Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 27 от 39 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 261 до 270 от общо 384
    Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2012
    Пчеларски район
    Враца, Оряхово
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз използвах водна гръцка боя, нанесена с пистолет на два слоя. Няма нужда от никакво импрегниране. Боята се слага, за да защити стиропора от UV радиацията. Използвах жълта, синя и бяла боя, като бялата я използвах за получаването на светло-жълт и светло-син цвят. И на практика всички кошери са ми еднакво боядисани. Така си го реших - основите, хранилките и капаците ги боядисвам в жълт цвят, а корпусите - в син. Получи се добро дизайнерско решение с много красиви пчелини.

Прикачен файл 886

Боядисани всички по този начин, пчелите не се ли бъркат? Майките не се ли губят?
    Харесва ми как изглеждат и се замислям дали да не боядисам новите по същия начин.

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    Пчеларски район
    Бургас
    Здравейте,
    трябва да боядисам няколко нови кошера, а никога не съм се занимавал с боядисване,изчетох всички мнения и малко съм объркан,но се спрях на вариант с водоразтворима боя на сократес,виждам има доволни от нея. Та искам да попитам кое е по - добрия вариант и по - дълготраен, боята сократес или автоемайллак?
    И ако импрегнирам и боядисам със сократес и накрая лакирам с лазурен лак пак на сократес ще има ли по - добър ефект,изобщо може ли да се лакира върху боята?

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Красимирр Виж публикацията
    Здравейте,
    трябва да боядисам няколко нови кошера, а никога не съм се занимавал с боядисване,изчетох всички мнения и малко съм объркан,но се спрях на вариант с водоразтворима боя на сократес,виждам има доволни от нея. Та искам да попитам кое е по - добрия вариант и по - дълготраен, боята сократес или автоемайллак?
    И ако импрегнирам и боядисам със сократес и накрая лакирам с лазурен лак пак на сократес ще има ли по - добър ефект,изобщо може ли да се лакира върху боята?
    Кошерите, които мислиш да боядисваш, имат ли някакво покритие или са от необработена дървесина?
    Лазурният лак е предназначен да се нанася направо върху дървесината (Някои от производителите добавят отровни вещества, които убиват дървоядите). Този лак подчертава текстурата на дървото - без значение дали е безцветен или с добавен цвят. За запечатване може да се използва яхтен лак. Ако използваш автоемайл - върху него няма смисъл да се слага друго. Боята на Сократес също няма нужда от запечатване. Важна е основата, върху която се полага покритието!

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    Пчеларски район
    Бургас
    Благодаря за бързия отговор!
    Кошерите са необработени. Доколкото разбрах от форумите импрегнант за основа и после боя,но си мислех и за безцветен лак за по-голяма защита.
    Ти лично какво ще ми препоръчаш за по-голяма издражливост сократес или автоемайл?

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Благодаря за бързия отговор!
    Кошерите са необработени. Доколкото разбрах от форумите импрегнант за основа и после боя,но си мислех и за безцветен лак за по-голяма защита.
    Ти лично какво ще ми препоръчаш за по-голяма издражливост сократес или автоемайл?
    Старите ми кошери (дървени) са обработени с два слоя ленен безир и върху тях е нанесена блажна боя (на алкидна основа). По този начин издържат минимум 2-3 години.
    Новите ми кошери (екструдиран полистирен XPS) са минати на една ръка с импрегниращ грунд (розовият грунд на Оргахим) и върху него съм боядисвал с фасаген. Минала е една година от нанасяне на боята и сега няма никакви следи от поражения.
    Други дървени повърхности съм обработвал пак с безир и върху него съм нанасял различни видове бои - на алкидна или нитроцелулозна основа. Боядисвал съм дърво и с автоемайл лак (врати и прозорци). Най-важно е основата да е добра, а боята върху нея е само допълнение. Друго нещо, с което трябва да се съобразиш - каква еластичност има боята. Автоемайлът е много здрава и качествена боя, но има малка еластичност. При голямо свиване или разширяване на дървесината - може да се появят цепнатини в покритието. Затова има бои за дърво и такива за метал.
    Акрилатните бои също се полагат върху вече импрегнирана повърхност.
    За импрегниране има различни варианти - безир, грунд за дърво.....
    Това е накратко
    Този пост е редактиран от distedi; 12.03.2015 в 17:14.

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    Пчеларски район
    Бургас
    Много благодаря за бързите и изчерпателни отговори!

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Здравей, миналата година ние боядисахме нашите кошери по следният начин, два слоя импрегнант, след това два слоя боя на водна основа, ползвахме на Левис, скъпа е но покрива много добре, с изключение на жълтия цвят, и най-отгоре положихме лак на водна основа, има такъв и на Сократес, това го направихме с цел за защитим основно боята, но ми се струва, че не запечатва кой знае колко, понеже при опит да изчистя останал тебешир гъбичката ми се оцвети с цвета на боята под лака. Външно няма абсолютно никакви измемения, но все пак е минала само година. Имай впредвид, че лака леко променя цвета на боята, но като се покрие цялата повърхност, не личи. Сега купих от боите на Сократес, цветовете са много наситени и покриват добре, но още не е тествана на атмосферни влияния, по-принцип е качествена боя. Препоръчвам ти боите на водна основа, тъй като са най подходящи за пчелните жилища и другото им предимство , че не миришат и съхнат много бързо. Успех
    Здравейте,

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от Silvia Виж публикацията
    Здравей, миналата година ние боядисахме нашите кошери по следният начин, два слоя импрегнант, след това два слоя боя на водна основа, ползвахме на Левис, скъпа е но покрива много добре, с изключение на жълтия цвят, и най-отгоре положихме лак на водна основа, има такъв и на Сократес, това го направихме с цел за защитим основно боята, но ми се струва, че не запечатва кой знае колко, понеже при опит да изчистя останал тебешир гъбичката ми се оцвети с цвета на боята под лака. Външно няма абсолютно никакви измемения, но все пак е минала само година. Имай впредвид, че лака леко променя цвета на боята, но като се покрие цялата повърхност, не личи. Сега купих от боите на Сократес, цветовете са много наситени и покриват добре, но още не е тествана на атмосферни влияния, по-принцип е качествена боя. Препоръчвам ти боите на водна основа, тъй като са най подходящи за пчелните жилища и другото им предимство , че не миришат и съхнат много бързо. Успех
    Би ми било интересно при така извършеното импрегниране и боядисване какво е съотношението на цената на импрегнанта, боята, лака + труда за извършването на тази работа, отнесен към цената на самият кошер. Заслужава ли си?
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Както казват китайците "важно е самото пътуване, а не дестинацията".
    Та и с пчеларството е така - кошери като мебели, скъпи бои, стъклопакети, изолации, финтифлюшки и т.н. Но понякога ирационалните неща, които правим, също ни носят удоволствие.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от BateMisho Виж публикацията
    Както казват китайците "важно е самото пътуване, а не дестинацията".
    Та и с пчеларството е така - кошери като мебели, скъпи бои, стъклопакети, изолации, финтифлюшки и т.н. Но понякога ирационалните неща, които правим, също ни носят удоволствие.
    Абсолютно съм съгласен, но трябва да направим едно малко уточнение и разграничение - пчеларството като хоби и пчеларството като бизнес. Едва ли пчелар, комуто това е бизнес, би си позволил такива разходи на средства и още повече на време за такова боядисване. За любителят пчелар това си е част от удоволствието да пчеларстваш.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Страница 27 от 39 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •