Е ще го върне по-късно когато има нужда а между временно ще освободи място за трупане на нектар и няма дам у задръстват плодника, поне така си мисля аз. Не претендирам за меродавност абсолютна. отплеснахме я много темата относно роенето
Преглед за печат
Ники, пиши я търтовка .Същата ситуация при 2 с–ва .Майките дефилират по питите като Наоми Кембъл на подиума .Също по 1 запечатан маточник .Успокоих се .И след 15 –на дена какво да видя –в килийките по 2–3 яйца .Пръснах питите по другите .Пък може и да си късметлия .
Вече вкиснат .На третия ден вече понамирисва на кисело .А .........за роенето ! Ами, това е природен феномен който ние ,хората, няма да разгадаем.Имал съм случаи ,отводки на 4 или 5 рамки да се роят ,а 12 –ци ,като ги отвориш да извират и да правят брада на 2/3 по корпуса и не се роят .Така че, не ме вълнува този въпрос .Дори в момента искам да имам налични роеви маточници ,че кориандъра е далече .А няма и един за илач .К,во да се прави ,някои искат ,други– не .
Преди 2-3 години пролетта и при мен имаше случай при който в семейството имаше само търтиево пило при наличие на майка. Обяснявам си го с това, че на същата бяха свършили оплодените яйца или се бе повредила през зимата /настинала/. Пробвах да придам пита с открито пило, но не помогна. Затвориха го с работническо пило и имаше 1-2 маточника, които при следващото отваряне, липсваха. Кошера се оправи след като помогнах на тази майка да си отиде и я замених с друга.
Тази майка ми е любимката, тънка и много дълга, много ми харесва. Пролетта стартира добре, но сега нещо се е повредила. Вчера и направих масаж на корема не че ще помогне. Маточника е много хубав ако не стане нищо има отводки в изобилие. Днес се наспах като хората и сега отивам на пчелина да топя строителните, че ако престоят започват да миришат. Като стана на въпрос, как топите тези рамки, защото аз ги слагам в казана, но е много несгодно и трябва да си направя някаква хубава топилка.
Това с масажа :bigsmile: и аз го пробвах, но не й помогна. Според мен, ако не я махнеш от семейството вероятността да го оправиш граничи с нула. Дори да нямаш готова с която да я замениш, прежали и я махни. След това може да опиташ да дадеш на семейството две пити с открито и закрито пило и някой маточник на тях. Важното е да се опиташ да го оправиш. Няма какво да загубиш, може са да спечелиш - опит. Другото е лесно...
Пресовай ги за млечицето
Браво !
Храни и развивай .
Адаш.Добре де,Лазутин не ти ли обясни,че в такива смахнати времена,пчелите могат да убият майката,защото не осеменява.Годината тръгна с изненадващо развитие.Цъфтеж,градеж,раз итие,нектароотделяне и блокаж.В един момент,майката намалява(спира) рязко осеменяването заради задръстването и без да са изпаднали в роево се получава изненада.Пчелите си мислят,че майката е блокирала и залагат самосмяна или направо си я убиват и залагат свищеви....В следващия момент захлажда спира нектароотделянето и градежа,безработните стават все повече и хоп-роево състояние без старата майка.Нататък ти е известно.....
Това го знам Лазутин ми е един от любимците както и Шапкин, годината е смотана и това е ясно. Мисля,че ройчетата са самосменни заради лошото време излизат роеве. Дали осеменява или не имаше приток на прашец нормален от доста време насам. Вчера отлично време за паша днес цък. Нали има къде да строи адаш има наличие на доста млади пчели дето отделят восък. Има три празни обема долу. Имаше дори дупка в пашата с изключително слаб летеж след овошките.
Ако не ме лъже паметта,тия 3 обема са от месец.Свалял ли си пълен корпус?Защото високата медена шапка също е предпоставка за роене...
С такива аномалии във времето тази година каквото и да си мисля аз, а и ти ще е лъжовно. Лично аз не помня април месец температури от 35 градуса и суша и да изгори тревата, а през май само дъжд и ниски температури. Кажи при тези аномалии, коя система няма да рои? Колко пъти си забелязвал случай втория рой да е по-голям от първия?
Извода е че няма идеален кошер и идеално дъно идеална система идеален пчелар идеален микрораяон няма Лазутин Шапкин Таранов Лонин и др.Има пчели и време който винаги могат да ни изненадат защото има десетки причини за роенето ако премахнем една ще се отпуши друга. Така пчелите са оцеляли милиони години.
Колега, това което се случи при мен не съм чел да се е случвало някъде. Първи рой две шепи пчели буквално с две млади неоплодени майки. Втори рой килограм пчели с млада майка немаркирана. моята старата бе маркирана. ненормална година. Ако не ми се бе случило на мен сигурно нямаше да го повярвам ако ми го бе разказал някой. Говоря сериозно. това е ситуацията и затова ми е странно.
В подкрепа на Vasilevsa:
Миналата година, началото на май, в студена вечер – под прелката две шепи пчели.
Разрових ги с пръст и видях майка. Прехвърлих ги в нуклеус и те се разделиха по една шепа в диагоналните ъгли. Значи майките са били две.
На другия ден направих 6 отводки с маточници по на две пити.
Основния кошер беше на три рутови корпуса, допълних го с основи и въпреки отводките и роя, беше препълнен с пчели. Последното ме кара да мисля, че роя който съм хванал е бил първи.
Ако ги бях оставил да излезе втори рой, при хубаво време, сигурно щеше да напълни поне един корпус.
П.п. В рояка веднага се появи пило.
Лично аз използвам тенджера и гевгир(цедка с подходящи отвори) съвпадащи по диаметър, така че когато ги събера лягат плътно и имам разстояние във височина за вода и стичащият се восък. Действа като парна восъкотопилка, но можеш да допълваш в движение (изсипваш гевгира и слагаш други далаци)и накрая когато истине вадиш всичкия восък.
За първа година пресовам далаците(благодарности на А. Йосифов) и замразявам в бутилки. Остатъка след пресоването също в тенджерата, а восъка прибирам като неприкосновен запас.
Аз се оплаквам с 30тина кошера в роево, а говорих с колеги с по над 300 в роево. Тази година ще е върха в роенето. Няколко познати бяха на 100% сигурни, че нямат роево а сега гонят рояци.
Нали за това ти казах да не се косиш много. Развил си силни семейства, имащи дистатъчно храна и супер благоприятни условия за живот. Всичко това са предпоставки за роене.
Е той не се коси за това, че е развил силни семейства и т.н. Това повечето го можем. Яд го е, че не е нацелил момента, па това малцина го могат. И си е за яд работата, ама нищо де, не може само цветя и рози...
Аз споделям от няколко години правилото, че на пролет трябва да си с 30% празни кошери. А дали е правилно, всеки сам си преценя.
Има случаи в които каквото и да направиш все ще е грешка. Трябва да се взимат решения при липса на информация която да изрисува цялата картина. При мен случая беше точно такъв. Мрстих 4 дни на акация като бях подговил нещата за 4 дни местене и 3-4дни. лошо време. Ситуацията с времето се зговни тотално и валя 12 дни без да спре и постовнно прогнозата беше че до два дни спира. Това в ситоация на акация която беше забеляла а започна да отваря в дъждовете. Трябваше ми широк плодник срещу роене но нито имаше много шанс за отваряне при нон стоп дъжд и 8 градуса макс температура нито ми се разширяваше защото влизам в паша и не е добре да я посрещам с много открито пило пък и нали до два дни се оправя и взех решение да изчакам. Резултат малко под 200 семейства в роево. Лошо нали. Ако бях направил невъзможното (обичам такива предизвикателства) и бях разшерил щях да имам пило и нула акация а местенето за тази паша си е скъпичко а рсзходите трябва да се покриват. Пък и въпросното пило като дойде ред да се излюпи пак щеше да е .... Така това шибано втеме може да те прецака колкото и знания и въображение да имаш. Към днешна дата виждам какво е можело да направя ама има една поговорка - Като се обърне колата пътища много.
Днес преди поредния дъжд сръбските лепотици - карники намериха пристан при видински медоносни пчели. Отводките ги направих така, че да се отчетат в слънчогледа. Ако мед няма, материал за отводки има :bigsmile:
Прикачен файл 6704
Така е колега аз от 60 бр. - 20 роя .До момента,ужас!
Положението става лошо, даже критично от към храна. Прегледах 4 от кошерите хубавото, е че мяма наново заложени маточници, но лошото е че няма венци с мед на питите само по 1 пита с нектар и над 10 пити изцяло с пило. По килограм мед в кошер УЖАС. Сега правя сироп.
За това говорех. Овладяваш роенето за сметка на меда. И в двата случая си вътре. Многокорпусния кошер дава още една възможност която е компромис но ще ви оставя да се сетите сами. Многократно е споменавана.
И пак вали, чакам да спре да ги нахраня. Вече непомня от колко дни не е спирало. В градината всичко изгни, ако спре да вали някога ще се сади всичко на ново.
И при мен най-добрите кошери са гладни. Вчера разглобих 3 бр. и в тях имаше между 6-8 кг мед, което за три корпуса пчела си е направо нищо. Принос почти никакъв. Виж тези които са средна хубост, напротив може да се вземе по някоя рамка с медец. Абе, общо взето, всичко е взето :laughing: Днес купих захарчица, та утре ще ги почерпя по една хранилка. Акацията отмина, другата седмица чакам блок около 400-500 дка с грах да цъфне, та ще видя дали ще има някакъв принос на нектар от него, ако ли не "Горнооряховските заводи" ще работят за нас.
В града е значително по-добре положението от към принос. От четирите бройки които са тук към момента може да се врътнат не под 2-2,5 тенекета без да им се отрази на развитието. Към момента аморфата започва да цъфти, а след нея идват каталпата и липата.
А, ето я и Атанаска 25788 кацнала на цветчето ;)
Прикачен файл 6714
Tи си супер 6-7кг. моите натиснаха да ядът търтеевото пило. Имах по над 10кг. след като извадих рапицата, но изглежда принуса е нулев и са го изяли всичкия. В градината имам цветя и по тях не виждам пчели за разлика около комините от празни пити е пълно, по отводките гъмжи от разузнавачи, някоя ще даде фира скоро време. Вчера налях една хранилка утре отивам пак и така докато стабилизират малко.
И пак заваля :(
"За разлика от непостоянното време през май обаче, ни очаква много горещо лято.
България, както и останалите балкански държави - Македония, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Босна, Черна гора, Албания, Гърция и Турция - ще бъде обхваната от най-големите горещини за последните години, съобщи една от най-известните световни метеорологически агенции AccuWeather, цитирана от Нова тв.
Прогнозира се и голяма суша:
"Горещините от това лято на Балканите може да се окажат и едни от най-големите за последните години", каза известният метеоролог Алън Пъперт, цитиран от БГНЕС.
Според него в България най-горещо ще бъде в края на юни и през август."
Ако познаят ще фалирам от купуване на захар :)
Спокойно . Тази , дългосрочна прогноза няма да се сбъдне.
Успокой се човече !
Скоро е твоето време.
Кой , е казал че си глупав ?
До 7-10 дни времето ще е с теб .
Това напояване за слънчогледа не може да се каже, че ще му е от полза за нектароотделянето като цъфне.Помня преди няколко /6-7/ години като започна да цъфти липата температурите стигнаха 38-40 градуса и още преди да разцъфнат всички цветове повяхнаха.Това разбирайте за моя район.
Може би отговора е тук в роя, се отделят пчелите дъщери на един търтей т.е. истински сестри- по майчина и бащина линия ще цитирам доц. Първулов не че ми е любимец но все пак казва нещо интересно:
Роенето, съобразно структурата на пчелното семейство, копира всички модели на другите живи организми. Пчелното семейство като единен биологичен организъм състоящ се от една майка, няколко стотин търтея – мъжки и няколко десетки хиляди женски организми, се подчинява на всеобщите биологични закони и трябва да носи генетичния потенциал на своята майка и своя баща.
Известно е, че майката се опложда от няколко мъжки (търтея) 8-10 -12 и повече на брой. Всеки търтей носи определени генетични заложби. Пчелите в семейството имат една майка и различни бащи (толкова, колкото търтеи са оплодили майката). Всички пчели са сестри по майчина линия и полусестри по бащина. Новият организъм –роя, трябва да е генетично компактен, т.е да носи генетичните качества на майката и бащата и всека пчела да има еднакви генетични заложби със своята сестра в новото семейство.
Как се получава това, че при много търтеи участващи в оплождането на майката, да се отберат пълни сестри (по майчина и бащина линия) в новия рой? Много просто и тук природата е показала своята гениалност, като в младото семейство-роя, се отделят пчелите дъщери на един търтей т.е. истински сестри- по майчина и бащина линия.
Това не са логически изводи и заключения. Науката го потвърди по безспорен начин, чрез ДНК анализ, на пчелите в естествените роеве.
Имайки тези данни, всеки пчелар е длъжен да се съобразява с основното правило в биологичния свят, а именно-всеки организъм да е генетично единен.
Е за такова чудо не съм и чел камо ли видял.Ще има да се чудя поне няколко дена.
всичките 4 ройчета ги хванах и ги видях трите ги обединих в един кошер с младите майки, този със старата го подарих. Но той излезна последен с едно миниройче. Това роене противоречи на всяка логика освен да са самосменни роеве не мисля, че може да се обясни подруго яче
Вчера и аз ходих да помогна на един колега с подобен проблем.Оказа се че са 2 роя от 1 кошер един малък и един голям.Преди съм виждал роеве с повече от 1 майка,но след няколко минути след като го хвана ги избиваха оставаше само една.
Теория има, а мед няма.
Тези рояци могат да ни потрябват за слънчогледа сега в момента се чудя на тази таблица да обединявам ли да разделям ли майки ли да сменям
таблица на един украински пчелар зимува 225 бр. а лятото стават 700бр.
Резултатите след медосбор получени при различни технологии:
Наименование на технологията за отгл. на пчели Медосбор 2004 г. 2005 г.
Традиционна технология без деление на семейството 39,5 кг 24,7 кг
Семейство + 1 отводка. Работят независимо 98,1 кг 48,6 кг
Семейство + 2 отводки. Обединяват се всички преди
главната паша 124,4 кг. 70,2 кг
Семейство + 2 отводки. Работят независимо на
главната паша 190,8 кг 102 кг
А това са му кошерите нарича ги многокорпусни интересното е че не се интересувам от технологията му и видът на кошерите а с какви хора ще трябва да се конкурираме за германския пазар добре е че се е преместил на северозапад
http://pchelar-probvaisambg.com/images/St167_SN7.jpg
http://pchelar-probvaisambg.com/images/St167_SN8.jpg
При мен на севрозапад положението не е розаво няма акация има роене за липата не знам ама като я гледам и тя по рано ще цъфне а пък времето го дават с някакви таифуни после няма паша чак на слънчогледа то пък щяло да има незапомнени горещини. То май и в други части на България е подобно.
С какви технологии, теории и практики трябва да работим та да се преборим с времето, и да изкараме мед.
А и пазарната икономика с какви сюрпризи ще ни изненада като времето.
По логика ако няма мед цената трябва да се дигне ама ако има внос трябва да падне ако има износ трябва да се дигне.
Не е като едно време тогава и слънцето по друго грееше, сега не можеш да разбереш кое е диверсия кое не е.
Много отводки таз година и рояци бол, долу-горе като 2014 само че тогава причината беше рапицата.
Днес цял ден изкарах на пчелина. Гласих позиции с блокчета за новите отводки, които ще започна да правя от 19-ти. През деня сигурно валя поне на 5-6 пъти за по 10-15 мин, а температурата едва дали прескочи 15-16С. За целия ден пчелите работиха не повече от час - час и половина около 14,30-15,30ч. Отворих и проверих дали са приети сръбските госпожици- всичко е ОК. Други кошери не отварях, но на прелките пред 4 от най-силните семейства видях изхвърлени по 1-2 търтиеви ларви. Сипах на всички по една хранилка със захарен сироп, но като гледам как вървят нещата с времето и запасите, спешно ще включа машината за инвертиране на сироп, за да запася някой от семействата.
Трудното при тия кошери е за мен,че всичко тежи като умрел циганин.:bigsmile:
Колеги започнаха да се оплакват от умряли кошери от глад. Моите се държът на ръба, през ден по хрнилка сироп и не личи че им давам. Треви цъфтят пчели по тях няма, принос нулев.
Изглежда живнаха малко, вчера прегледах на бързо колко мед има и отбелязах кои да продължавам да храня.
Изхвърлих и строителната рамка и без това спряха да работят на нея, спряха да гледат и търтеево пило, даже гледам някой семейства гонят и търтейте от кошерите. Иначе едни са спрели с роевото други не, но вече ги оставям да правят каквото искат.
Излизането от роево настроение отнема мин.2 седмици.А и ,като добавим липсата на паша,влизането в работно състояние може да отнеме и 3 седмици.
имам един колега като забележи че има роево настроение,събира майките и вади пчелно млечице.Не знам да ли е удачен тоя начин на работа, но и аз махнах на един майката където беше в роево по моя грешка.Е пак излезе рой.Това до сега не бях го виждал.
С майка беше роя.Убиха я след като я заселих,нямам представа защо.Бях оставил 2 маточника.
Много агресия тези дни около пчелина, комшиите изреваха. Оказа се, че е имало пръскане на пшеницата, слънчогледа и царевицата.
Да се похваля. След 20 години и аз най-после станах "пчелар". Рои ми се кошер. Дано това го видят соларис и Дони, че да не ми се смеят, че нямам опит.
За протокола, кошера беше с майка от 2014 от Гърция. ;)
Ами честито! Трябва да почерпиш...........
Въпреки лошото време през цъфтежа на акацията, нито едно пчелно семейство не изпадна в роево настроение. Предполагам, защото семействата не можаха да се развият достатъчно. Въпреки това, не събраха мед от акация.
Прикачен файл 6766
Всичко виждам.
С едно ще ти е трудно, вземи няколко :bigsmile:
Прикачен файл 6772
За първи ден след рапицата пчелите работят, най накрая има някакъв принос. Днес ходих да храня, но като видях че работят се отказах. Няколко кошера не можах да ги укротя и още са в роево, какво ли не правих и не искат и това си е, в момента са по слаби от отводките на 3-4 рамки с пчели и пак залагат само маточници ама съм ги оставил да вървят където искат :)
Не помня, къде и кога съм чел за един метод за прекратяване на роенето. Поставя се повдигната над земята плоскост пред кошера и всички пити с пчели се изтръскват на нея. Празните пити се връщат в кошера. Майката и роевите пчели оформят рой от долната страна на тази плоскост, който се заселва в отделен кошер. Нероевите пчели се връщат в стария кошер, отглеждат си нова майка от роевите маточници, а роевото настроение се прекратява окончателно. Не съм го пробвал, защото моите пчели не искат да се роят.