Това са разумни разсъждения, но всъщност факторите са много повече, и ние не ги знаем всичките, иначе досега щяхме да сме си разрешили проблема. Ето още малко фактори:
1. Ако нуклеуса от фибран е допрян до кошера, връщащите се стари пчели могат да го възприемат като едно цяло с този кошер и да влязат в него.
2. Наистина някои стари пчели могат да предпочетат да останат в нуклеуса, въпреки че това не е техния основен кошер.
3. Пчелите може би по някакъв начин откриват, че новата майка е с друга, по-различна расова принадлежност.
4. Нервната и стресирана майка е много бърза, и някои пчели могат да възприемат нейното тичане по питата като агресия (това го каза проф. Ненчев).
5. Агресия към придадената майка в клетка няма, но има към пчелите, които я съпровождат в клетката.
6. Ако прелката на нуклеуса се обърне в обратна посока на тази на кошера, всичко ще е наред.
7. Ако нуклеуса се издърпа на половин дължина напред (назад) спрямо кошера, всичко ще е наред.
8. Ориентирите в пчелина помагат (дървета, хаотично разполагане на кошерите).
9. Надписването на челната страна на нуклеусите с различни символи и цветове помагат за по-добро ориентиране на майката.
10. Разполагането на нуклеусите на 4 метра един от друг повишава вероятноста за връщане на майката.
11. Нуклеусите трябва да се подреждат в не повече от 3 редици, защото завръщащите се майки не могат да се ориентират в дълбочина.
Мога да напиша още поне 100 други "разсъждения", нито едно от които не е доказано като чиста монета. Истината е, че до ден днешен продължаваме да гадаем и да си измисляме някакви обяснения, но те не ни помагат, и въпреки тяхното знание, никой досега не е успял да постигне 100%-ово приемане на маточника или на пчелната майка, както и 100%-ова успеваемост при оплождането. Същото е и за роенето.
Така че нека да не се изхвърляме с недоказани препоръки или с безсмислени разсъждения, които не са верни или са само частично верни, но не ни помагат да си разрешим проблема. Повярвайте ми - пробвал съм всичко, което съм чул или до което съм се докопал в интернет. И досега все още не съм намерил свещения граал.