Един въпрос Матеев: Парцелите на които разполагаш пчелините, купувш и наемаш?
Също така, броя на кошерите на парцел: какво количестово смяташ да сложиш?
Преглед за печат
Един въпрос Матеев: Парцелите на които разполагаш пчелините, купувш и наемаш?
Също така, броя на кошерите на парцел: какво количестово смяташ да сложиш?
Слагам между 50 и 100 кошера на парцел. Всички парцели са закупени и земята им е моя собственост. Това е единственият начин човек да се гарантира срещу бъдещи "издънки" в законодателството. Нагледал съм се на такива в други сфери и браншове.
Не можах да разгледам всички снимки че бързам, но поздравления и от мен.
Здравейте, на всички. Тези дни се регистрирах във форума както се вижда и чета усилено доста теми. Имам желание и големи мераци да си направя пчелин. Като първоначално мисля да сложа 5 кошера, евентуално ако все още догодина имам същите мотивация като в момента да ги увеличавам с още кошери. Пчеларството и начина на отглеждане на пчели като познания и цялост ми е твърде далечна тема. Но никой не се е родил научен и се надявам да се справя. Рових доста и продължавам да го правя също така и за напред ще го правя. Тези дни ще вземам кошер който смятам да боядисам със син цвят с еко и дово разтворима боя. Но преди това искам ВАШЕ мнения дали е удачно да го боядисам против гниене или не е нужно? Мисля да приложа тази рецепта която изрових, а именно: "Метод за запазване на дървесината на кошера от гниене: В 5 л вода се разтваря 1 кг алумино-калиева стипца (купува се от аптеките). С този разтвор с помощта на голяма четка се намазват външните стени на кошера (може и вътрешно) и внимателно се следи разтворът да се просмуче от тях, колкото може по-дълбоко. Без да се чака кошерът да изсъхне напълно, се намазва с втория разтвор: 5 л гореща вода, в която е разтворен 1 кг домашен сапун (най- хубаво течен). След боядисването с вторя разтвор, изчакваме кошерът да изсъхне и е готов за изпотреба. В резултат на просмукания от кошерите разтвор от стипца и сапун, на повърхността на стените се образува алуминиев сапун, който не се разтваря във водата. Ако по стените на кошера, които са намазани с такива разтвори, попадне вода, капките се стичат по тях, без да се просмукват. Така обработена дървената част на пчелния кошера, е предпазена от вредното влияние на дъждовната вода и росата. Стените на кошера при това си остават порести и дървото “диша”". След което да го боядисам със боя която споменах в по-горните редове.
П.С. - Ще съм благодарен на всякакви препоръки и указания който ще приема със голямо внимание и охота.
Благодаря, желая лек ден на всички.
колега и без да правиш тези работи един кошер като се подържа редовно тои може да искара много години
Щом има метал трябва да се помисли за заземяване.
1-во поздравления за ентосиазма най- вече,за бройката-5, други като тебе им се иска направо с 50 примерно,2-ро относно боядисването ако са стари -използвани кошери но в добро състояние шкуркаш ръчно или механично И ДВЕ РЪЦЕ БОЯ.3-то ако са нови кошери, и са от сух качествен материал-ленен безир и ДВЕ ръце боя.4то относно им регнирането което си написал със стипцата и дом .сапун ВАЖИ само за кошери от сух материал.Нови кошери от сурова дървесина, вари ги печи ги и на втората година са за разпалки-изпробвано многократно.
Благодаря за отговорите на всички. Става въпрос за чисто нови кошери, тип "Дадан-Блат" ако не се бъркам, мисля да се спра на 10 рамков /утре мога да кача снимки ако има интерес към тях/. Материала е сух. Утре ще видя точно какъв е материала от който са изработени. Калеко ми се занимава със пчели от доста години. Днес споделих моята нова страст със него, като предложи утре да дойде с мен до магазина за да им направи едно "отека" както се казва. Та утре ме чака нов ден в който ще натрупам нови знания за пчеларството. Да колега относно бройката мисля до края на месец юли, август да ги направя 5 кошера. Като няма да очаквам мед тази година от тях. Както казват бавно но славно. То ако има излишни финанси всеки може. Това в кръга на шегата. Иска си доста работа и подготовка. Ще почвам в края на месеца пчелин и там ще отидат доста усилия за изготвянето му, като се замислих. А в последствие на работа съм сигурен че ще станат х2. Сега да почерпя по бира за помощта която за мен в този момент е много важна. drinks; ПОЗДРАВИ.
