Събота ще си посетя пчелина, и ако не забравя ще ударя няколко фотоса.
Преглед за печат
Ето и обещаните снимки:
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35089760
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35089761 - тук боята се е поолющила и си личи XPS- a
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35089762
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35089768 - тук се вижда сглобката на дървената рамка ( Ц-200 и видии 4х60 мм)
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35089769 - тук най-добре си личи кое е дърво и кое XPS
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35089770 - това е поглед от вътре. Фолиото е бяло, но понеже леко прозира затова синее. DOW Roofmate е светлосин XPS.
Ето и още малко бонус снимки :
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103786
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103787
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103788
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103789 - тук се вижда и надписа на XPS-а през фолиото ==> DOW Floormate
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103790
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103791 - това е горната рамка. Долната е същата, но без фалц.
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103792
http://kkrumov.snimka.bg/animals/pch...57176.35103793
Матеев - ако може размерите и подобренията в 4см. нуклеуси , че смятам да направя няколко . Има ли някакви проблеми свързани с експлоатацията им (лесно чупене , прогризване , проблеми от слънчевото излагане , мухъл вътре) ?
Със слънцето няма проблеми. Фибрана наистина изгаря на UV радиацията, но му се обелва само повърхностния слой (стотна от милиметъра). При тази скорост на изгаряне ще издържи 100 години. Това съм го тествал на UV лампа с интензитет 1000 слънца. За 24 часа повърността си смени света и започна леко да се разрошва, но с това ефекта се изчерпва. На базата на тези изследвания спрях да боядисвам нуклеусите (с цел поевтиняване) и в момента масово ги използвам небоядисани. Видими ефекти след около 1 месец излагане на атмосферни условия - НИКАКВИ.
С чупенето има проблеми - всяко падане на нуклеуса на земята (например в резултат на силен вятър) го троши на 100%. Слабото място не са фибранените плоскости, а видиите. Те просто се измъкват и нуклеуса се разпада на съставните си плоскости. Времето за ремонт е съизмеримо с времето за направата на нови нуклеуси, така че повредените нуклеуси просто ги изхвърлям. Проблема се разрешава с поставянето на по една тухла или тротоарна плочка на капака на всеки един нуклеус.
Следващия проблем са кълвачите. Пробиват големи дупки с най-голям кеф. Тази зима имам около 10-20 семейства, умрели от нападение на кълвачи. Интересното е, че като процент този проблем е много малък. От 22 пчелина кълвачи имах само на 2 от тях, и те успяха да повредят само 5% от кошерите (нуклеусите ) в пчелина. Общо около 20 семейства на 2000 или това прави само 1%.
С конденза и с мухъла няма абсолютно никакви проблеми - просто не съм срещал нито едното, нито другото.
Поправих грешката .... :)
Колега Матеев, хубава тема си отворил, браво за подробните снимки и размери. Иначе един колега пчелар от много време си прави фибранови нуклеуси. Рамките ги закача на метални "frame spacers". Това мисля, че е по-добър вариант от летвата която ти си сложил (на която да стъпват рамките). Имам един кошер с такива ограничители и колкото и да заклейват пчелите усилието да извадиш рамка е минимално, защото рамката контактува само на тънко метално ръбче. Даже исках да сложа такива ограничители на всичките си кошери и му бях поръчал да ми купи от Италия. Оказа се обаче , че там стандарта е 13мм. разстояние между рамките, докато Бг е 12.5мм. Така българските кошери ми идват с половин сантиметър по-тесни.
Аз съм решил догодина да пробвам двумайчини Фарар кошери и ще ми трябват няколко нуклеуси, в които да ми презимуват майките. Сега се чуда какви кошерчета да си направа. Дали да са на два етажа или по някакъв начин да направя един ДБ нуклеус с размери като на твоите и да се опитам по някакъв начин да напъхам два реда тесни рамки.Прикачен файл 4385
Да питам колегите, които населиха семейства във фибранени кошери как са семействата. Интересува ме не здравината на кошерите а как живеят пчелите в тях. Някакви проблеми забелязват ли се. Взеха да ми се въртят в главата някакви нездравословни идеи да си направя няколко роеви съндъчета от фибран, то от мързел де, не че харесвам материала, но по-лесна и бърза ми се струва изработката. Мисля да ги ползвам за месец, два, но се чудя дали ще виреят пчелите вътре.
Аз също да потвърдя, че няма проблеми със семействата (и отводките) във фибранените нуклеуси. Живеят си с кеф и дори изпреварват в развитието си големите кошери. Като бройка фибранените ми нуклеуси скоро ще станат два пъти повече от бройката на кошерите ми. На практика те ще станат основния инвентар, а не кошерите. Страшно съм доволен от тази идея и масово я въвеждам в практиката си както за гледане на отводки, така и за гледане и оплождане на пчелни майки.
Поздравления за Матеев и работата му , от скоро чета из форума и чувам това Матеев онова Матеев .. Голяма работа бил този Матеев . Успех за напред !
Прикачен файл 5260
Прикачен файл 5259
Прикачен файл 5261
Прикачен файл 5263
Първите ги направих още лятото а това са вторите с леки преработки .
Първо за материала - фибрана ми се стори много слаб , лесно влизат видиите и лесно се измъкват . Това ми го продадоха като "стиродур" , като цената е по-висока но стои много по-стабилен .
Другото което не ми хареса при работата с първите нуклеуси е това , че рамките влизат много надолу и е неудобно за работа(трудно се вкарва рамкоповдигач и не можеш да си вкараш ръката да вадиш крайна рамка .
Тук са направени два модела като по-ниските са за многокорпусни рамки и капака е съобразен да влиза хранилка а другите съм ги направил с размери за дадан блат като вътре мястото за рамки е за многокорпусни и в последствие ще реша дали да добавя 7см.надставка за ДБ рамка или ще отрежа корпуса за да стане капак. За сега единствено покривна дъска не съм измислил (старите са с брезент) но и това ще стане.
Материала са остатъчни количества в този склад и трябва да търся от дугаде (назад в темата имаше още някакъв който трябва да проверя) Листите на този са 125/60 от което перфектно се изрязва един брой ДБ без капак , давам и чертежа . За корпусния или начина на Матеев или се реже 7см. по височина и се ползва за страните на капак .
Прикачен файл 5243
Някой гледал ли е фибранените си кошери? Моите преди 3 дни не бяха на кълбо ( сравнявам ги с другите ). Матеев, ти имаш повече и твоето мнение е по обективно.Как са твоите?
Матеев, крайно време е да споделиш метода си на работа с нуклеусите! Много хора ще те благославяме.
Това което виждам от началото без да чета нататък са пълни глупости. Ако нямате работа е друг въпрос. Първо това не са никакви нуклеуси. Нуклеус е оплодно сандъче за майки. Четете повече от лидери в пчеларството като Иван Венер например. Лидер може да бъде и пчелар с по-малък брой кошери, но с повече акъл. За тези които работят с ДБ кошер е необходимо мини нуклеус. При ваденето на меда от рапица младите пчели от магазина се смитат в мрежово сандъче. После се намокрят с вода с пръскачка. По един черпак пчелички е достатъчно. Мини нуклеуса е с 3 рамчета. В природата по това време трябва да има приток на нектар. Пчеличките изграждат бързо рамчетата като далачета. Придава се маточник и майката се опложда там. За МКкошерите може да разделите един корпус на 5 отделения с по една рамка. Какви фибрани. Фибранът се чупи лесно.
Добре е да прочетеш цялата тема и тогава да се изказваш толкова категорично. Моите кошери са заселени от 3 год. и още не са се счупили.
Здравейте,
Г-н Манолов, Колко качествени ще са тези майки? Този черпак с пчели да не е 2.5кг.?
Моето мнение е че момента (ден, два) преди излюпването на майката е много важен, за да рискувам да получа майка с незадоволителни качества. За мен по-малко от 4 рамки би бил не достатъчно ефективен. Имам предвид за собствени нужди не за майкопроизводство. Там нещата ги знаем какви са.
Поздрави, Г. Георгиев
Още един колега ни съветва да четем ,а той май не чете.Това ,което си писал е вярно ,но освен мини нуклеуси се използват и нуклеуси на нормална рамка.Броят на рамките е различен.Едно от предимствата на нуклеус с нормална рамка е ,че пчелите могат да презимуват в него.
Здравейте,
Да, точно това бе и мисълта ми. Нуклеусите на цяла рамка са многофункционални. Освен по предназначение, за излюпване на майката и нейното оплождане. В него могат да зимуват и запасни майки. На всичкото отгоре може да ги ползваш и като помощни семейства за подсилване на медовиците. При загуба на майка по каквато и да е причина, лесно се обединява. По този начин не се губи време, спасяваш евентуална търтовка. И кой за каквото се сети!
Поздрави, Г. Георгиев
Като гледам и началото не е прочел!
ЛИДЕР - дума с английски произход устремно навлязла с българския език, но явно неразбираема за малък процент хора. LEADER - водач, вожд, предводител. В тоя смисъл какво пречи Матеев да е лидер. Човекът е доказал в няколко бизнеса преди това, че го умее. Не еднократно е доказвал, че има и АКЪЛ. Дори се опитва да го налее в главите на някои наготово, макар и не винаги с успех. Някой ден няма да има кошери, щото е решил, че няма хляб в пчеларството, но... знанията му ще останат. Ще започне друг бизнес и там отново ще се стреми да бъде лидер. А и най-вероятно ЩЕ БЪДЕ такъв, защото начина му на живот е такъв.
А Вие г-н Манолов се изявявате, като един всезнайко, който явно е подплатен със знания, но и в тях аз виждам пролуки и то за елементарни неща. Та няма да е лошо за в бъдеще, да се ограничите с мнения, в сферата на които имате поне малко опит. С XPS-a явно нямате такъв. В никой друг случай не бих си позволил такъв назидателен тон, но в тоя започнахте пръв, а и както виждам си пообрахте негативите.
Във форума е много важно, когато не можеш да помогнеш, то поне да не пречиш.
От гледна точка на личната пчеларска технология този нуклеус се оказа, че е едва ли не един НЕЗАМЕНИМ ПЧЕЛАРСКИ ИНВЕНТАР, с който трябва да се оборудва едва ли не всеки един пчелар. Защо това е така?
Ами направата на поне една отводка от всяко едно семейство си е почти задължително по време на роевия период. Тоест всеки един пчелар иска или не - ще му се наложи да прави отводки, при това много на брой. При това положение се нуждаем от евтино сандъче, оптимизирано за направата на ранни отводки.
Кое е най-важното за една отводка?
Ами това е ТОПЛИННИЯ РЕЖИМ НА МЛАДАТА МАЙКА. Грешки при направата на отводки могат да се допускат всякакви, но грешката в топлинния режим е ФАТАЛНА. Тя винаги води до некачествена майка и след това пчеларя 2-3 години сърба супата на тази своя грешка. Именно поради тази причина нуклеуса е от ФИБРАН, а не от дърво. Ние не се нуждаем от каквото и да е сандъче - ние се нуждаем именно от ТОПЛО САНДЪЧЕ.
Това че сандъчето е топло е много по-важен фактор от неговата здравина, която наистина при фибрана не е много голяма. Но нека да помислим - нуждаем ли се нуклеуса да е здрав? Нима върху него ще слагаме тежки корпуси? Разбира се, че не. Здравината на фибранения нуклеус е достатъчна за целите, за които е предназначен. Достатъчно лек е, защото ще се пренася и транспортира. Достатъчно евтин е, за да можем да си позволим масовото му използване. Какво друго искаме?
А сега по-конкретно за неговото използване:
Направата на отводки е ключова операция за всеки един пчелар, и той може да ги включи тези отводки в личната си технология си и да ги прави планово, а не при нужда (напр. при изпадане на семейство в роево настроение). Ето ви една технология на един известен руски пчелар (Цебро), която на мене ми харесва поради много причини:
1. В края на април или началото на май от всяко едно семейство се правят 2 ПЛАНОВИ ОТВОДКИ.
2. Едната от тях се обединява със същото семейство преди главната паша.
3. Втората се обединява със същото семейство преди зазимяването.
Какви екстри получаваме:
1. Решаваме си проблема с роенето
2. Никога не търсим майката
3. Никога не мислим за подмяна на майката. Това се случва автоматично по време на едно от двете обединения.
4. Винаги влизаме в главната паша с много силни семейства.
5. Винаги зазимяваме много силни семейства.
Какво повече може да иска един пчелар? Ето ви една технология, която се прави с малко труд, носи големи доходи и има малка или нулева зимна смъртност поради силните семейства. Ключовото в тази технология е направата на 2 ранни планови отводки, най-подходящи за които са именно нуклеусите от фибран.
Как се прави оптимална отводка в нуклеус от фибран?
1. Отводката се прави САМО С 2 ПИТИ С ПИЛО. Няма нужда от повече. Пилото трябва да е люпещо се, за да може в следващите 2-3 дена запечатаното пило да се превърне в млади пчели.
2. В отводката се стръскват пчелите на още 2 пити, като по възможност това трябва да са млади пчели. Такива има в изобилие по питите с незапечатано пило.
3. Отводката остава в същия пчелин и престоява поне една нощ, преди да и се сложи маточник. Това е с цел старите пчели да напуснат отводката и да се върнат в собствените си кошери.
4. Ако отводката се остави близо до оригиналния кошер, има вероятност част от старите пчели да не я напуснат, така че най-добре е да се премести на другия край на пчелина или поне на 10-15 метра.
5. Желателно е в отводката да се добави и прашецомедова пита, но не е задължително. Тази пита може да бъде заменена от прашецомедова питка храна, поставена върху рамките.
6. Питите в нуклеуса се подреждат по следния начин:
- Прашецомедова пита (ако я има)
- Две пити с пило и маточника помежду тях
- Две неизградени пити с восъчни основи
7. Всички рамки се завиват с найлон. Той подобрява топлинния режим, защото преобразува глобалната циркулация на въздуха в нуклеуса в локална (въздуха се върти само в междурамието).
Във времето събитията се развиват така:
1. В ден 0 се прави отводката
2. В ден 1 се добавя маточник
3. В ден 3 или 4 се проверява дали майката се е излюпила, и ако има проблем, слага се втори маточник
4. В дни 6-7 отводката трябва да е пълна с пчели, защото всичкото запечатано пило вече се е излюпило.
4. В дни 8-10 майката вече е оплодена
5. В дни 13-14 вече трябва да има поне една пита с младо пило. Междувременно младите пчели докато са чакали майката да се оплоди, са успели да изградят 2-те восъчни основи и дори са започнали 3-тата (ако я има).
6. В дни 20-24 отводката пращи от пило (младо и запечатано) и може да бъде продадена, ако това е целта.
7. В дни 25-30 от отводката може да бъде направена втора отводка (може да се вземе една или дори 2 пити със запечатано пило). Ако това не се направи, то тогава отводката задължително трябва да се премести в кошер, защото в нея вече е прекалено тясно за многото на брой пчели.
Написаното по-горе е тествано с няколко хиляди отводки и може да му се вярва - както на цитиранаите методи, така и на цитираните дни от развитието. Също така миналата година направих експеримент и с няколко стотин отводки, направени САМО С 1 ПИТА С ПИЛО. Маточника го забивах между питата с пило и прашецомедовата пита. Така направените отводки се развиваха по-бавно и успяваха да напълнят нуклеусите с пчели и пило някъде към 40-45-тия ден. След това ги прехвърлях в кошер и някъде към 60-тия ден изпълваха 1 корпус. Ако такива еднорамкови отводки се направят някъде в началото на юни, в началото на август вече са напълнили 1 корпус. И ако през август се храни не за зимни запаси, а за пило, в началото на септември се получава едно пълноценно силно семейство на 2 корпуса. Хранене за пило през август означава хранене със сироп 1:1 С МАЛКИ ДОЗИ, НО РЕДОВНО.
Други ползи от нуклеусите от фибран:
Същите нуклеуси, които през лятото сте използвали за интензивна направа на отводки, както и за местенето им насам-натам, през зимата можете да ги използвате ЗА РЕЗЕРВНИ МАЙКИ. Моят опит е малък в тази насока, но имам колеги, които масово са го правили, и според тях няма никакви проблеми с презимуването.
Технологията е следната:
1. Правят се късни отводки (в началото на август) и се хранят обилно за пило (с малки дози сироп 1:1, но редовно). Целта е до края на август да напълнят нуклеуса с пчели и пило. През септември се храни за зимни запаси (еднократни големи дози инвертиран сироп 70%).
2. Отводките са подредени на 2 реда плътно една до друга, като сандъчетата от двата реда се допират с гърбовете си. Получава се дълга редица от плътно наредени отводки, които взаимно се топлят.
3. Отгоре се застилат с дебел найлон или мушама, и върху тях - камъни или оградни колове от бетон. Целта е да се направи общ непромокаем покрив върху всички нуклеуси.
Няма проблеми с вятъра, защото формацията е ниска и с голяма площ.
Няма проблеми с дъжд, сняг и град, защото има непромокаем покрив.
Няма проблеми със студа, защото семействата взаимно се топлят.
При така направеното зазимяване на много на брой нуклеуси, вътре в тях спокойно могат да презимуват дори и семейства със сравнително малко на брой пчели.
Ето един чудесен пример за обратна връзка! Питахме- отговори. С разбран човек лесно се работи. Как да не го обичаш тоя човек!
Слънчо, категорично не си прав! Аз като ти се радвам , почваш с лимона....
Матеев казваш че еднорамкова отводка се развива за 40-45 дена ,през този период храниш ли я ?
И ако отвадката се направи с стара майка как би се развила според теб с 1 рамка пило и 1 медова?
Ако може за уточнение-да разбирам ли,че точно преди акацията от всяко с-во се "дърпат" 4 пити за 2 отводки ?Така няма ли да се отслаби семейството и да се опропасти така чаканата паша.При акация,липа и билки не мога да рискувам паша.А за останалите ползи съм съгласен,но може би след акацията.
Така е - при ранните планови отводки се жертва акацията. Тази технология не важи за пчелари, които ежегодно имат добри добиви от акация. Повечето пчелари обаче рядко хващат акацията, дори и да я имат. Все нещо се обърква и само веднъж на 5 години се случва добра година с много акациев мед.
Има и още нещо - вие всъщност не жертвате ранната пролетна паша (и акацията в това число). Вие само преобразувате тази силна паша в МНОГО ПЧЕЛИ, а не в много акациев мед. Многото пчели пак са доходи - било то преки (продавате отводки) или косвени (големи добиви от следващите паши). И в двата случая печелите.
Защо това е така?
Ами нека да забравим за единичния кошер и да помислим за пчелина като цяло. Кое е най-важното по време на активния сезон? Ами най-важното е да се сдобиете с колкото се може повече пчели, защото многото пчели ще свършат много работа. Колкото по-много, толкова по-добре.
Как се правят много пчели?
Ами за да има много пчели, яйца трябва да снасят колкото се може по-много майки. Утрояването на майките в началото на сезона може да утрои пчелите, които този сезон ще работят за вас. Посмятайте малко и преценете дали акациевия мед ви е по важен, и след него грохнали и отслабени семейства, или 3 пъти повече пчели след 1 месец, които можете да ги продавате (отводки) или да ги впрегнете в работа в някоя от следващите паши, получавайки тройни количества мед.
Като цяло всичко е въпрос на баланс и въпрос на сметки. Това с утрояването на пчелите обаче според мене е много по-изгоден вариант, защото има няколко различни алтернативи многото пчели да се превърнат в много по-големи доходи.
Още веднъж отговарям на същия въпрос, но по друг начин. Ако наистина спазваш тази технология и наистина зазимиш МНОГО СИЛНИ СЕМЕЙСТВА, отнемането на 4 пити с пило през май от тези семейства си е направо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ако не ги отнемеш, те ЩЕ СЕ ИЗРОЯТ. Ако ги отнемеш, семействата ПАК ЩЕ СИ ОСТАНАТ С МНОГО НА БРОЙ СТАРИ ПЧЕЛИ и пак ще донесат МНОГО МЕД ОТ АКАЦИЯТА.
Проблемът на повечето пчелари е, че зазимяват слаби семейства, въпреки че им е пределно ясно, че това ще доведе до проблеми в началото на следващия сезон. И неусвоената акация е в резултат именно на зазимените слаби семейства, а не в резултат на това, че отнемаме пити с пило като противороева мярка.
В случая говорим за създаване на НОВА ОТВОДКА (ново семейство с маточник), а не за подмяна на майка в съществуващо семейство. При създаване на нова отводка СТАРИТЕ ПЧЕЛИ САМО ПРЕЧАТ. Тяхното наличие само увеличава риска маточника да не бъде приет или новоизлюпената майка да бъде убита.
По принцип при създаването на нови отводки винаги си има някакъв процент на загуба на маточника (неприет маточник) или на новоизлюпената майка (убита майка). И в двата случая са виновни старите пчели. Именно поради тази причина се опитваме да се оттървем от тях, и единствения начин е да им дадем шанс сами да напуснат отводката и да се върнат в старите си семейства. За да се случи това, трябва да се направи следното:
1. Отводката ДА НЕ СЕ МЕСТИ НА ДРУГ ПЧЕЛИН, отдалечен на повече от 3 километра.
2. Отводката да се отдалечи от оригиналния кошер поне на 10-15 метра.
3. Да им дадем време на старите пчели да напуснат отводката, като за целта оставяме отводката да пренощува поне 1 нощ.
4. В отводката да няма пити с незапечатан нектар.
Това последниото го каза проф. Ненчев на курса в Габрово, който се проведе за майкопроизводителите през последната седмица. Според него има изследвания, при които е доказано, че наличието на много нектар по питите създава условия част от старите пчели да си останат в отводката, независимо че тя се намира в същия пчелин.
А ето ви един метод за наистина 100%-ово приемане на нов маточник или на нова майка (оплодена или не). Това пак по препоръка на проф. Ненчев. Прави се отводка с люпещо се пило, НО БЕЗ ПЧЕЛИ. В отводката се пуска майката (каквато и да е тя) или се слага маточник (какъвто и да е той). Всяка новоизлюпена пчела веднага приема майката (маточника) като собствени и веднага започва да се грижи за тях. За да се компенсира липсата на стари пчели, в отводката трябва да има прашецомедова пита, както и хранилка с течна храна. Развитието е по-бавно, но за сметка на това е 100% сигурно (ако се сложи оплодена майка).
А ето и един метод на колеги от курса по майкопроизводство, които са го пробвали и които твърдят, че процента на приемане е МНОГО ВИСОК. Според тях отводката трябва да се направи с 3 пити от 3 различни кошера. Две от тях с пило, а третата - прашецомедова. Важното е по тях да има пчели от 3 различни семейства, като това създава предпоставки миризмата им да се смеси. Когато има 3 различни миризми, пчелите известно време са в стрес и не знаят коя е тяхната истинска миризма. Ако в този момент от време се добави 4-тата миризма на майката, тя се приема безпроблемно от всички пчели в нуклеуса, включая и от старите. След време настъпва уеднаквяване на миризмите, като надделява миризмата на майката, и така семейството заработва задружно, приемайки майката безрезервно.
Темата е за нуклеус от фибран, така че нека да не се отплесваме повече. Важното от последните постинги беше само едно - нуклеуса е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН и е редно да бъде част от ВСЯКА ЕДНА ПЧЕЛАРСКА ТЕХНОЛОГИЯ. И тъй като сега сме декември, единственото което можем да направим е да си изработим такива нуклеуси за следващия активен сезон. И аз точно това правя - бълвам в неусвест нуклеуси в дърводелския си цех, като разчетите ми са за всеки един съществуващ кошер да се сдобия с поне 2 нуклеуса, а ако може 2.5 - още по-добре.
Нещо повече - още от сега ги разкарвам по пчелините, защото по време на активния сезон няма да има време за тази операция (това вече съм го играл). Вижте как ги съхранявам, за да издържат през зимния сезон:
Прикачен файл 5560
Храненето на отводките е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, особенно в първите дни от тяхното развитие, когато има ДЕФИЦИТ ОТ СТАРИ ПЧЕЛИ. Тази година практикувах следните видове хранене на отводките:
1. Слагане върху рамките на 1/3 сръбска прашецомедова пита. Това са 330 грама, но се оказаха недостатъчни, така че в по-късните отводки слагах по 1/2 такава питка.
2. Ежедневно хранене на целия пчелин с отводки посредством ВЪНШНИ ХРАНИЛКИ, общи за целия пчелин, в които всяка сутрин наливах строго определено количество сироп 1:1 с разчет по около 150ml на отводка.
Този втория метод е подходящ само ако на пчелина има САМО ОТВОДКИ и нищо друго. Ако има цели семейства, те бързо вземат сиропа и за отводките остава много малко. Метода не работеше през месец Май, защото имаше паша в изобилие и пчелите не обръщаха внимание на хранилките. Метода спря да работи и във втората половина на Август, защото започнаха нападения и кражби. През Юни и Юли обаче метода работеше безпогрешно и именно той ми помогна с малко разходи на труд и транспорт да реализирам технологията за гледане на много пило, а именно С МАЛКИ ДОЗИ, НО РЕДОВНО.
Ако вашия пчелин е там, където живеете, можете да си позволите лукса всяка сутрин да обикаляте всички отводки и да им сипвате по 150-200ml сироп, но при мене обиколката на всички пчелини е повече от 200 километра, и ако искам да ги храня всеки ден сутринта, единствения начин е в 6 сутринта да тръгва един пикап и на пчелин да губи за наливане на сироп не повече от 2-3 минути. И го правехме точно така.
Въобще не говорим за собствени маточници на отводките. Дори и да има такива, те се унищожават. Поне при нас това е така, защото ние искаме да имаме КОНТРОЛ НА РАСОВАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ. Това означава, че произвеждаме маточници в контролирани условия, като вземаме личинки от строго определени елитни майки.
При другите пчелари това не е така, така че те спокойно могат да използват и собствени роеви маточници или маточници, направени от самата отводка. Това обаче автоматично ще промени дните, които аз съм цитирал като дни на развитие на семейството. При моите цифри се предполага, че маточника се излюпва до 24 часа след неговото придаване.
Когато отводката или семейството захране собствени маточници,тогава се лъже и приема чуждия-расов маточник мислейки го за свой..-5-6часа са необходими...След 24 часа придадения маточник се излюпва,а захранените маточници ...дори не се виждат.Старата пчела не е проблем дори обратното.Всеки може да пробва и да се увери...
Здравейте,
Ангеле, може ли малко по-подробно. Имам известно неразбиране за тези 5-6 часа. Ако не ти представлява трудност, те моля да опишеш подробно твоята технология. Не съм го правил и ме интересува.
Благодаря за споделеният опит на всички.
Поздрави, Г. Георгиев
Тука навлизаме в една непозната материя, за която можем само да гадаем. Да, при направата на отводките наблюдавах някакъв процент на неприети маточници или на убити (изчезнали) майки. В общия случай процента на успешните отводки беше някъде към 70-75%. Положихме страшно много усилия да увеличим този процент, като пробвахме какво ли не, но не можахме да достигнем до някакви положителни значими резултати.
Имай предвид, че експеримента се правеше със стотици и хиляди отводки, и за разрешаването му впрегнахме целия познат научен и интелектуален потенциал на страната. Питахме кого ли не и пробвахме всяка една разумна или налудничава идея. Получените резултати са повече от скроми, и именно поради тази причина се въздържам да давам каквито и да било конкретни препоръки в това отношение. Така че не ми се сърди, но ще приема твоя постинг за старата пчела много резервирано.
Дефакто ти не ми даваш разрешение на проблема, а просто едно голо и неподкрепено с факти твърдение. Сори, ама не ти вярвам, освен ако не опишеш по-подробно какви са твоите експерименти, в какви мащаби си ги правил, и до какви изводи си достигнал на базата на здравата логика, а не на някакви измислени илюзии.
Съжалявам, но въпроса е прекалено сериозен, за да се доверявам на такива твърдения, още повече че хиляди пъти аз лично се уверявах с очите си, че нещата не стоят така. Проблем има, и към днешна дата той все още си стои неразрешен. Дори проф. Ненчев не можа да даде разумно обяснение и разумна препоръка какво да направим, за да увеличим процента на успеваемоста.
Боби,нищо специално.Какво се случва с осиротяло семейство или отводка.Като разберат,че са без майка... са разтревожени,а след 5-6 часа се организират и залагат-захранват маточници..след,което се успокояват.Ако не се изчака 5-6часа да се успокоят и захранят собствени маточници,вероятноста да приемат придадения маточник е по малко от 50/50.За тия 5-6 часа старата пчела от новосформираната отводка е отлетяла и това се приема като фактор за приема на маточника.Но всъщност големия фактор е времето,а не липсата на летящата пчела.
Това са разумни разсъждения, но всъщност факторите са много повече, и ние не ги знаем всичките, иначе досега щяхме да сме си разрешили проблема. Ето още малко фактори:
1. Ако нуклеуса от фибран е допрян до кошера, връщащите се стари пчели могат да го възприемат като едно цяло с този кошер и да влязат в него.
2. Наистина някои стари пчели могат да предпочетат да останат в нуклеуса, въпреки че това не е техния основен кошер.
3. Пчелите може би по някакъв начин откриват, че новата майка е с друга, по-различна расова принадлежност.
4. Нервната и стресирана майка е много бърза, и някои пчели могат да възприемат нейното тичане по питата като агресия (това го каза проф. Ненчев).
5. Агресия към придадената майка в клетка няма, но има към пчелите, които я съпровождат в клетката.
6. Ако прелката на нуклеуса се обърне в обратна посока на тази на кошера, всичко ще е наред.
7. Ако нуклеуса се издърпа на половин дължина напред (назад) спрямо кошера, всичко ще е наред.
8. Ориентирите в пчелина помагат (дървета, хаотично разполагане на кошерите).
9. Надписването на челната страна на нуклеусите с различни символи и цветове помагат за по-добро ориентиране на майката.
10. Разполагането на нуклеусите на 4 метра един от друг повишава вероятноста за връщане на майката.
11. Нуклеусите трябва да се подреждат в не повече от 3 редици, защото завръщащите се майки не могат да се ориентират в дълбочина.
Мога да напиша още поне 100 други "разсъждения", нито едно от които не е доказано като чиста монета. Истината е, че до ден днешен продължаваме да гадаем и да си измисляме някакви обяснения, но те не ни помагат, и въпреки тяхното знание, никой досега не е успял да постигне 100%-ово приемане на маточника или на пчелната майка, както и 100%-ова успеваемост при оплождането. Същото е и за роенето.
Така че нека да не се изхвърляме с недоказани препоръки или с безсмислени разсъждения, които не са верни или са само частично верни, но не ни помагат да си разрешим проблема. Повярвайте ми - пробвал съм всичко, което съм чул или до което съм се докопал в интернет. И досега все още не съм намерил свещения граал.
Здравейте,Цитат:
Когато отводката или семейството захране собствени маточници,тогава се лъже и приема чуждия-расов маточник мислейки го за свой..-5-6часа са необходими...След 24 часа придадения маточник се излюпва,а захранените маточници ...дори не се виждат.Старата пчела не е проблем дори обратното.Всеки може да пробва и да се увери...
Ангеле, не мога да разбера това което си написал тук. Така написано разбирам: Ако семейство заложи маточници, може да ги подменим с маточник от друго семейство с "елитна" майка т.е. от която сме доволни. Каква ми е мисълта. Ако не сме доволни от някоя майка, и в кошера има заложени маточници дали можем да ги подменим с маточник от друго семейство?
Поздрави, Г. Георгиев
Съжалявам но не знам как да поставя твоят постинг като цитат.
Ангеле, цитираш избирателно, погледни внимателно постинг #226 в началото - има се в предвид, отводките да се направят с люпещо се пило, по възможност да няма открито пило по питите, и съответно няма да има къде отводката да заложи маточници.
Матеев говори/пише за промишлени методи, ако трябва да се направят 200 отводки от 100 кошера на един пчелин, от пчелари(не от собственик), и ако трябва между 2-рия и 4-тия час да се слага маточник на съответната отводка, можеш ли да си представиш сакъв хаос ще настане, едва ли не един човек трябва да цъка с хронометара и да раздава от отводка на отводка маточници под минутка, иначе си абсолютво прав в тезата си.
Дори и да няма яйца или млади личинки,което е малко възможно,пак ще е необходимо време за да се поуспокоят пчелите и да се уверят,че нямат друга възможност...
Ето ви един експеримент,който всеки може да направи и да разбере дали летящите са проблем или времето 4-5ч.
При направата на отводката(ките),пчелите се смитат пред нуклеуса и чак тогава рамките(само със пило) се поставя вътре.Младата пчела ще влезе в нуклеуса,а летящата ще отлети...и получаваме отводка само със млада пчела,което ще рече,че можем веднага да поставим маточника. Ако наистина старата пчела е проблем,то в случая би следвало,че маточника ще бъде приет и без да се изчаква...Да,ама при наличието дори само на една подходяща личинка или яйце фактора "летяща пчела" отпада
Всъщност това не съм го измислил аз. Ще потърся инфо....
Ето го др.Осташов...предаване на маточник след 1ч. 15минути....
https://www.youtube.com/watch?v=I0KYfene3TE
Предавал съм маточник след 2ч. и не съм имал проблеми! Направил съм 7 такива отводки с по две пити пило и една мед и прашец. Броя на отводките не е голям,но и проблеми не съм имал.
Прогризването на маточника може да бъде ако бъдещата майка и пчелите са от различни раси. На мен това ми се случи масово. Затова от тогава правя сборни отводки от 3 различни кошера по 1р с пило и 1 лист ВО... слагам маточника и наливам сироп. 20 дена не отварям.
На 100% никога не може да се гарантира приемане, колкото и да ни се иска, колкото и начини да приложим. Винаги има процент неуспеваемост. Случвало се е да приемат маточника от раз, а в други случаи по няколко пъти да го прогризват. Майки съм предавал като директно съм ги пускал в/у рамките и са приемани, а много пъти с клетки по няколко пъти са убивани. За да имаме пълна успеваемост, ако ни трябват 10 майки - залагаме 15, ако ни трябват 200 - залагаме 300.
Подкрепям... запас му се вика. Както казва учителя " трябва да имаш запас на майки, отводки, захар, кошери..жени :P
Много е хубаво ,че отново започна да споделяш във форума .По първа точка съм с теб,защото това го правя от време оно.
Но по втора, нещо нещата не се връзват .Фибран, поне 20 мм. Долепени гръб до гръб ,стена до стена,покрити с дебел найлон . Покрива ги пази от изброеното от теб ,но не ми е ясно как взаимно ще се топлят. Ако фибрана допуска такова разсейване на топлина ,тогава не е фибран.Колкото и да са плътно прилепени, студения въздух ще свири като жътварска стомна на синор м/у стените на нуклеусите.Затова използвам 10 бр. лежаци – 24 рамкови за късните отводки и запасните майки .Там наистина се топлят взаимно .Иззимявал съм запасна майка с 4 шепи пчели .Това ми е любителско приложение, не е професионално .Отводките правя само с запечатано пило ,на 2 ,максимум 3 рамки .
Колкото и да здъвчеш, изброиш точка по точка, стъпка по стъпка все ще има някой да пише това тъй, това иначе........ Българска работа...
Че, то ти като си свикнал да ти го сдъвчат и да ти го лепнат в устата ,карай си така.Има много гърбове да си зад тях.Аз не съм свикнал да приемам нещата автоматично като робот – чета и да се съгласявам с нещо което е невъзможно .Или и ти си топлиш късните отводки и запасни майки по този начин ,щом се явяваш адвокат на този икономичен прийом.Това ,че споделям как по –ефикасно се запазват ,не означава че отричам споделеното от Матеев.Но като кажели ,че едно куче е бясно ,всички мърсъци го лаели ,и така си отивало .
Много са ми интересни хората, които не са виждали, пробвали а плюят ли плюят.... Предполагам че, не си ползвал такива нуклеуси и нямаш НИКАКВИ практически наблюдения върху тях. Аз за разлика от теб пиша тук във форума само когато нещо съм пробвал. От няколко години вече си зазимявам отводки в такива нуклеуси по същият начин (по 10 плътно долепени върху европале)и презимуват на 100%. Сега под "малко пчели" не разбирам 1-2 шепи пчели а поне 1-3 междурамия.
До колкото знам, на тези нуклеуси капаците са равни със страните. Като се долепят един до друг няма от къде да мине това течение.
Така е - нуклеусите наистина се топлят един с друг. Jorors го е пробвал това и аз му вярвам. Здравата логика говори за същото. Законите на физиката говорят за същото. Въобще всичко си е точно така, както е описано от мене по-горе в темата.
Единствения проблем е Гогол, който чул недочул, разбрал недоразбрал - и започва да плещи врели-некипели само на базата на собствените си излюзии и собствената си некомпетентност. Поне да го беше пробвал - щях да го разбера.
За който все още не е разбрал, нуклеусите са така конструирани, щото да могат да се долепят ПЛЪТНО ЕДИН ДО ДРУГ. Ефекта на взаимно топлене го има, и той се проявява с пълна сила. Който иска, може допълнително да залепи микропроцепите между тях с тиксо, но според мене това не е нужно.
Матеев, според мен никога няма да стигнеш до сто процентово приемане на маточници и на майки.Тук има биология, "химия ".Това не е тв. да му смениш кинескопа. Аз съм гледал зайци и ми се е случвало разгонена женска да не дава на мъжкия, а след 5 мин. да даде на друг.В природата е така.
Поздрави и ЧРД! Бъди жив и здрав!
Това, че го възприемат като агресия е 100% сигурно. Особено като се придава неоплодена майка. Гледал съм, че немците не придават маточник на оплодните съндъчета, а направо излюпени и неоплодени майки, като преди това ги хвърлят в един буркан с разреден мед. По този начин решават 2 проблема хранителен контакт с майката (пчелите я почистват от меда и същевременно са в непосредствен допир с феромоните й) и бързото и нервно тичане на майката по питите.
Не съм ползвал и нямам намерение да ползвам.Използвам си лежаците,както писах в предходния пост .А за някои – нямам илюзорни въжделени , нито виждания за отглеждането на пчелите.Всичко е практика ,научено от три поколения пчелари,предавано на следващото.Спомни си първите си влизания в този форум, преди години ,какви теории разви за отглеждането на пчелите. Сравни ги ,ако си ги спомняш с ''моите илюзии ''. Има една поговорка –''ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА '' . Нищо лично към никого ,просто не се съгласявам.Но някои не понасят чуждо мнения и започват едни квалификации,обиди –висши .
За моите нужди прецених, че най-удачно ще е да ползвам преработени (и изолирани с фибран) ДБ плодници в двумайчини и тримайчини нуклеуси. Така наистина ще се топлят взаимно и при нужда може да им метнеш по една хр отгоре и да ги включиш в медосбора. Лежаците не ми се струват много удачни и мултифункционални, както ти каза а и от други колеги го чух същото, предимно се налитат крайните семейства.
Фибранените нуклеуси не можеш да ги използваш за нищо друго, пък и много бройки се получават трудно ще се обслужват, леки и се амортизират по-бързо. Отпаднаха ми като вариант. За отводкопроизводители изглеждат по-подходящи.
Ех призна си без "бой", преди години и аз не бях чувал за това чудо фибран. И аз като теб съм мислел всякакви варианти за отзимуване на запасни майки. Разликата между нас е че, аз ако прочета нещо ново и интересно първо го пробвам ако може нагаждам(модифицирам) ,тъй че, да ми върши работа. А и хич не карам Баща ми да го прави (пробва), то няма смисъл. Аз всичко от него съм научил та акъл да му давам, но времената се менят и както е казал Айнщайн "Човек спре ли да чете умира"
Какво Ви е мнението-в тези сандъчета от фибран ще оцелеят ли през зимата като резервни майки?
Най-обикновено оплодно сандъче с подвижна хранилка(ПРЕДИМСТВО). Само че не е Fibran, а EPS.
Fibran , Austroterm, Dow, Styrodur, Styromat и т.н. са наименования на тъговски марки на производители на XPS. По същия начин Delco, Ferrodo, Xerox, Hilti са марки , а не наименования на електроуреди, машини или устройства и апарати за автомобилостроенето.
П.П: Няма да оцелеят. Освен, ако не си ги пренесеш в къщи.
Ако им закупиш и предлягания към тях втори корпус (опционален), и при положение че им предоставяш питки през зимата - имат шанс.
Всеки друг, който твърди, че презумува успешно бейби нуклеуси на един корус, просто ей така, е ГОЛЯМ ТЛЪСТ ЛЪЖЕЦ.
За съжаление, моделът нуклеус на снимката не предоставя възможност многомайчинно зимуване посредством трупане на отделните сандъчета едно върху друго.
Гледайки жално снимката от пост 272, се почесвах по празната глава и се пънех да мисля.Какви размери да приема, евентуално 1/2 от ЛР, за да мога да подсигуря изградени рамки.Другият вариант 1/2 от Фарар.При мисълта за играчката с тези рамчета ми хрумна идея да ползвам т.н. Кенийски кошер.По-скоро неговата форма, но с намалени размери.Каквито ги сколасъм, с такъв размер ще бъде горната летва.Идеята е да има по дължина 4-5 отделения с тънки прегради, като при нужда да се вадят и обединяват пчелите.Стените ще бъдат от фибран 2-3см.За заселването имам 5 рамкови резерви и смятам да използвам едно от тях.Когато дойде време да ги прехвърлям в нормални кошери, едното ще го прехвърля в "измисления" нуклеус, но без рамките.Идеята е да изградят някакъв брой пити.В по-късен етап ще ги разделя в отделните отделения и ще ги ползвам за оплождане на майки. Как ви се вижда? Някакви идеи, препоръки.
Ако прелките ти са само отпред има по-голяма вероятност от налитане на майките. Според мен е добре да ги направиш сдвоени като на едното отделение прелката е отпред, а на другото встрани. Така ще можеш да ги групираш по двойки и прелките ще са ориентирани всяка на различна страна.
Ако се направи нук с 1/2 5бр ЛР. с отделни корпусчета от фибран с фибранови капаци и дървени дъна. Така че по-време на сезона едното рамче се маха и се слага вътрешна хранилка с твурда храна. А за зимата се добавя рамче и се събират по 2 нука един над друг за да зимуват, хем за запасни майки хем да не ги ядат молци и за по-лесно зареждане на пролет. ... Това си мисля аз че ще е добър вариянт за малки стопанства 50-100 кошера. Ще ти трябват не повече от 20 нуклеуса за да си покриеш годината с оплодени майки и да имаш в запас.
Чуденето и маенето беше докато ме осени идеята за нуклеус -тип Кения.Ще го ползвам само за оплождане.За оплождане и в същото време за зимуване на запасни майки, ще правя нуклеус на стандартна рамка -тип Матеев. Имам 5 рамкови, но новите ще бъдат от фибран.
Предполагам само г-н Матеев е запознат, ако желае да каже: как стои въпроса с номерирането на фибранените сандъчета в пчелина? Като отделни пчелни семейства ли се водят в регистъра на БАБХ? Нищо, че са с по-малко брой рамки, с различни размери, от друг материал направени и т.н. П.П. Ще се допитам и до общинския ветеринар, ама рекох и тук да попитам.
Нуклеусите в оплодния пункт също си имат номера, все едно че са пчелни семейства. С тези номера те се вписват в зоотехническата документация, която се води от лицензираните майкопроизводители.
Нямат номера само отводките, които се правят с цел продажба. Ако обаче тези отводки са предназначени да останат за собствени нужди, трябва да се номерират.
Благодаря.
Матеев , сподели , какво е състоянието на нуклеусите от фибран след година експлоатация .
Върти ми се една мисъл , та да видя дали ще се реализира.
Аз пък от днес проучвам цените на дребно в Плевен на по-плътните XPS-и на пазара и нещо не съм очарован, а и не ги поддържат строителните борси, че не е сезон.
Austrotherm XPS TOP 70 -373лв. без ДДС за куб.м.
Austrotherm XPS TOP 50 -214лв. без ДДС за куб.м.
До цени за Фибран не можах да се добера, за сега.
От повече от 2000 бройки повредени са само 4-5, защото пчеларите са ги изтървали от камиона и те са се строшили. Всъщност видиите са се измъкнали, но нуклеусите могат да се ремонтират с лепило.
От останалите на един от пчелините заваля градушка и ги поочука. Станаха на вдлъбнатини, но това е само козметичен дефект. Вътре пчелите си живуркат и не им пука.
Други дефекти няма. Тази година имам нуклеуси, които ще ги ползвам за втори път. Отвън са супер, а отвътре са леко позаклеяни тук там - знаете си ги пчелите какви ги вършат. Прогризани нуклеуси обаче НЯМА, така че е развенчан мита, че пчелите прогризват фибрана. Няма такова нещо.
Благодаря за отговора.
Цената на лист 1250/600/40 идва 7.70лв. с ДДС според горните цени.
Писах за цени и на другите производители на XPS-като ми отговорят ще ги постна.
Като не са коментирани(почти) спецификации и цени на XPS е зор да се ориентира човек към какво да се насочи.
Да и аз изчислих тази цена. Въпроса е от къде могат да се поръчат тези листи?
От дистрибутор на Аустротерм. Виж в сайта им има списък с дистрибутори, кой ти е най-близо.
Дистрибутора при който бях ми каза че е скъп тоя XPS и дори в сезона на изолациите рядко го поддържа.
Даде и жокер, че аналогичен Фибран вероятно ще е по-евтин.