Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 237 от 677 ПърваПърва ... 137187227235236237238239247287337 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,361 до 2,370 от общо 6768
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Може би отговора е тук в роя, се отделят пчелите дъщери на един търтей т.е. истински сестри- по майчина и бащина линия ще цитирам доц. Първулов не че ми е любимец но все пак казва нещо интересно:

Роенето, съобразно структурата на пчелното семейство, копира всички модели на другите живи организми. Пчелното семейство като единен биологичен организъм състоящ се от една майка, няколко стотин търтея – мъжки и няколко десетки хиляди женски организми, се подчинява на всеобщите биологични закони и трябва да носи генетичния потенциал на своята майка и своя баща.
    Известно е, че майката се опложда от няколко мъжки (търтея) 8-10 -12 и повече на брой. Всеки търтей носи определени генетични заложби. Пчелите в семейството имат една майка и различни бащи (толкова, колкото търтеи са оплодили майката). Всички пчели са сестри по майчина линия и полусестри по бащина. Новият организъм –роя, трябва да е генетично компактен, т.е да носи генетичните качества на майката и бащата и всека пчела да има еднакви генетични заложби със своята сестра в новото семейство.
    Как се получава това, че при много търтеи участващи в оплождането на майката, да се отберат пълни сестри (по майчина и бащина линия) в новия рой? Много просто и тук природата е показала своята гениалност, като в младото семейство-роя, се отделят пчелите дъщери на един търтей т.е. истински сестри- по майчина и бащина линия.
    Това не са логически изводи и заключения. Науката го потвърди по безспорен начин, чрез ДНК анализ, на пчелите в естествените роеве.
    Имайки тези данни, всеки пчелар е длъжен да се съобразява с основното правило в биологичния свят, а именно-всеки организъм да е генетично единен.
    Колега вчера излезна типичния първак със старата майка плюс едно мини ройче с млада. Това е мат с пешка в първия ход. Старата майка излезна последна.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Е за такова чудо не съм и чел камо ли видял.Ще има да се чудя поне няколко дена.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Е за такова чудо не съм и чел камо ли видял.Ще има да се чудя поне няколко дена.
    всичките 4 ройчета ги хванах и ги видях трите ги обединих в един кошер с младите майки, този със старата го подарих. Но той излезна последен с едно миниройче. Това роене противоречи на всяка логика освен да са самосменни роеве не мисля, че може да се обясни подруго яче

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    всичките 4 ройчета ги хванах и ги видях трите ги обединих в един кошер с младите майки, този със старата го подарих. Но той излезна последен с едно миниройче. Това роене противоречи на всяка логика освен да са самосменни роеве не мисля, че може да се обясни подруго яче
    Какви чудеса стават с тези японски сандъци.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Вчера и аз ходих да помогна на един колега с подобен проблем.Оказа се че са 2 роя от 1 кошер един малък и един голям.Преди съм виждал роеве с повече от 1 майка,но след няколко минути след като го хвана ги избиваха оставаше само една.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена

Жоре и аз не бях виждал такова чудо.Тоя колега 2 дена не можал да хване малкото ройче,комшите и те имат кошери му сложили на 10 метра от роя който му е в двора пръти с тръвни.Не бях виждал такова чудо това пчелари ли са или мухари

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Жоре и аз не бях виждал такова чудо.Тоя колега 2 дена не можал да хване малкото ройче,комшите и те имат кошери му сложили на 10 метра от роя който му е в двора пръти с тръвни.Не бях виждал такова чудо това пчелари ли са или мухари

Зная, че съществеува теория. Теория има, а мед няма.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца

Зная, че съществеува теория. Теория има, а мед няма.
    Теория има, а мед няма.
    Тези рояци могат да ни потрябват за слънчогледа сега в момента се чудя на тази таблица да обединявам ли да разделям ли майки ли да сменям
    таблица на един украински пчелар зимува 225 бр. а лятото стават 700бр.

Резултатите след медосбор получени при различни технологии:

Наименование на технологията за отгл. на пчели Медосбор 2004 г. 2005 г.
    Традиционна технология без деление на семейството 39,5 кг 24,7 кг
    Семейство + 1 отводка. Работят независимо 98,1 кг 48,6 кг
    Семейство + 2 отводки. Обединяват се всички преди
    главната паша 124,4 кг. 70,2 кг
    Семейство + 2 отводки. Работят независимо на
    главната паша 190,8 кг 102 кг

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    А това са му кошерите нарича ги многокорпусни интересното е че не се интересувам от технологията му и видът на кошерите а с какви хора ще трябва да се конкурираме за германския пазар добре е че се е преместил на северозапад

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Теория има, а мед няма.
    Тези рояци могат да ни потрябват за слънчогледа сега в момента се чудя на тази таблица да обединявам ли да разделям ли майки ли да сменям
    таблица на един украински пчелар зимува 225 бр. а лятото стават 700бр.

Резултатите след медосбор получени при различни технологии:

Наименование на технологията за отгл. на пчели Медосбор 2004 г. 2005 г.
    Традиционна технология без деление на семейството 39,5 кг 24,7 кг
    Семейство + 1 отводка. Работят независимо 98,1 кг 48,6 кг
    Семейство + 2 отводки. Обединяват се всички преди
    главната паша 124,4 кг. 70,2 кг
    Семейство + 2 отводки. Работят независимо на
    главната паша 190,8 кг 102 кг
    Брях, аз съм фалирал. От такива данни, ако не всички украинци, то всички българи ще станат пчелари.

Страница 237 от 677 ПърваПърва ... 137187227235236237238239247287337 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •