Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 225 от 419 ПърваПърва ... 125175215223224225226227235275325 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,241 до 2,250 от общо 4186
  1. #2241
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    То се граничи с Румъния и на няколко километра една голяма и дълга река. Разлика виждаш ли?
    Че най на североизток я няма тая река. Земята покрай реката е дадена на Румъния след войната къде1878г. като компенсация

  2. #2242
    Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Мнения
    361
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Аз да се изчерпя.Туй няма как да стане.На мен все ми е сладко.

    И-и-и-и после... си в здравницата с диабет, или в лудницата със синдром на прекален излишък от невромедиатори, довело до състояние на непрекъснато усмихнато изражение, даже докторите там да си мислят, че наистина не си в ред, и да не знаят как да те оправят, щото за такова състояние още няма измислени лекарства.

  3. #2243
    Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Мнения
    361
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Че най на североизток я няма тая река. Земята покрай реката е дадена на Румъния след войната къде1878г. като компенсация

    То болшинството от тия българи живеят днес в селото дето ми е пчелина бе. Нали след 1940 се преселиха в пределите на днешна България.

    Реката си е там. Просто сега там няма българи, които са се имали за българи.

  4. #2244
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията
    То болшинството от тия българи живеят днес в селото дето ми е пчелина бе. Нали след 1940 се преселиха в пределите на днешна България.

    Реката си е там. Просто сега там няма българи, които са се имали за българи.
    Защо толкова често използваш частицата ,,бе,,.


    1. За подсилване на обръщението и изразяване на близост. (Кажи бе, Иване, къде беше? Що бе?)
    2. За изразяване на фамилиарност или пренебрежение при обръщение. (Стига бе! Така ли бе? Хайде бе!)
    3. За подсилване при изразяване на присъединяване към мнение. (Вярно бе, няма го!)


    https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B1%D0%B5

  5. #2245
    Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Мнения
    361
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Защо толкова често използваш частицата ,,бе,,.


    1. За подсилване на обръщението и изразяване на близост. (Кажи бе, Иване, къде беше? Що бе?)
    2. За изразяване на фамилиарност или пренебрежение при обръщение. (Стига бе! Така ли бе? Хайде бе!)
    3. За подсилване при изразяване на присъединяване към мнение. (Вярно бе, няма го!)


    https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B1%D0%B5

    Кой, както си го хареса! Нека си говорим на истински простонароден и чистосърдечен български, както в ежедневието. Така се създава близост и атмосфера.

  6. #2246
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    ...................

  7. #2247
    VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Мнения
    7,997
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    ...................

    И язе нямаМ работа...
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

  8. #2248
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,071
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Може и да бъркам. И значи какво излиза.......,че меда след 2г. Е негоден за консумация. Аз всяка година, от какъвто мед вадя, оставям по 2-3 буркана. Не съм ги отварял, но довечера ще погледна.
    Темата е доста обширна и ще се опитам да бъда максимално кратък за да не отегчавам.

    Спецификата на меда е такава че той е един от най-трайните хранителни продукти изобщо. Но трайността му няма нищо общо с годноста на меда.

    Неща като БДС на пчелният мед, правила за взимане на проби, на съхранение, добри пчеларски практики не са измислени за да пречат на пчеларите.

    Принципно вкиснатия мед е негоден за консумация и затова в повечето случай отива за ракия (макар че има пчелари които го дават на пчелите) но също така принципно и след 100 години пак ще си е вкиснат мед. А мед може да вкисне и заради неправилно съхранение.

    При разфасован мед в буркани е важно как се съхранява и през каква обработка е минал. Тук вече се намесват и правила за безопастност на храните, защита на потребителите, БДС, разни регламенти и т.н. нормативни актове които в голяма част са базирани на научни изследвания. Които определят че срока е 2 години при които този мед е за директна консумация и с запазени лечебни качества
    За мед в буркани той трябва да е в нови (без миризма и сухи) тъмни буркани, в помещение с температура 5 до 10 градуса, да е сухо и проветливо за да се запазят качествата (лечебните) на меда и за да забавят възможно по-дълго протичащите естествени процеси в меда.
    На практика меда е в прозрачни буркани, изложен на светлина, топлина, влажност, миризми в домашни условия много често е на плота до печки ...
    При оптимални условия на съхранение меда трябва да се съхранява между 0-7 С, на тъмно при 0% влажност и контролирана вентилация. При тези условия меда запазва до 5 години своите качества.
    Не познавам пчелар които има подобни условия на съхранение, и принципно затова се говори за неправилно съхранение - което води да повишение на ХМФ, поемане на миризми, вкисване (не само заради неузрял мед). Единствено ще добавя че при по продължително съхранение меда си изменя цвета и вкуса - това е една специфика на самият пчелен мед.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

  9. #2249
    VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Мнения
    1,317
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Темата е доста обширна и ще се опитам да бъда максимално кратък за да не отегчавам.

    Спецификата на меда е такава че той е един от най-трайните хранителни продукти изобщо. Но трайността му няма нищо общо с годноста на меда.

    Неща като БДС на пчелният мед, правила за взимане на проби, на съхранение, добри пчеларски практики не са измислени за да пречат на пчеларите.

    Принципно вкиснатия мед е негоден за консумация и затова в повечето случай отива за ракия (макар че има пчелари които го дават на пчелите) но също така принципно и след 100 години пак ще си е вкиснат мед. А мед може да вкисне и заради неправилно съхранение.

    При разфасован мед в буркани е важно как се съхранява и през каква обработка е минал. Тук вече се намесват и правила за безопастност на храните, защита на потребителите, БДС, разни регламенти и т.н. нормативни актове които в голяма част са базирани на научни изследвания. Които определят че срока е 2 години при които този мед е за директна консумация и с запазени лечебни качества
    За мед в буркани той трябва да е в нови (без миризма и сухи) тъмни буркани, в помещение с температура 5 до 10 градуса, да е сухо и проветливо за да се запазят качествата (лечебните) на меда и за да забавят възможно по-дълго протичащите естествени процеси в меда.
    На практика меда е в прозрачни буркани, изложен на светлина, топлина, влажност, миризми в домашни условия много често е на плота до печки ...
    При оптимални условия на съхранение меда трябва да се съхранява между 0-7 С, на тъмно при 0% влажност и контролирана вентилация. При тези условия меда запазва до 5 години своите качества.
    Не познавам пчелар които има подобни условия на съхранение, и принципно затова се говори за неправилно съхранение - което води да повишение на ХМФ, поемане на миризми, вкисване (не само заради неузрял мед). Единствено ще добавя че при по продължително съхранение меда си изменя цвета и вкуса - това е една специфика на самият пчелен мед.
    Информацията, която представяш, маже да само полезна, но не и отегчителна. Аз няма как да направя изследвания, а и не съм компетентен, но собствения 5-годишен мед ,който опитах е с непроменени вкусови качества и е една идея по-тъмен от времето, когато съм го наливал. Съхранявам го в маза, на тъмно,при постоянна температура от 14 гр.

  10. #2250
    Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Мнения
    610
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    ...Тук вече се намесват и правила за безопастност на храните, защита на потребителите, БДС, разни регламенти и т.н. нормативни актове които в голяма част са базирани на научни изследвания. Които определят че срока е 2 години при които този мед е за директна консумация и с запазени лечебни качества...
    Тъй като явно бързо намираш интересуващата те информация, би ли ни казал научните изследвания на които са базирани всички тези нормативни актове кога са направени и кой ги е финансирал. Защото напоследък се открива интересна закономерност, че резултатите от повечето такива проучвания никога не са в ущърб на тези, които са ги финансирали...
    А знаем, че не пчеларите са тези с големите пари и лобита...

 

 
Страница 225 от 419 ПърваПърва ... 125175215223224225226227235275325 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •