Първоначално публикувано от
slavi 13
Доста се колебаех дали да се включа, но хайде и аз да кажа нещо по темата за японската тръвна, хралупата и акара.
През тази пролет умря моята японска тръвна. Умря около средата на април, до тогава в моя район беше много студено, умря от глад и захаросан мед, а пък аз не бях в България за да й помогна.
Ето моите впечатления от този вид кошер:
Покривните дъски на тръвната никога не са били топли, проверявал съм многократно;
В средата на гнездото килийките бяха кафяви, с големина 5,1-5,2 мм. Четох едно американско изследване, при което отглеждат пчелите в малки килийки – 4,9 мм, и твърдяха, че акарът трудно се развива в малки килийки;
Пчелните килийки увеличават размера си с отдалечаване от средата на гнездото;
В периферията на гнездото имаше търтееви килийки, там където питите се залепват за стените на корпусите. Тези търтееви килийки не бяха ползвани за отглеждане на търтеи – восъкът беше бял. Там пчелите бяха складирали мед;
В семейството не са забелязани търтеи. Няма търтеи - няма толкова много акари;
Пчелите започват да строят търтееви килийки по питите, когато гирляндите на пчелите строителки се докоснат до дъното. Моите пчели бяха построили 5-6 реда с търтееви килийки най-отдолу на питите. Като строежа на търтеевите килийки е започнал, когато питата е била на около 7-10 см от дъното.
На дъното на тръвната намерих десетина акара. Но акарите бяха много малки, по-дребни от акар намерен в рамков кошер.
Според мен, няколко са причините поради които акарът трудно се размножава в хралупа или японска тръвна. Но все пак го има.
1. Компактно пило. Пилото не е разделено от рамки и въздушни пространства. Температурата е оптимална за развитие на пчелите.
2. По-дребни килийки. По-дребни личинки, какавиди и пчели, и липса на достатъчно хранителна база за размножаване на акара в килийката.
3. Липса на търтеево пило, или то е много малко. В семейство отглеждано в японска тръвна, масово се отглеждат търтеи само преди роенето, когато пчелите застроят с пити целия обем. В търтеевото пило акара се размножава много бързо.
4. Много пило на дребни пчели работнички – в което акарът по-трудно се размножава.
5. Пчелите не покриват пилото с телата си в условията на хралупа или японска тръвна. Те правят нещо различно, не както при рамковите кошери.
Пчелите прекъсват с телата си от стена до стена притока на студеният въздух отдолу към пилото. Това прекъсване, от стена до стена е възможно поради малкото напречно сечение на корпуса 22х22 см. При стандартен кошер, примерно 45х45 см., такова прекъсване е невъзможно да се случи през пролетта и през есента.
6. Пчелите подържат температура около пилото, която е по-висока от оптималната за развитието на акара температура. Разликата е малка, но акарът е подложен на по-висока температура за продължителен период от време – около 2 седмици, докато се намира в запечатаната килийка, и не може да избяга от тази ненормална за него температура. Докато в рамковите кошери винаги се намира търтеево пило в периферията на гнездото, където температурата е по-ниска и е оптимална за развитието на акара.
7. При по-висока температура в областта на пилото, то се развива по-бързо, и акарът няма време да се развие – оцелява примерно само 1 акар от снесените няколко яйца.
Така мисля аз. На никого не препоръчвам японската тръвна. Сега имам две, не можах да заселя повече, защото се прибрах доста късно от чужбина.