Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 465

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Не съм ползвал и нямам намерение да ползвам.Използвам си лежаците,както писах в предходния пост .А за някои – нямам илюзорни въжделени , нито виждания за отглеждането на пчелите.Всичко е практика ,научено от три поколения пчелари,предавано на следващото.Спомни си първите си влизания в този форум, преди години ,какви теории разви за отглеждането на пчелите. Сравни ги ,ако си ги спомняш с ''моите илюзии ''. Има една поговорка –''ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА '' . Нищо лично към никого ,просто не се съгласявам.Но някои не понасят чуждо мнения и започват едни квалификации,обиди –висши .

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Не съм ползвал и нямам намерение да ползвам.Използвам си лежаците,както писах в предходния пост .А за някои – нямам илюзорни въжделени , нито виждания за отглеждането на пчелите.Всичко е практика ,научено от три поколения пчелари,предавано на следващото.Спомни си първите си влизания в този форум, преди години ,какви теории разви за отглеждането на пчелите. Сравни ги ,ако си ги спомняш с ''моите илюзии ''. Има една поговорка –''ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА '' . Нищо лично към никого ,просто не се съгласявам.Но някои не понасят чуждо мнения и започват едни квалификации,обиди –висши .
    За моите нужди прецених, че най-удачно ще е да ползвам преработени (и изолирани с фибран) ДБ плодници в двумайчини и тримайчини нуклеуси. Така наистина ще се топлят взаимно и при нужда може да им метнеш по една хр отгоре и да ги включиш в медосбора. Лежаците не ми се струват много удачни и мултифункционални, както ти каза а и от други колеги го чух същото, предимно се налитат крайните семейства.
    Фибранените нуклеуси не можеш да ги използваш за нищо друго, пък и много бройки се получават трудно ще се обслужват, леки и се амортизират по-бързо. Отпаднаха ми като вариант. За отводкопроизводители изглеждат по-подходящи.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Ех призна си без "бой", преди години и аз не бях чувал за това чудо фибран. И аз като теб съм мислел всякакви варианти за отзимуване на запасни майки. Разликата между нас е че, аз ако прочета нещо ново и интересно първо го пробвам ако може нагаждам(модифицирам) ,тъй че, да ми върши работа. А и хич не карам Баща ми да го прави (пробва), то няма смисъл. Аз всичко от него съм научил та акъл да му давам, но времената се менят и както е казал Айнщайн "Човек спре ли да чете умира"

Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    Какво Ви е мнението-в тези сандъчета от фибран ще оцелеят ли през зимата като резервни майки?
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 10805797_877425558956310_207844432012805046_n.jpg‎  

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от пчелар Виж публикацията
    Какво Ви е мнението-в тези сандъчета от фибран ще оцелеят ли през зимата като резервни майки?
    Най-обикновено оплодно сандъче с подвижна хранилка(ПРЕДИМСТВО). Само че не е Fibran, а EPS.
    Fibran , Austroterm, Dow, Styrodur, Styromat и т.н. са наименования на тъговски марки на производители на XPS. По същия начин Delco, Ferrodo, Xerox, Hilti са марки , а не наименования на електроуреди, машини или устройства и апарати за автомобилостроенето.
    П.П: Няма да оцелеят. Освен, ако не си ги пренесеш в къщи.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от пчелар Виж публикацията
    Какво Ви е мнението-в тези сандъчета ....... ще оцелеят ли през зимата като резервни майки?
    Ако им закупиш и предлягания към тях втори корпус (опционален), и при положение че им предоставяш питки през зимата - имат шанс.
    Всеки друг, който твърди, че презумува успешно бейби нуклеуси на един корус, просто ей така, е ГОЛЯМ ТЛЪСТ ЛЪЖЕЦ.

За съжаление, моделът нуклеус на снимката не предоставя възможност многомайчинно зимуване посредством трупане на отделните сандъчета едно върху друго.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Гледайки жално снимката от пост 272, се почесвах по празната глава и се пънех да мисля.Какви размери да приема, евентуално 1/2 от ЛР, за да мога да подсигуря изградени рамки.Другият вариант 1/2 от Фарар.При мисълта за играчката с тези рамчета ми хрумна идея да ползвам т.н. Кенийски кошер.По-скоро неговата форма, но с намалени размери.Каквито ги сколасъм, с такъв размер ще бъде горната летва.Идеята е да има по дължина 4-5 отделения с тънки прегради, като при нужда да се вадят и обединяват пчелите.Стените ще бъдат от фибран 2-3см.За заселването имам 5 рамкови резерви и смятам да използвам едно от тях.Когато дойде време да ги прехвърлям в нормални кошери, едното ще го прехвърля в "измисления" нуклеус, но без рамките.Идеята е да изградят някакъв брой пити.В по-късен етап ще ги разделя в отделните отделения и ще ги ползвам за оплождане на майки. Как ви се вижда? Някакви идеи, препоръки.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Гледайки жално снимката от пост 272, се почесвах по празната глава и се пънех да мисля.Какви размери да приема, евентуално 1/2 от ЛР, за да мога да подсигуря изградени рамки.Другият вариант 1/2 от Фарар.При мисълта за играчката с тези рамчета ми хрумна идея да ползвам т.н. Кенийски кошер.По-скоро неговата форма, но с намалени размери.Каквито ги сколасъм, с такъв размер ще бъде горната летва.Идеята е да има по дължина 4-5 отделения с тънки прегради, като при нужда да се вадят и обединяват пчелите.Стените ще бъдат от фибран 2-3см.За заселването имам 5 рамкови резерви и смятам да използвам едно от тях.Когато дойде време да ги прехвърлям в нормални кошери, едното ще го прехвърля в "измисления" нуклеус, но без рамките.Идеята е да изградят някакъв брой пити.В по-късен етап ще ги разделя в отделните отделения и ще ги ползвам за оплождане на майки. Как ви се вижда? Някакви идеи, препоръки.
    А защо формата да е като кенийския? Може да си е паралелепипед, за да е по-стабилен и ще е по-лесно с преградите.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    А защо формата да е като кенийския? Може да си е паралелепипед, за да е по-стабилен и ще е по-лесно с преградите.
    Да, така е но понеже питата ще бъде с форма трапец си мисля, че по-лесно ще излиза нагоре. За стабилността смятам да го направя сдвоен. Тоест два -гръб с гръб, като дъното и страничните /къси/ стени са цели и общи за двата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Какви размери да приема, евентуално 1/2 от ЛР, за да мога да подсигуря изградени рамки......Някакви идеи, препоръки.
    Ако се направи нук с 1/2 5бр ЛР. с отделни корпусчета от фибран с фибранови капаци и дървени дъна. Така че по-време на сезона едното рамче се маха и се слага вътрешна хранилка с твурда храна. А за зимата се добавя рамче и се събират по 2 нука един над друг за да зимуват, хем за запасни майки хем да не ги ядат молци и за по-лесно зареждане на пролет. ... Това си мисля аз че ще е добър вариянт за малки стопанства 50-100 кошера. Ще ти трябват не повече от 20 нуклеуса за да си покриеш годината с оплодени майки и да имаш в запас.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •