Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 29 от 47 ПърваПърва ... 19272829303139 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 281 до 290 от общо 465
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kvohrist Виж публикацията
    Ако прелките ти са само отпред има по-голяма вероятност от налитане на майките. Според мен е добре да ги направиш сдвоени като на едното отделение прелката е отпред, а на другото встрани. Така ще можеш да ги групираш по двойки и прелките ще са ориентирани всяка на различна страна.
    Моите са едно до друго и прелките им са през 20 см. До сега объркване на майките не е имало. Всички са с един цвят.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kvohrist Виж публикацията
    Ако прелките ти са само отпред има по-голяма вероятност от налитане на майките. Според мен е добре да ги направиш сдвоени като на едното отделение прелката е отпред, а на другото встрани. Така ще можеш да ги групираш по двойки и прелките ще са ориентирани всяка на различна страна.
    Да прав си.Ще ги размина по някакъв начин и ще ги боядисам в различен цвят.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Моите са едно до друго и прелките им са през 20 см. До сега объркване на майките не е имало. Всички са с един цвят.
    Как го установяваш това.Не ти се губят- всичките се завръщат успешно така ли?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Как го установяваш това.Не ти се губят- всичките се завръщат успешно така ли?
    Всички са си на място. Няма загубени.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Всички са си на място. Няма загубени.
    Да, твоя пчелин май беше доста залесен.Скоро колега сподели, че има 95% успеваемост, в подобен пчелин.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Какви размери да приема, евентуално 1/2 от ЛР, за да мога да подсигуря изградени рамки......Някакви идеи, препоръки.
    Ако се направи нук с 1/2 5бр ЛР. с отделни корпусчета от фибран с фибранови капаци и дървени дъна. Така че по-време на сезона едното рамче се маха и се слага вътрешна хранилка с твурда храна. А за зимата се добавя рамче и се събират по 2 нука един над друг за да зимуват, хем за запасни майки хем да не ги ядат молци и за по-лесно зареждане на пролет. ... Това си мисля аз че ще е добър вариянт за малки стопанства 50-100 кошера. Ще ти трябват не повече от 20 нуклеуса за да си покриеш годината с оплодени майки и да имаш в запас.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Ако се направи нук с 1/2 5бр ЛР. с отделни корпусчета от фибран с фибранови капаци и дървени дъна. Така че по-време на сезона едното рамче се маха и се слага вътрешна хранилка с твурда храна. А за зимата се добавя рамче и се събират по 2 нука един над друг за да зимуват, хем за запасни майки хем да не ги ядат молци и за по-лесно зареждане на пролет. ... Това си мисля аз че ще е добър вариянт за малки стопанства 50-100 кошера. Ще ти трябват не повече от 20 нуклеуса за да си покриеш годината с оплодени майки и да имаш в запас.
    Чуденето и маенето беше докато ме осени идеята за нуклеус -тип Кения.Ще го ползвам само за оплождане.За оплождане и в същото време за зимуване на запасни майки, ще правя нуклеус на стандартна рамка -тип Матеев. Имам 5 рамкови, но новите ще бъдат от фибран.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Предполагам само г-н Матеев е запознат, ако желае да каже: как стои въпроса с номерирането на фибранените сандъчета в пчелина? Като отделни пчелни семейства ли се водят в регистъра на БАБХ? Нищо, че са с по-малко брой рамки, с различни размери, от друг материал направени и т.н. П.П. Ще се допитам и до общинския ветеринар, ама рекох и тук да попитам.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Нуклеусите в оплодния пункт също си имат номера, все едно че са пчелни семейства. С тези номера те се вписват в зоотехническата документация, която се води от лицензираните майкопроизводители.

Нямат номера само отводките, които се правят с цел продажба. Ако обаче тези отводки са предназначени да останат за собствени нужди, трябва да се номерират.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Благодаря.

Страница 29 от 47 ПърваПърва ... 19272829303139 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •