Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 186 ПърваПърва ... 614151617182666116 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 1859
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Какво по точно имаш в предвид. По принцип се старая да не им се бъркам, само гледам да им осигурявам простор за работа. А определено им се бъркам със смяна на гнездовите пити. Вероятно те биха ги ползвали много по-дълго, от колкото аз им позволявам.
    Имам предвид при зазимяване стесняваш ли гнездото,ти ли им подреждаш запасите?
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Е чак пък всички, защо си мислиш че от 2011 не третирам с нищо. Мислиш ли, че го правя от мързел или нямам финансова възможност да третирам десетината семейства които отглеждам? Разбира се, че не. Това съм го осъзнал много отдавана, но ми трябваха 2 години за да се реша да го направя. И не съжалявам, загубите бяха минимални, а резултата е, че пчелите се справят прекрасно и без моята "помощ".
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    И аз няма да третирам искам мед натурален на 100 процента. Пчелите ще се оправят според мен времето ще покаже дали съм прав.
    В зависимост от дадени условия(метеорологични) се развиват и различните вредители и болести. Затова, че в даден момент пчелите ще ви са в отлично състояние, а в друг ще си имате главоболие. Давам пример. Нозематозата няма да я усетите, ако тази година е суха, но пролетта, ако е влажна ще имате загуби, а вече ще е късно за адекватни действия.

Може. Поне по моя край не съм виждал (това не значи че няма) и се чувствам благословен. Абе като се замисля, тук наистина сме в рая, няма опасни насекоми, няма силно отровни змии, няма големи хищници или едри тревопасни които да те премажат, както и отровни създания в морето. Въобще рай.

Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    В зависимост от дадени условия(метеорологични) се развиват и различните вредители и болести. Затова, че в даден момент пчелите ще ви са в отлично състояние, а в друг ще си имате главоболие. Давам пример. Нозематозата няма да я усетите, ако тази година е суха, но пролетта, ако е влажна ще имате загуби, а вече ще е късно за адекватни действия.
    Възможно е. Но в никакъв случай не е задължително да се случи. Времето ще покаже.

Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    Имам предвид при зазимяване стесняваш ли гнездото,ти ли им подреждаш запасите?
    Не стеснявам и не работя на ниво рамка. Само ротирам. Корпуса с мед го слагам от долу, а този където е гнездото (последното пило) го слагам най-отгоре. Най-отдолу може и да има корпус с празни пити (трети), може и да няма, в зависимост от това какви пити имам да съхранявам. Тази ротация я правя сега - края на септември, началото на октомври. Ако времето позволява ще го правя в тази събота или неделя.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Възможно е. Но в никакъв случай не е задължително да се случи. Времето ще покаже.
    Е, при мен се случи и затова и го казвам. Избягвам да си измислям, а и не се възползвам само от суха литература, повече наблягам на опита си.

Убеден съм че не си измисляш. Както казах възможно е, Ще видим. За мен пчеларството не е основен източник на доходи и дори да загубя над 50% от пчелите, не е трагедия. Не че ще ми е приятно, но съм склонен да опитам, пък до където стигна.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Не стеснявам и не работя на ниво рамка. Само ротирам. Корпуса с мед го слагам от долу, а този където е гнездото (последното пило) го слагам най-отгоре. Най-отдолу може и да има корпус с празни пити (трети), може и да няма, в зависимост от това какви пити имам да съхранявам. Тази ротация я правя сега - края на септември, началото на октомври. Ако времето позволява ще го правя в тази събота или неделя.
    и аз не стеснявам вътрешния обем ми е 22 на 22 см. Пчелите покриват целия обем многослойно. Те избират разположението на питите в зависимост от удобството.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Убеден съм че не си измисляш. Както казах възможно е, Ще видим. За мен пчеларството не е основен източник на доходи и дори да загубя над 50% от пчелите, не е трагедия. Не че ще ми е приятно, но съм склонен да опитам, пък до където стигна.
    Аз ще ти кажа. Всичко върви добре докато в един момент загубваш някакъв процент семейства, става ти тъжно и след това създаваш нови семейства. Като в природата. Днес се запалва някаква гора - изгаря, а утре(10 - 20 години) се възстановява и т.н.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    и аз не стеснявам вътрешния обем ми е 22 на 22 см. Пчелите покриват целия обем многослойно. Те избират разположението на питите в зависимост от удобството.
    Оставаше и да стесняваш.

Страница 16 от 186 ПърваПърва ... 614151617182666116 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •