Те сега да ги видиш, с корабчетата към Италия! И като гледат през смартфоните германките какви са белички....парфюмирани.....УХ !:yo:
Преглед за печат
Привет ,темата е доста интересна , но представя различни гледни точки и идеологии. Всеки от нас вижда света по различен начин , на един терасата гледа на север (облаци ),на друг на юг (слънце) и пр. Може би идеята е умните и можещите ,да помогнат на останалите да намерят правилното място и мотивация за себе си ( а не да се подиграват ,унижават и използват) ,и тогава вторите да дават приноса към обществото.А паразити винаги ще си има ,но е възможна и симбиоза до някаква степен.
Ето един човек с възможности и дарби направил своя избор за принципи и кауза.
http://m.standartnews.com/kultura-st...i_-325541.html
Благодаря!
Тук, все се говори, че нашата народопсихология е такава, да правим мръсно на другия да се лъжем и крадем: Да ама НЕ!
Познати колеги заминаха преди 15г в Швейцария да работят. Защото работехме за един капиталист-робовладелец, получил "куфарче" и протекции!
Та те, си хвърлят боклука в контейнера-(всичко на едно). Съседа им го вади, и пред вратата им го сепарира, на различните видове "Боклук" (хартия, органични отпадаци, пластмаса и т.н.) Да ама нали ние сме, ербап; Тоа ша ни кажи как да си хвърляме боклука.
Втория път полиция и акт за неразделно хвърляне на боклука!
После, много бързо се научли да събират разделно отпадаците. Тук как е; хвърляш, минава манго и вади всичко на вън по улицата!
Така, че тезата на Матеев, че кучето не скача според тоягата, не е така!
Защо защото законите са за всички, а не само за обикновения и утруден Българин.
Идва паяка да вдига кола. От терасата две яки момчета само поклащат отрицателно глави!!!!! Паяка си тръгва без колата- народопсихология!!!! Обаче аз като пробвах същото, номера не мина. Явно не съм поел достатъчно въздух?
Първото правило- правете така, че хората да си мислят, че сами искат това, което правите.
- Екатерина Велика, руска императрица
Да няма някое мердине по главата. :bigsmile:
http://chefs-heaven.com/files/thumb_1390898066_682.jpg
Ами, то аз съм си началник бре! Ама не е добре така, защото си налагам много тежки глоби! Градски, ти я точилки вече не се използват. Сега се работи със специални мертенета. От специална пластмаса. По има няма160 кинта- бройката. Разбира се, това при българските майстори.
Още едно мнение от не пчелар :-):-):-):-).
Психологията "ми не ми се учи, не ме влече просто, но как ли няма да им работя за 400 лв."
http://www.expert.bg/mladi-neobrazov...ata-498554.htm
Е - едно нещо поне е сигурно: явно въпросната журналистка, не е добре запозната с тематиката, която обсъжда. Зидаро- мазачите си ги докарват хилядарка - при късмет, дори и повече. Инак статията е комична - значи "пазара на труда у нас не е такъв какъв би трябвало да бъде", заплатите, че и бизнеса изобщо, ма инак квалификацията нинам си ко ..... е, след като и висококвалифицирания персонал се бъхти за същите пари, които взема и нискоквалифицирания, философията, която развива е просто едно нищонезначещо празнословие. Сиреч - преклони главица народе и приеми, че нормалната заплата е 400лв, нищо, че по други изчисления, минималния праг за издръжка на едно 4-и членно семейство, е значително повече ..... шъ съ опрайм, ъхъм.
И ху-ху!! ХОРО.
Отношението м/у началник и работник може да се разгледа,като връската м/у играещите хоро.За едно стройно и кръшно хоро най-важното е водачът(началник,работодат ел,инвеститор).Та връзката м/у двата субекта трябва да е строго иерархична,демек,като на хорото ръка за ръка.Неможе водача да е хванал всички ръце наведнъж.Или шефа срещнал Методи общака и веднага му разпорежда нещо,а в същото време прекия началник го чака да изпълне друга задача.Какво се получава ако шефа(водача) обърка стъпката-хорото се превръща в ламбада,всъщност, направо в туист.Дори и шефа да влезе в крачка,докато хорото се оправи ще има доста блъскане.Ами я ако шефа сега се учи за водач.........Ако някой друг от хорото обърка то ще е за момент и скоро ще влезе в крачка.
Когато шефа не може да води хорото най-добре е да си наеме водач,който да води,демек,такъв да си разбира от работата.А,какво става,ако същия шеф се е нагърбил с повече от една диня под мишци и се опитва да води повечко хора......Няма друг "виновник" освен Мето-общака и Дора-метлата......Тъй де,като няма "глава" ще си разиграват кончето....
За който не знае що е хороhttps://www.youtube.com/watch?v=7fJmJKTtTms
Пропуснах нещо мн важно за "хорото",кой свири музиката,задава ритъма,темпото?По принцип музиката се свири от "модата" и конкуренцията,а хореографията е изцяло аранжимент на Шефа.Но когато се намеси политиката.............................. .............................мани бегай..
Ако се замислите, цялата човешка история всъщност е история на успехите или провалите на един или друг лидер. Няма история на народите - има ИСТОРИЯ НА ЛИДЕРИТЕ. Народите са само тези, които опират пешкира, когато техния "лидер" сбърка в преценката си.
Дори и към днешна дата историята на света зависи от това например дали Путин или Обама са се събудили накриво с главоболие и лоши мисли, или са доволни от вечерния секс и сутрешната свирка.
Помислете си и за войните - всички войни са прищявка на един или друг болен мозък на един или друг лидер.
Въобще всичко добро или лошо, което се случва в света, е в резултат на мислите и действията на един нищожно малък кръг от хора (един на милион), получили власт по честен или нечестен начин (това няма значение).
Та искам да ви кажа, че е илюзиия да си мислим, че с обединени усилия можем да постигнем нещо, каквото и да е то. Това е така защото дори и обединяването на усилията изискват на първо място да се намери ЛИДЕР, който вече ще реализира на практика (или ще провали) идеята на тези, които са го избрали. И тука идва един тънък момент - самите избиращи не са наясно какви качества трябва да притежава техния лидер, за да успее, в резултат на което в повечето случаи те си избират НЕКАДЪРНИ ЛИДЕРИ. От тука идват и масовите провали на различните начинания, при които лидера е избран "от долу нагоре". Специално в пчеларството тези случаи с некачествените "лидери" са масова практика.
Реални успехи (но и грандиозни провали) могат да се очакват само от лидери, КОИТО СА СЕ САМОИЗБРАЛИ, тоест които са завзели власта в БОРБА с други самоизбрали се лидери. Ключовата думичка тука е БОРБА. Лидера трябва да се пребори за позицията си, защото това е единственият начин да докаже, че е по-добър от другите кандидат-лидери. Пазарната икономика всъщност стимулира провеждането на тази борба, като така е организирала нещата, щото наистина най-добрите лидери да успеят да контролират икономиката, пък и политиката.
Това на теория. На практика в борбата за лидерство има и неписани (задкулисни) правила, които на практика превръщат законната борба в БОРБА БЕЗ ПРАВИЛА. Но дори и това да е така, пак не се променя основния извод, че именно лидерите са тези, които движат света, а не народните маси, който в общия случай служат само за ФОН НА СЪБИТИЯТА, планирани и предизвикани от лидерите (почтенни или не).
Грешиш за пчеларството. Няма такъв лидер, който да е издигнат от долу на горе. В общия случай всички лидери са се самоизбрали. Дори и да е изглеждало за страничния наблюдател, че се прави избор по демократични правила, винаги е имало машинации,злоупотреби и дори кешови операции за спечелването на лидерите пост. И ако въпреки всичко пак не се получи, тогава се прибягва до фалшификация, дори до физическа разправа, с единствената цел, самоизбрали се да спечели. Варианта с т.н. Демокрация и формиране на съюзи от долу на горе все още не се е случил.
И понеже темата е отношението между работник и работодател само ще отбележа, че какъвто работодателя такива са и работниците му. Когато работодателя цени работниците си и оценяване подобаващо техните усилия, те се стараят повече, в противния случай и единия и другия се цакат, а това на практика вреди на бизнеса. За съжаление първия тип работодатели в БГ са археологическа рядкост и това е една от основните причини за големия оборот на самолетните компании. Това е и обяснението защо когато този,който тука не работи както трябва, като отиде някъде по-назапад става прилежен работник. Няма как един човек, който живее на ръба на мизерията да бъде доволен от живота.
Знаеш ли - днес се зачетох в един форум за валутна търговия на FOREX пазара. И там видях същото, което е и в нашия форум (бранш). При това забележи - там при трейдърите няма работници и работодатели, няма министерство, няма нищо, от което да се оплачат, и което да обвинят за собствените си проблеми. Всеки един от тях стои сам срещу пазара и успехите му от търговията зависят само и единствено от неговия личен умствен багаж (знания и опит) и от нищо друго.
И въпреки това тези хора изпадат в същата ситуация, да си търсят виновници за собствения си провал. А когато такива няма - просто си ги измислят. И после сами си вярват на собствените си измислици. Например пазарът и графиките на цените били случйни, и от тях никой не можел да спечели. А ако някой се похвали, че наистина е спечелил, веднага целия форум скача срещу него и го обявява за глупав, прост, тъп, лъжец, мошеник и всичко останало, на което сме се нагледали и в нашия форум.
Изводите си ги правете сами ........
Аз не съм съгласен с това. По-скоро мисля, че е вярна теорията за "духът на времето" - цайтгайст. Има поредица от 3 филма за нея. Накратко движението поддържа тезата, че битието се определя от един общ разум на цялото общество в съвкупност. Лидерите само отразяват нивото на мислене на обществото като цяло и се нагаждат спрямо него.
Ето един пример ако размениш лидерите на Германия и Русия - какво ще се случи с тези общества, ами според мен нищо. На следващите избори немците ще си изберат следващата Меркел а руснаците ще си изберат следващия Путин, просто защото общия разум на тези общества има такова ниво.
А ако Меркел дойде тук дали ще ни оправи? Не, за два месеца ще бъде оплюта, очернена и ще се избере следващия Борисов.
Никола Тесла е бил привърженик на теорията за евгениката. Според нея право на размножаване трябва да имат само индивиди с определен интелект. Така за няколко поколения ще се извърши селекция на населението на земята и така нивото на обществата ще се вдигне. Днес обаче имаме точно обратното, множат се поголовно най-ниските прослойки от обществото, докато образованите хора имат най-много по 2 деца. Това ще доведе до генетичен упадък в световен план.
Това е 3-тия филм на цайтгайст движението, ако не си го гледал, интересен е. Пусни субтитрите на бг от плеъра.
https://www.youtube.com/watch?v=u1tT0yjakWA
Неуместен пример! В цайгайст има доста лъжи, поне в първата част.
http://www.otizvora.com/2009/09/458
Хмм, неизчерпаема тема... но ще пробвам да се включа. Била съм работник при готини работодатели: на ръце ме носеха, защото им вършех работа за няколко души, бях и при кофти такъв и съм му страшно благодарна, защото ми помогна рязко да взема решение да нямам началници повече. Няколко години блъсках самостоятелно, от няколко години съм работодател. Може и да е изненада за голяма част от пишещите тук, но хората, които задържах са доволни, въпреки че не мога да им плащам толкова високи заплати, колкото искам да получават. Но имат уважение, мнението им се зачита, маниера на всеки също, дори и работното време е съобразено с това кой, от колко рано е трудоспособен. Примерно в консултантската фирма, докато не си раздадем визитките, клиентите не могат да разберат кой е управителя, кой работи от два месеца.
Всичко е цветя и рози, НО имам спешна нужда от двама души в едната фирма, консултанти, от още един в една друга, от един в друга фирма, от агроном в земеделската и от около 4-6 души селскостопански работници на целогодишни договори. Е, не мога да ги намеря. Извъртях определено количество народ, нито един от тях не беше случаен, всички с препоръки, имах информация за тях от предишни работодатели, поглед върху работата им и т.н. и не става и не става. За последно един младеж се разсърди и каза, че съм наранила чувствата му, след като му казах че не си е свършил работата за деня и ме беше оставил да я довършвам до сред нощите. Един се разсърди на прекия си ръководител, който му направи забележка, че две седмици чете една наредба. Едни се разсърдиха, че трябва да махат сено от една нива и изчезнаха, та се наложи да събирам приятели и да работим два дни без почивка. Едни други отказаха да поливат, та се наложи от офиса да викам колеги и да поливаме по нощите. Наложи ми се да садя от разсад и най-близките работници, които намерих бяха от 120 км и идваха с коли всеки ден. Само да вметна, че когато има земеделска кампания ставам в 4 сутринта и лягам в 12 през нощта и работя през цялото време; когато имаме работа в офиса отивам първа и си тръгвам с последните.
И за да не мислите, че въпроса е в заплащането, говорим за стартова заплата от 800 лв чисто за хора без завършено образование + процент от всеки проект, по който работят, 35-50 лв дневно за селскостопански работници. Дали същите тия хора не коментират, че работодателите са робовладелци и им изпиват мозъците и силите? Да ви кажа ли как губят мотивация болшинството от работници, когато всичко им е наред и видят, че никой не им крещи и не ги заплашва с уволнение през две минути? Да ви кажа ли колко инициативни работници има? А колко са тези, които симулират работа? А колко идват с претенции и с по две-три дипломи и после се оказва, че дори нивото им на грамотност е около начален клас? Едно писмо не могат да напишат, а вадят дипломи за МВА. За трудови навици изобщо да не говоря.
Ако мислите, че на работодателите и на самонаетите им е лесно, жестоко се заблуждавате. В тази икономическо-политическа обстановка ние трябва да сме шесторъки, с по три мозъка, нерви като корабни въжета и издържливост като на маратонци. Ако някой не ми вярва, моля, нека се сменим за три дни и после да видим дали ще разсъждава по същия начин.
Не ,не е така !Работниците не се провалиха,те изградиха България .Селско стопанство ,тежка и лека промишленост ,ВПК,язовири ,каскади ,тунели и т.н. беше изградено от техните ръце.Образованието беше безплатно ,здравеопазването също,за всички имаше работа ,нямаше хора които да ровят по кофите за боклук.
Почти повечето от нас родени преди 1989 година са израснали в работнически семейства ,в което няма нищо лошо,защото ни научиха на трудолюбие,чест и достоинство.
Не винете българския работник ,тази вина вменявате и на Вашите родители -също работници.
Ако не беше българският работник да създаде и построи-за какво щяха да Ви гласуват доверие едни хора след 1989 г?
Пишете цитирам"работниците имат разбирания, които ако пак им дадем да ги реализират на практика, пак ще закопаят държавата"
Кои сте Вие и какво давате?Не Ви разбирам?
Все пак на 10.11.1989 година демокрацията дойде с преврат !
Написаното в този пост не цели да вмени вина или урони престижа на никого.Бях длъжен да го напиша.Не може да се пренебрегва нашият труд и този на цяло едно поколение.
Моля г-н Матеев да не ми се сърди, но това е моето мислене.
Сега по темата
"Който плаща той поръчва музиката" да ама не "Гладна мечка хоро не играе","Те ни лъжат ,че ни плащат -ние ги лъжем ,че им работим"
Не ме интересува кой какъв е ,в този форум и по хоби ние сме колеги пчелари.Важното е да си помагаме ,споделяме опит и учим взаимно.
Благодаря Ви за отделеното време и приятна вечер!
И още много пъти ще ти се налага сама да си поливаш по нощите :laughing: Ясно е че бъркаш някъде колко пъти трябва да се блъснеш в стената да разбереш, че е стена :) Назад в темата писах, че ще мине много време докато хората в България поискат да работят, а може и това време да не дойде знам ли. Докато има такава пропаст в класите все по-трудно ще е да намериш човек който да не е засегната душата му. Обичам да си служа с чужди цитати понеже са го казали доста Ентелигенти хора:
Борбата за освобождение на работническата класа означава борба не за класови привилегии и монопол, а за равни права и задължения и за унищожение на всякакво класово господство.
«Пролетариатът, доведен до отчаяние, ще поеме факела, за който Стивънс му проповядва; отмъщението на хората ще се стовари върху богатите както никой не може да си представи. Войната на бедните срещу богатите ще бъде най-кървавата, известна някога.» Фридрих Енгелс, «Състоянието на работническата класа в Англия», 1845
Да бъдеш производителен работник не е щастие, а проклятие:cool:
Мдаа..., това все едно за мене се отнася. Абсолютно вярно.
Колкото до направеното в "работническата" държава при социализма, продължавам да твърдя, че не си знаем изобщо най-новата история. Оттам идват поредица грешни твърдения, неподкрепени с действителни факти. Излезе една нова книга, "Корупционната България", том 1. От всички прочетени от мен досега книги по темата /никак не са малко/ тя най-пълно обобщава последните ни 30 години. Ако не ви се чете, прочетете поне въведението от петдесетина страници. Горе -долу се разбира що за "работодатели" сме позволили да яхнат държавата. Затова сега си говорим и имаме наум различни неща относно думата работодател.
А дистанционно относно консултантите ?
Днес познат бе малко възмутен. Обадили му са за интервю за работа, уговорили час и място. Отива в уреченето време управителя го няма излязал по работа но "наредил" да го чакат. След 15-20 мин чакане телефона на служителката при която чакал звъннал и след кратък разговор от Аха, Да, Аха, Добре повикала познатият ми с пръст и му бутнала един лист с думите да го разпише. Леко объркан моя познат поискал първо да разбере/прочете за какво става дума и получил отговор от рода Ама нали искате работа попълнете и подпишете че имам и друга работа.... Оказало се че искат да се разпише на декларация че ще остане да работи през целия ден без да му бъде заплащано (доброволен отказ от негова страна, както и че сам е изявил желание за да демонстрира уменията си в работен процес).... Та и такива неща се случват Незнам това обичайна практика ли е?
По медиите показват български и румънски цигани, отишли в европа да проституират, крадат и просят.
Знам че това го има, но нека се знае, че в Германия, Австрия, Испания и др. европейски държави има цигани /които са повече от гореспоменатите / които работят много добре и получават много добро заплащане. Последните са необразовани, нискоквалифицирани, но достатъчно интелигентни да работят и да знаят какво искат.
Кой и с какво може да ги накара да се върнат в България?
Нали като се върнат, освен че няма да имат работа, ще трябва да си плащат тока на Бат Съли и когато на някой му е удобно ще може да ги обвини в кражба наток, а в същото време Бат Съли е неприкоснвен защото играе на наша страна /визирам разпределението /
Пояснявам тогава. За обичайната си заплата те си знаят как работят. И аз знам, ама нищо не казвам, защото по-хубави засега няма. За 500 лв - толкова, не им се сърдя. Но си мислех, че като изпадне възможност за работа срещу 990 лв, на цената на три часа път на ден, ще има мераклии. Да, ама не. На обекта за съжаление трябва да се работи, а не да се мързелува, защото там несвършената работа отдалече си личи. В цеха, поради естеството на работата, може да си намериш сто причини, за да оправдаеш количеството свършена /несвършена/ работа и да си мързелуваш в голяма част от времето. Тоест, мързи ги и за обичайната заплата, ама има лесни оправдания.
Всичките тези "работнически" разсъждения според мене са грешни, защото никога не сте били от другата страна на бариерата. Ако поне веднъж се пробвате да наемете някой да ви работи, веднага ще запеете друга песен.
Колкото до заплатите - те са част от всичко това, което не го разбирате. Хубаво е да се дават големи заплати, но откъде пари за тях. Какво искате - работодателите да започнат да печатат фалшиви пари ли, че да има достатъчно и в изобилие за всеки един калпак?
Вие нали сте пчелари - тоест самонаети сте и сами си давате заплата. Ами хайде - като много знаете, дайте си 10 000 лева месечна заплата. Какво ви пречи - нали вие сте си шефове. Дайте си по 100 000 лева заплата и си накупете мерцедеси, яхти и всичко останало ..... :)
Хоппаааа ........
Ама цената на меда ниска и пари за огромна заплата НЯМА !!!!!!!!!
А сега го обяснете този "парадокс" на жена си, за да видим тя дали ще ви разбере защо работите за мизерни пари като работник на себе си. И след това дали ще я подкрепите, когато започне да оплюва вашият работодател (тоест пак вас самия) ....... :)
Та хайде, както се цитира в един постинг по-горе - вие като работник се вдигнете на бунт и пролейте кръв. И убийте "омразния" работодател, който жестоко ви "експлоатира", подлагайки ви на "робски труд" за смешна заплата. Тоест самоубийте се, и така ще получите "справедливоста", в която дълбоко вярвате.
Също ще кажа и за циганите - те дълбоко вярват, че имат свещеното право да крадат. Прави ли са според вас, или ще запеете друга песен, защото не сте цигани.
Ами емигрантите - някои от тях дълбоко вярват, че имат правото да изнасилват жените по улиците. Прави ли са според вас, или ще запеете друга песен, защото не сте емигранти.
Ами терористите - те дълбоко вярват, че колкото повече хора убият, толкова по-голяма награда ще им даде Аллах. Прави ли са според вас, или ще запеете друга песен, защото не сте терористи.
Да продължавам ли?
Всяка една група от хора с ексцентрични рабирания дълбоко вярва в собствената си правота, и дори не подозира, че нейна вяра е пагубна за цялото общество, ако им дадем правото да си реализират на практика разбиранията. Та опитайте се да разсъждавате от позицията на обществото, а не от позицията на собствената си камбанарийка. Мечти може да има всякакви (и аз искам да летя за Марс), но реалноста ограничава голяма част от тях. И няма как да бъде другояче, ако искаме обществто да съществува в една поне малко от малко СТАБИЛНА ФОРМА.
И последно - като сте много големи "специалисти" по въпроса, ами хайде - ДАЙТЕ РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА как може да съществува едно общество така, щото всички да са доволни. Хайде - измислете го, така че всички да са доволни - и работниците, и работодателите, и циганите, и емигрантите, и изнасилвачите или дори убийците. Измислете концепцията на това ИДЕАЛНО ОБЩЕСТВО, и ако е разумна и логична - защо пък да не я пробваме за в бъдеще.
Ама аз ще ви кажа къде е проблемът:
Дори и утре заплатите по чудодеен начин да станат по 1 милион лева, вие пак ще оплювате "омразните" работодатели, защото те с труда си се изхитряват да получат по 2 милиона например.
Разбирате ли го това?
Вие всъщност не оплювате абсолютната сума на заплатите си, а оплювате хората, които са успели да постигнат ПОВЕЧЕ ОТ ВАС. Следователно в основата на вашата критика не стои някаква измислена сума, а двете най-масови човешки качества - ЗАВИСТА и ЗЛОБАТА. И докато тези качества продължават да бъдат водеща сила, никакво РАЗУМНО и СПРАВЕДЛИВО общество не може да бъде построено.
Така че ДА, днешното общество НЕ Е СПРАВЕДЛИВО, най-малкото защото сраведливоста е едно много разтегливо понятие, което всеки си го представя по различен начин от позицията на СОБСТВЕНАТА СИ КАМБАНАРИЙКА. Днешното общество обаче е УСТОЙЧИВО, защото поне малко от малко е успяло да въведе един СТАБИЛЕН КОМПРОМИС между противоречивите (антагонистичните) мечти и надежди на различните прослойки от хора.
В трвтата част на филма Духът на времето се описва едно такова общество, в което няма пари. Но не става ясно кой ще работи, за да се постигнат всичките тези блага. Нали всеки ще иска ДА МЪРЗЕЛУВА. Не става ясно и как ще се разпределят тези блага в условията на дефицит (няма да има достатъчно за всички). Всеки ще иска например яхта или космически кораб, но няма как да построим 6 милиарда яхти и 6 милиарда космически кораби.
И още нещо - дори и да приемем, че едно бъдещо общество ще успее някакси да съществува без пари, то тогава пак ще остане вторият сериозен проблем - ВЛАСТА. Кой ще бъде шеф и кой - подчинен. И тогава пак ще има недоволни и пак ще се оплюва началника, или по-висшите шефове нагоре по йерархията. И пак няма да е виновен самият пост, а ЗАВИСТА и ЗЛОБАТА, че някой друг заема по-висока длъжност (например капитан на космически кораб).
Та днешното общество е конструирано така, че да се справя със ЗАВИСТА, ЗЛОБАТА, МЪРЗЕЛА и една камара други отрицателни черти, присъщи на всеки един човек. И парите са просто един измерител, посредством които се постигат целите на обществото. Ако ги нямаше парите, щеше да има някакъв друг измерител, и пак щяхте да сте недоволлни - например някаква точкова система, като е във ВУЗ-овете, или пък някаква класация или ранглиста (както е при различните видове спорт). И пак тези в дъното на класацията щяха да злобеят срещу тези от челните места, защото собствената самооценка в повечето случаи многократно надвишава реалните качества, знания и опит.
При всички случаи няма как да стане уравниловка по една много проста причина - самите хора не са еднакви, и разликите във възможностите не са 1 или 2 пъти, а хиляди пъти. :)
Оооофффф! '' И я, че изохкам, някой ден!'' Цитат от разказ на Чудомир.
Господин Матеев
много , верни неща сте написали но за някоя демократична държава.
Понеже разбирате от народопсихология , защо според вас поговорките "На чужд гръб и 100 тояги са малко" и "Сития на гладния не вярва" са от най употребяваните у нас ?
Не може да са всички равни, защото всеки има различни способности. То тогава логично би било справедливоста в едно общество да бъде, на всеки според способностите. Но не, тук вече има проблем защото всеки желае различни неща и в различна степен, така едни стават по-пасивни и позволяват на други с по-голем амбиции да ги яхнат. Така всеки достатъчно способен,дори експерт в работата си но пасивен и без амбиция за власт и богатсво е осъден да работи за някой друг( има такива които нямат никакви способности за нещо градивно, но имат огромна амбиция и алчност и за власт ). Всъщност проблема с несправедливоста в обществата е възникнал когато на човека му е хрумнала идеята че може да се сдобие с власт над някой друг, до ден днешен в това се корени проблема с несправедливоста а именно НЯКОЙ ДА ИМА ПРАВО ДА ЕКСПЛОАТИРА ТРУДА НА НЯКОЙ ДРУГ. Тази идея на човека с времето се е усъвършенствала до такава степен че отдавна това се възприема като даденост, всичко си е законно оформено и защитетно до такава степен че без това да функционира сегашният модел на обществото би се разпаднал на мига. Матеев би казал, че без това, не бихме имали този прогрес и това развитие което сме постигнали.Не бихме имали удобства, такова изобилие от храна и така нататък. Така е, но прогреса ни е само на материално ниво, духовно вървим в обратната посока. Далеч съм от мисълта че може да има идеално общество в което всички да са доволни и щастливи. Всеки трябва да намери своя път към щастието и да тръси промяна в нещата които го правят нещастен. Едни се облекчават когато напсуват началника си и това им стига за да продължават да си слагат хомота всяка сутрин, други напускат и търсят друг началник, по-харен, трети започват да работят за себе си, ама и това не винаги ги задоволява, други стават работодатели, ама дали и това ги прави щастливи!!! Някои постигат всичко в живота, тръгвайки от най-ниското стъпало и се изкачават до върховете на йерархията, стават от господарите на света, ама на оказва се че децата им без никаква амбиция, бегръбначни мекотели, изпиват и изхарчват всичко в дрога и жени. Така че тези по върховете също си имат или ще си имат проблеми някога. Всеки да си гледа в собствената паница, докато не спрем да се сравняваме с другите няма да намерим мира със себе си.
Колкото до зайтгейст третата част където въпросът на който не отговарят е кой ще работи за да имаме всички блага? Ами ще работят роботите, които ще стават все по-съвършенни и самостоятелни. Но един ден и те ще разберат че служат само за да бъдат експлоатирани и какво ще стане след това не знам.
Пишете г-н Матеев че няма пари за заплати.Аз пък да попитам като няма пари за заплати от къде пари за вили,мерцедеси,яхти и др.?Алчността на Бг. работодател е една от основните причини работникът да е такъв.Аз преди бях дал пример с вуйчо как от най работния човек във фамилията сега е най мързеливия.Също така причина за мен е тоя ПРЕХОД който уж минаваме.Това не е преход ,а застой и крадене.Защо са ниски заплатите?Ниски са защото като нямаш пари нямаш и самочувствие,а така по лесно можеш да управляваш и манипулираш хората.
Пробвал ли си на някой от тези дето се правят че работят за 500 лв. да му предложиш 1500-2000 лв. но да работи все едно за децата си работи? А другите като видят че тоя взема много пари може и на някой друг да му се проработи за толкова пари. Когато имаш няколко човека на които можеш да разчташ винаги съвсем по друг начин вървят нещата.
Има хитри работодатели.Дават ти заплата колкото да преживяваш и в един ден не дай боже никому се разболее някой от семейството,да де пари за лекарства и после му го напомня това дълго време.По принцип вината е в работниците да има 500лв заплата.Всеки който търси работа трябва и да се цани за нея.А ми давал 500лв аз бих почнал.Но нямам ли развитие до 3 година повярвайте ми ще напусна на мига и ще напусна точно в тоя момент в който ще има най много нужда от мен.Това ще е моето малко отмъщение за 3 години.
Отстъпка правим когато трябва;)Така и работодателите ако не правят отстъпки ще си бачкат сами или само с малоумници и некадърници.
Каква отстъпка бе хора. От колко години пазарувам от магазина за хр. стоки и вместо отстъпка ми дигат цените, пък и качеството някой го сваля.
И какво правим?
Те точно с такива работят де. Те ако бяха много умни, тази тема нямаше да я има. Всички ги разбирате нещата, а продължавате да се въртите в кръг. Това което го искате няма да се получи никога. Целта на всеки работодател е да ти дава по-малко. Той няма нужда от охранен лентяй, а от гладен работяга. Матеев се опитава да ви го каже, макар че и той понякога полита в розовите облаци.:bigsmile: Точно ниското заплащане държи народа трудоспособен, а не парите. Ще кажете няма стимул. Като постоиш малко гладен и стимула ще те връхлети. Тези отношения са много сложни и едва ли някога ще бъдат решени без значение какъв строй е.
От тия промоции не се ли посещава по-често тоалетната?
Те германците били много гладни , а по работливи от африканците няма по тази логика.
Е именно - БГ работодателя си купува поръчкови мерджани, яхти, бронирани жипки, само бижутата по него са пет цифрена сума, а същевременно работниците му, вземат възможно най- минималната заплата, даже ако може и под нея, и работят в условия на концлагер, а на въпроса защо, шефчето заявява "ми нямам пари бе хора - не разбирате ли какво е това нямам".
Инак чест ти прави как слагаш на едно работника, с изнасилвачи, терористи и крадци - браво Матеев, браво.
Може би защото и те са били гладни.
Африкаците са мързеливи ли? О не. Те гладуват по други причини, но не и, че са мързеливи. Германците имат нещо друго в главите. Те просто трябва да се състезават и да доказват нещо което им е закодирано от години. Няма да го докажат колкото да им се иска.
Е точно африканците, са всеизвестни с мързела си - дори сами си го казват. :Д
Те Римляните са го измислили отдавна.,,Хляб и зрелища,,когато не върви държавата.Сега не е ли същото в БГ заплати колкото за хляб и по всички телевизии перхундета.
Арбайт махт фрай!
Какво ще се случи изцяло зависи от работодателя.......................... ........................Като цяло,никога не съм харесвал НАДНИЧАРСКАТА работа.......Много малко сме глупаците "орящи на дълбоко" и качествено и на всичкото отгоре-без спир,въпреки равните условия с другите колеги....От повече от 10години съм на такава позиция,че мога да назначавам и да освобождавам.И понеже съм тръгнал от най ниското ниво,работата ми е ясна."Топузите" ги усещам веднага и ги"оперирам" аламинут и до сега не съм усещал упреци от останалите,дори напротив.....Но...всеки бранш влиза в картел и на можещите не им се позволява да получат това,което заслужават.Ако работодателя прецени,че работника е изкарал повече от съгласуваното(картела),то следващия проект е с по ниски разценки и на работниците се налага да работят още по бързо,за да задържат предишното ниво..Правилният начин при работа на разценка е работникът да работи толкова,колкото е браншовата заплата и в никакав случай да не се опитва за по голяма заплата,че после го чака sex.Това се очаква от нашите работодатели.
Имах възможност да работя в Израел.Там ако работник работи 30 години в една фирма,получава премия от 100 000 шекела(25'000долара),еднократ о.Това преди повече от 20г.Кога ли ще се получи това в нашата татковина........
п.п.А проблема-пропаста м/у двете "Р" ще пробължи да се задълбочава докато едната група не изчезне...
Това Ачка, ще се случи, когато някой българин, благоволи да стане бог!
Всички богати имат едни и същи проблеми, а те са 4:
1.Винаги си мислят, че дават много пари на робите си, а те не вършат нищо и мързелуват.
2.Параноя че всички им завиждат и искат да им вземат парите.
3.Безгранична лакомия.
4.Колкото и да им давам те няма да са доволни затова най-добре да не им давам.
Матеев кой ти говори за милиони бе човек защо си мислиш, че всички се будим сутрин и си мислим за милиони? Назад в темата ти казах всеки работник иска ДОСТОЙНО заплащане на труда му! Една заплата от 1500лв на член от семейството ще е напълно достатачна да си срещне едно семейство нуждите за месеца. Искам да ти кажа нещо незнам каква идеология изповядваш, но всеки човек на тази земя заслужава правото на добър живот. Дори и хич да не е надърен той има и заслужава правото да живее добре. Политиката която се води във световен мащаб е докарало милиони хора да живеят мизерно и недостойно. Устойчиво? omg.....къде видя тази устойчивост незнам честно. Казвам ви за стотен път, че от това изтормозено общество няма да получите повече от това което ви дава. Защо си мислите, че на запад неможе просто ей така да те обиждат,псуват,бият по улиците просто защото някое копеле с пари и власт е решило да се прай на всемогъщ или пък има правосъдие работещо на 100% за обикновения човечец. Защото искат да си пълноценен човек който като отиде на работа на другия ден ще я свърши та даже и отгоре. След това ще ти се плати достойно и ще бъдеш пак от цялата система на робство, но доста по доволен от кучия ми животец, а не толкова тъжен и недоволен от всичко както е при нас ми пък и има хора който защитават положението в което се намираме та даже ми се говори, че трябвало да съм доволен Уау ах леле. И за последно много съжалявам за тези мъже който имат такива жени за дето говориш найстина ги съжалявам аз на моята жена и една ябълка слагал съм на масата за вечеря и тя ме е обичала и обича и не ме е упреквала. Пребиваш ме със свойте сравнения иначе си умен мъж деа щом си го докарал до това което съм видял, но пък трепиш направо със сравненията сцепваш ме честно.
Много точен пост.
Пробвано е. Резултатът е описан по-долу!
Затова сега най-работните почти непрекъснато са в командировка, за да вземат над двойно на останалите и да не се мешат с мързелите и да се дразнят взаимно. Лошото е, че поради обществения ни манталитет и емиграцията годните за категорията на високоплатените, отговорни и съвестно работещи с всяка изминала година намаляват, а се увеличава дяла на мързелите и тарикатите. Аз затова съм се захванал с пчелите - да мога, като се пенсионирам /при първа възможност/, да работя с пчели, а не с хора.
Защо се е разпаднала римската империя.
Следствието е варварите а причината всичките пари на империята накрая са били съсредоточени само в няколко фамилии а за народа и д. бюджет недостигало. Нещо подобно става и сега парите са в корпорациите една сериозна корпорация разполага с бюджет по голям от целият балкански полуостров те налагат какво ще ядем с какво ще се обличаме и прочие.( в момента го виждаме и с цената на п. мед)
Няма нито една държава в света с чиста пазарна икономика тя е само на теория като комунизма хубаво нещо ама на теория.
Това го споделих с един от работодателите.След кратки сметки каза,че не е никакъв проблем и тук да се получи.И аз го вярвам.Нещо повече,въпросния работодател по късно сподели,че изгодата за работодателя е по-голямата от такива работници.
Като чудо Сексуалната револщция ли визираш / https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...86%D0%B8%D1%8F / или френската / http://nauka.bg/a/%D1%84%D1%80%D0%B5...89-1813-%D0%B3 /
Мога само да завиждам, благородно, на работниците, които са случили на готин шеф! Защото аз досега не съм случвал на такъв. Явно обитават други измерения и действителности, малко по- различни от моята.
Ето нещо за "устойчивия капитализъм"
https://www.youtube.com/watch?v=1Ft5bdNs0UY&feature=youtu.be
Колега, не се заяждам. Просто пак не ми стана ясно. Все нещо ми убягва. Може би чета през ред.
Да не би тези които са в командировка освен двойната заплата да получават и командировъчни, а другите вместо командировъчни, да получават 3часа път, извън работното време и 10 лв. по-малко?
Защо искаш да се занимаваш с пчели, а не станеш работник?
Не изпитвам неуважение към теб, но когато не ми се връзват нещата питам.
Ако не е удобно не отговаряй, нищо лично. Желая ти Успех!
Не знам защо постоянно давате примери с Германия.Първо там има ред и дисциплина и второ там работник във фабрика не кара последен модел мерцедес.А при нас анархия и на "гол тумбак чифте пищови".
От 25 години трудов стаж първата половина съм бил работник, после по стечение на обстоятелствата станах работодател. Знам и двете гледни точки, от време на време грабвам инструментите и работя заедно с всички, за да не губя навици. Никога не забравям, че нещата може изведнъж да се объркат и отново да се наложи да съм редови работник и да ми е началник някой, дето чете през ред. Който се е отучил, тежко му тогава. Пчелите казах защо - за след пенсия.
Благодаря за отговора. Аз също съм бил началник, бил съм и работник, но никога работодател. С подчинените си никога не съм имал проблеми.
И никога не съм се оплаквал от тях. Затова допусках че си пропуснал да уточниш нещо в поста си / а това че аз чета през ред беше намек /
И аз съм на това мнение, но имам още много години стаж до пенсия. Дори не зная дали въобще ще доживея до такава. В момента разработвам пчеларството, но ще спра когато достигна двама работника, няма да имам нерви за повече. Занапред се ориентирам към пасивни доходи.
http://www.vesti.bg/bulgaria/kosmich...-dobre-6060594
А тази статия доказва,че в България повечето българи са т.н. "работещи бедни".В същото време четох статия ,че доста фирми ще фалират ,ако не се внесе работна ръка от чужбина,поради липса на такава в България.Интересно ми е,кои ще са тези работници ,които ще станат доброволно "работещи бедни" точно в България....
За виетнамците, съм леко предубеден. Първо, много обичат кучешко- факт! А у нас, както знаем, не дават даже и да ги тричаме за здраве, камоли- да се ядат( въх). Второ. След обяд, обичат да си полягват. Трето- разни екзотични за нас плодове, като Драконов плод, Манго, Папая и др., за тях са като нашите краставици. Морските дарове, ги плющят като славянски гювеч. Има и още, ама мисля, че казаното дотук, би следвало да откаже всеки български работодател. По вероятна дестинация за работна ръка е Нигерия. Тамошните може и да си хапват човешко, ама поне кучета и ананаси- не щат!
За какво да внасяме работна ръка от някъде?Тя си идва сама от границата с Турция и Гърция:bigsmile:.
В строежа на новата част на АЕЦ Козлодуй са участвали виетнамци. Това през комунистическо. А и не само там. Много от тях остават да живеят в България. Някой от тях сега имат и бизнеси..... В сделките са ТОЧНИ. За разлика от......
Става, но само за писане на проектите. За развитие на проектите и за управление си трябва да са ми в офиса. Има прекалено много казуси и въпроси, на които трябва да търсим решение, понякога се събираме по 4 души за да мислим и пак е трудно. За развитието на проектите трябва да се взимат решения на момента и понякога един отговор "да" или "не" трябва да се сътвори от поне двама души, като единия съм аз или колегата ми (ако касаят нормативна база, разрешителни) и някой от колегите, които пишат и/или бюджетират. В консултантската дейност всяка дума е от значение и не мога да си позволя волности.
Ето една статия която показва, че проблемите с пазара на труда не са само у нас, но и в целия източен блок. Унас просто са фрапиращи.
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5845441
Същото ще сполети и Украйна в скоро време.
В статията се говори за дефицит на КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ, а не въобще на кадри (неквалифицирани бол, но тях ги мързи да работят, както едно време ги е мързяло и да учат).
Точно неквалифицираните са тези, които се жалват от ниски заплати, и които се мислят за по-умни от началника си. Просто акъла им е на това ниво, и нищо не може да се направи за тяхното спасение.
Квалифицираните от своя страна получават по няколко хиляди лева заплата, и много рядко при тях проблем е самото заплащане. При тях са по-важни предизвикателствата, личното развитие и израстване, и всякакви други непарични стимули. При тях и интелекта е на друго, по-високо ниво, а от там и взаимоотношенията с ръководството на фирмата са поставени на коренно различна, неантагонистична основа.
Така че когато в тази тема употребявате понятието РАБОТНИК, изяснявайте за коя от двете категории работници става въпрос - нискоквалифицираните мързеливци, ревящи за заплата пред "по-глупавия" си шеф, или висококвалифицираните високоинтелигентни кадри, практикуващи с удоволствие това, за което са учили (хем си доставят кеф, хем им плащат за това достойна заплата).
Да не обобщаваме толкова категорично, светът е шарен и всичко има. Винаги ще има и такива, и онакива. При нас лошото е, че работливите и предприемчивите отиват някъде другаде, а остават предимно калпазаните, които, и да заминат, после се връщат обратно със същите оплаквания. Най се радвам, когато дойде на работа някой неопитен младеж, но мераклия да краде занаят. Знам, че един ден ще избяга и ще опита да направи собствен конкурентен бизнес, но няколко години е удоволствие да се работи с такъв човек. Но се случва все по-рядко, напоследък никак.
Нормално - квалифицираните кадри масово избягаха на запад, щото хилядите левове заплата в БГ се вземат предимно с връзки, а не със знания и умения.
За тази година по план исках, да увелича семействата.
Започнах да поготвям инвентара от рано, но годината ме изненада и се оказах неподготвен.
Не стига инвентара, не мога да смогна, на моменти много ми се искаше, да стана работодател на двама души, но като се сетих, че не мога да им платя и мерака ми се изпаряваше.
Зора беше голям. Нямаше почивка. Абе голям зор.
Сега като знам, че не дължа нищо на никого – Кефа е голям:
1. Не ми се налага да шикалкавя
2. Не ми се налага, да обвинявам хората които са ми помогнали, в това че били по-некадърни и по-мързеливи от мен.
На моменти съжалявам, че не съм по-нагъл и по- безскрупулен, но си казвам „Народопсихология” и ми минава. И кефа е голям
П.п. Измислената сложна дума - „народопсихология”, я употребявам с ирония. Аз мисля, че всеки има глава на раменете си, което пък му придава индивидуалност / хората не сме стадо овце /и всеки трябва да си носи отговорноста, а не да се оправдава с другите.
На който не му достигат квалифицираните работници, ами да си ги внесе от запад, там има много.
На който му е малка заплатата - да ходи на запад.
А който иска да се ориентира на изток.
За сега друго решение на проблема не виждам. Поне не забелязах желание да се променят нещата.
Пуснах линк към статията за да се види как изглеждаме погледнато от външен за България анализатор. Иначе за другото си абсолютно прав. В нашия регион има остър глад за висококвалифицирани кадри, както и работодатели които все още си мислят, че тези с висока квалификация умни и търсещи кариерно развитие ще се съгласят да работят на минимална заплата, а след това се чудят защо никой не иска да им работи. Нещата не са еднозначни. Наскоро един познат, който работи във фирма отдалечена на 120 км от дома му реши, че му е писнало да пътува и уведоми шефа си че или ще му вдигне двойно заплатата или да счита, че е подал едномесечно предизвестие. Човека си беше намерил работа в Пловдив за малко по-голяма заплата. Първоначално шефът му бе дал зелена светлина, но? в края на едномесечното предизвестие му предложи това, което познатият ми първоначално поиска плюс служебен автомобил и всички разходи за транспорт. Явно е разбрал, че качествени служители трудно се намират. Истината е, че през последните години образувателната ни система се срина тотално. Това, което като ниво на познания получаваха тези, които завършваха тогава т.н. техникуми, сега професионални гимназии, сега дори и завършилите магистратура нямат такова ниво. Да не говорим че днешните младежи все търсят на хляба мекото и се ориентират основно към хуманитарни науки, а икономиката няма нужда от такива специалисти. Вмомента има голям глад за инженери и специалисти в енергетиката и машиностроенето, но в университетите тези места от години остават не запълнени, защото е трудно. Ако сега има бум в търсенето на IТ специалистите, то само след няколко години тази ниша също ще е препълнена. Образователната система и бизнеса едва сега се сетиха да си подадат ръка и тепърва ще се започне някакво планиране на необходимите кадри. Колкото до мързеливите работници. Трудно е наистина да ги накараш да си вършат работата, но не винаги е невъзможно.
Имал съм и лоши и добри работодатели. Преди много години спечелих един конкурс за ръководна позиция е търгивска фирма. положението беше отчайващо. Договорът ни бе заплатата да се формира от една минимална база плюс 5%от постигнатия от мен оборот. без това, което е оборота до сега. Оказа це, че само за месец и половина вдигнах оборота три пъти и бях подготвил мероприятия, чрез които щях да постигна десетократно увеличение на печалбата и оборота в рамките на следващите три месеца. трябваше само собствениците да уредят документите, даже не ставаше дума за пари, които да инвестират. Е извикаха ме и ми казаха, че едностранно променят условията на договора, че иначе трябвало да ми дават много пари, а те не били склонни на това. Дори отказаха да ми платят заработените вече 5%. Съответно на другия ден вече бях на работа във друга фирма, с коренно различен манталитет на собствениците. Да там бях обикновен монтажник и колкото пъти да изляза за цигара шефа ме хващаше в крачка, но един ден докато с главния майстор се чудеха върху проблем с нов продукт отидох и им предложих няколко варианта за решаване на проблема. На края на месеца получих заплата, която бе изравнена с тази на майсторите(въпреки че бях стажант) плюс още една заплата бонус. А старата фирма само след половин година удари кепенците, защото собствениците и си мислиха, че работниците са длъжни да им печелят много пари, без дори да се издължат със заплатите им (още си чакам втората заплата).Така че, както има работодатели които ценят усилията на тработниците си, так има и такива, за които работниците са роби и трябва да бъдат експлоатирани като такива, а заплата може да не им се дава, защото робите не заслужават. После тези работодатели най-много мрънкат, че работниците са мързеливи и калпави. Тези са и работодателите дето търсят висококвалифицирани специалисти, дето да вършат работа за трима четирима, а да получават минимална заплата. Затова и никой не иска да работи за тях, а обявите им стоят с години. За съжаление и т.н. чужди инвеститори също не предлагат кой знае какво. Имат изисквания за няколко квалификации, владеене на езици и т.н., а предлагат минимума за тази длъжност. Гледам какво се случва сега край Пловдив. Да построиха се много предприятия, имат нужда от работна ръка, но заплащането, което предлагат е такова, че само ниско образовани и нискоквалифицирани роми се съгласяват да работят за тези пари. Е после чуждия инвеститор реве колко калпави са работниците в БГ, защото ми чупели машините, пък не могъл да си намери и свестни майстори по подръжката, че много му бягали работниците. Същия този инвеститор на същия този работник само че в Германия да речем не плаща 300евра, а 10 пъти повече за същата работа. Нали се сещате, че ако тука той предложи поне половината от това заплащане ще има възможност да избира от качествено по-качествено и свестните работници няма да бягат. Просто в България т.н. пазар на труда е много изкривен. Тези, които имат хъс за работа и са на ниво се насочват към терминал 2 заради калпави работодатели и липсата на перспектива в БГ. Тези, които нямат ни квалификация, нито им се работи остават тук и работят за калпави работодатели за без пари. Тях това ги устройва и явно и работодателите ги устройва, нищо че постоянно мрънкат, че материала бил такъв. А тези, качествените, които все пак останат в БГ рано или късно започват самостоятелен бизнес и работят за себе си.
Коментара е точно в целта. Ако мога да допълня още нещо. Най любимито на българския работодател е да товари с колкото се може повече работа, и ако покажеш че разбираш от нещо което се върши и от съседния отдел, започва и с това да те товари. Но възнаграждението почти винаги остава същото и ако ревнеш за повишение Работодателя има любима фраза и за този случай "какво искаш нали аз ти давам парите и хляба", но аз имам друга фраза работещите и колектива хранят работодателя!
Към коментара на Бонев ще си позволя да добавя още един фактор, оказал голямо влияние в/у настоящото положение по въпроса. Аз съм от град, който бе със силно развита индустрия - по соца бяхме близо 20 000 човека, работната ръка толкова не стигаше, че на всякъде човек можеше да срещне виетнамци, кубинци и какви ли не още чужденци. Но след Промените, какво се случи - едно по едно предприятията започнаха да намалят производствата си, сетне бяха и изкупени, а после и ликвидирани за скрап. Хиляди хора останаха без работа - не говоря за стотици, а наистина за хиляди. И така - какво се получава в последствие. Получава се това, че квалифицираните така наречени кадри, просто нямаше къде да работят - на никого не бяха нужни, никой не ги търсеше, за никого не представляваха интерес. Съответно и техникумите тука, западнаха драстично, съкратиха се паралелки, единия дори го затвориха.
И сега - ето имам един приятел, който е собственик на един металообработващ завод. И ми вика човека - не мога да намеря заварчик. Е как да намери, като повече от 15 години никой не търси заварчик - нито стругари, нито фрезисти, нито инженери, нито ел техници, нито механици и т.н. Града в момента сме под 10 000 човека и който е изучил някакъв занаят, или изчезва в София/ чужбина, или си търси начин за собствен "бизнес". (в кавички, тъй като бизнес е силна дума в случая) Няма как да стане ей така, само щото имаш нужда от определени работници, да ти цъфнат от нищото, при положение, че повече от десетилетие, такива хора просто са нямали съвсем никаква реализация по специалността си. Тъй наречените бизнесмени, понеже са много умни и интелигентни, и са мозъка на обществото, едва сега тепърва почнаха да проумяват, че знанията и уменията не падат от небето - това положение бе предсказвано от много хора, включително и мен, макар да съм бил лапетия тогава: че ще дойде ден, когато ще се търси качествена работна ръка и такава няма да е налична. И резултата от безхаберието и немърливостта, на богаташката клика в България, вече започна да става явен - сега ще дават двойно и тройно по- големи заплати за заварчици, ала такива няма от къде да се намерят.
Факта са продължаващото падение на България е, че парите попаднаха в престъпници, негодници и некадърници - защото, дори и като мутри са некадърни. Мафиите на запад са осъзнали тази проста закономерност, че ще бъдат толкова по- силни и богати, колкото е по- силен и богат народа, от който произлизат и на чиито гръб живеят. Почти всички бизнеси в България, са узурпирани от тъпигьози и престъпници - от такава паплач не може да се очаква подем в икономиката. На такива им дай да режат машини струващи стотици хиляди, че и милиони левове - за да ги продадат на желязо. Само като знам, че има хора, станаха милионери от неизплатени заплати - какво да приказвам повече .... дай им да крадът и това е.