Въпрос на вкус и предпочитания, сега разбирам защо вие варите по 200 литра ракия на година, а ние минаваме само със 100 ;)
Преглед за печат
Когато ме попитат от кой край съм винаги отговарям(шеговито),че аз не съм от край ами от среда.Та аз варя силна(над 50) ракия,но когато си сипвам винаги разреждам с вода.Оставям силна ракията поради липса на съдове,а я разреждам за да и усетя вкуса.Който ми каже,че може да усети вкуса на 50 и отгоре градуса да иде да се прегледа или най малко да преосмисли начина на консумация.
Не мисля да се впускаме в спор.Заради това казвам на всички Вас -Наздраве!!
Няколко лаишки въпроса на тема ракия.
Колко време държите ракията в бурето?
Препоръчайте майстор на бурета - 10 или 20 литра, все още не съм решил, а ми трябва за подарък. Чувал съм, че гроздовата обича дъбово, а плодовата акациево буре.
Престоя на ракията в бурето зависи от размера на бурето и на колко години е. В 10-20 л. буре не може да отлежи защото е голямо съотношението между площта на дъските и литрите и много бързо се оцветява и овкусява ракията. За да отлежи горе-долу една ракия и трябва поне една година в минимум 100л. дъбово буре и то ако е вече е използвано 1-2 години. Като стандарт за отлежаване прието 225л буре (барик). Най-старата ми ракия ( еликсир ) е престояла в буре 6 години и още си е в него. Царството на буретата в България е във Вречеш, но най-добри бурета прави Бай Нестор в с. Скутаре Пловдивско, ама такива малки едва ли.
Аз лично държа ракията в буренцето не повече от 6-7 месеца след което свършва!
За майстор трудна работа истинските отдавана измряха, по добре е ако намериш на старо от стария материал.
Ето какво казва в учебника си проф. Н.Неделчев:
По принцип трябва да избягваме употребата на нови бурета, но ако трябва да си послужим с такива, предварително ги изпаряваме с гореща вода, след което ги напълваме със слаба ракия/20-25градуса/, като ги оставяме известно време, да изтегли ракията тръпчевината и боята на дървото.
След това бурето се напълва с добра ракия и ги оставяме на съхранение. Не е добре да се държи ракия в нови бурета повече от 6 месеца. След това трябва да я прехвърлим в чисти стари бурета, където тя ще старее с години. Ракията трябва да се държи не в избата, а на тавана. В избата е влажно, мъчно се проветрява, понякога мирише на мухъл, миризма, която лесно преминава в ракията, с една дума, там условията са неблагоприятни за правилното остаряване на ракията. Промените в температурата не влияят на ракията. Трябва при все това, да не се излагат буретата на слънчевите лъчи, защото изпарението на ракията ще бъде силно, а това не е икономично”
Аз си поръчах няколко бурета от Медвен,преди няколко години.Направени са много добре и не пият много.Имам обгорено дъбово буренце,което прави ракията първокласно уиски.Ново буре,предвидено за ракия ползвам няколко години преди това само за бяло вино.По този начин се изтегля повечето танин,а и самото буре придобива много приятен аромат от виното.След това няма проблеми.
Братле,нещо от рано си се присетил за ракия.Почакай поне обяд да наближи.
Адаш винаги можем да направим дегустация, дори в 6 и 30 сутринта щото който си обича работата я захваща овреме
Колеги,още съм млад,но започвам да установявам една интересна обратно пропорционална зависимост - между жената и ракията,ако ма разбирате какво искам да кажа.За неразбралите да доуточня - колкото по-проклета,толкова повече ракия се консумира.То не е случайно,че в рекламите за алкохол, все мацки ни се усмихват.Като щракне капанчето и айдеее, всички на магазината за лекарство.
Аз като изпивам 1 литър на година да не би моята да е ангел
Е колега,трябва да разкриеш тайната си тогава щом само с един литър минаваш.Случайно да не работиш на стрелбище и да правиш мишените с лика на любимата,аа?
Казанджия съм и ми е писнало от алкохол
Е,това обяснява нещата.Едно време като ходех да питам за риба на даляните,рибарите ми викаха - "дай мръвка и ще ти намеря риба",в смисъл,че им е втръснало от рибата,независимо каква е и колко е вкусна.Та ти колега,дет се казва си се насадил малко на пачи яйца - хем казанджия,хем жената ангел,хем не си и ловец,че да я впишеш като злополука.Сал едни пчели си завъдил и сигурно всеки ден им показваш снимката на любимата,да и се нахвърлят ако мине наблизо :rtfm:.
То начини много, някой си отиват от гъби други от удар щото не искат да ядат гъби.
За ракията ясно-писнало ти е,а що не не кажеш за виното!
Вечер пийвам по една чаша мавруд.
Ако не мръкне-изгорях. Докато е светло не мога да сложа капка алкохол в устата, дори и бира.
Днес на Сирни заговезни от всички искам прошка!!На всички Вас нека господ Ви прости!!
Колеги,някой запознат ли е с винен сорт "Евмолпия".По известен,като "Тракийски мавруд".Това,което знам(от нета) е,че е кръстоска 50/50 м/у мавруд и мерло.Преди около 6-7 години правих вино от такова грозде,но тогава не знаех каво е гроздето(името). Решил съм да набоцкам няколко десетки коренчета та питането ми е за "капризите" на сорта.
Не се занимавам с лозарство, но доколкото ми е известно насаждения от този сорт основно има в Свиленградско (от там съм купувал такова грозде). Та като казвам Свиленград си мисля за климатичните условия, което може да се окаже от значение.
Да,знам,че м/у Свиленград и границата има Евмолпия,но тогава(преди години) не знаех името.Не допускам,че ще имам проблем със географията.Там където мисля да сея,"родителите"(мавруд и мерло) виреят спокойно и достигат захарност до 26%.Сигурен съм,че Евмолпията няма да има проблем.
Поздрав за всички пчелари ракиоизварители!
https://www.youtube.com/watch?v=z8imp0gM704#t=264
Айряна е лесен, остава само да "качиш" една собственоръчна баница в темата за готвачите...
:) пазете ракията от пчелите да няма пияни клиенти.
http://1.bp.blogspot.com/-2z9FwmeplE...m-statiata.png
Орехов ликьор.Става и за лекарство.Сега е моментът.
как се прави и консумира тоя орехов ликйор .... че имам доста орехи и стана интересно
Със ракия,орехи и мед + ......В нета има доста инфо.
Метиловия алкохол е най-леката фракция и излиза най-рано. Викат му "първак". Следва етиловоя алкохол, който е основния алкохол в спиртните напитки. След това идва ред на пропиловоя и бутиловия алкохоли, които са по-тежки фракции. Последния е особено отровен. От него се прави антифриза. Не знам, в какво количество се среща в патоките.
Поздрави на всички пчелари ракиджии.Щом сега му е времето да говорим за ракийката да кажа за моята.Слагам само Мерло,Мускат и Мискет.Докарвам захарноста на 23,като обезателно добавям мед.Варя само в стари казани-двойна преварка.От съответния казан оставям 1 % първак.Съхранявам в дъбово буре.
Бурето задължително е минало през няколко реколти бяло вино за да не промени цвета и за да не е жадно.После в него само жива вода и никога да не изсъхва.
Салата само от Биволско сърце,овче сирене,зехтин и босилек.НАЗДРАВЕ!
Кора,в рая ракия няма!Обаче ако осигуриш зайци пърцуцата ще е от мен.Лалов догодина ще ти дам разсад от сърцата.Поздрави!
Не съм специалист макар, че доста ракия съм сварил и изпил, но от специалисти знам, че захарността на материала за ракия, няма смисъл да надхвърля 18, защото тогава става пълно усвояване на захарта, при по-висока захарност не само, че губим от захарта но при предозиране може изобщо да не започне ферментация. При виното вече си трябва захарност 23 дори до 27. Наздраве!
Долу горе е така, само дето по принцип не губим от захарта. Процентите в материала са един от факторите за успешна ферментация и това е, другото зависи за какво ти трябва. В нормални домашни условия и с ниски, и с високи проценти ще имаш допълнителни грижи още за започването на процеса.
Реших малко да импровизирам ама ......неможах да се вредя,не можах да опитам...иначе по разказ -мека с аромат на липа и влиза здравословно.
Нали при вас , липата не бе разцъфтяла или я ползвате само за питие ?
Братле,във нито един момент не съм твърдял,че липата при мен не цъфти даже магазините са почти пълни.Иначе ДА липата я ползваме за питие,а и не знам някъде да я ползват за нещо друго.
Браво !
Това и очаквах като отговор .
Производителите на чадъри се молят за дъждовно лято.
Производителите на сандали се молят за сухо лято.
Производителите на бира се молят за горещо лято.
Само производителите на ракия не се молят, а произвеждат, произвеждат.....
Поръчах гроздето за новата партида.Мерло от Любимец,Мискет от Сунгурларе,Муската е от Черноморец.Дано тази година е добра,че да има .
Липата има много приложения -клечки за кибрит ( освен тополата) , въглен за рисуване и дървени въглища за димен барут .
А дали става за рамки?????Иначе знам,че може и ракия да се вари от дървесината на липата,но за цвета не знам друго приложение освен за пиене....може и мазане.
Става .
Да не е , с една дума , че Слънчо пак ще ме критикува .
Меко дърво , при разрез е със леко седефена структура .
Лично на мен , ми харесва дървесината за обработка .
Май оспамихме хубавата тема за ракията ,макар че има форум за специалисти по тоя въпрос http://www.rakiyata.com/forum/viewforum.php?f=7.Но нека и аз да се вмъкна тук и да кажа,че рамките от липа са много добри и са за предпочитане.
Вярно !
Където , напиша нещо съм в грешка .
Мъча се в момента с една мускатова ракийка .,ама зор ви казвам,зор и Сизифовски мъки.Че и салатата трудна.Че и цяла купа набарботила благоверната ми съпруга-да ми е жива и здрава барабар с малкия.Хай наздраве и повече усмивки!И пъпеши с пресен медец!
Ще има и за вино ще има и за ракия.По всичко личи,че тази година ще берем и печем по рано.
Днес получих подарък от колега и се зачудих защо ми праща 3 литра Етър. Не се чудих дълго - наздраве! :laughing:
http://s10.postimg.org/g3w0vic8p/IMG...904_151352.jpg
Днес си купих 280 кила мерло.Захарност 24.Много добре!Скоро почват муската-дано и той да е така.Щото буренцето,плаче жално за грозданка!
Прикачен файл 4950
Асмата се отчете с около 200 кг тази година(3 бидона по минимум 70 кг).
Не е много висока захарността, но го обрахме, защото скорците го почнаха.
Вероятно ще остане за ракия, а за винце ще вземем към края на месеца мерло и каберне. Тази година цената се очертава да е нормална, за разликата от миналата, когато търговците си правеха каквото искат поради слабия сезон.
Идната седмица ще пекна 400 кила материал.Ако пусне добре и като преседи в бурето с другия ще почерпя някои братчета.Обещавам!
Бат Тянко , нека и аз да съм в групата на почерпените , че тук двама ме изкараха пиянде .:)
Съответно , и аз ще реванширам.
Петьо,пращай адрес на лични!
Сварих една част от материала.От 380 даде 70 литра амброзия.Като текна първака спиртомера не го хвана,потъна до дъното на канчето.Не съм слагал много захар.
И понеже имам мераци да започна да правя и червено вино ще споделя с вас,че реших да използвам съда за вино и за матуратор.Така цената ще падне наполовина,защото и сметките са важни,както казва Матеев.Само не съм решил с каква вместимост да си купя?
Колкото по-голям, толкова по-добре. Той като е с потопяем капак, може да съдържа и по-малко количество.
Но, виното си иска дъбово буре.
Ами да ти кажа,толкова приятели имам че надали ще стигне до отлежаване.За големината сме на едно мнение,най-големия според възможностите ми.
За да отлежава правилно,ама трябва и да е ново.
Бат Тянко и си прав,ама не съвсем.Новото буре трябва да е много добре накиснато за да не замирише ракията на дърво.Затова е по-добре първата година да се напълни с бяло вино,по възможност мускат.От там насетне - пей сърце.Ако няма бяло,може и с червено,а преди ракиджоса се измива с 10% соден разтвор,за да се свали цвета от дървото(избелва се).Третия вариант е добро накисване поне 4-5 дена с подмяна на водата на 24 часа за да се изтегли излишния танин и джибромицина да не загрубее.Аз специално си имам буре,което е овъглено от вътре и ракията става точно на уиски.Когато варя ракия,материала предварително се пресова и в казана се налива само чисто вино,тоест правя винен дестилат,нещо като коняк ама не съвсем.Варя на аламбик за да запазя аромата,защото гроздето ми е мускатово.От там за 3 месеца в споменатото буре и си ти.Та за новите бурета тъй правя аз.
Павка за аламбика не съм много съгласен, пробвай да свариш на истинска колона на кооперация Бенковски и ще видиш разликата.
Павка,имах предвид бурето да е ново за вино.За ракията имам дъбово буре 200 литра,което е прекарало седем реколти Мискет.Когато в него няма ракия го консервирам със серниста киселина и вода.
Къде го тоз казан?Ако е на повече от 30 км. от Бургас,скоро няма да опитам:laughing:
Наздраве на всички,които предпочитат качеството пред количеството,или качествено количество.blush;
Не знам къде по вашия край има,но както слагаш само вино и ако се работи правилно с колоната тя ще спре тежките аромати и паточни фракции и ще получиш една лека, ефирна ракия с прекрасен мускатов аромат. Заслужава си да минеш някой и друг километър повече.
Бат тянко кат си рекъл наздраве ще пийна едно маврудче за здравето на всички.
Абе то,че има колони има,ама аз открай време си варя на стар казан и съм си намерил тертипа.
Човек като бърза и разбрал,неразбрал пише...Сега видях,че имаш предвид виното.Ако оставиш бурето ще разсъхне,но няма да се прецака.Аз също имам 200л.,но е на повече от 80 години.Правено е за бира навремето.Дъгите му са три пъти по-дебели от стандартното за да не гръмне и пие най-малко от всичките ми бурета.Изработката е перфектна.Когато ми го подариха,го отворих,престъргах основно с шлайфа и му смених капаците.Малко го редуцирах за да мога да го вдигам (празно:laughing:)Та въпросният дълготраен актив съм го оставял по цяла година сухо и проблем не съм имал.Относно сернистата киселина - тази година ще ми е втора в която не ползвам никакви стабилизатори или консерванти.Миналата година реших да рискувам и не вложих нищо в шарата.Буретата също спрях да ги напушвам с ленти.Резултата - в момента допивам последните 2 литра от 50 литровата дамаджана с бордо(каберне и мерло),тоест,запази се с перфектен вкус и аромат.Тази година отново рискувах и се надявам да има какво да сложа на масата като стане студено.Ако спра да пиша,значи съм се изложилcrying;
Брях-голям майстор бе браво!
Ей,като крастави магарета се намерихме,а.Айде колегата казанджия,аз съм лозар,ама ти бат Тянко - отде тая любов към скоросмъртницата?Да не те чака зла жена в къщата брей или си почнал по чашка на ужилване както пишат в старата литература и ей го ся резултата.
Да ти кажа Павка,че се намираме е вярно.Обичам да пия ама с мярка.Мерака ми е голям ,но повече от 100 грама не пия.Както се казва -от стар лозарски род съм.Истината е че обичам качествените неща .Абе ретро мен.
Забравих да кажа за жена ми.Аз съм си я избирал и си я харесвам.Не съм от тея дето викат голяма патка излезе.Наздраве с едно туламорче приятелчета!
Човек за да оцени качеството трябва да остане в съзнание:laughing: - основно правило за мен!С ракия съборих жената(или тя мен),с меда събарям децата!
Наздраве-да сме живи и здрави, другото все ще го нагласим.
За жената добре,ама за децата не схванах-почнах виното.
Много обичат мед и като не слушат им резвам порциона когато поискат(за кратко време от около час).То второто още не може да ми го каже,ама го чета в очичките:laughing:.Бая преварена джибра натрупахме на една страница.Айде лека вечер.
А бе и аз така,по 100гр ама..... до вчера,когато се събрахме почти цялата застава(85г.-87г.),начело с командира.Всеки носеше домошарка.И вино и ракия,мезета-пъстърма от сърна.......Дано да не съм обидил някой аскерапап,че не съм му пробвал реколтата.И добре,че не съм пробвал всичките.........
Тая година с комшията събрахме към един тон круши, но не пуснаха много - около 80л ракия. И май джибрите попревтасаха. Като потъне 'капакът', веднага ли трябва да се вари?
Не 'капакът',а захаромера ,какво показва,на нулата ли е,давай в казана.И най важното е,да е в затворено помещение за да протече ферментацията правилно и резултата ще те зарадва!Наздраве!
От едно време битува мита,че "шапката като падне и материала е готов за варене".Ферментацията и гниенето са два различни процеса,като първия е пряко свързан с качеството на изходния продукт,а втория е с не толкова пряк ефект,но определено негативен за крайния резултат.
judas, не каза колко захар сте сложили на този 1 тон круши?
И колко вода ?
Захаромер използвам само когато слагам грозде за вино. Понеже плодовете са с по-ниска захарност от гроздето, то блъскам вода и захар в съотношение 3:1 и не бера грижа че захарноста на кашата ще прехвърли 25%. Няма такава опасност. (При захарност над 25% ферментацията протича трудно).
За мен кашата е превряла когато се избистри. Отново не използвам захаромер.
За фирата след ферментация и аз съм чувал, но при мен няма фира. Това съм го пробвал. Фира може да се получи, ако ферментацията протича лятото, когато е много топло и алкохола изветрява или при неправилна ферментация.