И последно - като сте много големи "специалисти" по въпроса, ами хайде - ДАЙТЕ РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА как може да съществува едно общество така, щото всички да са доволни. Хайде - измислете го, така че всички да са доволни - и работниците, и работодателите, и циганите, и емигрантите, и изнасилвачите или дори убийците. Измислете концепцията на това ИДЕАЛНО ОБЩЕСТВО, и ако е разумна и логична - защо пък да не я пробваме за в бъдеще.
Ама аз ще ви кажа къде е проблемът:
Дори и утре заплатите по чудодеен начин да станат по 1 милион лева, вие пак ще оплювате "омразните" работодатели, защото те с труда си се изхитряват да получат по 2 милиона например.
Разбирате ли го това?
Вие всъщност не оплювате абсолютната сума на заплатите си, а оплювате хората, които са успели да постигнат ПОВЕЧЕ ОТ ВАС. Следователно в основата на вашата критика не стои някаква измислена сума, а двете най-масови човешки качества - ЗАВИСТА и ЗЛОБАТА. И докато тези качества продължават да бъдат водеща сила, никакво РАЗУМНО и СПРАВЕДЛИВО общество не може да бъде построено.
Така че ДА, днешното общество НЕ Е СПРАВЕДЛИВО, най-малкото защото сраведливоста е едно много разтегливо понятие, което всеки си го представя по различен начин от позицията на СОБСТВЕНАТА СИ КАМБАНАРИЙКА. Днешното общество обаче е УСТОЙЧИВО, защото поне малко от малко е успяло да въведе един СТАБИЛЕН КОМПРОМИС между противоречивите (антагонистичните) мечти и надежди на различните прослойки от хора.
В трвтата част на филма Духът на времето се описва едно такова общество, в което няма пари. Но не става ясно кой ще работи, за да се постигнат всичките тези блага. Нали всеки ще иска ДА МЪРЗЕЛУВА. Не става ясно и как ще се разпределят тези блага в условията на дефицит (няма да има достатъчно за всички). Всеки ще иска например яхта или космически кораб, но няма как да построим 6 милиарда яхти и 6 милиарда космически кораби.
И още нещо - дори и да приемем, че едно бъдещо общество ще успее някакси да съществува без пари, то тогава пак ще остане вторият сериозен проблем - ВЛАСТА. Кой ще бъде шеф и кой - подчинен. И тогава пак ще има недоволни и пак ще се оплюва началника, или по-висшите шефове нагоре по йерархията. И пак няма да е виновен самият пост, а ЗАВИСТА и ЗЛОБАТА, че някой друг заема по-висока длъжност (например капитан на космически кораб).
Та днешното общество е конструирано така, че да се справя със ЗАВИСТА, ЗЛОБАТА, МЪРЗЕЛА и една камара други отрицателни черти, присъщи на всеки един човек. И парите са просто един измерител, посредством които се постигат целите на обществото. Ако ги нямаше парите, щеше да има някакъв друг измерител, и пак щяхте да сте недоволлни - например някаква точкова система, като е във ВУЗ-овете, или пък някаква класация или ранглиста (както е при различните видове спорт). И пак тези в дъното на класацията щяха да злобеят срещу тези от челните места, защото собствената самооценка в повечето случаи многократно надвишава реалните качества, знания и опит.
При всички случаи няма как да стане уравниловка по една много проста причина - самите хора не са еднакви, и разликите във възможностите не са 1 или 2 пъти, а хиляди пъти.![]()
Оооофффф! '' И я, че изохкам, някой ден!'' Цитат от разказ на Чудомир.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Господин Матеев
много , верни неща сте написали но за някоя демократична държава.
Понеже разбирате от народопсихология , защо според вас поговорките "На чужд гръб и 100 тояги са малко" и "Сития на гладния не вярва" са от най употребяваните у нас ?
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
Не може да са всички равни, защото всеки има различни способности. То тогава логично би било справедливоста в едно общество да бъде, на всеки според способностите. Но не, тук вече има проблем защото всеки желае различни неща и в различна степен, така едни стават по-пасивни и позволяват на други с по-голем амбиции да ги яхнат. Така всеки достатъчно способен,дори експерт в работата си но пасивен и без амбиция за власт и богатсво е осъден да работи за някой друг( има такива които нямат никакви способности за нещо градивно, но имат огромна амбиция и алчност и за власт ). Всъщност проблема с несправедливоста в обществата е възникнал когато на човека му е хрумнала идеята че може да се сдобие с власт над някой друг, до ден днешен в това се корени проблема с несправедливоста а именно НЯКОЙ ДА ИМА ПРАВО ДА ЕКСПЛОАТИРА ТРУДА НА НЯКОЙ ДРУГ. Тази идея на човека с времето се е усъвършенствала до такава степен че отдавна това се възприема като даденост, всичко си е законно оформено и защитетно до такава степен че без това да функционира сегашният модел на обществото би се разпаднал на мига. Матеев би казал, че без това, не бихме имали този прогрес и това развитие което сме постигнали.Не бихме имали удобства, такова изобилие от храна и така нататък. Така е, но прогреса ни е само на материално ниво, духовно вървим в обратната посока. Далеч съм от мисълта че може да има идеално общество в което всички да са доволни и щастливи. Всеки трябва да намери своя път към щастието и да тръси промяна в нещата които го правят нещастен. Едни се облекчават когато напсуват началника си и това им стига за да продължават да си слагат хомота всяка сутрин, други напускат и търсят друг началник, по-харен, трети започват да работят за себе си, ама и това не винаги ги задоволява, други стават работодатели, ама дали и това ги прави щастливи!!! Някои постигат всичко в живота, тръгвайки от най-ниското стъпало и се изкачават до върховете на йерархията, стават от господарите на света, ама на оказва се че децата им без никаква амбиция, бегръбначни мекотели, изпиват и изхарчват всичко в дрога и жени. Така че тези по върховете също си имат или ще си имат проблеми някога. Всеки да си гледа в собствената паница, докато не спрем да се сравняваме с другите няма да намерим мира със себе си.
Колкото до зайтгейст третата част където въпросът на който не отговарят е кой ще работи за да имаме всички блага? Ами ще работят роботите, които ще стават все по-съвършенни и самостоятелни. Но един ден и те ще разберат че служат само за да бъдат експлоатирани и какво ще стане след това не знам.
Пишете г-н Матеев че няма пари за заплати.Аз пък да попитам като няма пари за заплати от къде пари за вили,мерцедеси,яхти и др.?Алчността на Бг. работодател е една от основните причини работникът да е такъв.Аз преди бях дал пример с вуйчо как от най работния човек във фамилията сега е най мързеливия.Също така причина за мен е тоя ПРЕХОД който уж минаваме.Това не е преход ,а застой и крадене.Защо са ниски заплатите?Ниски са защото като нямаш пари нямаш и самочувствие,а така по лесно можеш да управляваш и манипулираш хората.
Пробвал ли си на някой от тези дето се правят че работят за 500 лв. да му предложиш 1500-2000 лв. но да работи все едно за децата си работи? А другите като видят че тоя взема много пари може и на някой друг да му се проработи за толкова пари. Когато имаш няколко човека на които можеш да разчташ винаги съвсем по друг начин вървят нещата.
Има хитри работодатели.Дават ти заплата колкото да преживяваш и в един ден не дай боже никому се разболее някой от семейството,да де пари за лекарства и после му го напомня това дълго време.По принцип вината е в работниците да има 500лв заплата.Всеки който търси работа трябва и да се цани за нея.А ми давал 500лв аз бих почнал.Но нямам ли развитие до 3 година повярвайте ми ще напусна на мига и ще напусна точно в тоя момент в който ще има най много нужда от мен.Това ще е моето малко отмъщение за 3 години.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))