колега и без да правиш тези работи един кошер като се подържа редовно тои може да искара много години
колега и без да правиш тези работи един кошер като се подържа редовно тои може да искара много години
Щом има метал трябва да се помисли за заземяване.
Имам два кошера с напукана и лющеща се стара боя, как мога да почистя старата боя и да го боядисам като пчелите са вътре? Удачно ли е това да се направи сега или пролетта е подходящият сезон?
Имам колега пчелар, който казва,че от автоемайл лак е много по-доволен. Вашето мнение по въпроса? Знам,че е вреден за пчелите, но сигурно е доста по дълготраен от боята на водна основа?
На мен всички сандъци са ми боядисани с автоемаил лак и съм си мн доволен боядисани са на 2 ръце и засега не виждам на пчелите да им пречи.Имам боядисани дървени черчевета с автоемаил лак на повече от 10 год. е не са мръднали и боята нито се е напукала нито се е олущила.
1-во поздравления за ентосиазма най- вече,за бройката-5, други като тебе им се иска направо с 50 примерно,2-ро относно боядисването ако са стари -използвани кошери но в добро състояние шкуркаш ръчно или механично И ДВЕ РЪЦЕ БОЯ.3-то ако са нови кошери, и са от сух качествен материал-ленен безир и ДВЕ ръце боя.4то относно им регнирането което си написал със стипцата и дом .сапун ВАЖИ само за кошери от сух материал.Нови кошери от сурова дървесина, вари ги печи ги и на втората година са за разпалки-изпробвано многократно.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Благодаря за отговорите на всички. Става въпрос за чисто нови кошери, тип "Дадан-Блат" ако не се бъркам, мисля да се спра на 10 рамков /утре мога да кача снимки ако има интерес към тях/. Материала е сух. Утре ще видя точно какъв е материала от който са изработени. Калеко ми се занимава със пчели от доста години. Днес споделих моята нова страст със него, като предложи утре да дойде с мен до магазина за да им направи едно "отека" както се казва. Та утре ме чака нов ден в който ще натрупам нови знания за пчеларството. Да колега относно бройката мисля до края на месец юли, август да ги направя 5 кошера. Като няма да очаквам мед тази година от тях. Както казват бавно но славно. То ако има излишни финанси всеки може. Това в кръга на шегата. Иска си доста работа и подготовка. Ще почвам в края на месеца пчелин и там ще отидат доста усилия за изготвянето му, като се замислих. А в последствие на работа съм сигурен че ще станат х2. Сега да почерпя по бира за помощта която за мен в този момент е много важна.ПОЗДРАВИ.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))