И-и-и-и после... си в здравницата с диабет, или в лудницата със синдром на прекален излишък от невромедиатори, довело до състояние на непрекъснато усмихнато изражение, даже докторите там да си мислят, че наистина не си в ред, и да не знаят как да те оправят, щото за такова състояние още няма измислени лекарства.![]()
Защо толкова често използваш частицата ,,бе,,.
- За подсилване на обръщението и изразяване на близост. (Кажи бе, Иване, къде беше? Що бе?)
- За изразяване на фамилиарност или пренебрежение при обръщение. (Стига бе! Така ли бе? Хайде бе!)
- За подсилване при изразяване на присъединяване към мнение. (Вярно бе, няма го!)
https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B1%D0%B5
...................
Темата е доста обширна и ще се опитам да бъда максимално кратък за да не отегчавам.
Спецификата на меда е такава че той е един от най-трайните хранителни продукти изобщо. Но трайността му няма нищо общо с годноста на меда.
Неща като БДС на пчелният мед, правила за взимане на проби, на съхранение, добри пчеларски практики не са измислени за да пречат на пчеларите.
Принципно вкиснатия мед е негоден за консумация и затова в повечето случай отива за ракия (макар че има пчелари които го дават на пчелите) но също така принципно и след 100 години пак ще си е вкиснат мед. А мед може да вкисне и заради неправилно съхранение.
При разфасован мед в буркани е важно как се съхранява и през каква обработка е минал. Тук вече се намесват и правила за безопастност на храните, защита на потребителите, БДС, разни регламенти и т.н. нормативни актове които в голяма част са базирани на научни изследвания. Които определят че срока е 2 години при които този мед е за директна консумация и с запазени лечебни качества
За мед в буркани той трябва да е в нови (без миризма и сухи) тъмни буркани, в помещение с температура 5 до 10 градуса, да е сухо и проветливо за да се запазят качествата (лечебните) на меда и за да забавят възможно по-дълго протичащите естествени процеси в меда.
На практика меда е в прозрачни буркани, изложен на светлина, топлина, влажност, миризми в домашни условия много често е на плота до печки ...
При оптимални условия на съхранение меда трябва да се съхранява между 0-7 С, на тъмно при 0% влажност и контролирана вентилация. При тези условия меда запазва до 5 години своите качества.
Не познавам пчелар които има подобни условия на съхранение, и принципно затова се говори за неправилно съхранение - което води да повишение на ХМФ, поемане на миризми, вкисване (не само заради неузрял мед). Единствено ще добавя че при по продължително съхранение меда си изменя цвета и вкуса - това е една специфика на самият пчелен мед.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Информацията, която представяш, маже да само полезна, но не и отегчителна. Аз няма как да направя изследвания, а и не съм компетентен, но собствения 5-годишен мед ,който опитах е с непроменени вкусови качества и е една идея по-тъмен от времето, когато съм го наливал. Съхранявам го в маза, на тъмно,при постоянна температура от 14 гр.
Тъй като явно бързо намираш интересуващата те информация, би ли ни казал научните изследвания на които са базирани всички тези нормативни актове кога са направени и кой ги е финансирал. Защото напоследък се открива интересна закономерност, че резултатите от повечето такива проучвания никога не са в ущърб на тези, които са ги финансирали...
А знаем, че не пчеларите са тези с големите пари и лобита...
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))