Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Обичам да пия ама с мярка.Мерака ми е голям ,но повече от 100 грама не пия.
    А бе и аз така,по 100гр ама..... до вчера,когато се събрахме почти цялата застава(85г.-87г.),начело с командира.Всеки носеше домошарка.И вино и ракия,мезета-пъстърма от сърна.......Дано да не съм обидил някой аскерапап,че не съм му пробвал реколтата.И добре,че не съм пробвал всичките.........

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    А бе и аз така,по 100гр ама..... до вчера,когато се събрахме почти цялата застава(85г.-87г.),начело с командира.Всеки носеше домошарка.И вино и ракия,мезета-пъстърма от сърна.......Дано да не съм обидил някой аскерапап,че не съм му пробвал реколтата.И добре,че не съм пробвал всичките.........
    Ае бая често почнахте да се събирате!? Че и практически занятия провеждате... Иваси, след две седмици правим 30 години от клетвата...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Бат Тянко опитвал ли си 80градусов първак?Едно време на казана където варя имаше една баба която като минава с патките се отбиваше през казана.Корава жена ей, стотарка на 65градуса я гаврътваше като гларус,едно "да си жив" и продължаваше с патките.Някои "помпат" виното допълнително със захар и довнасят дрожди за да се увеличи алкохолния градус.По този начин не е трудно да изкараш и над 80градусова.Има сортове грозде които качват и над 30 захарност.Абе техники има бол,всичко зависи от това кой ще пие напитката - дали собственика или купувача.Иначе за камбите - бравос.Дано са ти останали "за приятелите" де.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Едно време ,когато бях по "умен",пиех ракия над 50* и се хвалех,а сега,като по "глупав",гледам да е до 45*.Тъй де поне да се усети вкуса и аромата......

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    сварих и аз преди 2 седмици джибрите...кое ми направи впечатление на казана? - спиртомера на казанджията се оказа, че отчита грешно - завишава с няколко градуса, което е много, и съответно лъже накрая при отсичане на патоките....добре, че наливах ракията в 11 литрови туби от минерална вода, и не успях да я смеся с гадните патоки....при 43-44 градуса по неговия спиртомер, почна да тече мътна, което ме накара веднага да я събирам в друга туба, и така спасих 44 литра качествена гроздова ракия...и се ядосах, и си купих професионален френски спиртомер ALLA за 21,60лв, и ми разпечатаха таблица за поправките в спиртни градуси спрямо температурата на ракията в температурния диапазон 17-25 градуса....оказва се, че ако ракията е с Т 25 градуса, то поправката е минус 2 спиртни градуса, а ако 17гр. поправката е плюс 1 градус....като тече от казана според мен е топла ракията, т.е. трябва от показанията на спиртомера да се вадят поне 2 градуса, за да получим точния градус, и то при верен спиртомер!

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Не че съм "голям" специалист, но може би с напредването на годините ракийката взе да ми се услажда. Относно потапянето на "шапката": ЛОШО!!!!!!!!!!!!!
    В зависимост от дневните температури джибрите са готови за около 20-25 дни, т.е. лятото. За гроздето, на 24.09. купих грозде за вино. Тъй като се полакомих и взех повече на сутринта беше тръгнало да ме "търси" (около 4-5л. бяха изтекли по пода в мазата). Извадих две баки от латекс и ги сложих в 80л. бидон. Добавих захарен сироп 1:3, (6кг. захар). Сварих ракията около 27-28.10. Количеството бе малко под 11л.
    Относно казана: МНОГО ВАЖЕН ИНСТРУМЕНТ. Навремето си поръчах казан в кооперация "Бенковски". Не питайте колко ми струваше казан 120л. (3 000лв.)
    Та тогава "специалиста" с който говорих ме пита от какво ще варя. Писа нещо, смята иииииии заключи: За този казан при варене на гроздови джибри трябва да отделям по спомен около 480мл. първак, от плодове двойно.

Поздрави, и наздраве! Г. Георгиев

Пропуснах за спиртомера, сина ми, ми подари спиртомер със термометър.
    Този пост е редактиран от Bobi-M9598; 09.11.2015 в 21:24. Причина: добавка

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Жоро помоли сина ти да ти подари и един захаромер с термометър и когато правиш материал за ракия трябва да гониш захарност на материала между 18-20 %. При 3 към 1 вода захар почти една трета от захарта я губиш.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    сварих и аз преди 2 седмици джибрите...кое ми направи впечатление на казана? - спиртомера на казанджията се оказа, че отчита грешно - завишава с няколко градуса, което е много, и съответно лъже накрая при отсичане на патоките....добре, че наливах ракията в 11 литрови туби от минерална вода, и не успях да я смеся с гадните патоки....при 43-44 градуса по неговия спиртомер, почна да тече мътна, което ме накара веднага да я събирам в друга туба, и така спасих 44 литра качествена гроздова ракия...и се ядосах, и си купих професионален френски спиртомер ALLA за 21,60лв, и ми разпечатаха таблица за поправките в спиртни градуси спрямо температурата на ракията в температурния диапазон 17-25 градуса....оказва се, че ако ракията е с Т 25 градуса, то поправката е минус 2 спиртни градуса, а ако 17гр. поправката е плюс 1 градус....като тече от казана според мен е топла ракията, т.е. трябва от показанията на спиртомера да се вадят поне 2 градуса, за да получим точния градус, и то при верен спиртомер!
    Ти, сам си се "светнал", че проблема идва от температурната разлика, и съответно трябва да се преизчислява алкохолният градус спрямо температурата, същото нещо го има и при рефрактометрите с които се мери и водното съдържание в меда, т.е.т. не ти е виновен спиртометъра на казанджията...
    Колкото до мътната ракия, тя много лесно се "лекува", на Диониса продават една филтърна хартия, прекарва се през нея и става идеално бистра, аз съм имал мътна над 45-46 градуса, и от магазина ми обясниха, че това се дължало на семките от гроздето, и попадането им в казана(по възможност трябва да не се сипват в казана), от тях се отделяли някакви етерични масла на които се дължи тази матилка. Аз и затова използвам бутилки от 2,5 литра да наливам ракията, и ги номерирам с книжно тиксо(лесно се пише върху него).

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    ...кое ми направи впечатление на казана? - спиртомера на казанджията се оказа, че отчита грешно - завишава с няколко градуса...
    Само да вметна. Ако казанът е регистриран, т.е. е "специализиран малък обект за дестилиране", спиртомерът трябва да отговаря на определени изисквания.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    10 захарни единици след ферментацията се превръщат в 6 алкохолни градуса, демек ако смелим гроздето, и със захар докараме мъстта/ширата на 24% захарност, то ще получим вино с 14,4% алкохол - това го приемете за аксиома, защото ми го каза бивша главна техноложка на Русенския винпром......или казано по друг начин, от упътването на един френски профи мъстомер - около 1,68% захарност дават 1% алкохол, което е същото

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •