Един въпрос Матеев: Парцелите на които разполагаш пчелините, купувш и наемаш?
Също така, броя на кошерите на парцел: какво количестово смяташ да сложиш?
Един въпрос Матеев: Парцелите на които разполагаш пчелините, купувш и наемаш?
Също така, броя на кошерите на парцел: какво количестово смяташ да сложиш?
Слагам между 50 и 100 кошера на парцел. Всички парцели са закупени и земята им е моя собственост. Това е единственият начин човек да се гарантира срещу бъдещи "издънки" в законодателството. Нагледал съм се на такива в други сфери и браншове.
Не можах да разгледам всички снимки че бързам, но поздравления и от мен.
Здравейте, на всички. Тези дни се регистрирах във форума както се вижда и чета усилено доста теми. Имам желание и големи мераци да си направя пчелин. Като първоначално мисля да сложа 5 кошера, евентуално ако все още догодина имам същите мотивация като в момента да ги увеличавам с още кошери. Пчеларството и начина на отглеждане на пчели като познания и цялост ми е твърде далечна тема. Но никой не се е родил научен и се надявам да се справя. Рових доста и продължавам да го правя също така и за напред ще го правя. Тези дни ще вземам кошер който смятам да боядисам със син цвят с еко и дово разтворима боя. Но преди това искам ВАШЕ мнения дали е удачно да го боядисам против гниене или не е нужно? Мисля да приложа тази рецепта която изрових, а именно: "Метод за запазване на дървесината на кошера от гниене: В 5 л вода се разтваря 1 кг алумино-калиева стипца (купува се от аптеките). С този разтвор с помощта на голяма четка се намазват външните стени на кошера (може и вътрешно) и внимателно се следи разтворът да се просмуче от тях, колкото може по-дълбоко. Без да се чака кошерът да изсъхне напълно, се намазва с втория разтвор: 5 л гореща вода, в която е разтворен 1 кг домашен сапун (най- хубаво течен). След боядисването с вторя разтвор, изчакваме кошерът да изсъхне и е готов за изпотреба. В резултат на просмукания от кошерите разтвор от стипца и сапун, на повърхността на стените се образува алуминиев сапун, който не се разтваря във водата. Ако по стените на кошера, които са намазани с такива разтвори, попадне вода, капките се стичат по тях, без да се просмукват. Така обработена дървената част на пчелния кошера, е предпазена от вредното влияние на дъждовната вода и росата. Стените на кошера при това си остават порести и дървото “диша”". След което да го боядисам със боя която споменах в по-горните редове.
П.С. - Ще съм благодарен на всякакви препоръки и указания който ще приема със голямо внимание и охота.
Благодаря, желая лек ден на всички.
колега и без да правиш тези работи един кошер като се подържа редовно тои може да искара много години
Щом има метал трябва да се помисли за заземяване.
1-во поздравления за ентосиазма най- вече,за бройката-5, други като тебе им се иска направо с 50 примерно,2-ро относно боядисването ако са стари -използвани кошери но в добро състояние шкуркаш ръчно или механично И ДВЕ РЪЦЕ БОЯ.3-то ако са нови кошери, и са от сух качествен материал-ленен безир и ДВЕ ръце боя.4то относно им регнирането което си написал със стипцата и дом .сапун ВАЖИ само за кошери от сух материал.Нови кошери от сурова дървесина, вари ги печи ги и на втората година са за разпалки-изпробвано многократно.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Благодаря за отговорите на всички. Става въпрос за чисто нови кошери, тип "Дадан-Блат" ако не се бъркам, мисля да се спра на 10 рамков /утре мога да кача снимки ако има интерес към тях/. Материала е сух. Утре ще видя точно какъв е материала от който са изработени. Калеко ми се занимава със пчели от доста години. Днес споделих моята нова страст със него, като предложи утре да дойде с мен до магазина за да им направи едно "отека" както се казва. Та утре ме чака нов ден в който ще натрупам нови знания за пчеларството. Да колега относно бройката мисля до края на месец юли, август да ги направя 5 кошера. Като няма да очаквам мед тази година от тях. Както казват бавно но славно. То ако има излишни финанси всеки може. Това в кръга на шегата. Иска си доста работа и подготовка. Ще почвам в края на месеца пчелин и там ще отидат доста усилия за изготвянето му, като се замислих. А в последствие на работа съм сигурен че ще станат х2. Сега да почерпя по бира за помощта която за мен в този момент е много важна.ПОЗДРАВИ.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))