До месец не знам, но февруари, март според мен цената ще бъде 6лв. и нагоре.
До месец не знам, но февруари, март според мен цената ще бъде 6лв. и нагоре.
,Когато между нас и клиента застане търговеца, тогава цената става относително понятие. Тогава се получават и недоразуменията и несъответствието между желание и възможност и РЕАЛНОСТ. Особено, когато ние пчеларите сами си "подливаме" вода и спекулативно намаляваме цени с цел да изместим колеги от определени пазари. Колкото сме "хрисими"на пръв поглед, толкова се проявяваме като вълци, когато става въпрос за пари, цени и пазари и т.н.
А колкото до прекупвачите -основните ''играчи'' преработватели с едно вдигане на телефон се договарят.
Kазват примерно ще се купува на 5лв. +- 20-30 ст.
A за хилядите пчелари, такава договорка и координация е трудна да не кажа и невъзможна и как да е възможна като бай Иван от Горно Нанадолнище има 12 кошера и на 4 лв да го даде му е файда, а бай Драган има 20 кошера и си работи, някъде другаде кошерите му са дет се вика страничен доход(колкото толкова) и той ще го даде на 4,50.
Бай Петър има 100 кошера ама обаче я окъсал лятото похарчил пари за основи ,рамки, сироп и т.н. и той е готов на 4,80-5лв да го даде!
Примери много и КАРТЕЛ между пчеларите е 'кауза пердута'
Е, аз като имам добри доходи аджеба защо се блъскам тук да ви карам да не си продавате меда и искам достойна цена? Ами защото уважавам себе си и труда си. Ще ви дам и един пример. В Южна Корея когато търговците изкупят мед от даден производител му дават 9 долара на кг., а след като реализират меда му дават още 6 долара на кг.. Или общо 15 долара за килограм. Мед произведен без рамка се продава за 30 долара килограма. Корея не се намира кой знае къде. Тя се намира в нашия пояс и климата и е като нашия. Значи и флората ще е еднаква, а и меда до някъде. С какво аз съм по различен от корейците, че да ми дават тези мижави пари за труда ми? Икономика? Не. Това е кой, кога и как да прекара другия. Тоест нас.
Всъщност, цената на меда от различни култури и местности е различна и това не е само в определени държави. Всичко зависи от това как потребителя оценява меда. Българският пчелар е много на ти с икономиката, финансите и маркетинга, че акъл няма да му даваме...
Само за сведение, цената на дребно на детелината/люцерната в САЩ е между 2 и 3 ПЪТИ над тази от масовите култури. На едро обаче...няма такава голяма разлика. Направи ми впечатление и разпитах как точно стоят нещата.
Един колега ми обясни и ще се опитам да преразкажа:
С неговия скромен пчелин (разбирай хиляди семейства), продава над 80% от меда си на дребно. Каквото му остане и това е само ако му остане...го продава на фирми и ресторанти с малка отстъпка. Фирмите прекупвачи купуват най-ниското качество и после го пласират по веригите. Като го питах дали имат проблеми с цените и т.н и т.н...човека се изсмя и каза, че проблем имат преработвателите, защото меда им е с много ниско качество. Там има пазар за мед с ниско качество(разбирай мед който няма да помириша) и проблем могат да имат само пчеларите които опрашват или са направили някаква глупост от сорта на прегорял мед и това се случвало рядко. Изследвания на мед НИКОГА не е чувал да вземат от колеги, идват и направо вземат каквото им дадеш.
Ето това е разликата. Пчеларите диктуват правилата, а не обратното.
Кой е за е*ане?!?!
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Ами Мухозол и Матеев, който го поддържа. Вместо да устояват позицията с по - големите количества продават презглава, че единия с това си изхранвал семейството, а другия просто не му трябват пари, а и мед не му трябва и гледа да го махне за да не се спъва в него. За него няколко стотинки са все едно да играеш игра и да заложиш 1000 лева имайки милион.
Проблема не е кой на колко и защо е продал, а къде, как и при каква цена ще се реализира продукцията. Сравнения с пазарите на САЩ и др. големи държави са несравними с нашия. И да се съюзим и да се обединим, ще извием ръцете на родните прекупвачи, но на международните играчи не можем да повлияем с нашите нищожни (в световен) мащаб количества.
Нали вече ви казах, че ПРОГНОЗИРАНЕТО НА БЪДЕЩИТЕ ЦЕНИ Е НЕВЪЗМОЖНО !!! Всякакви опити да се вземат решения на тази база водят до плачевни резултати в 50% от случаите. А ако достатъчно дълго се практикува това, ВИНАГИ водят до фалит.
Това е така, защото вероятноста да познаеш за 1 година е 50%, вероятноста да познаеш в две поредни години е само 25%, а вероятноста да познаеш в 10 поредни години е само 0.1%. Мога да ви развия и формулите за МАТЕМАТИЧЕСКОТО ОЧАКВАНЕ, пряко следствие от които е БАВНОТО И ПОСТЕПЕННО ФАЛИРАНЕ, ако всеки път човек се опитва да изчаква по-добри цени и да компенсира с кредити годините, в които не е познал.
Специално за този казус математиката е пределно ясна - МАКСИМАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ има тогава, когато стоката се продава на момента, в който е произведена, без значение каква е пазарната цена в този момент от време. Познаването на този аспект от математиката е много важно, защото допускането на грешки от типа ИЗЧАКВАНЕ са една от причините за лошото финансово състояние на много пчелари.
Ясно разбирам фактора ЕМОЦИЯ (няма да си продам евтино труда), но за съжаление В МАТЕМАТИКАТА НЯМА ЕМОЦИИ. Тя е строга и точна наука, и който не се съобразява с нейните закони, обикновенно заплаща незнанието си с живи пари.
Матеев много ме кефиш как в защита на своя теза можеш да донесеш от сто кладенеца вода и да звучиш изключително убедително и компетентно всеки път. Ако човек няма собствен опит и изградено мнение на негова база няма как да не ти повярва. Често обаче се случва практиката да оборва твоите компетентни твърдения.
Няма как изчакването на цена от пчеларите стана причина за лошо финансово състояние след като от както помня някакви цени и движение на цени на меда не си спомням да е имало спад на цената през месец януари примерно спрямо цената септември. Дори напротив почти винаги има леко повишение. Погледнато на годишна база от поне 10 години НЯМА СПАД В ЦЕНАТА, а в последните 5 има устойчив растеж.
Пчеларите в БГ в голяма степен са хора с други доходи и пчеларството им носи само допълнителен доход и при това положение те са по склони да се разделят с част от него и това ги прави по-лесно маниполируеми. Това е и играта в момента. Такава игра имаше и на акацията тази година и тя беше като генерална репетиция за слънчогледа. През месец юли имаше вече доста количество изкупена акация имаше едно успокоение в изкупвачите че ще си изпълнят поетите ангажименти и се потренираха със сваляне на цената до 6,80 лв/кг. Аз бях притиснат от обстоятелствата и продадох не лошо количество на тази цена. Към днешна дата цената си е 7,00 лв/кг и предполагам ако предложа същото количество ще мога да се договоря и за 7,10 лв/кг. Мога да дам и пресен пример от миналата година с цената на акацията когато търговията започна с над 1,50 лв по евтино отколкото през юли когато цената се стабилизира. Този невиждан от мен скок в цената за около 45 дена беше породен от ниските добиви заради дъждовете и нямаше кой да подбива цена и никакъв "мегдан" за упражнения на нашите изкупвачи. Тази година има относително добър добив от слънчогледа и се започнаха игрите. Лошите климатични условия изиграха лоша шега както на нас така и на изкупвачите. Бяха принудени да си намалят печалбите и да вдигнат изкупните цени в борбата си да купуват и оцеляват и сега при първия сгоден случай на относително добра реколта искат да си върнат спокойствието да търгуват със сериозни надценки и реализирайки огромни печалби. В момента са бесни драпат яко за сваляне на цената обаче част от тях както вече споменах не влязоха в играта и в момента бачкат яко и ни помагат което много ме радва.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))