Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 39 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 384
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Един въпрос Матеев: Парцелите на които разполагаш пчелините, купувш и наемаш?
    Също така, броя на кошерите на парцел: какво количестово смяташ да сложиш?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Слагам между 50 и 100 кошера на парцел. Всички парцели са закупени и земята им е моя собственост. Това е единственият начин човек да се гарантира срещу бъдещи "издънки" в законодателството. Нагледал съм се на такива в други сфери и браншове.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Не можах да разгледам всички снимки че бързам, но поздравления и от мен.

Наблюдател
    Регистриран
    24.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз използвах водна гръцка боя, нанесена с пистолет на два слоя. Няма нужда от никакво импрегниране. Боята се слага, за да защити стиропора от UV радиацията. Използвах жълта, синя и бяла боя, като бялата я използвах за получаването на светло-жълт и светло-син цвят. И на практика всички кошери са ми еднакво боядисани. Така си го реших - основите, хранилките и капаците ги боядисвам в жълт цвят, а корпусите - в син. Получи се добро дизайнерско решение с много красиви пчелини.

Много благодаря за информацията! Може ли все пак да помоля за повече конкретика относно боята (производител, марка, откъде се купува) за да можем всички да се възползваме от твоя професионализъм и използваните от теб материали.

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Здравейте, на всички. Тези дни се регистрирах във форума както се вижда и чета усилено доста теми. Имам желание и големи мераци да си направя пчелин. Като първоначално мисля да сложа 5 кошера, евентуално ако все още догодина имам същите мотивация като в момента да ги увеличавам с още кошери. Пчеларството и начина на отглеждане на пчели като познания и цялост ми е твърде далечна тема. Но никой не се е родил научен и се надявам да се справя. Рових доста и продължавам да го правя също така и за напред ще го правя. Тези дни ще вземам кошер който смятам да боядисам със син цвят с еко и дово разтворима боя. Но преди това искам ВАШЕ мнения дали е удачно да го боядисам против гниене или не е нужно? Мисля да приложа тази рецепта която изрових, а именно: "Метод за запазване на дървесината на кошера от гниене: В 5 л вода се разтваря 1 кг алумино-калиева стипца (купува се от аптеките). С този разтвор с помощта на голяма четка се намазват външните стени на кошера (може и вътрешно) и внимателно се следи разтворът да се просмуче от тях, колкото може по-дълбоко. Без да се чака кошерът да изсъхне напълно, се намазва с втория разтвор: 5 л гореща вода, в която е разтворен 1 кг домашен сапун (най- хубаво течен). След боядисването с вторя разтвор, изчакваме кошерът да изсъхне и е готов за изпотреба. В резултат на просмукания от кошерите разтвор от стипца и сапун, на повърхността на стените се образува алуминиев сапун, който не се разтваря във водата. Ако по стените на кошера, които са намазани с такива разтвори, попадне вода, капките се стичат по тях, без да се просмукват. Така обработена дървената част на пчелния кошера, е предпазена от вредното влияние на дъждовната вода и росата. Стените на кошера при това си остават порести и дървото “диша”". След което да го боядисам със боя която споменах в по-горните редове.

П.С. - Ще съм благодарен на всякакви препоръки и указания който ще приема със голямо внимание и охота.
    Благодаря, желая лек ден на всички.

Наблюдател
    Регистриран
    17.04.2014
    колега и без да правиш тези работи един кошер като се подържа редовно тои може да искара много години

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от БУТАНЯ Виж публикацията
    колега и без да правиш тези работи един кошер като се подържа редовно тои може да искара много години
    Благодаря за отговорът колега. Утре направо ще го боядисвам във синьо.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Щом има метал трябва да се помисли за заземяване.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от asti Виж публикацията
    Благодаря за отговорът колега. Утре направо ще го боядисвам във синьо.
    1-во поздравления за ентосиазма най- вече,за бройката-5, други като тебе им се иска направо с 50 примерно,2-ро относно боядисването ако са стари -използвани кошери но в добро състояние шкуркаш ръчно или механично И ДВЕ РЪЦЕ БОЯ.3-то ако са нови кошери, и са от сух качествен материал-ленен безир и ДВЕ ръце боя.4то относно им регнирането което си написал със стипцата и дом .сапун ВАЖИ само за кошери от сух материал.Нови кошери от сурова дървесина, вари ги печи ги и на втората година са за разпалки-изпробвано многократно.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    1-во поздравления за ентосиазма най- вече,за бройката-5, други като тебе им се иска направо с 50 примерно,2-ро относно боядисването ако са стари -използвани кошери но в добро състояние шкуркаш ръчно или механично И ДВЕ РЪЦЕ БОЯ.3-то ако са нови кошери, и са от сух качествен материал-ленен безир и ДВЕ ръце боя.4то относно им регнирането което си написал със стипцата и дом .сапун ВАЖИ само за кошери от сух материал.Нови кошери от сурова дървесина, вари ги печи ги и на втората година са за разпалки-изпробвано многократно.
    Благодаря за отговорите на всички. Става въпрос за чисто нови кошери, тип "Дадан-Блат" ако не се бъркам, мисля да се спра на 10 рамков /утре мога да кача снимки ако има интерес към тях/. Материала е сух. Утре ще видя точно какъв е материала от който са изработени. Калеко ми се занимава със пчели от доста години. Днес споделих моята нова страст със него, като предложи утре да дойде с мен до магазина за да им направи едно "отека" както се казва. Та утре ме чака нов ден в който ще натрупам нови знания за пчеларството. Да колега относно бройката мисля до края на месец юли, август да ги направя 5 кошера. Като няма да очаквам мед тази година от тях. Както казват бавно но славно. То ако има излишни финанси всеки може. Това в кръга на шегата. Иска си доста работа и подготовка. Ще почвам в края на месеца пчелин и там ще отидат доста усилия за изготвянето му, като се замислих. А в последствие на работа съм сигурен че ще станат х2. Сега да почерпя по бира за помощта която за мен в този момент е много важна. ПОЗДРАВИ.

Страница 21 от 39 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •