При мен кайсиите цъфнаха и джанките са на дни от масов цъфтеж времето е топло. То определя действията.
Преглед за печат
То е ясно, че върви с месец напред и кайсиите аха да цъфнат, бадема аха да цъфне, половината джанки аха да цъфнат ама не са цъфнали. При мен прашец в излишък по питите няма. Пък и пчелата е как да кажа малко глупаво животно колкото повече място му даваш толкова повече мазало прави.
Не, не съм показвал такава снимка. Имах 2 такива кошера и още в края на януари им сложих магазини и от тогава не съм ги поглеждал. Пусках едни снимки от прегледа в началото на февруари, тогава бяха на 6-7 рамки покритие, но предимно със зимни пчели. Сега положението е същото на 6-7 рамки покритие, но 60-70% пролетни пчели.
Тука с пълна сила важи приказката "1000 пчелари 1000 начина". Биологичния тетрис има много решения.
Първите ВО бяха планирани за началото на рапицата, но плановете леко се смениха и отпаднаха. Последната снимка гледам е от 22 февруари, не съм ги пипал скоро, само отделни кошери за справка.
Прикачен файл 6202
И аз така викам, при мен е горе-долу същото. От ланшните пчели да има МАКС 20-30%. Новите дето се люпят не могат да увеличат численоста......очаквам за след 2 седмици да си проличи, че се засилват. Като съм давал питки (мед и прашец) към 10-11 Февруари и към 18-20 питки само мед (по 400-500гр). На две осмачета ДБ имам найлон под таблата и ги поглеждам през ден-два едвам-едвам са захапали втората питка с мед.
П.П. Казваш, че си сложил магазин.....защо така?
П.П. А времето верно малко избързва....... при мен зарзалишките напъпват и до 4-5 дни ще цъфнат. Джанките по-натам......
Ник,визирах 1 април не като дата,а като ден на шегата. Не веднъж съм писал,че целта ми е да направя така,че моите пчели да излязат на паша с 20 минути по рано от тези на съседа.А дали кошерите на 8-10км от мойте,са по силни,това вече не ме интересува...За прашеца-ще изчакам да заредят поне първите далаци на СР.
Ср е написал -на строителна рамка играе роля явно
Ха ха, ти тръгни да разширяваш гнездото на 1 март с по 3 рамки на во, пък после ще се чудиш защо си с месец назад.
Той Ангел тия неща за комшиите ги пише. :bigsmile:
Колегата носи на закачки и друг път съм го пробвал, ама и аз не знам кога да спра. ;)
Кое те кара да мислиш,че ....лъжа.И восъчните основи са две,а третата е магазинна рамка без во и без тел.....Преди време един колега,когото уважавам,2-3 години ме убеждава да не слагам магазините(само с во) около 1 април-НЕ го послушах.... около и след цъфтежа на черешата,пчелите ми започваха да качват мед във вече изградения магазин...... Както и да е.Желая успех и приятни празници на всички..
Не си ме разбрал, въобще не съм си помислил че лъжеш. Но исках да разбера защо ти е да разширяваш гнездото точно когато се сменя пчелата и кошера е във повратна точка. Майката сега снася на ден по колко максимум по 800-1000 яйца на ден, по 20 дена са 16000 килийки, това са 3 дб рамки. Как се гледат по-лесно 16000 пчели ако са на 3 рамки или ако са на 7 рамки.
За магазините съм точно на твоето мнение, но рамките да са 50 на 50 основи и изградени. Даже ако гониш рапица още на 20 март се слагат.
Днес наминах да ги почерпя,че утре го дават лошо време.Между другото напълних две преносни сандъчета с прясно изградени рамки,а на тяхно място пак ВО.Както върви годината,ще се правят рани отводки няма да мине само с граденж...
Натискай ги да работят, че те настигам.
Прегледах 2 кошера, но е рано за разместване. Имаха по 5 и 6 пити с пило и малко мед, 1 подгогвена за осеменяване и 3 почти изцело с мед. Пилото предимно запечатано и тамън като се излюпи и го зареди отново, ще ги преглеждам, след 15 дена. Миналата година по това време имаха по 2 пити с пило.
[...............
Днес навестих питомниците ми. Положението направо е за стра - много пчела, пило от 3 до 5 рамки, а някой мами не мога да се спрат и се раздават ама яко - почнали са и 6-та рамка. Вкарват много и разноцветен прашец като в семействата масово има по 2-3 рамки. Храна имат поне по 10 кг, но същата бързо ще премине в пило. Като ги гледам направо нищо не са изяли. Мита за голямата консумация през топлите зими за мен е разбит. От някой гнезда се наложи да вадя по една, а в няколко случая и по две рамки мед, за да има място за осеменяване. С оглед на това развитие може да се очакват изненади в април и май.
Прикачен файл 6239
Блондинките които развъдих миналото лято се справят наравно с останалите. Не знам дали и какво италианско има в тях, но към момента не мога да ги отлича с нещо. Като им гледам поколението, доста и от местните търтеи са ги стигнали. Бягат, бягат колко да бягат :bigsmile:
Прикачен файл 6240
Прав си Соларис..., и при мен няколко са луднали и са вече на 6 рамки пило.., това за началото на март е неестествено според мен.
А и пилото не е само една идея на рамката, а си е доста.., няма татковци за сега заложени, но не е изключено първата деседневка на Април да се правят отводки.Прикачен файл 6245
А при нас три от девет, са с по 7 рамки пило, повечето зряло, на повече от 2/3 от питата, търтеи има вече излюпени, заложено и търтеево пило в повечето семейства, в едно половин строителна рамка от миналата година осеменена и запечатана. В изрязаното пило, видях само два акара, за разлика от миналата година, когато в едно семейство имаше на една рамка повече от 400 акара. Явно BeeVitala действа и най-вече, сме уцелили точният момент за третиране. Не видях някаква разлика в развитието между дървени и финландски кошери, с изключение на влагата, която беше повече в дървените, финландските са съвсем сухи отвътре и по рамките няма тръгнал мухъл. В два от дървените и в един от финландските има по 7 рамки пило. Консумацията на мед също е еднаква. Сложихме ВО за градеж, защото в някои имаше далачета. Това е в северозападна България, района на Правец.
Около 70-80% са така. До края на март не очаквам да почнат да мислят за глупости, защото предстоят ротации на корпусите, но виж към 7-15 април със сигурност ще ревнат за трети корпус, основи и сироп поне до акацията,а аз май, май ще ревна за отпуск :bigsmile: особено, ако месеца е дъждовен.
Стига сте ревали.В другата тема търсят БГ пчела, хайде давайте матриал за разплод.
До колкото ми е известно блондинките които развъдих миналия сезон не ги тачат много в Бг за развъден материал, но тази мама, ако се справи с пролетното развитие на семейството ще изкара и четвъртия си сезон, ако ли не ще бъде детронирана от пчеларя. Досега се справяше над средното ниво и семейството бе сред най-добрите. Като я гледам колко се е объсала..., а пък и размера й не е от най-големите, но явно не всичко е в размера. Тази определено има достатъчно яйцеви тръбички, а пък и татковците са си свършили качествено работата.
Прикачен файл 6250
Снимката е от преди три дни и към момента майката се справя задоволително.
И аз имам 1 такава майка 2013г. и разцепва кошера. Сега като го отворих и гледам, че прелива от пчели си помислих, че е имало късна самосмяна, но следващият момент гледам майката още на 2рата пита.
На добиви е колкото 2 кошера и за това само нея не я смених, а като гледам и пчелите не им се сменя. Извадих много отводки от тази майка, но нито една не може да се мери с нея. Купих я още с първите отводки и викам на колегата да ми направи още такива майки а на него не му се вярва че още имам от неговите майки след 3 години. Няма да я сменям да вия дали 4та година ще и е последна или ще кара и 5та.
Нека колежката сподели,колко пило е имало миналата и таз година при поставянето на СР.Миналата година моите бяха на 2-3 рамки,а таз на 4-6 рамки.И съм сигурен,че таз година акарите ще са по малко от миналогодишните.....
Миналата година, първия преглед го направихме на 11 април и пилото в това семейство беше, колкото тази година на 5 рамки, строителната рамка беше изрязана за първи път на 26 април, а сега тази рамка стоеше в гнездото на 7 позиция и беше осеменена много по-рано и изрязана на 05 март. Това ме навежда на мисълта, че акара е по-малко. Между другото, в същото това семейство през зимата изпадна много повече акар от колкото в другите. Разбира се ние третирахме на 07 фефруари тази година, и със сигурност няма да разчитаме само на СР, просто споделих наблюденията си.
Първите СР ги слагам в средата.Обикновено,като зацъфти джанката поставям СР,но таз година пилото ме изненада...Както и да е.Следващата седмица ще разбера каква е разликата в броя на акарите м/у третирани и не третирани...
Ачка, как ще разбереш , кой начин използваш за контрол , ако не е тайна?
Имам третирани и не третирани семейства.Просто ще се поровя в далаците с търтиево пило...
Идва продължително застудяване и валежи, чудя се дали да им налея по една хранилка със сироп. По принцип ще им вкарам допълнително влага, но като гледам какво е на поилките ще имат нужда от вода като няма да могат да излизат.
Слагай суха захар,ще видиш как ще я ометат за нула време.Хем ще обира влагата от кошера,хем ще имат занимавка.
А да ви попитам... От седница почти вече си взех 2 кошерчета ,направих и поилка но 1пчела няма на нея..Защоо??
Сложих 2супени лъжици на кофа 20литра още при слагане на поилката.
Водата е чиста, на кучето му се дават редовно хапчета за паразити. Пчелите ходят по какви ли не мръсотии, но няма как да ги вържем. На край село има кравеферма и на пресните изпражнения гъмжи от пчели, по запустелите къщи какви мизерии има пълни с вода. Аз съм и осигурил хубава вода в пчелина от там на татък няма какво да направя.
Лани поих 1 слаба-слаба отводчица със спринцовката под таблата. 1 спринцовка 20 кубика сутрин и 1 вечер. Стана си нормална отводка, сега е на 6 пити от нея чакам мед от акацията. вода им трябва на пчелите. Влажност на въздуха също. В определени моменти.....стига да ги знаеш тия моменти.
П.П. И те (пчелите) не са шантави....знаят каква вода да дават на бебетата си.
Точно така направих и събрах всички мухи...:bigsmile:. Три седмици.... мухи. Накрая намерих част от пчелите на една локвичка в гънката на един найлон. Опънах найлона и на мястото на локвата сложих поилките(със сол и без сол). Вече имам инфо, че ги навестяват.
[QUOTE=Ангел Йосифов;88929] Никога не съм слагал сол,но винаги на пролет капвам по 2 капки йод на литър.
Сложи два съда,единият с чиста вода,другия с подсолена и ще видиш разликата!
Постепенно измести поилката на кучето към пчелите (те са си я харесали ) , а на кучето сложи друга.Сложи малко захар на поилките.
Внасят нектар. Когато внасят нектар и работят, не ходят на поилките. използват влагата от нектара. Сега въздуха има висока влажност, почвената също е много висока и вероятно нектара е с по-високо водно съдържание. Споко, не е болка за умиране, че не ти ходят на поилките. Вода си вземат и от росата по растенията....... Ако даваш и сироп.....те си преценяват каква влага им е необходима.
Малеее, мале. Чета и не вярвам на очите си. Като казах, за кучето и водата, че не е добре имах предвид пчелите, а не кучето. Водата била чиста, а около кучето как е? Пак чисто. Терена около кучето е замърсен в радиус от 15 - 20 метра. А в другите постове където става дума за кравеферми, и че пчелите ходели по .....ето затова се казва, че пчелин не се строи до гари, автогари, селскостопански обекти и т. н., но явно на никой не му пука. Пак питам - колко струва този мед?
Прав си .
Не всички сме в полите на Стара планина .
Така е...,
но пък как да си обясним факта, че в много случаи пчелите пият вода от локви, заблатени резервоари и т.н.
Дали пък ние Пчеларите не можем да им предоставим необходимите минерали и други съставки, които са им нужни за да живеят?
И дали точно в някои мръсни за нас физиологични образования не намират това, което им е нужно., а ние няма как да знаем и няма как да им го предоставим.
Така е колега.
Те Пчелите си знаят работата..
На 800м. по въздух от моя пчелин се намира Бирена фабрика..., ако носеха бира, а не прашец и нектар- може би щеше да съм по-доволен, да..ама Не...-това в кръга на шегата.
Ние сме длъжни да им предоставим максимално уютни жилища и условия за работа, пък те да решават какво ще посещават.
Какъв е този пусти мерак все да чоплите на котето задника? :bigsmile: Каква цел имам да те лъжа? Казах ти, че съм в природата, какви резервоари, какви 5 лева? Какви минерали ще търсят там където все искаш да ги пращаш? Пчелите предимно посещават такива места за да си набавят сол. А аз не съм от най - простите за да не се сещам да им набавям този елемент. Затова, че моите пчели не търсят "образования".
Това вече е несериозно. Да попитам:
Колко пчелини в България и не само са на разстояние 5км. от цивилизацията?
В горите няма ли диви животни които се изхождат?
Препаратите с които третираме дали не са по опасни от канчето с вода на кучето.
Какви продукти консумираме от супермаркета, дали са по добри от лайната?
В пробите нямаше захар и други подобни, но щом така казваш-о.к. аз не съм толкоз компетентен за съставките съдържащи се в меда.
А със Слънчо си бъбрим.., какво да го оставям?
Ако нещо съм настъпил котарака по опашката- има модератори тук- да ме трият и да приключвам със заниманията си тук.
Остържи малко прополис над рамките и госложи в поилката.
Здравейте колеги.
Вчера направих първи осведомителен преглед от 19 зазимени семейства. 2-а семейства /3-5 междини пчели/ без майки - подготвени за обединяване с други (за сожаление не оставих запасни майки).
Останали семейства имат:
- от 5 до 8 междини пчели,
- от 2 до 5 основно затворено пило,
- от 10 до 15 кила медени запаси,
- от 1 до 2 пити с прашец.
Почистих и затворих мрежести дъна, подхранване и стесняване не правих (зимували на 2-а корпуса по 7-ем ДБ пити /10 рамкови корпуси направени по 7-ем пити + вграден нуклеус на 2 ДБ пити/.
Извод - трябва запасни майки, трябва да оставям за зима поне 35-40 кила мед (оставих в 2015 г. по 25 кила), да остане поне 20 кила за пролетно развитие. След 2-е седмици, след спиране на застудяване, започна да подхранвам с КАС-81.
Успех.
Пчелите ходят където си искат и вземат каквото им трябва и в това няма нищо лошо. Навсякъде около нас бъка от микроорганизми, ако можете да видите под микроскоп масата на която се храните ще се ужасите от видяното. Пчелите посещават най-вече урината на животните - така е било милиони години и така ще бъде независимо къде се намират. Форума се посещава от много хора и Слънчо се опитва да си прави реклама, виждате ли моите пчели са в гората и понеже аз им слагам сол във водата те не се интересуват от урината кравите които пасат около пчелина ( по-голяма глупост не бях чувал), но аз случайно знам че до пчелина на Слънчо живеят семейство порове и пчелите посещават фекалиите на дъртия пор. Питам аз колко струва този мед.
Не съм ползвал, но съм чувал добри отзиви.
В сряда дадох по 300гр. сироп, дават ги още няколко дена дъждовно, утре сигурно ще им дам по още толкова. Вали дъжд, студено е и пак има пчели на поилките.
Много внимавай,да не би случайно да се изтървеш и да сипеш 301гр.че лошо тогава..........
В такъв случай на "предозиране" се прави клизма.....хи-хи-хи.
Ник,пак си в грешка.Ракията спича,а на пчелите ще им трябва хлабително......Зарежи мненията,че като им напълниш хтанилката ще ги блокираш.Може да ги блокираш ако ежедневно им пълниш хранилката поне 10 дена подред.....
Здравейте колеги, от понеделник до петък, между 10 и 16ч., ще се пръска в района на гр. Лом
Въобще не съм се сещал за блокиране, давам и по малко колкото да имат вода в лошото време, днес пак им сипах по толкова.
Само 1 кошер не беше качил сиропа от предния път, защото найлона на питката закриваше отвора към хранилката. Нямаше никаква влага в кошерите.
Сега разговарях с един от арендаторите на Ломското поле.
Каза ми, че след седмица най-много започва да пръска рапицата и житата.Пръскането ще е наземно, просто изчаква за сега да просъхне малко почвата.
Аз не мисля, че ще имаме проблем сега..., при този цъфтеж на овошките - просто няма какво да търсят пчелите на полето.
Почти приключих с работата 70 рамки има да скова, боядисвам и чакам да започва работа с пчелите :)
Нужния инвентар за годината е на лице. Чакам да пристигне ваната за разпечатване от Стохи че се измъчих в тези тави миналата година.
И пожелавам на всички ни да има много мед :)
Ето още какво направих от палета.
Чекмеджетата за прашеца и преградна дъска да пробвам няколко кошера на 9 рамки да видя как ще се представят.
От 1 дъска от пале става 1 чекмедже и от втора дъска става преградна по 10 ст. излиза, ама трудно се намират чамови палета.
Има малко грозно където са били пироните, но дано няма такива претенциозни пчели.
Стохи правят ли само вани за разпечатване и на какви пари? В сайта им не фигурират като артикул. И на нас ни предстои закупуване.