Първият ми кошер в моето ново начинание. Боядисан за сега само със ленен безир. Довечера ще играе четката със синя боя. Поздрави.
Кошерът е хубав, но си го грундирал с ленен безир, което предполага да го боядисаш с алкидна боя, а това не е добро решение. След две-три години половината от боята ще се отлепи, или олющи. Останалата боя обаче се сваля много трудно дори и с горелка. Съветът ми е: Използвай акрилатните бои на водна основа. Много по устойчиви са на слънчева радиация. Освен това даже и да се изрони боята след време боядисваш отново без предварително почистване на старата боя. Преди боята се използва импрегнатор в ролята на грунд. Тези материали са достъпни, има ги в железарските магазини. Повярвай ми, струва си!
Благодаря за мнението колега. Купих заедно със безира и боя на водна основа. Мисля с нея да го боядисвам. Боята е тази.
Прикачен файл 1364
Акрилатна боя върху безир не е добра идея. Затова ти препоръчах импрегнатора - той също е на водна основа. Иначе боята може да се олющи, май някой наскоро се оплакваше след подобна грешка.
Вече втора година вместо импрегнант ползвам това http://stroitelencentar.bg/index.php...grund-5-l.html
15 лв е и върху него боя на водна основа. Тези които боядисвах миналата година не са мръднали, тази година продължих с него та да видим.
Имам два кошера с напукана и лющеща се стара боя, как мога да почистя старата боя и да го боядисам като пчелите са вътре? Удачно ли е това да се направи сега или пролетта е подходящият сезон?
Имам колега пчелар, който казва,че от автоемайл лак е много по-доволен. Вашето мнение по въпроса? Знам,че е вреден за пчелите, но сигурно е доста по дълготраен от боята на водна основа?
На мен всички сандъци са ми боядисани с автоемаил лак и съм си мн доволен боядисани са на 2 ръце и засега не виждам на пчелите да им пречи.Имам боядисани дървени черчевета с автоемаил лак на повече от 10 год. е не са мръднали и боята нито се е напукала нито се е олущила.
Дървените повърхности, боядисани с автоемайл лак, изглеждат много добре :) Боята издържа на атмосферни условия, но за да бъде трайно покритието, трябва основата да е много добре подготвена. Този тип боя е предназначен за метални повърхности - има слаба еластичност! Когато дървесината е суха и почти няма свивания и разширявания заради климатичните промени в околната среда, може да издържи с автоемай лак :)
Не съм специалист но логично е да има еластичност всяка една ламарина на колите може мн лесно да хлътне а съм виждал със един лек удар ламарината да се изправи и на боята да и няма нищичко .А и много е по добра от боята на водна основа все едно боядисваш с латекс или фасаген има си блясък ,UV защита и за мен няма база за сравнение но... всеки си има мнение и протмоне.
Това, което съм написал за боята, съм го чел в спецификациите от производителите. Говорил съм и с технолози.... Старата дограма вкъщи беше боядисана с автоемайл лак. Отново напомням - важно е какво има под боята!
Днес бях на тема боядисване цял ден и съм загрял :laughing:
Издънката днес беше, че вече съм горд собственик на 4 кошера с цвят розова праскова.
Циганите точно този цвят търсят за фасадата.:laughing:
Другата година някоя колежка може да им се зарадва много, че не ми се пребоядисват.
Цялата процедура беше следната:
3 ръце дълбоко проникващ импрегнант(докато спре да попива)
3 ръце основа(можеше и с 1 ръка да мина, но имах излишно количество)
3 ръце боя за дърво с UV защита за външно
Ако и цвета бях докарал :laughing:
Дори боята да падне някога, то основата ще остане и при това запечатване на дървото няма как да влезе вода.
При толкова много ръце, в един момент май ще почнеш да си нарушаваш принципите:) Оня, за кошера в печката:)
Точно обратното мнение http://www.bushfarms.com/beeslazy.htm#stoppaintingЦитат:
3 ръце дълбоко проникващ импрегнант(докато спре да попива)
3 ръце основа(можеше и с 1 ръка да мина, но имах излишно количество)
3 ръце боя за дърво с UV защита за външно
Кое е "правилно" не се наемам да кажа. Тук има специалисти по дървообработване (Тотевски пусна блестяща статия за дървесина) да кажат те доколко си струва да се инвестрира в боя. Аз сигурно ще оставя някой корпус небоядисан за проба. Scutellator даваше, че боята пази от UV.
Моите кошери съм ги минал 2 ръце с ленено масло и отгоре с восъчна вакса за запечатване и така си остават с естествения цвят на дървесината. След време, ако започнат да потъмняват, което е възможно може би ако се олющи ваксата, ще ги мина с боя на водна основа. Принципно ми препоръчаха всяка есен да ги минавам отново с вакса.
На там вървят нещата :laughing:
Другата година ще смятам отново.
Трябва да направя поне още 200-300 кошера, че да сметна всичко до стотинката.
Корпуса отива в печката, ако има измятане по него. - само тогава
Рамките са на 100% за подпалки.
Дъното,подпокривната и капака ще ме надживеят.
Що ма чоплиш по раните :laughing:
Като ме видят в магазина, че отивам за неръждавейка и момиченцата се усмихват като за заплата.
Гледам да балансирам цена/качество, но е много трудна работа.
Знаеш, че дървото почва да гние най-често точно по винтовете :bigsmile:
Корпусите имат по 40 винта, а дупките са пълни с лепило.
Все баланс между повече работа или повече пари за материали.
Хайде да се посмеем малко на чужд "гръб":
Ако ги правиш за друг няма да слагаш 40 винта 3х50, а 12бр 5х40 или с такера е още по-добре.
Винтовете ще ги вземеш от магазин "всичко за 1 лев".
Предварителното разпробиване на дупки за тея винтове е отживелица...ние сме модерни. :laughing:
ПУ лепилото е велико или Ц200 на цена 2лв/кг е още по-добро.
Ще обясняваш колко е добро сушеното дърво на 10% влажност.
Режеш, лепиш и сглобяваш на 10%, а после като го сложиш на 75% резултата е чуден.
Средно месечната влажност на въздуха в района не спада под 70% като за зимните месеци тя е по-висока, но рядко надхвърля и то с малко 80%.- ЛИНК
Много важно като се подуе халвата, нали вече си го продал. :laughing:
Капака и подпокривната ще ги направиш от ОSB,HDF или MDF...абе к'ъвто боклук ти попадне.
От хранилки няма нужда, а дръжките задължително трябва да са дълбани в дървото, че утре да цъфнат и да дойде пак клиента.
Ще тръбиш, че рамките бити с такер са велики, уширението е отживелица,от такера странично на горна летва няма нужда.
Рошавите рамки са много по-добри, защото прополиса после пази пчелите от вируси.
Дъното трябва да е от мрежа за мухи по 1лв/м2 и по възможност с картон или друг боклук тип фазер.
Рамката(краката) на дъното може да ги направиш с огромни чепове нали не се виждат.
Много важно утре тоя чеп като се пукне и излезе...ще стане мацано, но нали ги правиш за друг.
Тополата е велико дърво или к'вот намерим без пари, а от смърч и акация кошери не стават - Все пак се иска повече работа и време, а и дисковете и ножовете заминават и т.н.
Еххх много майсторлък се иска...
Умен човек го е казал: "Викам ти майсторе щот не ти знам името,ма кат ти гледам работата да те *** у майстора!"
След като изчетах цялата тема реших и аз да споделя моя скромен опит.
Тази година започнах да пчеларствам като закупих два кошера ДБ с пчели, към офертата собственика ми даде още три кошера и 10тина магазина. Като цяло кошерите не бяха изгнили, боята беше олющена на места, според мен са поне 40 годишни, дебелината на стените е 4 см. и са доста тежички но са много здрави което ми хареса.
С малък ъгошлайф с диск на който са залепени шкурки, ошлайфах сандъците до дърво ( на повечето имаше по три различни цвята боя, за слоевете не знам ), набих им по някоя друга видия 5 * 50 за всеки случай, китосах всяка цепка, неравност дупчица с акрилен силикон. Станаха добре.
След това поставих два слоя от течната гума на БОРО Аква стоп да запечатам дървото ( някъде във форума го бях срещнал, малко е скъпичко 35-36 лева за бака 5 литра, но една бака ми стигна за 7 кошера и два магазина и има още за 2 сандъка поне. ) Звънях на фирмата производител и ме увериха, че в съставките на Аква Стоп нямало вредни вещества, единственото което е и много важно за продукта е между полагането на слоевете да се изчака 12 часа да изсъхне предния, ако не се изчака се получава доста неприятен ефект.
След като изсъхна Аква Стопа положих два слоя Фасаген оцветен в млечно синьо, резултата за мен е задоволителен, всичките кошери за заселени и по първи впечатления нещата вървят добре пчелите не оплакват :) те горките и не могат де :laughing:
Каква е целта на боядисването на кошерите? Да ги предпазим от атмосферни влияния, най-вече вода. Е, и да радват окото, на на пчелите не им пука от това :). Някъде бях писал за видовете дървесина и устойчивоста им на влага. Това са плътните видове дъб, акация, сливата също. Примерно кошер от дъб ще надживее собственика си :). Но с масовата, лека и по-евтина дървесина нещата не стоят така. Иглолистната дървесина във влажна среда е доста нетрайна. За целта кошерите трябва да се обработват с вещества, който предпазват от проникването на вода в дървесината. Такива са мазнините. Безирът е най-лесното и евтино средство - мазнина на базата на лененото масло. Той след като попие в дървесината, при допир с вода се създава повърхностно напрежение и водата не може да проникне в дървесината. Всички сме опитали да си намокрим ръцете, когато те са мазни. Ефектът при дървесината е същият. Това е достатъчно. После една боя кой каквато иска и това е. UV лъчите... Те променят цвета на дървесината, но не променят механично-якостните й характеристики. Или ако това го има, то е в пренебрежимо малко. Но който иска да слага и UV защита.
Тук чета за 2 ръце от това, 3 ръце от друго, после и 4 ръце от незнам какво си. Та по колата ми няма толкова боя и лак :). Просто икономически не е изгодно. Един кошер на цена 100 лв рентабилността му е 10-на години.
Тотевски, взе ми думите от устата. Не знам защо колеги се вживявате толкова в боядисването. Защитете дървото от влага и предвидете едно пребоядисване след 4-5 сезона и след 8-10 сезона нов кошер. Ако един кошер дава 25-30 кг мед на сезон за 10 сезона ако не може човек да си позволи да го смени значи нещо бърка. След 10 години ще има нови технологии, борбата с вредителите и болестите ще се води по нов начин и част от него ще бъде нов вид кошер. За какво ми е морално остарелия с неръждаеми види кошер. Аз се издъних с боядисването преди две години, сега пребоядисвам и се чудя защо трябваше да експериментирам, а не заложих на старите изпитани методи с помощта на които да изкарам 4-5 сезона.
Каква беше издънката.
Проблемът с безира е че боята не държи толкова добре върху него и трябва да се обработва допълнително, да се изчака доста време да си попие добре дървото или да боядисваме направо без да изискваме боята да е "вечна".
Попиващи има на база Mед ("Cu" - метала), на база спирт с комбинирани фунгициди, разтвори на смоли (попиват много малко) и нещо пропуснах...
Добавката за UV защита предпазва боята и от напукване, а цвета не ни е приоритет.
Всяка боя която е с гланц(лак,блясък,дълбок ефект и т.н) е лошо решение, защото се получава огледален ефект.
Да го обясна на разбираем език: Таблото на колата не се цапа със силикон, ако искаш да не се пука и точно огледалния ефект е причината.
Боята пропуска част от светлината и после се отразява и обратно и така доста пъти.
Температурата на боята се покачва и се пука(гори,отлепва) - нищо сложно.
Тук е и проблема с безира, че като се нагрее кошера от слънцето е много възможно да избие от дървото безир и/или вода и образува пласт(или мехур) между дървото и боята.
После може да се върне безира в дървото, но боята вече е отлепена.
Ако сте виждали гънки под боята ей това е причината.
Може да се пробва на летва с безир и боя като се нагрее с пистолет за горещ въздух.
Като погледнеш колко време съхне боята веднага си проличава дали ще е мека(еластична) или твърда(чуплива).
Въпреки, че последната (розова праскова :laughing:) изсъхна до степен да не цапа за 10 мин и сега ще я видя колко ще държи(акрил на водна основа).
Ако колата ти няма толкова ръце боя и лак проблема ти е в бояджията.:bigsmile: Моята е с 3 ръце база и 3 ръце лак :cool:
Рентабилността не се измерва в години.:tres:
Дървеният материал в минути ли го купуваме или в левове?!?!
Часът е точно 3 килограма и 200 грама.:bigsmile:
Рентабилност може да смятаме в съотношението печалба/инвестиция.
Можем да кажем, че сме направили инвестиция за 100лв, която ще ни носи 20лв печалба на година - рентабилността ни е 20/100 =0.2 или 20% на годишна база.
Можем да кажем, че кошер за 100лв има 20% рентабилност на година за период от 10 години. Тоест 20лв / година до десетата година.
Много различно нещо е периода на експлоатация до 100% амортизация или до достигане на точка в която разходите по поддръжка надвишават приходите от актива.
здравейте,
изкажете мнение за тази боя
http://shop.lackprom.com/kosheri-vod...na-p-1316.html
купих си нов кошер сега ще го боядисвам, в тази връзка чудя се дали да е това боята ако някой е ползвал такава ???
Ползвал съм жълтата, това ми хареса в кварталната железария. Миналата пролет, нови магазини. Разбъркване както трябва, първа ръка боя/вода фифти/фифти, кафе пауза, втора ръка боя, кафе пауза и нататък според зависи. Две лета експлоатация, всичко е ОК. Аз доволен, при положение че не съм маниак в боядисването.
Май ще е по лесно по друг начин. Моля ви колеги ( хах станахте ми колеги, имам си нов кошер но не и пчели. Но съм ентусиаст) Дайте ми марка, за боя на водна основа ако има линк към електронен магазин още по добре.... не ме вълнува цена а да е нещо добро..... И пак благодаря ако някой помогне.
Напукването на боята, според мен е от голяма степен наслояването на дебел слой боя (за автоемайл лак говоря). За това по-добър вариант е да се боядисва на пистолет с по редка боя.
Здравейте! Следя темата внимателно,тъй като сега изработвам няколко 10 рамкови ДБ кошера. Колкото и да е добър материала все се налага някъде да се китоса. Та търся съвет какъв кит да използвам,а и кога. Имам предвид преди грунда или след това. Идеята ми е кошерите да са само от магазини с цел да не лепя цял плодник. Мрежесто дъно , два магазина за плодник ,магазин и т.н. Удачно ли е, или да правя цял плодник. Поздрави!!! Виктор.
Купуваш безцветен водоразтворим лак на "Аквис" - 14 лв. за 750 мл.. Намираш си прах от дърводелец, който работи с шлайф за дърво. Бъркаш и получаваш много добър кит, който се поддава на шлайфане и има много добра адхезия с дървото.
Както и да китосаш все е грешно :)
Ако китосаш под грунда ще падне с грунда, а ако го китосаш над него ще падне само кита и боята.
Няма правилен отговор, но по принцип се "грундира" под и над кита.
Контактен грунд - не ми се вярва да си успял да го намериш, много е труден и все в големи разфасовки.
Слага се под кита за по-добра връзка.
Проблема с кита е че се пука и отлепя, защото е твърд, а дървото се движи(разширява и свива).
Имаш избор твърд кит ставащ за шкурене или мек и труден за шкурене.
Здравеи колега!Кит за дърво става и с лепилото дето лепиш дъските и прахоляк от шлаиф!Гаранция че няма падане и шлаифане!!!
Нека някой ме светне защо е необходимо това китване? :)
Китването се налага след години употреба и е много добър начин за ремонт на нацепени дъски!
Колега, тук по-скоро коментираме китването на нови кощери:
viktoroti
Здравейте! Следя темата внимателно,тъй като сега изработвам няколко 10 рамкови ДБ кошера. Колкото и да е добър материала все се налага някъде да се китоса. Та търся съвет какъв кит да използвам,а и кога. Имам предвид преди грунда или след това. Идеята ми е кошерите да са само от магазини с цел да не лепя цял плодник. Мрежесто дъно , два магазина за плодник ,магазин и т.н. Удачно ли е, или да правя цял плодник. Поздрави!!! Виктор.
П.С. А иначе си прав, че е хубаво да се ремонтират от време на време старите кошери, когато има нужда .
Няма нужда от китване!
Може и винтове да не слагаш.
Може и да не шкуриш и да се виждат следите от банцига, кошерите с ефект драскана мазила са на мода гледам.
Всичко може!
Само едно не мога да разбера, какво не му харесвате на акрилния силикон?
Струва 2,30 лева, не се цепи като изсъхне, захлажда се лесно с шпатула, можеш да запълниш дори и най-малките цепнатини по дървото, безпроблемно се покрива от всички бой. Аз лепих с акрилен силикон два магазина за да си направя плодник, няма мърдане.
За какви китове говорите, какви дървени стърготини...
Имам кошери направени от военни съндъци и забелязах че боята наместа започва да се лющи а са на 1 год.Неможах да смъкна старата боя много добре като ги правих но ги минах с шлайф но явно не става така.Дайте съвет какво да направя че при следващите да не се получи така.
Жълто + Червено не е Оранжево :laughing: гарантирам.
Имам още 4 кг боя и приемам заявки. Ето това става като боядисва пиян далтонист. drinks;
Някоя колежка няма ли да си ги познае :)
http://s17.postimg.org/5tcf79k8b/CAM00503.jpg
Здравейте,
трябва да боядисам няколко нови кошера, а никога не съм се занимавал с боядисване,изчетох всички мнения и малко съм объркан,но се спрях на вариант с водоразтворима боя на сократес,виждам има доволни от нея. Та искам да попитам кое е по - добрия вариант и по - дълготраен, боята сократес или автоемайллак?
И ако импрегнирам и боядисам със сократес и накрая лакирам с лазурен лак пак на сократес ще има ли по - добър ефект,изобщо може ли да се лакира върху боята?
Кошерите, които мислиш да боядисваш, имат ли някакво покритие или са от необработена дървесина?
Лазурният лак е предназначен да се нанася направо върху дървесината (Някои от производителите добавят отровни вещества, които убиват дървоядите). Този лак подчертава текстурата на дървото - без значение дали е безцветен или с добавен цвят. За запечатване може да се използва яхтен лак. Ако използваш автоемайл - върху него няма смисъл да се слага друго. Боята на Сократес също няма нужда от запечатване. Важна е основата, върху която се полага покритието!
Благодаря за бързия отговор!
Кошерите са необработени. Доколкото разбрах от форумите импрегнант за основа и после боя,но си мислех и за безцветен лак за по-голяма защита.
Ти лично какво ще ми препоръчаш за по-голяма издражливост сократес или автоемайл?
Старите ми кошери (дървени) са обработени с два слоя ленен безир и върху тях е нанесена блажна боя (на алкидна основа). По този начин издържат минимум 2-3 години.
Новите ми кошери (екструдиран полистирен XPS) са минати на една ръка с импрегниращ грунд (розовият грунд на Оргахим) и върху него съм боядисвал с фасаген. Минала е една година от нанасяне на боята и сега няма никакви следи от поражения.
Други дървени повърхности съм обработвал пак с безир и върху него съм нанасял различни видове бои - на алкидна или нитроцелулозна основа. Боядисвал съм дърво и с автоемайл лак (врати и прозорци). Най-важно е основата да е добра, а боята върху нея е само допълнение. Друго нещо, с което трябва да се съобразиш - каква еластичност има боята. Автоемайлът е много здрава и качествена боя, но има малка еластичност. При голямо свиване или разширяване на дървесината - може да се появят цепнатини в покритието. Затова има бои за дърво и такива за метал.
Акрилатните бои също се полагат върху вече импрегнирана повърхност.
За импрегниране има различни варианти - безир, грунд за дърво.....
Това е накратко :)
Много благодаря за бързите и изчерпателни отговори!
Здравей, миналата година ние боядисахме нашите кошери по следният начин, два слоя импрегнант, след това два слоя боя на водна основа, ползвахме на Левис, скъпа е но покрива много добре, с изключение на жълтия цвят, и най-отгоре положихме лак на водна основа, има такъв и на Сократес, това го направихме с цел за защитим основно боята, но ми се струва, че не запечатва кой знае колко, понеже при опит да изчистя останал тебешир гъбичката ми се оцвети с цвета на боята под лака. Външно няма абсолютно никакви измемения, но все пак е минала само година. Имай впредвид, че лака леко променя цвета на боята, но като се покрие цялата повърхност, не личи. Сега купих от боите на Сократес, цветовете са много наситени и покриват добре, но още не е тествана на атмосферни влияния, по-принцип е качествена боя. Препоръчвам ти боите на водна основа, тъй като са най подходящи за пчелните жилища и другото им предимство , че не миришат и съхнат много бързо. Успех
Както казват китайците "важно е самото пътуване, а не дестинацията".
Та и с пчеларството е така - кошери като мебели, скъпи бои, стъклопакети, изолации, финтифлюшки и т.н. Но понякога ирационалните неща, които правим, също ни носят удоволствие.
Абсолютно съм съгласен, но трябва да направим едно малко уточнение и разграничение - пчеларството като хоби и пчеларството като бизнес. Едва ли пчелар, комуто това е бизнес, би си позволил такива разходи на средства и още повече на време за такова боядисване. За любителят пчелар това си е част от удоволствието да пчеларстваш.
Е как паркетен лак бе, тая химия за къде е мислена, за стоене на открито ли или за газене по пода?? Преди време някой пита да земе да ги обработи както дървените траверси /креозот/ и всякви там измишльотини... Що не четете темата напред, маса народ са си направили труда да споделят резултати!? Избирайте нещо което се е доказало с годините, па ако ще и да е евтино и дежурните естети да се подиграват. Нещо, което е лъскаво и е изкарало една година, колко ще изкара и е такива работи...
Колега ,най -вероятно ти си го писал началото на темата. :bigsmile: Браво за забележката.Що се свързва поста ти с моя ,аз съм го ползвал много преди да се пръкне форума.Включих се за да предпазя колегата от грешки.На мен също специалист ми беше препоръчал паркетен лак.Двукомпонентен ,на онези години беше 10-12лв.Ех ако имаше тогава форум ,колко бири в + щях да ударя.:laughing:
Ааа, Йорданов, не така!
Прави са хората - паркетен лак с циклене и то поне два пъти. Само прилетната дъска да не е лакирана, че се хлъзгат пчелите. Иначе корпусите стават идеално гладки - дъждовната капка докато попие и вече е изтекла под кошера.
За няколко години се убедих, че колкото по дебело се пляскат кошерите толкова на по едра юфка пада боята. 2 ръце инпрегнатор и 2ръце лак (леко го разреждам), след 2-3 години като позавехнат на по топло време привечер с редък лак и мечето освежавам, но всичко е на крака (метални дървени без значение). На гуми,на циментови блокчета,на земята и пр.с каквото и да се маже дървото се скапва.
Имам сандъци толкова стари ,че нямат набор жив пчелар,на акациеви крачета, НИКОГА не се боядисвани,нарочно разрязах един.Дървото патинирало отвън на вътре не повече от милиметър и половина-два навътре бяло все едно сега е бичено. Та според мен важно е кошера да е във въздуха.
ПП ще снимам разреза.
Ако някой си няма представа от боядисване - може да отиде в няколко магазина за строителни материали. Продавачите (повечето) би трябвало да знаят как да използват продуктите, които предлагат. Когато на две и повече места ти кажат едно и също нещо - логично е това да бъде правилния отговор :) След това може да се консултирате и с някой майстор или колега от форумите.....
Много е важно предварително да имате някаква минимална представа какво искате да направите, за да може правилно да се зададат въпросите на съответните продавачи или консултанти.....а след това, ако сте решили да експериментирате - може да споделите, дали резултатът е положителен или сте изпили поредната чаша студена вода.
Ами ко да прайш .Мъка .Като има курсове за пчелари ,пък няма за бояджии.crying;
От къде купувате бои на Sokrates? Намерих няколко сайта, но не ми харесват.
От тук. Баки от по 5 кг са на сметка.
Точно така, за сега с три кошера не смятам, че попадаме в отбора на професионалистите, но пък ние сме от хората, които предпочитат да не се хвърлят с главата надолу, за една година, след сериозна теоретична подготовка и практически курс, правиме грешки почти при всеки преглед, ползата от знанията е, че веднага си хващаме грешките и не повтаряме същите, но има много да учим. За сега всичко, което правим е преди всичко за удоволствие, та затова донякъде и тези разходи за бои, кошери, инвентар, храни и добавки за пчели. Сметката е, че излиза много по-евтин меда от 10 лева, който си купуваме, но не всичко е сметки.
Синята боя на Sokrates става ли за боядисване направо или е много тъмна? Тези бой на водна основа с които работех до сега бяха много тъмни и ги мешах 1:1 с бяла. Има да боядисвам над 100 корпуса и магазини и излиза малко скъпо, но другите не са качествени.
Според мен е доста тъмна, аз я разреждам с бялата.
Някой да пробвал ли е да пръска въпросната боя с бояджийски пистолет? Ще ми е интересно да прочета мнения по този въпрос, защото с четка се губи страшно много време...
Аз пръскам с това. Малко трудно се регулира,но като се хване цаката е лесно.
Миналата седмица боядисвах с син цвят на Сократес, пръскам с авто-бояджийски пистолет с компресор, работи се перфектно.. най добре, според мен се работи като се разреди с вода до около 0,5-1 см под капака на кутията и се разбърка добре.. синия цвят е супер ,но аз боядисвам на бяла основа ( полистиролни кошери ) на дърво не знам как е.
"блажна боя" и "водна основа"- някой може ли да смеси хомогенно вода с масло?
И преди е дискутирано,но от моят опит-с пистолет/с компресор/ боядисах 40 корпуса-6 кутии боя Сократес.Всичко наоколо се оцвети-трева,бетон.Внимавайте с вятъра,че за малко да пастирам на съседа колата.Миналата година жената боядиса 20 корпуса с 2 кутии с четка/на две ръце/.С пистолета ми останаха места с по-тънък слой боя,на други се стече.Към жената нямам забележки.:)
Пак миналата година синът /16 г./ми боядиса 8 корпуса с 1 кутия.Боята бе равно разпредена между дрехите му и корпусите :)
За мен вече само четка.Но гледам да преобладава жената,че дрехи не останаха на сина!
За да не губя форма, пак да питам. blush; Има ли на пазара безцветен лак, в такъв флакон? -http://markita.net/sites/default/fil...odukti/451.jpg
Тази година ще боядисвам камуфлажно, ще има зелено, кафяво.... черно. А да видим, дал ще се виждат от пътя :D
Съвсем съм сериозен. Ще боядисвам примерно с кафяв лак, а отгоре ще мацам с четката от тук от там с кафяво, черно... Ще направя един корпус да видим... ще покажа!
Колеги има ли проблем ако магазините ги боядисвам в жълто а останалата част от кошера е в син цвят? Дали няма да им се обърка "навигацията" на пчелите при слагане на магазин в различен цвят без местене на кошера. Става въпрос за Дадан-Блат.
Даже стават много приятни за окото :)
Именно това ми е замисъла ;)
Жълто-сините кошери са най-красиви:
Прикачен файл 6282
Някой ползвал ли е този лак?
http://www.lidl.bg/bg/513.htm?action...etail&id=56432
В понеделник го пускат в Лидъл.