Ами прекратил си роевото настроение по нетрадиционен начин, сега върни майката ,пчелите и питите с пилото в старото семейство . :)
Преглед за печат
Не е прекратил роевото, отделил е майката с младите пчели и за това е преяла маточниците. В основния кошер където са летящите пчели след първоначално изрязаните роеви матоници пчелите са заложили отново и сега пак ги е изрязал което не е прекратяване на роевото. Ако няма вече ларви семейството ще стане търтовка, а ако сложи прясно пило ще заложат маточници и няма как да разбере дали са роеви защото ще бъдат по цялата пита.
Това , което е било досега .
Иди , и го обясни на малките вагабонти .
Този филм съм го играл миналата година, заложиха свещеви маточници и пак се рои а преди това ги делих на 3-4 отводки, месец не можах да спра роевото. Тази година оставих старата майка на празни пити и восъчни основи на 1ви корпус после ханеманова и останалста част(като извадих 2 отводки) и отворих само входа през корпуса с основите и роевото секна от раз.
Това , обяснявам и аз .
Благодаря на всички за отговорите!
Сложих му пита с пресно пило в центъра на семейството. Надявам се да направят маточници на нея. Като ще премахвам останалите маточници по другите пити, ако направят повече маточници на питата която му сложих, мисля да оставя един или два (най-хубавите) а другите да ги хмахна.
Възможно ли е, ако излязат две майки, от тези два маточника, кошера да се рои, при положение че кошера в момента няма майка и към днешна дата е в роево настроение или ще остане по силната от двете?
Нещо се обърках.Нали имаше маточници ,какво стана с тях?Ако някой се е излюпил няма да заложат нови на новата пита.Това ще ти покаже дали има майка.Ако се е излюпил някой около 20 ,към 27-28 трябва да има снесени яйца.За двете майки: първата ,която се излюпи ще унищожи другата.Според мен няма да се рои.
"но защо не са премахнати останалите маточници ако се е излюпила нова майка? "Това е цитат от твоят пост.Проба-грешка ,понякога така се учи.Успех.
Здравейте.Казвам се Юли и съм поредния начинаещ но не млад ентусиаст.Вчера се сдобих с две отводки които ще прехвърля в ДБ кошери.Две рамки люпещо се пило,рамка с мед и прашец,празна рамка да си има работа майката и лист за градеж.Започвам да подхранвам със захарен сироп и по-малко да ги безпокоя.Може би на 10 дни веднъж ще ги поглеждам и евентуално да добавям празен лист.Исках да питам има ли нужда от някаква друга подхранваща храна заедно със сиропа.Целта е да се зазимят две добри семейства.
В момента не.Ако сиропа ти не е инвертиран не прекалявай с количеството му.Осигури им вода-ако няма наблизо.Не забравяй акара.Успех!
Здравейте.
Радвам се че съм във форума и мога да чета и комуникирам с вас. Искам да ви покажа първата моя работа по кошерите където си купих вчера и вече даже и сложих на пчелина.
С тази операция се надявам да хвана някой рояк. В кошера съм наредил три пити с основи и стара пита, преградна дъска и пророй.
Прикачен файл 4432
Не бих искал да те обезкуражавам, но малка е вероятноста да влезе рой в този нов кошер, поне го обгори малко. Успех!
Какво ще се промени, ако е обгорен?
Във форума има много изписано по темата, но е добре да се прочете и това http://agronet.bg/bee-keeping/bee-ar...hvashtane.html
Днес погледнахме новите отводки.За една седмица са изградили 2/3 от новопоставените основи.Сложихме им още по един лист да не скучаят.Интересното е че нямаше никъде по килийките яйца,но пък навсякъде са наблъскали с нектар.Човекът от когото се уча казва ,че с настъпването на главната паша това е нормално.Пчелите изхвърлят яйцата и пълнят усилено с нектар.Посъветва ме да спра за известно време подхранването със сироп.
Бах как така пчелите изхвърлят яицата бре човек. Как така тръгвате да се занимавате с тази сложна материя пчеларството без да сте прочели и една книга, а разчитате на някой си да ви учи. Ако беше прочел поне малко щеше да видиш, че няма такова понятие пчелите да изхвърлят яицата преди главна паша и да зареждат с нектар това е много страшно честно ти казвам казаното от този човек който те учи. Хвани и чети от сутрин до вечер форума книги форума книги за да придобиеш няква представа за какво иде реч. Неискам да се заяждам ама това ме хвърли в тъч с яйцата честно :( И колко основи сте слижили на отводка, че 2/3 са изградени sweating; първо изчакай да бъдат изградени основите дето ги слагаш преди да слагаш нова. По няколко основи можеш да сложиш на силен рой или на силно семейство ама на отводка поне аз знам, че нещо не върви. На колко време са тези отводки с придадена майка ли са или с маточници, ако няма майка с тези познания на човека дето те учи бъдещето на тези отводки не е розаво.
Няма начин да няма яйца .Според мен не си ги видял.Новите майки се скъсват да снасят яйца и ако наистина няма яйца ,нещо не е наред.Освен ако майката не е оплодена все още.Иначе ако няма майка,не градят,т.е. имаш.
И наистина почети малко форума или някоя книга ,че пчеларството е сложна наука и не е всеки ентусиаст,трябват много знания и практически умения.
Успех!
Неможе да ги местят. Прочетете как работи пчелното семейство нямам много дар слово да ви го обясна както трябва затова го разучете, протечете и т.н. Начина по който е заложено пилото определя качеството на майката. Там където го заложи там си остава няма такива местенета или изхвърляния на пило. Просто съвета ми е да четете много ама много да се научите и да филтрирате инфото което поемате, че иначе ще стане мазано в главите ви и накрая пак незнание :) . Има много ценни съвети тук научете се да боравите с форума четете всички мнения на хората който са се доказали със знания във форума. Има няколко от форума дето съм видял, че разбират или поне са ми предизвикали респект и им чета мненията попиваш от тук от там и така :) .
Пчелите проявяват канибализъм. Не изхвърлят яйцата, а ги ядат.
е това не е ли само ако са яйца от търтовки
това съм го чел че ядат яйца но само тия от пчелите снесени за сефте чувам и от майка
Колеги от 5 години работя в едно стопанство .Още в началото забелязах един кошер в стоманена колона - явно изпуснат рой.За тези години не съм се интересувал от него но кошера си е жив и в доста добра кондиция .От миналата година обаче се си взех и аз три отводки и се запалих по пчелите.Интересува ме някой ако има опит с прехвърлянето на такива семейства да сподели или даде съвет как да извадя семейството от там и кое време на годината е най безболезнено за пчелите да се направи това.
https://youtu.be/HIhYR04u3a4
Проблемът настъпва, когато след период на хубаво и топло време настъпи захладняване и пчелите не могат да общуват с приро*дата. През периода на топлото време пчелите са развили бързо своето пило, благодарение на щедростта на приро*дата. Ако се случи да настъпи рязко захлаждане, наедрялото пило остава без нужното количество вода за нор*мално развитие. Тези периоди може да траят 7 - 10 дни, а и повече. При не*достиг на вода, тъй като в студеното време не могат да посещават поилка*та, пчелите изяждат една част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
Канибализъм при пчелите може да се появи и по време на лятната паша, особено на липовата. Миналите годи*ни липата добре пълнеше кошерите и радваше пчеларите, които возеха ко*шерите си на фрушка гора. Изключе*ние прави 2002 година, когато липата измръзна в ранна вегетация и същата година изобщо не цъфна, така че закарването на липова паша беше безс*мислено. Много нарядко имаше годи*ни, когато липата цъфтеше буйно, но не отделяше нектар. Тези години бяха твърде опасни за пчеларите, които наглеждаха своите пчели на фрушка гора само отвреме навреме и заради това нямаха информация, че липата не отделя нектар. В отрязъка от вре*ме, когато цъфти липата, няма нито едно друго медоносно растение, кое*то може да осигури съществуването на пчелното семейство.
В случая, когато липата не отделя нектар, поради липсата на принос, пчелите започват да ядът част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
Трагедията канибализъм нараст*ва до такива размери, че пчелите за*почват да ядат и по-младото затво*рено пило.
Последиците са много сериозни, защото такива пчели трудно се опра*вят и навлизат слаби в зимата. Интересно явление е, че пчелите, даже в моментите, когато заради гла*да са принудени да изяждат собственото си пило, не докосват запасите от запечатан мед.
От прочетеното от тази статия аз разбирам, че при неговия случай няма как да бъде канибализъм
колега това от де го копна или си го прочел
Отводките са на 10 дена-две рамки люпещо се пило,стръскани пчелите от още 2 рамки ,рамка с мед и прашец и празна рамка..При прехвърлянето им сложихме лист.Онзи ден когато ги погледнахме за първи път след прехвърлянето бяха доста напреднали с градежа на листа затова им сложихме втори.По думите на човека от когото са отводките майките са от 2014.Иначе да ,подхранвам със сироп пък и паша има доволно.Аз съм доста високо и акацията сега започва да прецъвтява.
Всъщност чета и то доста тук във форума и се ориентирам доколкото мога.И на мен ми стана интересно това с яйцата и затова го споменах.Предвид че двете млади семейства си работят и пашуват и то доста активно по всяка вероятност всичко си е наред и това надявам се да си проличи при следващото отваряне след около 10 дни.
Днес извиках друг пчелар от района да даде оценката си за двете млади семейства.Едното е изградило напълно и двата листа и има снесени яйца като иглички са за дъното на килийките.Другото също има снесени яйца но единия лист не е изграден.Преди седмица сме го оставили съвсем в края до преградната дъска но вече е преместен до пилото, а на негово място пита с мед и прашец.Подреждането на рамките в кошера отново ми беше обяснено.Общо взето в единия кошер има малко повече пчели и изглежда напредва по-бързо,но пък в другия има повече запечатано пило.И в двата има по малко търтиево пило-с размерите на кутия за цигари да речем ,в средата на по една от рамките и то от едната страна.Продължавам да подхранвам по 200гр. сироп през ден-два.Продължавам и да чета,най вече тук във форума.
Имам само един въпрос-търтиевото пило да го махам ли след като го запечатат или да не го пипам.
Не го пипай.
Ако ползваш строителна рамка тогава се маха хем водиш борба с акара хем восък добиваш. Иначе не се маха!
Здравейте
Нов съм и се надявам да ми помогнете
Днес бях при пчелите и на най-слабия кошер на прелката имаше доста измрели пчели,под самите кошери също и вътре на дъното също сериозна купчина точно на входа.По останалата част на дъното нямаше умрели пчели.Смятам че е имало нападение,но това е само мое предположение на новобранец.По другите кошери нямаше проблем.Бях около 2 часа там и нямаше конфликти.Не знам как да реагирам.Стесних входа...не знам дали е правилно.Майката е там...има прясно пило...и това не знам дали е важно и дали трябваше да го казвам.Благодаря Ви!
Два пъти седмично слагам по около 600 мл на всяко слагане.
Много ли слагам?Какво ще ме посъветваш?Наливам защото ги взех отводки на 4 рамки и сега останалите градят магазини.Доколкото съм прочел трябва да наливам но може и да не съм разбрал както трябва.Благодаря ти.Моля те дай съвет как да наливам.И въобще дали да наливам.
Трябва да погледна.Какво ако са изплезнати?
Благодаря!Мина ми през ума,но пък другите кошери нямат проблем.Всепак ще погледна.
и при мен 40 семейства по същия начин но тотал щета
соларис като по опитен пчелар какво ще кажеш възможно ли е при паша да има нападения
Винаги може да има нападение. Това, че има паша не значи, че няма да налетят на някое по слабо семейство. Ще ти дам пример. Миналата година комшията вади мед, защото и той пчелар. Карал кошерите с трактор и забравил един магазин до половината пълен с рамки. Това пред нас. Пристигам с колата и какво да видя. Улицата не се вижда. А моите са в двора на къщата - през един зид.
Трябва много да се внимава със сиропите.
Аз на моите отводки им слагам по 300мл. през вечер, в продължение на 1 седмица.
соларис аз като слагам по малко лимонтозо в сиропа грешка ли е
Соларис да разбирам че моите 600 мл на 3 дена са много.Иначе погледнах пчелите извадих произволни 6 бройки 4 бяха с извадени езичета 2 без.Иначе Кошера беше спокоен.
От умрелите пчели...нали идеята беше да видя дали са отровени...
каква марка захар си използвал боби че май и там почнаха ментаци да предлагат но в твоя случай е 1 семейство
Аз в момента рояците ги храня в съотношение 3 кг. захар с 4,5 литра вода.Или 3 литра вода с 2 кг. захар.
Аз сиропа им правя по следния начин-литър вода на котлона да заври след това сипвам килограм захар и разбърквам докато се разтопи захарта.Изчаквам отново да заври и свалям от котлона.Не е ли това съотношение 1:1
За 4 месеца винаги го слагах около обед или малко след това и никакъв проблем...Сега какво стана не знам.
Водата е най-тежка при температура точно 4 градуса. При по-ниска температура (включая и в замръзнало състояние) е по-лека. При по-висока температура също е по-лека.
Точно това странно свойство на водата прави възможен живота на земята. Ако не беше така, нямаше да има живот и земята щеше да бъде мъртва планета. Причината за наличието на живот е че именно при 4 градуса настъпва инверсия, и по-студената вода вместо да потъва надолу, изплува нагоре. В резултат на това се образува ледена шапка по повърхността на водоемите, но на дъното водата си остава с температура 4 градуса и рибите остават живи (както и всички други по-дребни и по-едри организми).
Ако водата го нямаше това свойство, всички водоеми щяха да замръзват от дъното нагоре и щяха да бъдат една плътна буца с лед, която всяка зима щеше да унищожава зародилия се в тях едноклетъчен живот. При това положение по-сложни организми никога нямаше да се образуват.
Та това което каза ferdy за водата и за 4-те градуса - това е най-великото творение на онзи отгоре, благодарение на което на земята има живот, има хора, има дори пчели и пчелари. :)
Ама точно 4 градуса .. .ама най-чистата вода .. ама то в природата такава НЯМА. И на дъното си остава 4 градуса .. при вулканите изригващи на дъното на океана ... и всички по-дребни и по-едри организми остават живи ... не съм биолог ама знам, че яйца на artemia salina са замразявани с азот (-198 C) и нагрявани на над 104 C и запазват люпимост над 10 % .. и това е ракообразно а не микроорганизъм ... и не съм сигурен ама май не се води екстремофил ... и като замръзнат водоемите отдолу дали и твърдата земя ще замръзне .. .тежко им на фирмите предлагащи геотермални източници на енергия ... а оня пък отгоре дали не е отдолу ... или пък в ляво .. и кой за бога е той ... уффф ... "за бога" :ae: ...
Извинявам се за острия език ама основното в случая е:
1 литър чиста вода при температура 4 градуса Целзий е 1 кг (в международна система SI) - смесена с 1 кг захар е 1:1 в килограми (за захарта няма да коментирам защото нямам знания
за това) !!!
ами ако смесим 1 литър вода с 1 литър захар ?
С ирония и УВАЖЕНИЕ
Христо Кирилов
Това да не е роево?!Прикачен файл 4499
Вчера го отварях и сложих втори магазин, пак ли да го отварям? Зелен съм, затова питам, толкова ли е срамно?
Здравейте колеги!Днес отидох да си подготвям терена,където ще бъде бъдещия ми пчелин,но попаднах в много неловка ситуация и незнам как да постъпя.Значи работим си и по едно време идва колегата от отсрещния пчелин и ми казва,че съм нямал право да си настаня кошерите там,щяло да има по малко паша за неговите пчели,болести съм щял да му докарам и куп други глупости.....,(не се разбираме много с него)но най-вече съм нямал право да си регистрирам пчелина,защото неговият е вече регистриран(не е за елитни майки и тем подобни).Също ми каза,че трябвало да има разстояние от 300м от неговият до моят пчелин,а те са някъде около 30-40.Той има около 120 семейства.Много ще съм благодарен,ако някой ми каже със сигурност имам ли право да си регистрирам там пчелина.Грешката е моя,че не съм проучил нещата докрая.....
П.с. Само да добавя че имота си е мой и имам и всички документи.Въпросният регистриран пчелин също е частен имот.КАК ДА ПОСТЪПЯ????