Колега според твоя коментар какво да правим да бързаме да пордаваме ли .Оставете ги да си търсят мед на тази цена от 5 -5.2 меда до нова година ще намалее осезателно
Преглед за печат
Ще стане така,че пчеларите с по големи количества ще гледат да се обединяват и ще гледат да прескочат прекупвачите.Направо ще започнат да търсят фирми на запад с които да се договарят директно.
Днес чух разговор за износ към Турция на цена от седем лева за количество от около тон. За една две тенекии цена от десет лева.
То отдавна трябва да има пчеларски съюзи КОИТО ДА РАБОТЯТ ЗА ПЧЕЛАРИТЕ, а не за собственият си джоб
Който плаща сметката - той поръчва музиката. Докато пчеларските организации (всяка с по един-двама човека членска маса) плащат за всичко от собствения си джоб, дотогава ще продължават да гледат единствено собствените си интереси. Нещо напълно логично, но аз не разбирам защо пчеларите са си въобразили че трябва да очакват нещо друго.
Вноса в Турция на всякаква Аграрна продукция ( плодове, зеленчуци, животни, месо и т.н.) е ЗАБРАНЕН ! ( с изключение, когато някоя фирма получи еднократно разрешение за внос на някакъв продукт)
Тъй като това е контабанден внос и риска си го поема купувача, нищо чудно че предлаганата цена е толкова ниска. Ако всичко мине добре - печалбата може да бъде малко над 300%
Казах каквото имах да казвам. Помислете си дали конкурентите ви не знаят на каква цена сключвате договорите си, след като до нас достига информация. Значението за пчеларите е МНОГО голямо, сега в момента се спекулира на каква цена продавате и колко печалба имате. Мисля, че няма нужда да ви обяснявам точно колкото ви вреди това, защото цената която се споменава е най-вероятно по-висока от реалната (тоест, печалбата ви не е чак толкова голяма).
За мен цената на която трябва да се продава българския мед е минимум 7 лв/кг на едро и 10лв/кг на дребно. Търсим грешката...
Здравейте, колеги.От доста време следя и се интересувам от цените на мед в бг и как се формират те.Моето мнение какво е,че в бг има картел който определя цените. Не може 2 години да няма мед от липа а цената да седи 5,00-5,20лв като махнем данъците какво остава.Тая година имаше цена за акацията 8,50лв за 30тона на акацията.Питам господа изкупвачи като има цена 8,50лв за 30 тона защо не може 7,50-8,00лв за по малки количества?Другото което искам да попитам защо не купувате на качество след като правите анализи а на тонаж?Според мен има разлика м/у 30%и 70%, но според мен ви интересува само разликата която си прибирате.
Другото което ми направи силно впечатление подмяната на амбалажа.Даваш нови тенекии връщат ти стари които не се знае от кой пчелин са и какво се въди в тоя пчелин.Това е същото да си заразен от ебола и да обикаляш света.
Подмяната на амбалажа за съхранение на мед с използван такъв трябва да се забрани със закон.Въобще ползването на стари тенекии трябва да отпадне от пчеларската практика!
Започнах да се занимавма с пчеларство от 2003 г. с един кошер, като постепенно увеличих бройката до 13 кошера. Никога не съм продавал мед на едро, в тенекии. Медът от центрофугата наливам в матуратор, а от там - директно в бурканите. Винаги съм се стремял, да вадя колкото е възможно по-качествен мед. Предполагам, че клиентите оценяват това. В момента продавам меда от последната реколта, като следва: акация-12лв/кг, полифлора (ливадни растения + слънчоглед + липа) - 10 лв/кг. До момента съм продал около половината от меда от последната реколта. Решил съм, през пролетта да направя проверка на количеството на непродадения до момента мед и въз основа на това да определя, колко пчелни семейства да продам. Целта е, да задоволя максимално търсенето на мед на дребно, без да продавам на едро и без да остава непродаден и неизконсумиран мед. Когато посеят рапица, неизбежно ще остане мед в излишък, но това се случва не по-често от един път на 3 години. Аз съм съботно-неделен пчелар и колкото по-малко са пчелните семейства, които отглеждам, толкова повече свободно време ще остане за други неща.
Апитрейд Пловдив са коректна фирма във всяко отношение!
Колега не съм имал предвид тая фирма.Преди време реших да търся пазар.Отидох в една фирма докато чаках да дойде шефа, пазача ми разказа всичките схеми как мешат нашия мед и какви мошеници са.Е кажи ми как да си променя мнението за търговците след като отида и в магазина и видя липов мед 10%и 90% сироп забравих от какво беше там
Слънчо, напълно ти е ясно че подобни индивиди не са пчелари, па то си личи и от ника му.Получил е поръчка да зомбира темата и той съвестно си изпълнява поръчката.Уважавам подобни всеодайници ,защото са верни на работодателите си.Докато им плащат обещаното!Съветваш го да подарява –какво ? ,като няма за подаряване.Сигурно е виждал пчела само ако случайно е влязла в колата му,докато шофира покрай масив с медонос.Остави го да си върши работата,и той трябва яде/ а и домочадието/. Може някой да се хване на словоблудството му.
МИНАХА ВЕЧЕ 24 ЧАСА ОТ КАКТО ВИ ДАДОХ ИНФОРМАЦИЯ ЗА НОВИТЕ ЦЕНИ НА МЕДА. НЯКОЙ НАПИСА , ЧЕ Е ЛЪЖА. ИМА ФИРМИ КОИТО КУПУВАТ НА 5,30-5,50. НИКОЙ НЕ ИЗПРАТИ ИМЕНА И ТЕЛЕФОНИ. ЗНАЧИ НЯМА ТАКИВА. Относно тези , които ме наричат тоя и оня . Това е признак на ниска култура. Гоголчо, на мен пчеларството ми е професия. С това си храня семейството.За мен загубата от 10 тона е толкова, колкото ти ще вземеш за 2 години. Приятна вечер. Разбрах , че Форумът не е за пчелари ,а за бърборковци.
Днес дадох проба на фирма от Ловеч с уговорка за 5 и 30
Коя е тази фирма?
При създалата се ситуация на пазара на меда и при ситуация в която във форума участваме 5 човека и се ослушват 500 да краднат информация няма как да ти кажа на всеослушание кои са фирмите. При положение че с това си изкарваш хляба при всички случаи имаш много контакти и можеш да ги издириш и сам.
Не мога да разбера това форум за пчелари ли е или фейсбук за бърборковци!Не се чудете защо пет пишат, и петстотин мълчат.Сигурно имат основание.
Facebook е място, което е предназначено преди всичко за чат (бърборене) в реално време. Там всяка една споделена информация "живее" максимум 2-3 дена и след това потъва в небитието. Няма никаква подредба на информацията и търсене на нещо полезно от архивите е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. За разлика от Facebook форума е създаден с цел ПОДРЕЖДАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА. В него има раздели, подраздели и теми, в които може да се обсъжда конкретен аспект от пчеларството. Намирането на архивна информация е много по-лесно и по-бързо. Има теми, които се развиват години наред и непрекъснато се допълват с нови знания. Изчитането на една такава тема дава на пчеларя ЦЯЛАТА НАЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ по дадения аспект.
Та това е разликата между форума и Facebook. Форума е с цел ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗНАНИЯ, а Facebook е с цел бъбрене по някакви временни еднократни проблеми и забравяне за тях още на другия ден. Проблемът в двете концепции (ФОРУМ/Facebook) са именно пчеларите. Те не разбират разликата в концепциите и се опитват да обсъждат важни и дългосрочни теми във Facebook (което е напълно безсмислено) и обратното - опитват се да си чатят (бърборят) чрез форума, което пък създава огромно количество спам и разводнява ВАЖНАТА ИНФОРМАЦИЯ по темите.
Едно от разрешенията на това разводняване е модераторите на форума периодично да почистват важните теми от спам, и това донякъде се получава, но това е КОЛОСАЛЕН ТРУД, който се прави на доброволни начала и то само когато някой модератор има свободно време да изчита хиляди постинги и да се чуди кои от тях да остави, защото са полезни, и кои да премахне, защото разводняват темата.
По въпроса за писането във форума и за ДАВАНЕТО НА ПОЛЕЗНА ИНДОРМАЦИЯ - не можем да се сърдим на хората, ако те имат информация, но си мълчат. Даването на информация също е на ДОБРОВОЛНИ НАЧАЛА. Всеки сам си решава дали да сподели някаква информация с нас или не. Всички посетители на форума са БЛАГОДАРНИ на тези, които споделят информация, но нямат право да се сърдят на тези, които предпочитат да си мълчат. Аз лично също не споделям всяка една информация, която я знам, защото се съобразявам с настроенията във форума. Предполагам че и други хора постъпват по същия начин. Затова предлагам да приемем, че пазенето на тайна поради някакви съображения е НОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ и че НЕ НАРУШАВА ПЧЕЛАРСКАТА ЕТИКА или МОРАЛНИТЕ НОРМИ, на които са ни възпитавали в първите 7 години.
Аз имам мед на стойност 5.50 и на горе български левчета, чакам до като ми притрябват нови тенекии.
Може да съм с празен джоб но това не означава че трябва да пълня на някой друг джоба.
Мухозол, няма да използвам умалителната ..чо.При мен е –Право куме ,в очите . Някъде да виждаш /т.е. четеш/ някой да те квалифицира ?Не се прави на обиден на всички пишещи в тази тема/ освен на клакьорите с вдигнато палче/ , хората си защитават труда ,а ти наливаш вода във воденицата на ''противника' !!!!!'.Е, какво очакваш ? Да те милват с гъше перце? Ако имат възможност ще те изядат с парцалите.Ти си толкова професионалист, колкото и тия професионалисти ,дето си умориха пчелите напролет,защото някои много усърдно ти вирят паленцето .Ако с това си храниш с–вото,направо те съжалявам щом не можеш да си защитиш цената на труда !!!!!!!!! А сигурен ли си за двете години ? Някъде в твой пост беше използвал руска поговорка .Така че ,има време .Ако закъсаш с изхранването на с–вото,сподели с нас, ще ти помогнем,хора сме.
Наскоро попаднах на една борса за риба:
https://ribnaborsa.bg/
Хрумна ми че замисъла не е чак толкова неосъществим и в пчеларския сектор. Би могла да бъде използвана и платформа подобна на и-бей (БИТПАЗАР), където може да се продават както големи или малки количества, пък защо не и да се правят фючърсни сделки.
Проблема с качеството на меда.... Лично аз не се нуждая от лабораторно изследване, което да ми каже на мен, че моя мед е истински и няма остатъци от забранени вещества. По същия начин меда на всички съвестни пчелари, в повечето случаи покрива всички изисквания и те могат да гарантират съвестно за неговото качество, без предварително да са си направили труда да го изследват. "Гнилите ябълки" обикновенно са тези, които имат несъответствия в качеството и проблема е КАК ПОТЕНЦИАЛНИЯ КУПУВАЧ ДА РАЗГРАНИЧИ ЕДНИТЕ ОТ ДРУГИТЕ. Според мен, точно тук платформата на И-бей е много полезна в случая.
Дони,нямаш ли информация дали в Гърция има такъв срив в изкупната цена,както става в БГ.
ГОГОЛ прав си не се сърдя на никой. Пускането на информацията за цената на мед в момента я напрах за да знаят колегите. Опасявам се , че за поредна година има картелно споразумение между търговци.Очаквах , че колегите ще почнат да плюят търговците, а те започнаха мен. Проблема с вестоносеца стана мой.
И при мене се случи същото във Facebook - пуснах им информацията, и те започнаха да плюят мене, а не изкупвачите. Тогава просто изтрих темата и ги оставих да се спасяват кой както си иска. И си казах - тези хора НЕ ЗАСЛУЖАВАТ човек да се хаби заради тях. Следващия път, когато получа важна информация, ще си я запазя в тайна. Съжалявам, но такива хора друго не заслужават .....
Проблема стана твой, защото погледни как ни я предостави информацията. А и не беше уместно да споменаваш тези цени. Защо? Според мен те ще отслабят съпротивата на колегите и наистина цените ще паднат по - лесно отколкото, ако не знаеха. Щеше да има по - голяма съпротива. Това им прави в случая лоша услуга. Ти в момента не помогна на колегите си, а на търговците. :tres:
Аз подкрепям Мухозол - истината трябва да се казва в очите, дори и когато от нея много боли ......
През живота си съм се нагледал на всякакви възходи и падения на цените на какви ли не продукти, суровини или стоки. За мене това е естествен процес и аз въобще не съм изненадан. Просто пазара така работи и е крайно време да свикнем с неговите капризи.
Може да ви прозвучи невероятно, но всякакви опити да се прогнозират бъдещите цени на една или друга стока винаги завършват с ПРОВАЛ. Прогнозирането е НЕВЪЗМОЖНО и това е близко до ума. Ако дори само за момент приемем, че някъде някой е в състояние да прогнозира бъдещото движение на цените, то тогава досега този човек щеше да е спечелил всички пари на земята. И след като такова нещо не се е случило, значи ПРОГНОЗИРАНЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО.
Какъв е основният извод от едно такова разсъждение? Ами извода е много прост - ако имаш мед, продавай го на ТЕКУЩАТА ПАЗАРНА ЦЕНА, без да те интересува каква е тя. Всеки опит за забавяне на продажбата в чакане на по-високи цени ще доведе до вероятност 50% за по-високи цени, но другите 50% вероятност са за по-ниски цени. Крайният резултат не е много по-различен от играта на рулетка. Има обаче един сериозен логически проблем - ако имаш 1 милион лева на сметка, можеш да си позволиш за кеф да проиграеш на рулетка да кажем 1000 лева. Но ако сметката ти в банката клони към нула, то тогава играта на рулетка с 1000 лева е ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ.
Да ме извинят някои "умни" колеги от форума, които ме критикуваха, че съм си продал меда на 5.20, но за съжаление истината е, че аз взех РАЗУМНО РЕШЕНИЕ от гледна точка на теорията на вероятностите, а те с всичкия си "акъл" този път се оказаха прекарани. Сори, ама незнанието и некомпетентноста водят само до такива резултати ......
Циганите започнали да изкупуват мед на 5 лева без договор и проби един почнат са го излъгали да си продаде меда.
Възползват се от измислената ситуация на прекупвачите и после ще продават на висока цена. До къде сме стигнали че и циганите да ни клатят.
Аз реших да чакам по добра цена, днес теглих заем от банката и закърпих бюджета.
Като цяло пак ще съм на загуба, но ме е яд да подарявам това за което съм работил цяло лято.
Ако успеем да издържим поне месец без да продаваме всичко ще се промени.
До месец не знам, но февруари, март според мен цената ще бъде 6лв. и нагоре.
,Когато между нас и клиента застане търговеца, тогава цената става относително понятие. Тогава се получават и недоразуменията и несъответствието между желание и възможност и РЕАЛНОСТ. Особено, когато ние пчеларите сами си "подливаме" вода и спекулативно намаляваме цени с цел да изместим колеги от определени пазари. Колкото сме "хрисими"на пръв поглед, толкова се проявяваме като вълци, когато става въпрос за пари, цени и пазари и т.н.
А колкото до прекупвачите -основните ''играчи'' преработватели с едно вдигане на телефон се договарят.
Kазват примерно ще се купува на 5лв. +- 20-30 ст.
A за хилядите пчелари, такава договорка и координация е трудна да не кажа и невъзможна и как да е възможна като бай Иван от Горно Нанадолнище има 12 кошера и на 4 лв да го даде му е файда, а бай Драган има 20 кошера и си работи, някъде другаде кошерите му са дет се вика страничен доход(колкото толкова) и той ще го даде на 4,50.
Бай Петър има 100 кошера ама обаче я окъсал лятото похарчил пари за основи ,рамки, сироп и т.н. и той е готов на 4,80-5лв да го даде!
Примери много и КАРТЕЛ между пчеларите е 'кауза пердута'
Нали вече ви казах, че ПРОГНОЗИРАНЕТО НА БЪДЕЩИТЕ ЦЕНИ Е НЕВЪЗМОЖНО !!! Всякакви опити да се вземат решения на тази база водят до плачевни резултати в 50% от случаите. А ако достатъчно дълго се практикува това, ВИНАГИ водят до фалит.
Това е така, защото вероятноста да познаеш за 1 година е 50%, вероятноста да познаеш в две поредни години е само 25%, а вероятноста да познаеш в 10 поредни години е само 0.1%. Мога да ви развия и формулите за МАТЕМАТИЧЕСКОТО ОЧАКВАНЕ, пряко следствие от които е БАВНОТО И ПОСТЕПЕННО ФАЛИРАНЕ, ако всеки път човек се опитва да изчаква по-добри цени и да компенсира с кредити годините, в които не е познал.
Специално за този казус математиката е пределно ясна - МАКСИМАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ има тогава, когато стоката се продава на момента, в който е произведена, без значение каква е пазарната цена в този момент от време. Познаването на този аспект от математиката е много важно, защото допускането на грешки от типа ИЗЧАКВАНЕ са една от причините за лошото финансово състояние на много пчелари.
Ясно разбирам фактора ЕМОЦИЯ (няма да си продам евтино труда), но за съжаление В МАТЕМАТИКАТА НЯМА ЕМОЦИИ. Тя е строга и точна наука, и който не се съобразява с нейните закони, обикновенно заплаща незнанието си с живи пари.
Аз съм съгласен.
По-добре човек да си освободи малко финансов ресурс, макар и на малко по-ниска цена и да го вложи отново и отново (т.е. да го превърти няколко пъти с ниска печалба за същия период от време, в който иначе би чакал по-добри времена) или ако не знае какво да го прави - да го остави на влог да му трупа лихва в банката (примерно).
Това е много по-добър вариант, отколкото да тегли заеми и да плаща главница, която има вероятност да му изяде печалбата от очакваната по-висока цена.
Ако човек има спешно нужда от пари, според мен по-добрия вариант е да продаде част от количеството на текущата "по-ниска цена" за да не му се налага да тегли кредити...... Освен ако няма вътрешна информация че цената на стоката му в склада ще се покачи стремглаво (ще може да си позволи да плаща лихва) или пък че се очаква обезценяване на парите (инфлация)
Ето тук една борса, където да може да продаваш продукция НА МОМЕНТА, би била много полезна
Тази думичка "подарявам" не я използваш правилно ,аз на 100 % съм сигурен,че на теб един килограм мед ти струва максимум 3-4 лв. това е твоята себестойност като при всеки е различно защото разходите и приходите при всеки са различни ,та как така го подаряваш като го продадеш на 5 лв. Или просто искаш да кажеш, че търсиш по-висока печалба като рискуваш при спад на цената печалбата ти да бъде по-малка.
Имам запитане.Ако имам познат човек който изкупува мед можели да му сложа телефонния номер за контакти в тоя форум.Или има правила за рекламата
Рекламата в този форум е разрешена само в специалните раздели КУПУВА или ПРОДАВА. Тъй като обаче тази тема е за цената на меда, допустимо е в нея да се публикуват и телефони на изкупвачи.
То в Гърция повече от това на къде?
В Гърция има стабилен вътрешен пазар и срив в цените НА ЕДРО е възможен само при внос на евтин Китайски мед (или друг от същия ценови клас).
Иначе, вследствие на голямото климатично разбообразие, цената меда ЕДРО за различните раьони на страната варира В ПЪТИ. Има медове, които са УНИКАЛНИ и могат да бъдат произведени само на определени места - маслинов, мащерков, боров, портокалов, дъбов (манов).... които НЯМА КАК да бъдат внесени от вън на БЕЗБОЖНО ниска цена. От ниски цени страдат само районите произвеждащи полифлорни или медове от технически култури (слънчогледов) - светлите медове по принцип не са високо ценени в Гърция (слънчогледовия на първо място). Преработвателите на мед могат да извиват ръцете на пчеларите от тези райони, тъй като подобен продукт могат да си внесат от чужбина и все едно е бил произведен в Гърция ( капитализъм, какво да го правиш).
Същата е ситуацията в България сравнено със цената на меда във Странджа.
Иначе, не съм наясно какви са конкретните цени в момента, тъй като не се занимавам с такава дейност.
Не съм се включвал в тая тема сигур от една или две години, ама гледам какви палци се дигат на определени глупости и това не е добре.
В нещото, наречено "пазарна икономика" има един важен, а може би и основен принцип. Сигурно го пиша за четвърти или пети път - "Произвеждаш толкова, колкото можеш да продадеш, на цена, която те устройва". Не го ли спазваш, излизаш от производството и отиваш в сферата на услугите, или па на държавна издръжка например. Подразбира се - не го ли направиш навреме и доброволно, може и да е болезнено... Чудя се каква е тая работа - някой вкарва маса лев, или па заеми тегли за образцови пчелини и после седи и чака някой друг да дойде да му вземе меда и да му даде пари? Ам че излезте на пазара бе. Ей го колегата valaz всяка година докладва как са работите при него и ни дава ненатрапчив модел как полекичка може да си докараш по една минимална месечна заплата, примерно. Е, няма бройка и може и да не е професионално за някои, ама кво от това. На Бай Ганю и на Али баба моделът също става и сигур затова някои хора го практикуват. Или пък контейнер натоварете и го изнесете за Япония или Америка, там са добри цените... Нещете посредници-изедници и изкупвачи-цигани, ама знаете фабриките къде са - товарите меда и им го карате франко рампата. Ей го на мен например Масларево ми е близо, ако имам остатък за на едро няма само тенекии да купувам я - карам, договора и след някой ден парите са при мен. По актуалната цена на изкупуване + бонус за лоялност. Отдавна и по много се говори из форума, че трябвало да си уважаваме труда, да си го ценим и разни таквиз. Абе кой купувач го интересува това? И що трябва някой да си мисли, че някой друг ако си е продал меда на актуалната цена вместо да го държи под сайванта и не си уважава труда??? Ами може децата му например да не искат да ядат мед ами да искат вафли, ей ги и мойте са така... Или па баба му да иска пари за лекарствата... Ама сме щели да накривим шапката на прекупвачите, дрън-дрън ярина, те ще отидат да продават кисели краставички /знаете кого цитирам/ или паста за зъби или па хладилници на ескимосите ако могат, дайте да не ги мислим. Четете внимателно лекциите по икономика на г-н Матеев и ги осмисляйте. И приемайте фактите разумно и хладнокръвно и не се нахвърляйте на хората които ви казват неща дето не ви харесват.
Всъщност, повечето от вас знаят, ама да кажа и на другите - аз имам почти нулев финансов интерес в дейността с пчелите, така че може и да не ми приемате думите насериозно.
КУПУВА МЕД 0878120790 КИРИЛ
Е, аз като имам добри доходи аджеба защо се блъскам тук да ви карам да не си продавате меда и искам достойна цена? Ами защото уважавам себе си и труда си. Ще ви дам и един пример. В Южна Корея когато търговците изкупят мед от даден производител му дават 9 долара на кг., а след като реализират меда му дават още 6 долара на кг.. Или общо 15 долара за килограм. Мед произведен без рамка се продава за 30 долара килограма. Корея не се намира кой знае къде. Тя се намира в нашия пояс и климата и е като нашия. Значи и флората ще е еднаква, а и меда до някъде. С какво аз съм по различен от корейците, че да ми дават тези мижави пари за труда ми? Икономика? Не. Това е кой, кога и как да прекара другия. Тоест нас.
Всъщност, цената на меда от различни култури и местности е различна и това не е само в определени държави. Всичко зависи от това как потребителя оценява меда. Българският пчелар е много на ти с икономиката, финансите и маркетинга, че акъл няма да му даваме...
Само за сведение, цената на дребно на детелината/люцерната в САЩ е между 2 и 3 ПЪТИ над тази от масовите култури. На едро обаче...няма такава голяма разлика. Направи ми впечатление и разпитах как точно стоят нещата.
Един колега ми обясни и ще се опитам да преразкажа:
С неговия скромен пчелин (разбирай хиляди семейства), продава над 80% от меда си на дребно. Каквото му остане и това е само ако му остане...го продава на фирми и ресторанти с малка отстъпка. Фирмите прекупвачи купуват най-ниското качество и после го пласират по веригите. Като го питах дали имат проблеми с цените и т.н и т.н...човека се изсмя и каза, че проблем имат преработвателите, защото меда им е с много ниско качество. Там има пазар за мед с ниско качество(разбирай мед който няма да помириша) и проблем могат да имат само пчеларите които опрашват или са направили някаква глупост от сорта на прегорял мед и това се случвало рядко. Изследвания на мед НИКОГА не е чувал да вземат от колеги, идват и направо вземат каквото им дадеш.
Ето това е разликата. Пчеларите диктуват правилата, а не обратното.
Кой е за е*ане?!?!
Ами Мухозол и Матеев, който го поддържа. Вместо да устояват позицията с по - големите количества продават презглава, че единия с това си изхранвал семейството, а другия просто не му трябват пари, а и мед не му трябва и гледа да го махне за да не се спъва в него. За него няколко стотинки са все едно да играеш игра и да заложиш 1000 лева имайки милион.
НИЕ, простите колеги го продадохме на 5.50 лв. за кг.Има още ''мъничко'' от слънчогледа,но на ниска цена не го давам.Ее..., аз със всичкия си акъл ,взех това разумно решение ,макар и на светлии..инни години назад от някои ''колеги'' пчелари по икономика,отношения в новото пазарно общество,висша математика,лавиране м/у шамарите за да излезем сухи от всяка ситуация.Всеки с що– годе нормална интелигентност /а тук, във форума интелигентността е на ниво ,за сметка на правописа/ ще прецени кой се е прекарал –знаещите и компетентните или ''простите'' и некомпетентните .
Проблема не е кой на колко и защо е продал, а къде, как и при каква цена ще се реализира продукцията. Сравнения с пазарите на САЩ и др. големи държави са несравними с нашия. И да се съюзим и да се обединим, ще извием ръцете на родните прекупвачи, но на международните играчи не можем да повлияем с нашите нищожни (в световен) мащаб количества.
В Европа санитарните изисквания са в ПЪТИ по-високи от тези в САЩ.
Там антибиотиците са разрешени за третиране а пчелите. Ако не се бъркам, остатъци на някои от тях (разрешените за използване) са допустими да се съдържат в меда. Тогава ЗАЩО някой да си прави труда да го изследва този мед?
Обаче пък що се отнася до БИОпчелните (и другите аграрни) продукти изискванията са УБИЙСТВЕНИ, не като нашите е Европа, дето ги раздават надлъж и на шир. В САЩ ако отглеждаш портокали например по биологичен начин ( стотици хиляди декъри) и в някой ОТДАЛЕЧЕН КРАЙ на имота ти се намира дори ЕДИН ЕДИНСТВЕН бетонен електически стълб - няма как да ти се даде право да продаваш продукцията си за БИО. (в същото време обаче на рафтовете в хипермаркета може да се продават Био продукти от Европа, според европейските стандарти). Според американските изисквания, само продукт който сякаш е отгледан в XV век и пренесен с машина на времето в наши дни, може да бъде наречен БИО.
Иначе, останалите (за масовото население) хранителни продукти имат много ЗАНИЖЕНИ изисквания. Нощем всеки от нашето ХЕИ, сънува как попада в САЩ и раздава глоби като конрольор от гратския транспорт билети.:laughing: Например за млякото, поради специфичния му начин на производство, на етикетите се обозначава процентното съдържание на гной и антибиотици ( доилните апарати, веднъж сложени на кравите, се свалят от там само при смърт на животното, откъдето и нуждата от антибиотици, които да подтискат гнилостните процеси).
Мисля че,решението е борса.Ами какво ще правят спекулантите, мургави и не толкова?А на колегите с малко мед, можем да купим меда,и да не ги оставяме да се унизяват.
Приятелю Соларис, прав си за много неща. Пуснах темата за цената на меда, за да можем пчеларите да нададеме вой.Може би тогава търговците на мед ще разберат , че не те диктуват цената на мед ,а ние. И ако не могат да защитят цената и качеството на БЪЛГАРСКИЯТ МЕД ще ги прескочим.Опитвам се да събудя съзнанието на българският роб. И НАКРАЯ , ако всички които пишем във този форум бяхме посетили протестите на пчеларите , нямаше да сме на това дередже. С поздрав, най-добрия лек за пчелите МУХОЗОЛ.
Разбирам яда ви, но ще изкажа мнение, което няма да ви се хареса.
Човек трябва първо да търси вината в себе си.
И некя тогава невинния да хвърли първи.
Ако смятате, че нямате вина...кажете защо така си мислите, като имате в предвид действие или бездействие.
Колеги, сами си ковем бъдещето и ние сме отговорни за резултатите.
Лека вечер!
Особено ти такъв вой наддаде, че ми проглуши ушите!
Ние българите сме силни много на приказките, но не и на действие!
А последното ти изречение няма нужда от коментар!
п.с.-Аз меда си го продадох, но продължавам да следя темата с интерес и съм почти сигурен, че това понижение и ослушване на прекупвачите ще е временно явление. През годините сме го играели вече този цирк.
Днес публикуваха доклада за септември за САЩ. https://usda.mannlib.cornell.edu/usda/ams/FVMHONEY.pdf . Няма срив на цени нито от Аржентина нито от Украйна. Г-н Апитрейд посочи вида мед от Аржентина който може да сравните - през август 1.4 долара сега е 1.55-1.83. Ха сега. Май евтиния мед от Аржентина са го изкупили или хвърлили в океана.
Как прекупвачите за няколко дни успяха да вземат вземат картелно решение и всички се държат.
А пчеларите вместо да вземат решение да си отстояват тяхното, да се подкрепят и да не се поддават на манипулации, то какво.
Един дава съвети на друг какво да прави, втори гледа да прецака и някой друг да не е само той, трети омаловажава работата по пчелина и себестойността на истинския мед.
Жалко! Жалко!
Не ме разбра или така си мисля.
Ако искаме високи цени, то трябва да си ги извоюваме. Не си взехме поука от миналата година и това е жалко.
Оставете ги да си внесат меда от Китай и само гледайте. Това може да го направи само някоя фирма с нула акъл по високите етажи.
В САЩ имало много мед тази година - тези вървят само в кварталната бакалия. Знаете ли коя година последно в САЩ е имало положителен търговски баланс при меда?(подвеждащ въпрос, не се ровете) Да го кажем така потреблението е 2 пъти повече от производството и като бонус производството е в застой и няма тенденция за нарастване.
Хайде и няколко реда от доклада на USDA:
Florida
The price of darker baking or industrial grade honey is reported to range from $1.80 - $2.20 with prices being reported mostly in the $2.00 - $2.20 range. This is also a historically high price for this type of honey, even though cheaper imported honey has led to slightly lower prices recently.
Цената на тъмния готварски или индустриален мед(разбирай негоден за директна консумация) е в границите между 7,05 лв/кг и 8,61 лв/кг, като цените са най-вече в границите 7,83 лв/кг - 8,61 лв/кг. Това е също така исторически ценови връх за този вид мед, въпреки по-евтиния внос, който леко намали цените в последно време.
Georgia
Retail: wildflower $8 pound sourwood $10 pound up to 12 - 15 a pound.
Джорджия
Цени на дребно:
Билков(ливада) - 31.31 лв/кг
Sourwood(Oxydendrum arboreum - храстовидно дърво) - от 39,14 лв/кг до 46,97 лв/кг - 58,71 лв/кг
Idaho, Utah and Colorado
According to commercial beekeepers, the current wholesale price for good white domestic honey in Idaho, Colorado and Utah currently averages from $1.70 to $2.10 per pound with a mostly price of: $ 1.70 to $1.85 pound. The higher prices in the range listed above, were the result of wholesale buyers paying a premium for top quality lots of honey. The trend of wholesale prices is 2015 compared to 2014 is lower overall.
В района има неочаквано добри добиви. 13.61кг от кошер, като средния добив е 20.41кг от кошер, а дори има единици достигнали до над 27.21кг от кошер :laughing::laughing::laughing: (Не се сдържах)
Сигурно прекупвачите говорят за този висок добив, но забравят да споменат щатите с рекордно нисък добив и проблемите им и това, че опрашването на бадемите е застрашено или че има рекордни суши и пчеларите се чудят какво да правят.
Minnesota
According to commercial beekeepers, the current wholesale price for good white domestic honey in Minnesota currently averages from $1.85 to $1.90 per pound. In some cases wholesale white honey was selling for more depending upon quality and quantity.
Overall losses of bees this summer in Minnesota have been lower, at around roughly 10 percent
Цената вече трябва да е ясна и няма да я превеждам, но втория ред гласи:
Като цяло загубите това лято в Минесота бяха по-ниски, около 10% (разбирай лятна смъртност)
New England
New England honey yields for the more successful beekeepers are currently coming in at an average of 70 to 80 pounds per hive, which is much better than a nticipated in June and this puts much more honey available for purchasing
Demand at all retail/wholesale outlets remains strong and honey sales remain firm. Prices quoted for retail 1 lb. bottled uni ts were $9.00 to $12.00 mostly $10.00, occasionally higher, and 1 Quart bottled units were $18 .00 to $20.00 mostly $18.00, occasionally higher, inclusive of all varieties; for food service operations, prices were firm with 5 gallon units at $195.00 to $240.00 mostly $215.00 and occasionally lower for all raw and natural honey depending on variety and quality. In the Northeast overall, the wholesale natural and raw honey price has been around $2.50 to $2.80 per pound, mostly $2.60 per pound, occasionally higher, by the 55 gallon barrel. Propolis reportedly is $14.00 to $17.00 mostly $16.00 for 2 ounces tincture and pollen is $26.00 to $30.00 mostly $28.00 per quart.
Нова Англия
Супер добив - 31.75 кг от кошер до 36.28кг от кошер
Средна цена на дребно - 39,14 лв/кг в 453 грамова опаковка. Разбирай 2 буркана за 1кг мед...както и да е...
Цена на едро - от 9,79 лв/кг до 10,96 лв/кг
Както и да е...драма няма...
ДРУГО ОБАЧЕ Е МНОГО ИНТЕРЕСНО :)
България е внесла в САЩ 95,205 тона пакетиран мед за една година, средна цена 6,74 лв/кг.
България е внесла 19,980 тона непакетиран мед, средна цена 6,65 лв/кг.
Благодарско на Георги за предоставения доклад и на Дамян за неговата презентация:laughing:
Картината е ясна. Няма ценови апокалипсис и няма дори и намек за такова нещо. Много жалко, че няма подобен доклад за Европа.
Матеев много ме кефиш как в защита на своя теза можеш да донесеш от сто кладенеца вода и да звучиш изключително убедително и компетентно всеки път. Ако човек няма собствен опит и изградено мнение на негова база няма как да не ти повярва. Често обаче се случва практиката да оборва твоите компетентни твърдения.
Няма как изчакването на цена от пчеларите стана причина за лошо финансово състояние след като от както помня някакви цени и движение на цени на меда не си спомням да е имало спад на цената през месец януари примерно спрямо цената септември. Дори напротив почти винаги има леко повишение. Погледнато на годишна база от поне 10 години НЯМА СПАД В ЦЕНАТА, а в последните 5 има устойчив растеж.
Пчеларите в БГ в голяма степен са хора с други доходи и пчеларството им носи само допълнителен доход и при това положение те са по склони да се разделят с част от него и това ги прави по-лесно маниполируеми. Това е и играта в момента. Такава игра имаше и на акацията тази година и тя беше като генерална репетиция за слънчогледа. През месец юли имаше вече доста количество изкупена акация имаше едно успокоение в изкупвачите че ще си изпълнят поетите ангажименти и се потренираха със сваляне на цената до 6,80 лв/кг. Аз бях притиснат от обстоятелствата и продадох не лошо количество на тази цена. Към днешна дата цената си е 7,00 лв/кг и предполагам ако предложа същото количество ще мога да се договоря и за 7,10 лв/кг. Мога да дам и пресен пример от миналата година с цената на акацията когато търговията започна с над 1,50 лв по евтино отколкото през юли когато цената се стабилизира. Този невиждан от мен скок в цената за около 45 дена беше породен от ниските добиви заради дъждовете и нямаше кой да подбива цена и никакъв "мегдан" за упражнения на нашите изкупвачи. Тази година има относително добър добив от слънчогледа и се започнаха игрите. Лошите климатични условия изиграха лоша шега както на нас така и на изкупвачите. Бяха принудени да си намалят печалбите и да вдигнат изкупните цени в борбата си да купуват и оцеляват и сега при първия сгоден случай на относително добра реколта искат да си върнат спокойствието да търгуват със сериозни надценки и реализирайки огромни печалби. В момента са бесни драпат яко за сваляне на цената обаче част от тях както вече споменах не влязоха в играта и в момента бачкат яко и ни помагат което много ме радва.
Нали си спомняте за стъпалата в живота и за това че различните хора успяват да се изкачат на разлино стъпало в зависимост от това какви са им познанията и разбиранията за този живот. Определено аз съм успял да се изкача на доста по-високо стъпало от повечето от вас и от време на време се опитвам да ви кажа как съм успял да го постигна. Тази информация е полезна само за тези от вас, които наистина искат да повторят моя път. За останалите (болшинството) информацията е безполезна, така че просто я прескачайте и си правете каквото си искате.
Не виждам обаче защо трябва да влизате в спор и да се опитвате да ме убеждавате колко много греша, след като всички знаете, че това не е така. Нима искате да се самоубедите, че постъпвате правилно, защото всички останали постъпват така? Ако това е така, ще ви кажа още една логика, която пак предполагам, че не сте се сетили за нея:
Ако постъпвате така, както постъпват всички останали, цял живот ще си останете на нивото, на което стоят всички останали.
Ако обаче искате да постигнете нещо повече в този живот, то тогава трябва да направите нещо различно от това, което го правят всички останали. Какво трябва да е това различно нещо? Ами попитайте тези, които вече са го направили и са постигнали успех. И ако те благоволят да ви отговорят, ами позамислете се върху думите им.
И още нещо. Това, което се случва по света, и в частност което се случва с цените на различните стоки (и с цените на меда), са процеси, които са естествени по своята същност. Двигател на тези процеси е ИНТЕРЕСА на милиарди хора по целия свят. Бъдете сигурни, че всеки един от тях е недоволен от това, което получава за собствения си труд. И всеки един от тях търси начини да работи по-малко, но да получава повече. Ще ви кажа още една логика, за която не знам дали сте се досетили:
Взеки един лев, влязъл във вашия джоб, излиза от джоба на някой друг !!!
И този някой друг също като вас търси начин как този лев да си остане в неговия джоб, а не да го даде на вас. Това е свещенно негово право, и вие не можете да му се сърдите за това, защото вие самите постъпвате по същия начин. Въпросът е как все пак да накараме този друг човек ДОБРОВОЛНО да се прости със левчето си?
1. Да започнем да го оплюваме във форумите? Сами разбирате, че това е ТОТАЛНО ГРЕШНА СТРАТЕГИЯ !!!
2. Да започнем да плачем и да се жалваме като малко дете? Ако наистина бяхме малки деца, това може би щеше да помогне. Да, ама не сме.
Единственият начин да получим левчето е ДА ПРЕДПРИЕМЕМ ДЕЙСТВИЯ. Ние трябва да предприемем действия, а не да се надяваме някой друг да ги предприеме вместо нас. Надеждата, че някой друг ще направи нещо за нас, също е СМЕШНА от позицията на всички останали участници на пазара. Това е положението, това е логиката на живота и на пазарната икономика. Ако всеки един от вас само се жалва по форумите, БЕЗ ДА ПРЕДПРИЕМА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ, ами тогава може да се сърди само на себе си и на никой друг.
И отново стигнахме до въпроса "Какви действия трябва да се предприемат?". Ами попитайте тези, които вече са предприели такива действия, и в резултат на това са постигнали успех (получили са повече ДОБРОВОЛНИ левчета в собствения си джоб).
Да продължим с цената на меда:
Някъде по света меда се бил изкупувал по по-висока цена.
Какво действие може да се предприеме? Ами вървете в тази точка на света и там си продавайте меда. Ако искате - дори го произвеждайте там. Това е ваше свещенно право. Нямате обаче основание да се сърдите, че тука цената не е същата. Тука си е за тука - условията са различни, хората са различни, меда е различен, купувачите са различни - има 1000 различни фактора, които предопределят и различната цена. Ако не ви устройват тукашните условия, ами ПРЕМЕСТЕТЕ СЕ ТАМ, където условията са по добри.
Изкупвачите се били договорили за ниска цена.
Ами ако имате доказателства, сезирайте Комисията за борба с конкуренцията. Тоет пак трябва ВИЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ ДЕЙСТВИЯ, а не да чакате някой друг да го направи вместо вас, защото повече от ясно е, че това няма да се случи.
Държавата нищо не прави.
Държавата няма право да се намесва в преразпределението на левчетата между джобовете на пазарните субекти. Нали не сте забравили, че левчето ДОБРОВОЛНО трябва да се прехвърли от един джоб в друг.
Пчеласките организации нищо не правят.
Ако си мислите, че вие можете да направите нещо повече, ами СЪЗДАЙТЕ ОРГАНИЗАЦИЯ и натрийте носа на всички останали.
Важното е да се разбере, че всяко едно подобряване на вашето положение е свързано само и единствено С ВАШИ ЛИЧНИ ДЕЙСТВИЯ !!!
Не се надявайте, че някой друг ще направи нещо за вас. Ако това го осъзнаете, то тогава вече можем да обсъждаме въпроса КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ? И да се вслушваме или най-малкото да се позамислим върху това, което ни го кажат хората, КОИТО ВЕЧЕ СА ГО НАПРАВИЛИ УСПЕШНО.
Ако не - ами продължавате да се жалвате един друг. Това е безсмислено, но поне ще помогне от психическа гледна точка - ще получите САМОУСПОКОЯВАНЕ от типа "аз съм пасивен, но такива като мене има много други." Следователно това е "правилна" норма на поведение. Един вид аз съм прав в разсъжденията си, но целия останал свят се е обърнал срещу мене, защото не иска да оцени колко много труд и любов съм положил за да произведа моя мед.
Казаното тук обезсмисля всякакви действия за всичко. Значи всеки да си прави каквото си знае и да се спасява сам. С една дума да си пази левчето да не му излезе от джоба, а ако може да "СВИЕ" левчетата на друг. Затова меда на други места е по скъп, а тук не. Но АЗ искам не да ходя там, а това да стане и тук и не да крещя като идиот по площадите, а да стане с АКЪЛ от страна на тези ОРГАНИЗАЦИИ, които все се борим да създаваме, но не да вършат нещо в полза на нас, а само на определени хора. Затова цените ще са все ниски за нас, а печалбите все високи за друг. ДЪРЖАВА НА АБСУРДИТЕ.
Бъди сигурен, че някъде по света сигурно има 2-3 милиарда човека, които с удоволствие ще дойдат да живеят в тази "ДЪРЖАВА НА АБСУРДИТЕ", където:
1. По улиците не се стреля
2. Нашето поколение мъже все още не е ходило на война, въпреки че в цялата човешка история всеки един мъж е ходил поне веднъж в живота си на някаква война.
3. Децата ходят на училище и си играят с пластмасови играчки, а не с истински автомати Калашников.
4. Жените спогойно ходят до супермаркета, без да бъдат изнасилени от някого.
5. Няма гладни хора, по скоро има предразположеност към затлъстяване
6. Всеки има покрив над главата си, телевизор, хладилник и дори компютър
7. ..... В този стил мога да напиша поне още 100 точки, които половината от населението на земята все още не ги е постигнало.
Няма от какво да се спасяваме. Всеки има правото да постигне колкото се може повече в този живот, но това зависи САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ НЕГО САМИЯ !!!
Левчетата трябва да преминават от един джоб в друг НАПЪЛНО ДОБРОВОЛНО. Съгласен съм, че има хора с престъпно мислене, които разсъждават с понятия как да "свият" чуждото левче, но за такива хора си има следствие, прокуратура и т.н.
Всички го искат това, но я ми кажи ти лично КАКВИ ДЕЙСТВИЯ СИ ПРЕДПРИЕЛ, щото това да се случи?
Сори за поредният спам ,но точно затова беше " желязната завеса"--да няма с кого да се сравняваме.Ако сега ще се сравняваме с маймуните в Африка ,то ние сме най-щастливите хора на земята.
Ако ти имаш някаква РАЗУМНА КОНЦЕПЦИЯ как да се поправят нещата, какви действия си предприел, за да я реализираш?
Не разбираш ли накъде бия? Кажи ти лично КАКВО СИ НАПРАВИЛ, за да си подобриш положението - твоето, пък защо не и на всички пчелари.
Да оплюваме всички можем, но само дотам. Да даваме акъли всички можем, но само дотам. Важното е обаче КОЙ КАКВИ ДЕЙСТВИЯ ПРЕДПРИЕМА. След като сме много големи акъллии, защо сами не запретнем ръкави, и да реализираме на практика собствените си акъли?
Защо си мислим, че някой друг е длъжен да реализира нашите собствени акъли?
Аз пък искам да лежа по гръб и бананите сами да падат в устата ми. НЯКОЙ ДРУГ трябва да донесе палмовото дърво над мене, НЯКОЙ ДРУГ трябва да ми прави сянка и да ми вее с ветрило, НЯКОЙ ДРУГ трябва да налива в устата ми медовина, НЯКОЙ ДРУГ трябва да ми пее приспивни песнички ........
Аз предлагам да се събудим и да кацнем на земята. Всеки си има някакви розови сънища, но действителноста е друга, и ние трябва да живеем в нея. И в тази действителност ние самите трябва да ПРЕДПРИЕМАМЕ ДЕЙСТВИЯ, ако искаме да не умрем от глад и студ, и ако искаме да постигнем нещо повече в този живот.
Ами много е просто.Сам човек взема най-лесно решение.Когато са двама решение се взема два пъти по-трудно.Трима човека-три пъти по-трудно и така нататък.Ха сега сметни колко по лесно е да се вземе някакво решение от 10 човека с еднакъв интерес и от 20 000 човека с балкански манталитет.За да тръгнат по един път тези 20 000 човека е нужно да се появи от някъде един лидер който ще ги обедини и на който ще вярват бепрекословно,който ще ги въодушеви да збравят за малко дребните си лични интереси и да застанат зад една кауза.Без такава фигура нищо няма да се промени,освен може би някакъв катаклизъм който ще ги насочи в посоката на противодействие,но и това ще е "всяко чудо за 3 дена".
Хайде да се върнем на цената на меда. Според мене ЦЕНАТА НА МЕДА Е ДАДЕНОСТ, която не зависи от нас самите, а от едни много сложни човешки взаимоотношения, които ние НЯМА КАК ДА КОНТРОЛИРАМЕ.
Ние като пчелари се намираме по средата на един много сложен процес, който започва с изкопаването на природни ресурси и свършва в магазина със стоки за масово потребление. Веригата е много дълга, и ние сме някъде по средата. Под нас има много звена, над нас - също. Под нас има ЦЕНИ НА СУРОВИНИ, МАТЕРИАЛИ И ДМА, над нас има ИЗКУПНИ ЦЕНИ НА МЕДА. Хиляди фактори влияят както на цените под нас, така и на цените над нас. Нека да приемем, че под нас има ПОД, на който сме стъпили, а над нас има ТАВАН, който ни ограничава отгоре. Ние не можем да влияем на височината на пода или на тавана. Ние можем само да се замислим как да спечелим повече от това жизнено пространство, което ни е оставено, и което се намира между пода и тавана.
И тука вече е нашата роля. Тука всичко зависи само и единствено от нас. И решението на проблема се състои в ПОВИШАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТА на собствения ни труд и собствените ни разходи за производство. И ако тази ефективност е достатъчно висока, колебанията на височината на пода и тавана няма да ни пречат кой знае колко.
Това разсъждение е ПРАВИЛНО от гледна точка на математиката, икономиката и дори от гледна точка на ЗДРАВИЯ РАЗУМ. Решението на всички наши проблеми се състои в непрекъснато ПОВИШАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТА НА СОБСТВЕНИЯ НИ ТРУД. Пода и тавана не ни интересуват, защото не можем да им влияем. Трябва да се концентрираме в обсъждания на ПЧЕЛАРСКАТА ТЕХНОЛОГИЯ, и как тя може да бъде направена да работи с колкото се може по-малко РЕСУРСИ - пари и най-вече ТРУД, който е основно перо в нашите разходи. Именно поради тази причина аз непрекъснато пея за цената на труда, но кой ли ме слуша ..... :)
Ами това си е направо за нова тема -с какви пчеларски технологии добиваме най-много мед от съответната система?