А като се замисля не знам дали си струва да отслабвам други семейства точно сега,заради тази мърша.Юни дойде отводка,и до сега само ядове с него.
Преглед за печат
А като се замисля не знам дали си струва да отслабвам други семейства точно сега,заради тази мърша.Юни дойде отводка,и до сега само ядове с него.
Преди месец и мойте майки бяха прошарени(поне половината),но не заради качеството си а заради жегите дори ограничиха и пилото на 2-3 рамки.Сега вс е 6.Трябваше ли да сменям майки??????Прошарването значително отслабва семейството по простата причина,че се раждат малко пчели,а от малко пчели в усовията на суша и жега,не можеш да очакваш "революция",като на пролет....
Реших тази година да не свалям магазините, защото нямам подходящо място и всяка година имам леки поражения по питите. Та питането ми е с какво да разделя плодника от магазина (ДБ) ? С найлон, чувал или с брезент който ми идва малко скъпичко. Идва ми на ум и с фазер, но там мисля, че ще има затруднение с питките. И другото нещо е кога да го направя сега, октомври, ноември... Ако някой е правил това упражнение да помага с мнение.
Миро,ако имаш празни рамки в плодниците ги извади.Дори и да са пълни пак извади по 3р. за 10дб и 4р за 12дб,като гнездото го центрираш.Извадените рамки ги постави в магазините и прегради плодника от магазина ВЕДНАГА.
Голям интерес има към старите ми майки, за 1 седмица подарих всички излишни на познати. Оставих си 6 за мен който вече са на 4 рамки като прехвърлих питите от раздадените и ще ги оставя да зимуват.
Нормално.И аз имам едно семейство което прави самосмяна и вероятно е без майка.Като спре да вали ще го проверя по обстойно и ще му решавам съдбата.
Вчера правих основен преглед на семействата, които са в полето, на слънчоглед последно. Запаси от прашец няма никакави!
На другия пчелин който е в планината, пити с залят с мед прашец.
При мен пчелите вече са в 2рия корпус и 1вия го използват за склад, има по 3-4 пити с прашец от южната страна. Нека да трупат за пролетта ще им трябва. След прашеца точно под кълбото има 3-4 рамки изцяло с мед и след това от северната страна празно място да става вентилация.
От утре започвам с нозевит +.
При юлските отводките голям глад дигат сиропа за нула време
Вчера направих тест на 2 кошера да видя колко са ефективни хербала. От единия падна 1 акар от 2рия 0.
При мен продължават с пилото.Колега днес ми се обади и ми каза че в Попово и Разград овошките са напъпили.Май ще трябват питки да се слагат.
Аз пък днес направих 2 отводки на отворени маточници и в средата на октомври,по време на циганското лято,трябва да има оплодени майки.Миналата година в края на септември се получи и сега очаквам положителен резултат....ноооо.
Колеги ,
вчера ми излезе един рой по обяд , опитах се да го хвана но явно съм повредил майката и той се върна обратно. Под кошера имаше пресен подмор около 1 шепа. Прегледах го няма маточници има пило /прясно и запечатано/ силно семейство. Третиране за акар Август . След около половин час излезе отново и се хвана под кошера така и го оставих. Реших че щом иска да се рои негова воля. Имате ли идея за роя по това време. Днес ще го прегледам отново по внимателно за видими заболявания защото не мога да разбера каква друга причина може да има.
Днес понадникнах в 20-тина кошера,в повечето пилото е на приключване,а в няколко имаше само единични килйки пред излюпване.Чудя се не е ли малко рано майката тотално да спре работа.
И аз днес прегледах почти всичките си семейства.Установих ,че и при мен имаше няколко семейства,в които са спрели майките да снасят,а другите си поддържат около 2 до 3 пити с пило.Имаше и прясно пило на повечето места,но много малко.Определено яйцеснасянето е намаляло доста,даже е спряло в няколко семейства,но пък имаше достатъчно пчели за презимуване.Мислех да ги третирам с ОК края на ноември,но така като гледам ще е месец по-рано,заради спирането на майките.Така,че колега,това не се наблюдава само при теб.Но,както казват някои пчеларски капацитети "Пчелите си знаят работата" ..
Да попитам,имам семейства с малко запас,ако им давам вечер по кило мед?
Това вече е проблем ,ако нямаш достатъчно мед в семействата,защото може да не презимуват.Подхранвай с инвертиран сироп,пък ако имаш достатъчно мед,подхранвай с мед,но само вечерно време,защото в момента са склонни към нападения.Ако не си стеснил входовете, ги стесни.Ако не успееш да ги запасиш с достатъчно медови запаси ,можеш да почнеш по-рано с питките.Успех!
Плевенско майкатите са спрели яицеснасянето от 1 седмица имам само един който има 4 рамки с пило 2 запечатани и 2 прясно всички други са стоп от 1 седмица и се яде яко затова започнах хранене с инверт.
Ти си абсолютно прав, точно тогава си е късната есен.Май аз съм вече настроен есенно и не се изразих правилно :) Сега всъшност все още си е астрономическо лято дори и температурите са си летни.По темата, аз смятам че към момента дори да няма много пило ако има достатъчно пчели, семейството спокойно ще изкара зимата.Под достатъчно пчели за мен е-отводки 4-5 рамки плътнно покрити с пчели, а за основните семейства колкото повече, толкова повече :) Зимували са ми и на 3 рамки, но пролетното развитие е много тегаво и докато станат семейства другите вече са дали по някой корпус мед и отводка.Тук казваме, че при някой има еди си колко пило при други пък майките са спрели...ами от различни райони сме с различни дадености.А колегата Mroslav70, дай им ударно големи порции инвертиран сироп да се запасят и не се притеснявай.Аз лично не бих дал мед точно в момента.Ако имаш на склад пълни пити с мед е друга работа.Успех :)
https://www.vbox7.com/play:9f344c4abd
Чудя се да ли да не му дръпна 2 рамки с мед.Какво ще ме посъветвате?
Мед трябва казват от 15кг. нагоре. Най добрият вариант е да го има и да не ги пипаш зимата. Ама може би края на януари може по 1 питка 2кг. и да не ги пипаш месец това се прави за по сигурно да не умрът от глад идеята е че майката не би трябвало да се активизира но знаели човек но поне няма да се притесняваш от гладна смрът.
Питката има функция не толкова да активира майката а да осигури калории.Ако не е настъпил момента за отлгеждане на пило колкото и питки да даваш пило няма да има(освен ако няма и прашецова питка).За последните три години имам едно умряло семейство.По точно отводка на 4 рамки, заложили пило и изяли всички мед, до който могат да стигнат в студените зимни дни.Намирам ги загинали от глад набити в килийките около пилото а през една рамка от пчелите пълни рамки с мед от край до край.След този случай януари раздавам питки наред, който иска да яде.
На пчелина храня с 300-400 гр. 65% инверт два пъти седмично от почти месец, понеже извадих по някоя рамка в повече, пък и бяха позаслабнали семействата. Сега повечето поизправиха гребена. Майките за сега снясат като пилото е между 2- 4 рамки. Ще им дам по още някоя хранилка до към средата на октомври. В града е съвсем различно положението сякаш са на друга планета. Градските ги докарах към средата на април. Не са и помирисвали захар, а от тях съм извадил почти 3 пъти повече мед от основните /средно от кошер/. Сега са на по 4-5 рамки пило и майките им продължават да снасят. За последните 3 седмици са забелили по 4-5 нови рамки, та сега меда в тях надхвърля 20 кг. Освен разликата в добитото количество мед имаше и огромна разлика в акара. На пчелина положението бе в пъти по-зле отколкото в града, където не видях и една безкрила пчела.
Може би имаш в предвид че до суттринта няма да успеят и ще ги нападнат?
Тази година изключително много са активни при появата на открит сироп в пчелина. Това не е било никога. Много пъти съм казвал, че давам сироп в средата на деня, но сега и надвечер е малко рисковано. Това с чист сироп без каквито и аромати в него. А за меда да не говорим. Това количество както казах ми се струва доста и някои кошери няма да се справят, като се има предвид, че и меда е по - гъст от сиропа. Ако остане за през деня ще стане страшно. Така мисля аз от това което виждам в пчелина си.
Може би ако меда е кристализирал и се дава привечер в найлонов плик директно в/у рамките ще се получи....
При мен е уникална есен, пчелите са толкова спокойни, че даже е трудно за вярване. Майките нямат никакво намерение да спират снасянето. Тази манипулация със свалянето на меда под кълбото в средата на август е голям плюс.
Адаш,а какво ще кажеш за "паша" от готов мед.
Мойте също са спокойни преди време ги подпушвах да им подскажа че идвам а сега почти не се налага.
Току що ги погледнах с фенера,има много издавена пчела и със сигурност до сутриннта няма да го вдигнат.Добре че не сложих на всичките.Утре се готвя за битка.За жалост много неща ги разбирам по трудния начин.
Днес колега ми подсказа за една паша
http://prikachi.com/images/454/8913454q.jpg
в гората по дървета я има жоре;)
Мен като ме учи бай Харалампи/инверта/ да храня с буркан при течен мед задължително да слагам тензух на отвора.
Ами да,това е идея,може сутринта да ги затворя за известно време.
Жоре преди години бях богат и заможен.Като станах беден знаеш ли какъв зор видях докато от уча дето да яде луканка;).Днес ще предотвратиш
а утре?От моя малък опит 3 години като начинаещ пчелар съм разбрал едно нещо.Не трябва да създаваш предпоставки за това /хигиена на пчелина/
Дано си прав за дъжда.
Това го разбрах, но мисля че този трик надали го смятат за поява на паша.Запечатан мед в пити не мисля, че е паша освен ако не го крадат от друг кошер. При мен също са много спокойни и не съм правил местене на корпуси. Виждам, че при теб също са спокойни. Спокойствието си има причина определено.
Има Ачка има.:bigsmile:Ама цял си е най добре:bigsmile:
То не е за приказка но роя или както искаш го наричай го гоних аз не ти!
Въпрос на късмет беше че бях на пчелина а последния рой излезе на 30 Август с млада оплодена майка . Пчелите не са тъпи като мен и едва ли биха предприели самоубийство без причина! Защо когато семейството има около 20 килограма мед 4 пити с пило и 9 междурамия с пчели е предприело тези действия .
Вчера направих прегледа, но не мога да кача снимката на пилото за повече информация пък и така като чета едва ли някой ще прояви интерес освен да се прави на умник затова приключвам темата.
** ако накой от модераторите прецени може да премести мнението, където му е мястото , просто не съобразих.
Търси причината в кошера вън от него я няма. Рояк на 30 август не е нормално да се случи особено при наличие на посочените от теб белези. Здравния статус на пчелите е възможна причина но вероятно е добър. Има ли нападения на мравки? Колко маточника откри вътре?
Спокойствието, не просто си има причина а комплекс от причини. Меда под пилото симулира паша, но не само това, времето също е прекрасно при мен има изобилие от прашец, също имат и много запаси 20+ кг. мед. От значение е и здравословния статус и още куп неща.
Също от значение е и пчеларя си мисля понеже сега като ми виждат по рядко физиономията май са по щастливи и спокойни.
Август месец имаше 2 маточника но сега маточници няма и си помислих че иска да мигрира но видях след роя че половината е останал и при последния преглед имаше снесени яйца! Стеснени входове мрежесто дъно не е хранен за запасяване ,няма мравки и други вредители поне видими. Общо взето загадка за мен ще го следя за да видя, какво си е наумил .
Това е снимка от въпросния беглец
И да почерпите някой ден! ;) Днес беше 32 градуса и малко им е топло вътре, а по това време вече трябваше да съм сложил предпазителите.
В началото имах проблеми с кражби, но след 5-6 наливания всичко се оправи. Вече съм дал над 15кг сироп, а в питите почти няма. Всичко е обърнато на пило и най-вероятно тази година ще глътнат над 25кг.
https://www.youtube.com/watch?v=fWL_TVJ0P5w
https://www.youtube.com/watch?v=4-EhhWy-hiQ
https://www.youtube.com/watch?v=wFGr2H9S_mM
https://www.youtube.com/watch?v=Vxs3nNX-5dg
https://www.youtube.com/watch?v=vH4nPSoXKLE
https://www.youtube.com/watch?v=nwQqOcbmUJQ
https://www.youtube.com/watch?v=6-0Ya2CjPNc
https://www.youtube.com/watch?v=vH4nPSoXKLE
Дамянов на 0.32сек най дясната пчела дето влиза огледай я.Да но не е това което си мисля че е.
Несъм съгласен с теб колега. Пчелите не са толкова прости, много добре усещат своя мед и чуждия това се вика аромат на кошера имат представа и за количествата трудно се лъжат тъй. И съм забелязал все уж ги лъжем и все накрая сме излъгани ние. Просто си им отворил работа да го местят на място. Животинките си знаят добре запасите и откъде са. Изобилие от пращец има и при мен.
Много пило, много запечатан мед и много безработна пчела. Чел съм из руските писания че невинаги се убива едната майка при тиха смяна понякога и се позволява да излезне със свита навън. дали е това не знам но го наглеждай кошера, наличие на два маточника не говори за готвено роене а за готвена тиха смяна.
Бай Орлин/маточника/,,викаше,че всяко роене има причина,,и че пчеларя има голяма вина за това.
Не зная кога се оплождат майките в роя,но съм забелязал ,че предишната вечер доста търтеи пълзят по земята и това ми подсказва че утре може да чакам рой
https://www.youtube.com/watch?v=sPjOkaGgTKM Оплождане на млада майка