Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 101 ПърваПърва ... 891011122060 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 1002
  1. #91
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Мнения
    1,233
    Пчеларски район
    Русенски
    То препичането е хубава техника, ама ако имаш (като мене) три материала? Преваряваш ли и по-малки количества примерно 30-40л ?
    При мен има кайсии, сливи и грозде.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

  2. #92
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Маслоуловителя е буркан с вода който се слага на лулата и през него е прекаран байпас който минава през буркана и в него се отделят доста боклуци - гадости. Виждал съм го на казана на колега. Иначе ракията когато я варя, разделям на три части - първак - средна част и патока. Отделям средната част, първака и патоката слагам в следващия казан с джибри и пак така. Накрая преварявам само средната част и спирам на 45 гр.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  3. #93
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    То препичането е хубава техника, ама ако имаш (като мене) три материала? Преваряваш ли и по-малки количества примерно 30-40л ?
    При мен има кайсии, сливи и грозде.
    Да, разреждам с вода ракията която ще преварявам - до 30 градуса и преварявам. Преварявал съм и 12 л черешова ракия. Правих и от киви, но аромата беше отвратителен.

    Иначе държа ракията 1 година в буре и после в стъкло и на тавана - денем да се нагрява, нощем да изстива. На 5 тата година я почвам и така постоянно си имам 5 годишна ракия.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  4. #94
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Мнения
    1,233
    Пчеларски район
    Русенски
    Ей тука са профитата в областта:

    http://www.rakiyata.com/forum/viewto...t=443&start=60
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

  5. #95
    VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Мнения
    1,125
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Иначе държа ракията 1 година в буре и после в стъкло и на тавана -
    Внимавай че нали знаеш че понякога може да се превърне във вода като във вица

  6. #96
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Мнения
    302
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Колега по колко ракия варите и по колко пиете, че пълните бурета по 100 литра и след 7 години ги пресипвате в стъклени бутилки? Моята ракия е правя „двоен препек“, т.е. първия път всичко изкарвам на „паток“ и после пак преварявам /„препичам“ както му викат по нашия край/с много вода. Каквото ми тръгне от лулата под 45 градуса го водя за паток и не го смесвам с другата ракия, градуса /около 55-53/ го догаждам с дестилирана вода, не ползвам разни уловители, но при „препека“ първия един литър задължително го изхвърлям. Със стотина литра изкарвам годината като имам и доста помощници де
    Цеко те надолу по Българията
    ракия като нашата не пият при нас е нормално 53 и нагоре градуси а на татак си я правят по 38-42 и си мислят че пият ракия.А за нас това си е чист паток.

  7. #97
    Цитат Първоначално публикувано от icofly Виж публикацията
    Колега и аз от доста години си варя ракията сам/в собствен казан/,но за маслоуловител не знам!Нещо в серпентината ли?
    Ще го снимам и ще го покажа.

  8. #98
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Колега по колко ракия варите и по колко пиете, че пълните бурета по 100 литра и след 7 години ги пресипвате в стъклени бутилки? Моята ракия е правя „двоен препек“, т.е. първия път всичко изкарвам на „паток“ и после пак преварявам /„препичам“ както му викат по нашия край/с много вода. Каквото ми тръгне от лулата под 45 градуса го водя за паток и не го смесвам с другата ракия, градуса /около 55-53/ го догаждам с дестилирана вода, не ползвам разни уловители, но при „препека“ първия един литър задължително го изхвърлям. Със стотина литра изкарвам годината като имам и доста помощници де
    Имам 4 бурета по 100л.и 6 по 50л.Варя около 200л /в цял свят е възприет 40% алкохол/ като я оставям около 43-45гр.След 1година я смесвам по вкус.Ето така изглежда на 7г.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Picture 003 (Копировать).jpg‎  

  9. #99
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Цеко те надолу по Българията
    ракия като нашата не пият при нас е нормално 53 и нагоре градуси а на татак си я правят по 38-42 и си мислят че пият ракия.А за нас това си е чист паток.
    Не съм свидлив-който дойде ще го почерпя.От моя "паток" доста са падали.В пловдиският край варят силна ракия.Седнат на масата ,сипят по чаша и си налеят лимонада в ракията.Защо бе хора сипвате лимонада-силна ни е!Е що я пекохте толко силна.Въпрос без отговор.

  10. #100
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Ей тука са профитата в областта:

    http://www.rakiyata.com/forum/viewto...t=443&start=60
    Имената на професиналите са тукаhttp://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=29&t=2769

 

 
Страница 10 от 101 ПърваПърва ... 891011122060 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •