Моля??????
Преглед за печат
Аз мога да го потвърдя с Факти.;):bigsmile:Борка знаеш,че не се заяждам с теб;),но колко БИО мед има бракуван в БГ?Колко мед конвенционален има бракуван в БГ?За първия не съм чувал защото е скъп/Българина яде само скъп мед/:laughing:,а и пчелите си ги хранят с него/туй и да го провря нема да го повервам/:bigsmile:,конвенционалния да ти кажа и той е без трайност.С една тетрадка 6 година заради мен комшията взема ДеМиСа...:laughing:Баджанака има друго мнение по темата,но той работи с по финни цедки и използва ел.одеяло...:bigsmile:
Фергана
Базикам Друмев, че се прави на умряла лисица а в другия форум умува къде как излитат пчелите а в Фергана е пчеларствал Чайкин който е измислил магария за много пчели без роене между другото там се е мотал и ген.Скобелев та по едно време града се е казвал така.
Преди време бях прочел някъде, че в Египет, в някъква пирамида намерили мед,който си стоял така, все едно е сложен вчера. То може и да е някаква журналистическа писаница, не знам. Обаче от дядо знам, че когато е бил дете някои хора са използвали меда за консервиране на месо. Нареждали са в делвата ред месо,мед,ред месо и т.н. и после в мазата. Таз година съм решил да пробвам , да видя какво ще стане.
Аз да се вържа на Друмев, ехе-ей-й-й-й-й... Нивото му е къде, къде, къде, къде, оф-ф-ф-ф, толкова надолу, че не се вижда бе! Въпросът е, че просто се опитвам да внасям настроение и да вдигам акциите на форума - Дончев да ми пише шестица, ако може. Пък туй, че Друмев се е вързал на приказките ми и е отговорил, доказва истината, кой наистина се връзва.:laughing:
Благодаря, все пак, за термина церебрална констипация, дето си го измислил, че и в психологията не вярвам да има такова животно! Аз на другаря Друмев, му правя чисто и просто, желаейки му само доброто и господнето благоволение, екзистенциална мозъчно неврална, кванти-квадро епихолограмна сърдечно чакрова и мозъчна терапия, за да влезе в крак и осъзнае, къде въобще се намира! Капише!!!;):cool:hi; В един момент, като скочи Висшия Аз на нашия Друмев директно от 5D в 3D и направи директна връзка с онуй нящу, дето е в съвременното му тяло, ще видиш, как другаря Друмев така ще се промени, че няма да го познавате. Все едно е прочел класическата новела "Цветя за Елджернон" и е станал пряк участник в исказа.
То направо като едно време. От всеки казан по две шишета в дълбокия резерв. И след двайсет години, ей ти 40-50 бутилки чудесно отлежало двайсетгодишно домашно. Ама за жалост в къщи като подкарахме още през 90, като станах голям и татко, бързо, за около две години, нищо не остана. Добре, че баба ми дето вари рикийцата не разбра, щото беше вече немощна и не можеше да слиза в мазето!
Боб се фърля на масата от стара баба гледачка на съдби, ако не знаеш, да те светна една светкавица. И зърната са под точен брой. Мен баба ми гледаше на боб, ама нали съм инат, тъй и не се научих... Ама ако знаех, леле-й-й-й-й, какви щях да ти навангувам! Пък да си ми бати, едва ли! Ако ми знаеш набора, ще си помислиш, че си като тревата бе.:ae:
И-и-и-и после... си в здравницата с диабет, или в лудницата със синдром на прекален излишък от невромедиатори, довело до състояние на непрекъснато усмихнато изражение, даже докторите там да си мислят, че наистина не си в ред, и да не знаят как да те оправят, щото за такова състояние още няма измислени лекарства.:ae:
Защо толкова често използваш частицата ,,бе,,.
- За подсилване на обръщението и изразяване на близост. (Кажи бе, Иване, къде беше? Що бе?)
- За изразяване на фамилиарност или пренебрежение при обръщение. (Стига бе! Така ли бе? Хайде бе!)
- За подсилване при изразяване на присъединяване към мнение. (Вярно бе, няма го!)
https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B1%D0%B5
...................
Темата е доста обширна и ще се опитам да бъда максимално кратък за да не отегчавам.
Спецификата на меда е такава че той е един от най-трайните хранителни продукти изобщо. Но трайността му няма нищо общо с годноста на меда.
Неща като БДС на пчелният мед, правила за взимане на проби, на съхранение, добри пчеларски практики не са измислени за да пречат на пчеларите.
Принципно вкиснатия мед е негоден за консумация и затова в повечето случай отива за ракия (макар че има пчелари които го дават на пчелите) но също така принципно и след 100 години пак ще си е вкиснат мед. А мед може да вкисне и заради неправилно съхранение.
При разфасован мед в буркани е важно как се съхранява и през каква обработка е минал. Тук вече се намесват и правила за безопастност на храните, защита на потребителите, БДС, разни регламенти и т.н. нормативни актове които в голяма част са базирани на научни изследвания. Които определят че срока е 2 години при които този мед е за директна консумация и с запазени лечебни качества
За мед в буркани той трябва да е в нови (без миризма и сухи) тъмни буркани, в помещение с температура 5 до 10 градуса, да е сухо и проветливо за да се запазят качествата (лечебните) на меда и за да забавят възможно по-дълго протичащите естествени процеси в меда.
На практика меда е в прозрачни буркани, изложен на светлина, топлина, влажност, миризми в домашни условия много често е на плота до печки ...
При оптимални условия на съхранение меда трябва да се съхранява между 0-7 С, на тъмно при 0% влажност и контролирана вентилация. При тези условия меда запазва до 5 години своите качества.
Не познавам пчелар които има подобни условия на съхранение, и принципно затова се говори за неправилно съхранение - което води да повишение на ХМФ, поемане на миризми, вкисване (не само заради неузрял мед). Единствено ще добавя че при по продължително съхранение меда си изменя цвета и вкуса - това е една специфика на самият пчелен мед.
Информацията, която представяш, маже да само полезна, но не и отегчителна. Аз няма как да направя изследвания, а и не съм компетентен, но собствения 5-годишен мед ,който опитах е с непроменени вкусови качества и е една идея по-тъмен от времето, когато съм го наливал. Съхранявам го в маза, на тъмно,при постоянна температура от 14 гр.
Тъй като явно бързо намираш интересуващата те информация, би ли ни казал научните изследвания на които са базирани всички тези нормативни актове кога са направени и кой ги е финансирал. Защото напоследък се открива интересна закономерност, че резултатите от повечето такива проучвания никога не са в ущърб на тези, които са ги финансирали...
А знаем, че не пчеларите са тези с големите пари и лобита...
И аз го съхранявам в мазето на тъмно и хладно, има и прозорчета с цел да няма влага. Но ако са затворени хубаво бурканите, не виждам как влагата може да повлияе на меда.
Има една лекция на проф.Кашковски за вкисването на меда.В нея той обяснява за дрождите...:bigsmile:
п.п.Де ми е кучето...?:bigsmile:
Кашковски е номер 1 :)
От моята пчеларска практика съм стигнал до извода, че ако буркан с качествен мед, захлупен с капачка на винт стои във влажно помещение за по-дълъг период от време, медът вкисва. Капачката не затваря буркана херметично и влагата прониквав него, макар и бавно.
А някой има ли информация, дали меда може да се лиофилизира?Всички знаем,че не трябва да се загрява от определени градуси нагоре, а примерно, какво става с меда при замразяване?
Само проблеми ще си създадеш, когато лиофилизираш мед. Практически ще стане негоден за ядене. Ще стане кат бонбони лукчета или карамел лакта, които са прекалено, ама прекалено сладки, защото медът е няколко пъти по-сладък от захарта, а тези бонбони се правят от захар. Забрави за идеята. Не вярвам някой да хареса такъв продукт.
Прикачен файл 10689
Този е на повече от пет години, съхраняван в хладилник. Акациев с разпечатки. Какво му е?;)
Я пак!:laughing:
Преди години си купувах мед от магазина. Такъв един течен и много сладък. И меришеше на мед.
И си мислех че ям мед.:laughing:
Когато започнах да добивам собствен мед, разбрах, че истинския, чист мед не е много сладък.
Маната даже и нагарча.
Ако не вярваш, купи си чист мед отнякъде, опитай го, смеси го със захарен сироп и опитай пак!:cool:
Каменный мед
Один из наиболее редких сортов, в существование которого не верят даже некоторые специалисты. Главная особенность продукта в том, что его могут изготавливать только дикие насекомые в некоторых регионах мира. Этим и объясняется его редкость.
Некоторые дикие пчелы, по непонятным причинам, начинают складывать мед не в изготовленные из воска соты, а в расщелинах скал. Впервые данный мед был обнаружен на Кавказе – Абхазии и Осетии. Продукт твердый, похож на леденец и цветом напоминает природный камень светлого оттенка, отсюда и название.
https://pchelgid.ru/wp-content/uploa...mennyj-med.jpg
Върнах се ама да разбера за какво иде реч трябва и другото да прочета а неща мързиме
но съм на мнение това е от някава статия колко е вярно законово това в втората част не знам но ми допада като идея :
От днес срокът на годност на меда според GOST е нормален - до 2 години, а при идеални условия - от 8 месеца до безкрайност.
Принципно ние много много не се интересуваме от подобна тематика затова се извинявам... а и dvd111 ме кара да намеря няколко пясъчинки в морето от пясък...
Кодекс Алиментариус (ООН и Световната здравна организация) там са една сюрия учени, институти и тем подобни...
За тези си направих справка, че то не е едно и две - през 1990 година ЕС и Апимондия създават Международната комисия по меда (IHC) и както се казва Това бе началото...
Стандарти за меда, регламенти, директиви и т.н. в това число и директивата за етикирането на пчелен мед и пчелни продукти са създадени или най малкото одобрени от Международната комисия по меда...
В България примерно има едно четиво "Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека" което е отроче на други документи написани от тази комисия... има и други но да не навлизаме толкова надълбоко в блатото наречено пчеларска нормативна уредба.....
По принцип в IHC членуват университети, научни работници (в това число и български), лаборатории като Бременската (доколкото знам е частна) и т.н. демек няма случайни хора. Въз основа на разработките, изследванията на своите членове най-общо казано една шепа хора се събират и решават примерно че липовият мед се признава за такъв ако има лилав цвят и е с минимум 70% полен и не след дълго хоп имаме нов стандарт за липовия мед и ние тук може си спорим аджеба какъв е цвета на липовия мед....
Та изписах всичко това за да мога да напиша че тази нормативна база е създадена не за пчеларите (макар че ние го отнасяме) а за търговията с пчелен мед или за бурканчето което стои на рафта в магазина, а заради негово величество Потребителя има и изискване за надпис Годен до... а за да се стигне до този надпис се започва с След 10 години изследвания на доц. Европейски джендър се установи че .... а тоя доцент за да си прави тези изследвания получава финансиране или по някакъв проект финансиран от ЕС или от частна компания която иска научни доказателства че меда в бурканчето ама точно нейният е най-полезния за потребителите...
С извинение към dvd111 за този много общ отговор
Прогнозите не се сбъднаха. Преди малко термометъра показваше само -4. Мед имат, но след неделя прогнозират няколко дни с валежи.Смятам, ако времето позволява, утре да им подам смлян прашец в 2-3 тавички.
След тоя студ очаквам още -15% смъртност...:cool:
Данчо,как да разбирам отговора ти на упрека на Зуница за твоя мързел?– А онзи ден ми написа че още чиракуваш при него,Месията. От отговора ти на Зуница излиза, че Месията го мързи да разпечатва и виждаш ли ,Зуница те бърка с него.А сега де! Чакай малко, да не искаш да кажеш ,че той телепатично кара пчелите да си разпечатат питите и само вади и центрофугира? Дай малко пояснение тука,че тънем в недоумениеsweating;:confused::boi:.Са о да не се получи като на последната емонт икона,от страна на Месията ти към теб;)
Гибель пчел: пестициды не виноваты?
https://infoindustria.com.ua/gibel-p...-ne-vinovatyi/
,,Учените идентифицират около 60 основни причини за масовата смърт на пчелите. В топ 10 е обичайно да се включва разпространението на паразити, болести и естествени врагове на пчелите; използването на пестициди в селското стопанство; намаляване на естествените хранителни запаси на пчелите и неблагоприятното въздействие на изменението на климата. По този начин смъртта на пчелите е резултат от взаимодействието на фактори, а не от една конкретна причина.Пчелите се разболяват, пчелите се отравят. Но не всяко отравяне на пчелите е отравяне с пестициди.,,
,,Устойчивостта на инсектициди се влияе от хранителния статус и здравето на пчелите. Химичната токсикоза в гладуващите семейства се проявява много по-бързо и по-силно, отколкото в семействата, изцяло снабдени с храна.Достатъчното количество протеин в храната на пчелите определя устойчивостта на работните пчели към пестициди. Пчелите, отглеждани на въглехидратна храна с дефицит или пълна липса на протеин, са много податливи на отравяне.От значение е не само количеството, но и качеството на фуража, включително произхода на полените. Известно е, че при хранене с рапичен прашец устойчивостта на млади и стари пчели към въздействието на хербициди от 2,4-D групата е по-висока, отколкото при хранене с прашец от глухарче. Причината за това може да бъде различното съдържание на биологично активни вещества в полените, като епибрасинолид и цитокинин (растителни фитохормони).,,
Това добре, всички знаем, че в измирането участват много фактори и в това число на пестицидите. Но защо това започна масово след като се започна с пръскането на последните агресивни такива. Защо преди и да се пръскаше нямаше такива масови измирания? Защо тогава почти не се налагаше да се третират пчелите, а сега изливаме цялата Менделеева таблица в кошерите и все тази? Толкова ли е трудно да се разбере, че тези вещества отслабват имунната система на пчелите, избиват част от тях, водейки до отслабване на семействата откъм брой пчели и оттук до всички болести които ги нападат?
Само ще продължа многоточието на колегата Кразз–.....ще умрем от глад,защото Планетата Земя не може да изхрани толкова много гърла. Откъдето и да ги погледнеш нещата, всички са прави.Някой може би ще ме апострофира с израза–а защо унищожават толкова много храни /готови за консумация/. Отговарям–за да не падат цените.Получава се една въртележка,наречена кръговрат–стремим се да произвеждаме повече,но и повече унищожаваме.