Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Що ма чоплиш по раните
Като ме видят в магазина, че отивам за неръждавейка и момиченцата се усмихват като за заплата.
Гледам да балансирам цена/качество, но е много трудна работа.
Знаеш, че дървото почва да гние най-често точно по винтовете
Корпусите имат по 40 винта, а дупките са пълни с лепило.
Все баланс между повече работа или повече пари за материали.
Хайде да се посмеем малко на чужд "гръб":
Ако ги правиш за друг няма да слагаш 40 винта 3х50, а 12бр 5х40 или с такера е още по-добре.
Винтовете ще ги вземеш от магазин "всичко за 1 лев".
Предварителното разпробиване на дупки за тея винтове е отживелица...ние сме модерни.
ПУ лепилото е велико или Ц200 на цена 2лв/кг е още по-добро.
Ще обясняваш колко е добро сушеното дърво на 10% влажност.
Режеш, лепиш и сглобяваш на 10%, а после като го сложиш на 75% резултата е чуден.
Средно месечната влажност на въздуха в района не спада под 70% като за зимните месеци тя е по-висока, но рядко надхвърля и то с малко 80%.- ЛИНК
Много важно като се подуе халвата, нали вече си го продал.
Капака и подпокривната ще ги направиш от ОSB,HDF или MDF...абе к'ъвто боклук ти попадне.
От хранилки няма нужда, а дръжките задължително трябва да са дълбани в дървото, че утре да цъфнат и да дойде пак клиента.
Ще тръбиш, че рамките бити с такер са велики, уширението е отживелица,от такера странично на горна летва няма нужда.
Рошавите рамки са много по-добри, защото прополиса после пази пчелите от вируси.
Дъното трябва да е от мрежа за мухи по 1лв/м2 и по възможност с картон или друг боклук тип фазер.
Рамката(краката) на дъното може да ги направиш с огромни чепове нали не се виждат.
Много важно утре тоя чеп като се пукне и излезе...ще стане мацано, но нали ги правиш за друг.
Тополата е велико дърво или к'вот намерим без пари, а от смърч и акация кошери не стават - Все пак се иска повече работа и време, а и дисковете и ножовете заминават и т.н.
Еххх много майсторлък се иска...
Умен човек го е казал: "Викам ти майсторе щот не ти знам името,ма кат ти гледам работата да те *** у майстора!"
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
След като изчетах цялата тема реших и аз да споделя моя скромен опит.
Тази година започнах да пчеларствам като закупих два кошера ДБ с пчели, към офертата собственика ми даде още три кошера и 10тина магазина. Като цяло кошерите не бяха изгнили, боята беше олющена на места, според мен са поне 40 годишни, дебелината на стените е 4 см. и са доста тежички но са много здрави което ми хареса.
С малък ъгошлайф с диск на който са залепени шкурки, ошлайфах сандъците до дърво ( на повечето имаше по три различни цвята боя, за слоевете не знам ), набих им по някоя друга видия 5 * 50 за всеки случай, китосах всяка цепка, неравност дупчица с акрилен силикон. Станаха добре.
След това поставих два слоя от течната гума на БОРО Аква стоп да запечатам дървото ( някъде във форума го бях срещнал, малко е скъпичко 35-36 лева за бака 5 литра, но една бака ми стигна за 7 кошера и два магазина и има още за 2 сандъка поне. ) Звънях на фирмата производител и ме увериха, че в съставките на Аква Стоп нямало вредни вещества, единственото което е и много важно за продукта е между полагането на слоевете да се изчака 12 часа да изсъхне предния, ако не се изчака се получава доста неприятен ефект.
След като изсъхна Аква Стопа положих два слоя Фасаген оцветен в млечно синьо, резултата за мен е задоволителен, всичките кошери за заселени и по първи впечатления нещата вървят добре пчелите не оплакватте горките и не могат де
![]()
Каква е целта на боядисването на кошерите? Да ги предпазим от атмосферни влияния, най-вече вода. Е, и да радват окото, на на пчелите не им пука от това. Някъде бях писал за видовете дървесина и устойчивоста им на влага. Това са плътните видове дъб, акация, сливата също. Примерно кошер от дъб ще надживее собственика си
. Но с масовата, лека и по-евтина дървесина нещата не стоят така. Иглолистната дървесина във влажна среда е доста нетрайна. За целта кошерите трябва да се обработват с вещества, който предпазват от проникването на вода в дървесината. Такива са мазнините. Безирът е най-лесното и евтино средство - мазнина на базата на лененото масло. Той след като попие в дървесината, при допир с вода се създава повърхностно напрежение и водата не може да проникне в дървесината. Всички сме опитали да си намокрим ръцете, когато те са мазни. Ефектът при дървесината е същият. Това е достатъчно. После една боя кой каквато иска и това е. UV лъчите... Те променят цвета на дървесината, но не променят механично-якостните й характеристики. Или ако това го има, то е в пренебрежимо малко. Но който иска да слага и UV защита.
Тук чета за 2 ръце от това, 3 ръце от друго, после и 4 ръце от незнам какво си. Та по колата ми няма толкова боя и лак. Просто икономически не е изгодно. Един кошер на цена 100 лв рентабилността му е 10-на години.
Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.
Тотевски, взе ми думите от устата. Не знам защо колеги се вживявате толкова в боядисването. Защитете дървото от влага и предвидете едно пребоядисване след 4-5 сезона и след 8-10 сезона нов кошер. Ако един кошер дава 25-30 кг мед на сезон за 10 сезона ако не може човек да си позволи да го смени значи нещо бърка. След 10 години ще има нови технологии, борбата с вредителите и болестите ще се води по нов начин и част от него ще бъде нов вид кошер. За какво ми е морално остарелия с неръждаеми види кошер. Аз се издъних с боядисването преди две години, сега пребоядисвам и се чудя защо трябваше да експериментирам, а не заложих на старите изпитани методи с помощта на които да изкарам 4-5 сезона.
Каква беше издънката.
Проблемът с безира е че боята не държи толкова добре върху него и трябва да се обработва допълнително, да се изчака доста време да си попие добре дървото или да боядисваме направо без да изискваме боята да е "вечна".
Попиващи има на база Mед ("Cu" - метала), на база спирт с комбинирани фунгициди, разтвори на смоли (попиват много малко) и нещо пропуснах...
Добавката за UV защита предпазва боята и от напукване, а цвета не ни е приоритет.
Всяка боя която е с гланц(лак,блясък,дълбок ефект и т.н) е лошо решение, защото се получава огледален ефект.
Да го обясна на разбираем език: Таблото на колата не се цапа със силикон, ако искаш да не се пука и точно огледалния ефект е причината.
Боята пропуска част от светлината и после се отразява и обратно и така доста пъти.
Температурата на боята се покачва и се пука(гори,отлепва) - нищо сложно.
Тук е и проблема с безира, че като се нагрее кошера от слънцето е много възможно да избие от дървото безир и/или вода и образува пласт(или мехур) между дървото и боята.
После може да се върне безира в дървото, но боята вече е отлепена.
Ако сте виждали гънки под боята ей това е причината.
Може да се пробва на летва с безир и боя като се нагрее с пистолет за горещ въздух.
Като погледнеш колко време съхне боята веднага си проличава дали ще е мека(еластична) или твърда(чуплива).
Въпреки, че последната (розова праскова) изсъхна до степен да не цапа за 10 мин и сега ще я видя колко ще държи(акрил на водна основа).
Ако колата ти няма толкова ръце боя и лак проблема ти е в бояджията.Моята е с 3 ръце база и 3 ръце лак
Рентабилността не се измерва в години.![]()
Дървеният материал в минути ли го купуваме или в левове?!?!
Часът е точно 3 килограма и 200 грама.
Рентабилност може да смятаме в съотношението печалба/инвестиция.
Можем да кажем, че сме направили инвестиция за 100лв, която ще ни носи 20лв печалба на година - рентабилността ни е 20/100 =0.2 или 20% на годишна база.
Можем да кажем, че кошер за 100лв има 20% рентабилност на година за период от 10 години. Тоест 20лв / година до десетата година.
Много различно нещо е периода на експлоатация до 100% амортизация или до достигане на точка в която разходите по поддръжка надвишават приходите от актива.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
здравейте,
изкажете мнение за тази боя
http://shop.lackprom.com/kosheri-vod...na-p-1316.html
купих си нов кошер сега ще го боядисвам, в тази връзка чудя се дали да е това боята ако някой е ползвал такава ???
Ползвал съм жълтата, това ми хареса в кварталната железария. Миналата пролет, нови магазини. Разбъркване както трябва, първа ръка боя/вода фифти/фифти, кафе пауза, втора ръка боя, кафе пауза и нататък според зависи. Две лета експлоатация, всичко е ОК. Аз доволен, при положение че не съм маниак в боядисването.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))