Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Не стеснявам и не работя на ниво рамка. Само ротирам. Корпуса с мед го слагам от долу, а този където е гнездото (последното пило) го слагам най-отгоре. Най-отдолу може и да има корпус с празни пити (трети), може и да няма, в зависимост от това какви пити имам да съхранявам. Тази ротация я правя сега - края на септември, началото на октомври. Ако времето позволява ще го правя в тази събота или неделя.
    Продължавам да се шашкам и да ми се объркват всички представи за зимно кълбо. Винаги съм смятъл ,че запасите от мед трябва да са отгоре.Ако меда се сложи отдолу по това време ,какво става ?Къде се формира кълбото ако няма трети корпус отдолу?

Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Продължавам да се шашкам и да ми се объркват всички представи за зимно кълбо. Винаги съм смятъл ,че запасите от мед трябва да са отгоре.Ако меда се сложи отдолу по това време ,какво става ?Къде се формира кълбото ако няма трети корпус отдолу?
    Пчелите сами си пренасят част от меда от долния в горния корпус. Кълбото се образува между двата, като е трайно захванато за горния (най-горния, независимо дали е 2 или 3). Там се развива и първото пило. Условията са по-благоприятни. Третия корпус и да го има, той си остава празен най-отдолу.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Пчелите сами си пренасят част от меда от долния в горния корпус. Кълбото се образува между двата, като е трайно захванато за горния (най-горния, независимо дали е 2 или 3). Там се развива и първото пило. Условията са по-благоприятни. Третия корпус и да го има, той си остава празен най-отдолу.
    Извини ми любопитството ,не че не съм съгласен с това ,което пишеш ,но качвайки сега част от меда горе ,успяват ли да го запечатят?

Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Извини ми любопитството ,не че не съм съгласен с това ,което пишеш ,но качвайки сега част от меда горе ,успяват ли да го запечатят?
    Честно казано не зная. Но зимуват много добре. Няма диария, няма вкиснал мед по питите, няма мухал. А какво точно се случва вътре не мога да кажа.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    [/URL]
    Японски кошер от вътре в случая моят снимката не е актуална.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    На снимката се вижда как пчелите прекъсват с телата си достъпът на студен въздух към пилото. От стена до стена, даже и в ъглите на корпуса.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    На снимката се вижда как пчелите прекъсват с телата си достъпът на студен въздух към пилото. От стена до стена, даже и в ъглите на корпуса.
    И покритието е многослойно, осигурява по-добро и сигурно зимуване.

По-добро, по-добро, колко да е по-добро? Все пак тук пчелите са в пряк контакт със СТУДЕНИТЕ стени на кошера. При по-обемен кошер пчелите са на компактно кълбо, което няма допир със стените на кошера, а въздуха който обгръща кълбото е добър изолатор. Макар да не е херметически затворена система.

Посред зима на минусова температура застани до някоя кола, а после се облегни на нея и виж в кой случай ще ти е по комфортно. Така се случва и с пчелното семейство.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    По-добро, по-добро, колко да е по-добро? Все пак тук пчелите са в пряк контакт със СТУДЕНИТЕ стени на кошера. При по-обемен кошер пчелите са на компактно кълбо, което няма допир със стените на кошера, а въздуха който обгръща кълбото е добър изолатор. Макар да не е херметически затворена система.

Посред зима на минусова температура застани до някоя кола, а после се облегни на нея и виж в кой случай ще ти е по комфортно. Така се случва и с пчелното семейство.
    говорим за 3,5 см обгорена дъска.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •