Прав си Соларис..., и при мен няколко са луднали и са вече на 6 рамки пило.., това за началото на март е неестествено според мен.
А и пилото не е само една идея на рамката, а си е доста.., няма татковци за сега заложени, но не е изключено първата деседневка на Април да се правят отводки.10.jpg
А при нас три от девет, са с по 7 рамки пило, повечето зряло, на повече от 2/3 от питата, търтеи има вече излюпени, заложено и търтеево пило в повечето семейства, в едно половин строителна рамка от миналата година осеменена и запечатана. В изрязаното пило, видях само два акара, за разлика от миналата година, когато в едно семейство имаше на една рамка повече от 400 акара. Явно BeeVitala действа и най-вече, сме уцелили точният момент за третиране. Не видях някаква разлика в развитието между дървени и финландски кошери, с изключение на влагата, която беше повече в дървените, финландските са съвсем сухи отвътре и по рамките няма тръгнал мухъл. В два от дървените и в един от финландските има по 7 рамки пило. Консумацията на мед също е еднаква. Сложихме ВО за градеж, защото в някои имаше далачета. Това е в северозападна България, района на Правец.
Нека колежката сподели,колко пило е имало миналата и таз година при поставянето на СР.Миналата година моите бяха на 2-3 рамки,а таз на 4-6 рамки.И съм сигурен,че таз година акарите ще са по малко от миналогодишните.....
Миналата година, първия преглед го направихме на 11 април и пилото в това семейство беше, колкото тази година на 5 рамки, строителната рамка беше изрязана за първи път на 26 април, а сега тази рамка стоеше в гнездото на 7 позиция и беше осеменена много по-рано и изрязана на 05 март. Това ме навежда на мисълта, че акара е по-малко. Между другото, в същото това семейство през зимата изпадна много повече акар от колкото в другите. Разбира се ние третирахме на 07 фефруари тази година, и със сигурност няма да разчитаме само на СР, просто споделих наблюденията си.
Около 70-80% са така. До края на март не очаквам да почнат да мислят за глупости, защото предстоят ротации на корпусите, но виж към 7-15 април със сигурност ще ревнат за трети корпус, основи и сироп поне до акацията,а аз май, май ще ревна за отпускособено, ако месеца е дъждовен.
Keep Walking...
Стига сте ревали.В другата тема търсят БГ пчела, хайде давайте матриал за разплод.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))