Алооо, алкохолиците, отворете си тема и там си наливайте виртуално. Тука е за готвачи, манджи и мерудии :bigsmile:
Преглед за печат
Алооо, алкохолиците, отворете си тема и там си наливайте виртуално. Тука е за готвачи, манджи и мерудии :bigsmile:
А не се карай ,то едното без другото страда.Ние да не сме братушки?
Може да се отвори нова тема - Тука се пише след трета чаша.:bigsmile:
След малко ще влязат японците и тука ще стане Пърл Харбър. :pilot:
Уникални сме!
Успяхме да нацапаме тема Има ли готвачи или само за пчели ще говорим?
За да се върнем на темата, ето една идея за чревоугодници:
https://www.youtube.com/watch?v=Hq2kmbI_1EA
Понеже "апартаментските реалности" са други, а и продуктите са БГ и като качество и като наличност... малко го преправих...
Начи, първо, поради липса на BBQ, използвах фурната, а поради липса на слайсове бекон използвах гювечетата.
Размесих каймата с кимион, черен пипер и чубрица и я разстелих по цялата вътрешна страна на гювечетата. Опекох на ламарина на газовия 2 патладжана, 2 червени и 2 зелени чушки, както и 2 глави лук (отрязани на половина и както са си с шулюпината). Запържих 1 глава лук, 4 гъби и 2 моркова и 2 домата. Забравих да сложа 1-2 скилидки чесън, но сложих 3-4 сл соев сос.
Върху каймата сложих (почистени и нарязани) печен лук, чушките, патладжан, пържените зеленчуци. Ако имах щях да сложа по 1-2 сл кечъп. Завих краищата на каймата навътре и като тапа сложих по една люта чушка и един резен варена наденица. Пекох без капаците, на 200* , 5-10 минути след като завряха.
Снимки няма. Облизахме си пръстите. Пак ще направя!
п.с. Изядохме 2 хляба да топим получилото се сосче :bigsmile:
Кора , недей така , олигавих клавиатурата .
Започвам да подготвям продуктите и привечер ще стартирам програмата .
На това му се вика "нутрибомба",не някакви си там зарзавати.;)
Много съм тъжен,че нямам кулинарните умения на Ангел,Дамян и Георги.Тези хора са направо за три звезди Мишлен.Затова сега съм седнал да давя мъката с ирландска ракия и карловска луканка.Наздраве на всички колеги и колежки.Да сте весели и засмени.
Ммммм мезенце
Свински кожички на грил тиган с черен пипер и самардала. За компания на ланското винце.
Прикачен файл 5237
Ето и моят ябълков оцет.Продукти-само ябълки.
Прикачен файл 5258
Ябълките ги меля с машинка за месо без семките и ги слагам в съд в,който може да се бърка ,като при джибрите.След ферментацията(около 4 седмици-зависи и от температурата) прецеждам през тензух и слагам в друг съд,но не плътно затворен за да може известно време да втасва.От десет литрова кофа материал излиза около 7 литра оцет.Друга особеност е,че истинският ябълков оцет е мътен за разлика от тези,които се продават в магазините.
Намерих една статия за оцета. Аз го правя по първия начин,който съм го научил от моя баща.
http://www.zemianazaem.com/archives/213
Благодаря ти! Пише, че се прави от много сладки ябълки, а моите са киселки. Да добавя ли малко захар (сироп)?
Иво истинския ябълков оцет е бистър както и истинския винен оцет. Понеже масата от хората правят една мътна подобна на боза субстанция са насадили мнението че ябълковия оцет трябва да е мътен. На твоя оцет му трябва време и щом завършат всички процеси в него, ще се избистри и ще образува гъба-тогава е готов за комсумация.
има бистрители - като за бялото вино...бентонит например
Венци,този оцет,който показах в горният постинг е от около месец и половина,а този е от 2 години.Като писах мътен нямах предвид като боза. Оцета на тази снимка не е бистър,като сълза,а е мътен като се гледа срещу лампа.Съжалявам, че хвърлих шишето ( щях да го снимам),на дъното имаше 3-4 оцетни гъби.
Прикачен файл 5266
Този е супер,и на цвят и на бистрота, все пак е домашен оцет и не е филтриран. Точно така трябва да изглежда един ябълков оцет
Колеги, зимата чука на вратата и е време да поставим зелето там където му е мястото - в бидона :laughing:
Положението е трагично, защото ме взеха за консервен комбинат "Янко Костов" :juggle:
Да помагаме?
Чакай първо да питам,ако не е за продаване колко е зелето бре?
Дамянич,а царевичен кочан вътре слагаш ли?
При толкоз бидони ти препоръчвам рецептата на Професорката.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2428771
Плътно закапачване отгоре и никакво духане, че му пречело. "Екстрите" са за аматьори, имах друго мнение за теб. Аз слагам два бидоня и единият е по тоз тертип, другият - по бабешки. За съжаление, за първа година откак се помня, зелето не е от нашия двор, а от пазара. Догодина няма да се изложа така, само здраве да има.
Така го правя :
200гр сол на 10л вода
1 глава лук на 10кг зеле
1 с.л. кисело мляко на 10л вода
Витамин C няколко таблетки колкото да понижиш pH-то (Ако се сетя, ще ти кажа точно колко мг са нужни при водата тук)
Пробвай в една кофа с капак и другата година лятото ще коментираме.
За купешкото зеле си прав, но причината е не само в сорта и нитратите, но и един куп отрови. Как да стане кисело това зеле, като хората го пръскат с отрови, а бактерията няма шанс. Да го пръскат с тимол, че поне той не пречи на нашата бактерия и дори и помага :tres:
[QUOTE=Дамян Дамянов;75685]Витамин C няколко таблетки колкото да понижиш pH-то (QUOTE]
pH-то го оправям със свинско
Докато си пия ракията...и хоп вечерята готова.Прясна Дунавска щука......
Този път ми отне ракия и половина докато стане обяда...
Хора, пишете продуктите и рецептите :laughing:
Брях братле,че то си пише (за ракията)и се вижда в тавата.....
След като сезона на дините отиде под прикритие, дойде сезонът на тиквите... и не говоря за следизборната обстановка ;-)
Представям ви едни Тиквени Тригуни:
600-700гр тиква
Точени кори 400гр (поне 12 листа) аз използвам "Тракийски"
орехи нарязани или счукани 200гр
захар 15сл
канела 1сл
олио 15-16сл
Тиквата се настъргва на едро ренде и се запържва на 2-3 части за по 3-4 минути, в по 3-4сл олио. Оставя се да изстине напълно, че и може да се поохлади. Това се прави, за да не се разтвори бързо захарта.
Смесва се със захарта, канелата и орехите:
Прикачен файл 5448
Разбърква се добре. На всеки лист се разстила по една препълнена лъжица плънка:
Прикачен файл 5449
Загръща се и започва да се нагъва във формата на триъгълници. И да се пукне някъде - не е фатално:
Прикачен файл 5450
Нагънатите тригуни се нареждат в намаслена с 4-5сл олио тава. Ако остане плънка - бегом до магазина за още кори. Ако не стигне забъркваш настъргана ябълка с канела орехи и захар и пак...
Отгоре се намазват обилно с олио пак 3-4 лъжици.
Прикачен файл 5451
Пече се докато се зачервят горните кори (около 40-50 минутина 180-200*). След като се извади тавата, тиквеника се наръсва с ръка обилно с вода и се покрива с кърпа за 10-15 минути.
Прикачен файл 5452
Ку щете вярвайте, ама на мене много ми върви с червеното винце...
Гоше, кажи го туй нещо дето не върви с червено винце? Аз например хич не обичам охлюви примерно ама с някое Мерло ши плющя как няма! Нейсе пък и ако е от някой запас на Ачката 7,8 годишно и ловджийско мезе от тебе?
Танка,8годишното свърши.Има 6 и 5 годишно,но не знам дали ще върви с жабешки бутчета примерно..Ааа,има 8 годишно,но ракия..Ама бат Бойко не иска да дава пари за илачи на тия дето пият ракия и хапват свинско...Ами сега.????Иначе Гошката е табетлия ама си личи женската ръка в гозбите-тригуните повити като бебета....
Абе той ББ, забрави като маза филиите с мас. Порасна му работата. Новите изследвания сочат, че мас в малки количества дори понижава холестерола.А свинското е много по пълноценно от други меса. И с някаква зеленинка е супер-салатка да речем. И жабешки пробвах, ама с твоите илачи и тях ще прекарам и ще питам за още! Най-добрите готвачи неслучайно са мъже. В момента не знам колко жени са отличени със звезди Мишлен.
Май за коледа ще си пожелая от Дядо Кольо да ми донесе алкохолния склад на Ачката!
Мерак само, мераааак. За него лек няма отгдети такива пивчиски възможности у мен. Немааа..! Ачката каза да не оповестявам личните си ракиени запаси щото прави лошо впечатление, а аз слушам патило градски. Тази вечер само помирисах две чашки ШМЛ и толкоз. Ха сега наздраве!
Айдеееее .... пак пиандетата превзеха кухнята... наздраве, тогава!
Въй, манияк ко речи? Пияндетаааа? Ние само кусваме по мънинко!
Идва Никулден и е време да споделим рецепти за риба. От сладководната риба най-обичам речен сом и мрянка! Ама са много кът. Понякога, ако имам късмет някой приятел ми праща от Марица. Така че, когато ми се прииска такава риба купувам пъстърва. Задушавам лук, чесън, моркови и подправки. Пълня рибката, намазвам я със зехтин слагам и малко масълце-немско или френско, че на нашето много вяра му нямам и като увия във фолио у фурната. Двадесет минутки с него и десет след това по обици. После не ми пука ни за Бойко, ни за ИДИЛ. За празника търся диво шаранче. Пържа или пълня според настроението! Във фризера съм заредил със чернокоп. Тая година купих. Срам и позор! Не се чувствах добре и влязохме само веднъж с лодката. Пък и тази година не беше дашна откъм морски рибоци. Морската риба, ако е по дребна я пържа с гръцка панировка. Посолявам я предварително за около един час. После овалвам в брашно и преди да я сложа във фритюрника я потапям в съд с вода. Ако съм попаднал на някой лефер, паламуд само на дървени въглища. После драги приятели живея на мноооого бавни обороти, защото живота е прекалено кратък за да го въртя на бързи! Днешния ден е наш миналото и бъдещето на Господ. Който също така е казал- пиййте, но не се опивайте! Затова уважаеми наздраве с каквото има и много късмет. А на всички които им предстои да празнуват, да не забравят да почерпят! На всички пожелавам много щастие и успехи!
Тяна,искаше да кусаш от моите напитки,аз па искам да си избера от фризера нещо...
Най-добрия вариант се оказа този, но ще видим колко месеца ще издържи зелето.
200гр сол на 10л вода
1 глава лук на 10кг зеле
1 ч.л. кисело мляко на 10л вода
Витамин C - 2 таблетки от 100мг на литър вода
Прикачен файл 5464
Да кажа и аз за зелето, че вече 10 години нямам грешка...
60кг зеле
2.2кг морска сол на едри кристали
200-300гр хрян на еди резници
Бидон, маркуч, кофа
Кочаните на зелките се издълбават с остър нож, след като се махнат повредените и грубите листа. В издълбаните чуканчета се изсипва сол и зелките се подреждат в бидона със солта нагоре. Между зелките се поставят парчета хрян. Зелките престояват 24 часа. Останалата сол се разтваря в 10-20л вода, с която се залива зелето в бидона и се долива вода до горе (моя поема общо 60л вода). След 24-48 часа може да се добавят още 3-4 зелки. Хартисалата "чорба" се добавя при претакането, което се прави всеки ден, най-малко през ден.
В моето мазе, зелето става за 45 дни и след това като го затвора хреметик трае до април, защото е по-хладно.
По-топлото е по-бързо във всички направления.
Ей туй кисело зеле как върви със боб! Ама с пържолки по ми идва густо. Аз например взимам две вратни Флинстоун пържоли с кост. Три котлета с кост за жената и детето. Щото нейна милост шефката не ядяла мазно и ги запечатвам на тигана за по две, три минутки на страна с малко масълце и зехтин. После ги полагам нежно в една хубава тавичка и върху всяка слагам по малко масълце, водичка лекинко и зехтин. Подправките са според настроението. Пека ги за час на 180 градуса. А 15 мин преди края сипвам малко тъмна биричка. Е докато чакам може да пийна една ракийка с кисело зеле, поръсено с червено пиперче и зехтинец. Когато са готови ги гарнирам с добро настроение. И червено винце, разбира се. Ха сега наздраве и да превземаме темата!
Братле,струва ми се,че продължаваш със фантазиите-мераците.И аз мога да разкажа днес какви "рибоци" извадих от прасетата,но кой ще ми повярва без да види..........а какво стана с вратните пържоли?...даже и аз не разбрах-мина правителствения хеликоптер и издуха барбекюто.Добре,че не обърна греяната ракия.......Ха сега ми повярвай..
Жената изкара чернокоп от фризера да се поотпусне за обед. Малкия, ако иска да яде-ако неще ще му направим супа топчета. Сега е рано да викам наздраве. А довечера съм на баничките, така че не ми е денsweating; . Но нищо не ми пречи да Ви пожелая приятен апетит и ароматно кафенце! Може турско, в кафеварка, от капсули, нес. Аз най обичам Лаваца тера, ама си го позволявам рядко- еспресо с много мляко и без захар, защото живота ми е сладък. Обич и любов- никога завист и омраза, туй е мойта мантра:yahoo:.
Да се обърнем към традициите.
Пълнен Никулденски шаран
2.5кг шаран (живо тегло)
500гр лук
200гр орехи
50мл олио
1 голям картоф
1 лимон
сол, черен пипер, мащерка
Шаранът се почиства и измива. Осолява се с 3чл сол от всички страни и престоява така поне 2-3часа (най добре 1 ден в хладилника)
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 40мл олио за 4-5 минути под капак. Орехите се нарязват или счукват на едро и се добавят към лука. Отстранява се от котлона, добавя се 1чл сол, 1/2чл черен пипер и 1/2чл стрита мащерка и всичко се разбърква.
Обеленият картоф се нарязва на тънки филийки, които се подреждат в намаслена тава.
Шаранът се наръсва с черен пипер от всякъде напълва се (вкл. и главата) с плънката и се зашива. Поставя се върху подложката от картоф и се намазва с останалото олио. Отгоре се нареждат няколко шайби лимон. В тавата не налива 150мл вода или бяло вино.
Пече се на 200* докато стане ей така:
Прикачен файл 5475
И после си знаете...
Здравейте,
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ! Н А З Д Р А В Е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Поздрави, Г. Георгиев
Не му е сега времето за козунаци. Но... тестото, за което ще дам рецепта става за кифли, рула и други сладки изкушения! Специално за Бат Венци! Поздрави!
Така, значи.Взимате един килограм хубаво брашно. Примерно София мел- за козунаци, кифли и др. Желателно е да го преситите, за да се обогати с въздух. Добавяте към брашното 10-15 гр сол и 220 гр захар. Това са сухите продукти- смесете ги! В отделен съд слагаме 5 яйца, 80 гр мас, 50 гр прясно мляко, 60 гр олио. Първо разбиваме течната част. Правим брашното заедно със солта, захарта и 50 гр мая на кладенче и вътре изсипваме течните продукти. Тестото се меси докато стане гладко, без бучки. В топла стая с топли продукти. Когато се омеси се разделя на фитили. Изчаква се 15-20 мин. След това се плете и слага в тава, върху кухненска хартия. Втасва във фурната на горен рафт, като най отдолу поставяте една купа със гореща вода- за да има пара. Когато увеличи двойно размера си се пече на 220 градуса, на вентилатор ако има. До готовност, но всяка печка пече различно така че...Непосредствено преди да го пъхнете в печката се намазва с яйце и поръсва със захар. Ако искате да е вътре с шоколад- 200 гр на килограм брашно. Ако искате стафиди и, или сушени плодове се слагат за една вечер в купа с червен ром. И после се добавят към тестото при месенето. Допълнение! При течните продукти се слага от 3-5 гр на кг течна ванилова или лимонена есенция. Ако при месенето, тестото се получи много меко не се притеснявайте да добавите още брашно- щом има брашно- няма страшно. Пожелавам приятни кулинарни приключения!
Хайде от теб хляба,а от мен основното и десертът...Това е рецептата,..http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B...D1%81,като добавих бяло вино(домашно) и по късче сланина за омазнване..
Ачка, гледам и теб те влече рибата- както и мен. Това какъв чешит е ? Хляб най- хубав в балканския регион правят турците- ние сме бледа сянка. Тази вечер, най накрая ще пробвам новата реколта мерло, уни блан и димят. Че да знам за приятели става ли или не. Наздраве колеги и колежки- ракията е лек за почти всички болежки. Консумирайте с удоволствие и мярка. Жалко, че не обичаш морска риба или греша?
Какви нерви имате да чакате, брей- въжета :acute:. Аз нямам търпение да я раздам :ballchain:. Хайде сега наздраве!
Ванката ме подсети за една бабешка закуска. От моята баба- лека и пръст! Та като деца ходехме на село и тя всяка сутрин ни приготвяше закуска на огнището. Аз обичах всичко, но най- много нещо което тя наричаше карталаци. Омесваше тесто с мая в нощвите. Като се поотпусне правеше две големи кори. Слагаше вътре сиренце и олио. След това навиваше на руло. И режеше с ножа на порции. От всяка разточваше тънка и широка питка. Която печеше на сач, намазан с масчица. А до жаравата си къкреше едно глинено гърненце с бобец! Еееееех детство! Май ще пия още една ракия! Наздраве!
НАЗДРАВЕ Тянко.Още една ракия няколко пъти??!Благодаря за рецептата.Май,май отивам към катмите.
Така и така съм започнал. Да дам и рецептата ми за тесто за пица. На един килограм брашно слагам 20гр сол, 10 гр захар, 20 гр олио или зехтин, 50 гр кисело мляко, 50 гр прясно мляко. Вода колкото поеме. За една пица колкото тава от стандартна дамашна печка са достатъчни 500 гр тесто.От останалато ще станат страхотни мекици, като престои една нощ в хладилника. Пицата се пече по средата на печката. Която е загрята на макс. Обикновено отнема 15 мин. Когато е готова леко я поръсвам със зехтинец и слагам връхче пресен босилек! Приятен апетит! Върви и със бяло и с червено и с бира!Мая 20гр.
Бат Венци, останах си с една- на мен самоконтрол не ми липсва! От всичко, ноооо с мярка! :bigsmile:
Градски, ще ме извиняваш! Покрай пчеличките гледам още цял куп изящни неща. Например жени, растения, птички, буренца.....;)
Остават още 20 минутки до готовност на пържолките. Мисля да се запуквам от обяд. Щото има празник- св Спиридон. Честито и наздраве! Само една чаша червено винце- за съжаление купешко, но....blush; пак ще зачервим бузките. Само усмивки ей!
Няма време за чакане...обяда е готов по тази рецепта http://www.1001recepti.com/recipe/?r...nacheni-gnezda ,но яйцата трябва да се от е..на кокошка..
Я кажи по ясно за кокошката , че не стоплих?
Ами яйцата трябва да са от истински щастлива кокошка-на баба ти от курника.
У наше село няма курник без мин.един петел.Будни момчета сте не мисля,че трябва да ви обяснявам цветно.
Абе Тяна,за въртокъшника става дума бре.Питай жената кат не се сещаш кво е щастлива кокошка.
Сега, чакайте малко че правихме профилактика на лаптопа. Аз съм градско момче. И познавам само жените кога са ..... оправени! Откъде да знам горките кокошки по какво си личат? Хеле пък и кое яйце е от такава. Сега като измисля салатата и си туря една ракия на мен и на шефката ще ви кажа по какво аджеба ги разбирам женските работи!
Тяната знае той,ма е скромен.Ей го на, по цял ден все пипа нещо - натиска,дърпа,усуква,стиск ,търка,удря,гали.Коя жена няма да е щастлива с такъв мъж.Тесто да си при него,че да си отживееш.Хай наздраве,че ми се стопля ракията.
Павка, на теб съм ти казал че си моя порода човекbow;. Ама ти май зорлен си търсиш белята да се напием едно хубаво на семейни начала. Иначе си много прав. Но аз стигнах до извода, че любовта на жените минава през стомаха, а не обратното!
Бе тя любовта може да минава от къдет си иска.Важното е че нашите кокошчици са ВЕЧНО НЕДОВОЛНИ,за разлика от техните далечни братовчедки.Угода няма брат,пък ти се пъни с туй тесто заради любимата.
П.С. Само за протокола - аз,туй,жените,много ги уважавам.Да не ма разберат погрешно де,че пак мърморене...
И сега да кажа за жените. Прекия ми началник отиде та донесе едно кисело зеленце от бидона. Нарязохме го и му сложихме отгоре червено пиперче и зехтинец. Нарязохме останалите от обяд пържоли за мезе. Сега съм готов да приказваме за хубавите неща в живота. Относно нежните същества има два типа материални- те се познават, че са оправени по новите придобивки и подаръчета. И нематериални- тях ги познавам, че след близък контакт и обмяна на флуиди си свиркат, пеят и се усмихват! Всяко правило си има изключения. Има само едно изключение, от изключението. Лоша рана заздравява- лоша дума не се забравя. Хубавата дума от мен тази вечер е- да сме живи, да сме здрави и наздраве! Една ракия с едно ледче в нея- чак ми иде да запея!
А,а,а има угода. Недей така сега! Мойта удари първата ракия- сега напира за втората. Аз още са лекувам и се жабуркам с първата. За тестото не си прав. Сиреч не ми е мъка- кеф ми е. Като виждам всяка сутрин няколкостотин човека да минават край дюкяна ми доволни и забравям грижи и умора!
Най-хубавото нещо за един камък е да разбере къде му е мястото.Другото,в повечето случаи си идва от само себе си.Относно угодата - три ги имам на главата,не ми разправяй приказки от хиляда и една нощ.Едната партида кошери ги боядисах розови - смятай колко е зле положението.
П.С.Кошерите трябваше да са оранжеви...
Напълно те разбирам , да сте живи и здрави! Виж прави нещо третото да е пчелар!
Повлече крак ти!