Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Та именно човека със своите действия Е ПРЕКЪСНАЛ ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР, давайки шанс да оцеляват слабите, кекавите, болнавите и некадърните пчелни майки, като по този начин техните гени се запазват и като цяло влошават качеството на генетичния басейн на цялата пчелна популация в страната. Всеки един пчелар има заслуга за това, защото се мъчи да спаси слабите и кекавите си семейства, вместо да убие (подмени) майката и така да прекъсне нейната некачествена генетична линия.

Пиша го това за да се осъзнаем, че всички ние (и аз в това число) на практика спомагаме за ДЕГРАДАЦИЯТА на генетичния състав на българската медоносна пчела. Ако утре човечеството загине, с него ще загинат и почти всички "питомни" медоносни пчели, а рода на пчелите ще бъде продължен от "дивите" пчели по хралупите, които и в момента оцеляват без намесата на човека.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Та именно човека със своите действия Е ПРЕКЪСНАЛ ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР, давайки шанс да оцеляват слабите, кекавите, болнавите и некадърните пчелни майки, като по този начин техните гени се запазват и като цяло влошават качеството на генетичния басейн на цялата пчелна популация в страната. Всеки един пчелар има заслуга за това, защото се мъчи да спаси слабите и кекавите си семейства, вместо да убие (подмени) майката и така да прекъсне нейната некачествена генетична линия.

Пиша го това за да се осъзнаем, че всички ние (и аз в това число) на практика спомагаме за ДЕГРАДАЦИЯТА на генетичния състав на българската медоносна пчела. Ако утре човечеството загине, с него ще загинат и почти всички "питомни" медоносни пчели, а рода на пчелите ще бъде продължен от "дивите" пчели по хралупите, които и в момента оцеляват без намесата на човека.
    Е чак пък всички, защо си мислиш че от 2011 не третирам с нищо. Мислиш ли, че го правя от мързел или нямам финансова възможност да третирам десетината семейства които отглеждам? Разбира се, че не. Това съм го осъзнал много отдавана, но ми трябваха 2 години за да се реша да го направя. И не съжалявам, загубите бяха минимални, а резултата е, че пчелите се справят прекрасно и без моята "помощ".

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Е чак пък всички, защо си мислиш че от 2011 не третирам с нищо. Мислиш ли, че го правя от мързел или нямам финансова възможност да третирам десетината семейства които отглеждам? Разбира се, че не. Това съм го осъзнал много отдавана, но ми трябваха 2 години за да се реша да го направя. И не съжалявам, загубите бяха минимални, а резултата е, че пчелите се справят прекрасно и без моята "помощ".
    И аз няма да третирам искам мед натурален на 100 процента. Пчелите ще се оправят според мен времето ще покаже дали съм прав.

Възможността пчелите да се справят сами е много голяма. Макар, че резултата само от едно семейство няма да е показателен. Но това обусловената генетическа приспособимост на пчелите, отлично хигиенно поведение, а не на термични или тем подобни методи. В гнездото пчелите всячески се борят да поддържат оптимална температура за развитие на пилото и ако е нужно огромна част от тях започват да нося вода за да охлаждат гнездото и в никакъв случай не биха допуснали температурите, които ти споменаваш.

Виждал ли си какво правят пчелите, когато кошера им гори?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    И аз няма да третирам искам мед натурален на 100 процента. Пчелите ще се оправят според мен времето ще покаже дали съм прав.
    В зависимост от дадени условия(метеорологични) се развиват и различните вредители и болести. Затова, че в даден момент пчелите ще ви са в отлично състояние, а в друг ще си имате главоболие. Давам пример. Нозематозата няма да я усетите, ако тази година е суха, но пролетта, ако е влажна ще имате загуби, а вече ще е късно за адекватни действия.

Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    В зависимост от дадени условия(метеорологични) се развиват и различните вредители и болести. Затова, че в даден момент пчелите ще ви са в отлично състояние, а в друг ще си имате главоболие. Давам пример. Нозематозата няма да я усетите, ако тази година е суха, но пролетта, ако е влажна ще имате загуби, а вече ще е късно за адекватни действия.
    Възможно е. Но в никакъв случай не е задължително да се случи. Времето ще покаже.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Възможно е. Но в никакъв случай не е задължително да се случи. Времето ще покаже.
    Е, при мен се случи и затова и го казвам. Избягвам да си измислям, а и не се възползвам само от суха литература, повече наблягам на опита си.

Убеден съм че не си измисляш. Както казах възможно е, Ще видим. За мен пчеларството не е основен източник на доходи и дори да загубя над 50% от пчелите, не е трагедия. Не че ще ми е приятно, но съм склонен да опитам, пък до където стигна.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Да, това съм го забелязъл при българските пчели....
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Юрий,освен,че не ги третираш,има ли други работи в ,които не им се месиш?
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •