всичко си е наред но аз не го разбирам. Моля,коментирайте го.
Дава ли държавата някакви лесни пари на някой бранш, веднага ще се появят една камара схемаджии, които да източват тези пари. За съжаление това е Българската действителност. Не искам да ставам лош пророк, но най-вероятно това ще се случи и с екосистемната услуга ОПРАШВАНЕ.
Матеев, моля да им дадем шанс да се изявят. Може просто да не са се стиковали още! Ще е жалко, ако има пробойни в редиците им, редовите пчелари, няма да го подминат това с лека ръка! Още малко да изчакаме! Ще има официално становище на избраните 6+6, да е публикувано нещо си (без имена и подписи) от регионалния представител Иван Кънчев! Всеки един скоро ще покаже, що за представляващ е!
Точно за това не съм съгласен да се плаща за опрашване и не само .Ще спомена по долу.
Тази тема започна "уж "с идеята да се включим в обсъждането на закона за да се промени в интерес на пчеларите. Ясно е ,че целта е да се види нагласата във форума(малка представителна извадка).Ясно е ,че е решено какво ще се промени в закона.Ясно е ,че няма желание закона да е в полза на редовите пчелари.Ясно е ,че всеки дърпа към себе си .
Ясно е ,че от това бързане да се напише някакъв закон ще спечелят тези които знаят първоначалния замисъл.
Обидно ми е да ме правите на глупак!!!
Като е такава "мътна вода" предпочитам да не се променя сега закона.Ще кажете ще го променят ,аз пък казвам, че винаги има и друга гледна точка/ друго решение ,човек винаги има избор .
Господин Евден много лошо сравнение с водата.
Пчелите опрашват така или иначе не сме им ние създателите .Ние само ги отглеждаме за нашите ни цели.Не съм съгласен да плащам (като данъкоплатец)за нещо, което не искам като услуга.Опитвате се да ни убедите ,че ако дойда у вас и извърша някаква полезна дейност без Вие да сте искали това от мен.Ще ми заплатите и ще ме изпратите с добро.
Еееех, ако можех и аз да съм консултант......blush;
ХА-ха, усетихте ли, че общественото обсъждане мина.:)
За съжаление сте далеч от идеята за заплащането на екосистемната услуга "опрашване". Пчеларските години чудесно знаете, че по отношение добивите на пчелен мед една с друга не си приличат. Има нулеви години, има периоди от време където семйствата имат нужда дори от подхранване, има слаби години, да има и много добри години. Пчелите като животински вид са много чувствителни и уязвими от влиянието на околната среда, не е възможно техния стопанин, нито да полага хуманно отношение към тях, нито да ги заключва в идеално подготвен животновъден обект - мисията е невъзможно. Пчеларите при сегашното статукво, мизерни изкупни цени непокриващи преките разходи да труда на пчеларя да не говорим, слабите години със силни пролетни дъждове и дълги летни суши, наличието на масови отравяния, не винаги благоприятни-тежки зими, уязвимостта им от силни ветрове и бури, кражби и други посегателства, изправят редовия пчелар посветил се на тази уникален занаят и разчитайки на разумни доходи с които да издържа и развива собственото си семейство е изправен пред огромната дилема дали да продължава, дали си заслужава, дали ще съумее да оцелява. Има хора, които ми задават въпроси относно мотивите за тази инциатива за промяна в Закона, ами предходните изречения, ако не са ви достатъчни, здраве му кажи!
Колкото до моята пчеларска практика, моите пчели ги отглеждам основно за извършване на екосистемна услуга "опрашване". Имам редовни клиенти, които всяка година обслужвам. Те за сега са само земеделски стопани с овощни култури, които за кратък период от време около 20 дни, по време на цъфтежа на отглежданите от тях овощни дръвчета се нуждаят от интензивно опрашване и голяма урбанизация от пчели. Без подвижно пчеларство тези усувия няма как да бъдат изпълнени. Същите тези мой клиенти - земеделски стопани произвеждат едни от най-качествените полодове и имат завидно високи добиви, защото прилат най-добрите световни практики в своето земеделие, тези плодове най-вероятно сте ги виждали в търговските вериги и са стигали до вашата трапеза. Разходите, които те правят за заплащане на услугата опрашване, за съжаление никой не им я покрива. Колко много ентомофилни селскостопански култури, при нормирано интензивно пчелоопрашване и нормална влажност на почвата бих имали с до 40-60 процента по-високи добиви. Идеята за опрашването е тази дейност да подпомага целево тези земеделски производители, които наистина създават качествена продукция с висока добавена стойност от 1 дка/земедеска земя и които създават голяма сезонна трудова заетост и допълнителни доходи за населението, какъв би бил проблема, да се подпомагат тези хора на принципа на подпомагането, например за използвания газьол в земеделието.
Темата за ползите за околната среда, няма да засягам засега (че там нещата ще опрат до МОСВ), всички обичат аромата на билките, на горските поляни и пасищата, в планините и в националните парковете.
За съжаление, няма по-рискован, по-уязвим и зависим сектор в земеделието от пчеларството, особено като добавим активната човешка дейност по замърсяне на природата и използването на безчет химикали в селското стопанство! Вие всички тук, четящи и пишещи сами можете да си направите изводите за вас самите! Благодаря ви за вниманието!
Не искам да излиза ,че се заяждам с вас .Гледната ми точка наистина е много различна от вашата.
Това което пише в проекта Ви за промени е да се заплаща на всеки регистриран кошер.
С това абсолютно не съм съгласен.В нашата безконтролна държава това е повод да се регистрират хиляди "празни" кошери с които ще се източват парите.Дори и да се напълнят тези кошери с пчели,те просто ще съществуват на самотек .И ще създават условия за разпространение на заболявания .Заплащането на калпак за мен меко казано е неразумно.
Този закон е за пчеларството и в него би трябвало да се защитават интересите на пчеларите.Земеделците които заплащат за опрашване ги поздравявам за разумната инвестиция,но в крайна сметка печалбата си е за тяхна сметка .Така че не могат да ги мисля горките как са се охарчили за опрашване.
В нормални условия една дейност ако не е печеливша в крайна сметка престава да функционира.Държавата подържа социалните дейности,но пчеларството не е такава дейност.
Не е редно и не трябва да се подкрепят тарикатите които са намерили начин да източват европейски или държавни средства.
Според мен е редно усилията за промяна на закона да се насочат в посока опазване на пчелите от отравяния.И реклама на българските пчелни продукти.
Трябва да се създадат условия пчеларите да си гледат пчелите без да се притесняват ,че утре ще бъдат занулени от някой ,който въобще не е чувал за мерките за опазване на пчелите.
И пак казвам след като има закони трябва да има контрол.На това положение сме именно заради неспазването на сега действащите закони.
И още нещо ,земеделците могат да застраховат продукцията си ,защо никой не иска да застрахова пчелини.Кога ще се криминализира кражбата на кошери ,не е ли сега момента ?
Не забравяй ,че пишеш в пчеларски форум пред хора които са в тази сфера .Опрашването като услуга не го заплаща почти нито един земеделец .Дори повечето го приемат като тяхна услуга към пчеларя . Прочети темата от преди няколко години за агроекология и климат и как се потули всичко .Ако е ок мога да мина покрай теб и да ми кажеш реално колко договора си подписал?
Искайте колкото може повече в тия проектозакони и без никакви ограничения за да може като минат през ''ситото'' да остане нещо а не само ограниченията.
Не всички, аз съм привърженик на идеята и я разбирам почти така ,НО без частта, в която държавата плаща масрафа с моите пари!!! Иначе се започва със схемите веднага. Какво му е лошото земеделеца да се разплати с пчеларя и толкова, защо някой трябва да му покрива разходите направени с цел да спечели повече??? Това реално си е частна инвестиция(и като гледам високо доходна от дадения пример) и съм върл противник на това, тя да се заплаша с народна пара, иначе се извращава пазарната логика
Нали за онези точки става въпрос? ;)
- Дела и документи :
https://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2090
https://pchelari.com/forum/attachmen...8&d=1423328647
пп. на днешната дата. Еххх, Ех.:sad:
По първите 3 пункта КБП няма ли никакъв принос.
"Съществува майкопроизводствен монопол, обслужващ интересите на тесен кръг и нанасящ огромни щети и пропуснати ползи на всички останали пчелари в България."
Как се обръща палачинката само.:laughing:
И друго да споделя :
Възмущавах се , че Куменов си псува подопечните, но към днешна дата го оправдавам. Прав е бил.