Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Пчелите проявяват канибализъм. Не изхвърлят яйцата, а ги ядат.
    Проблемът настъпва, когато след период на хубаво и топло време настъпи захладняване и пчелите не могат да общуват с приро*дата. През периода на топлото време пчелите са развили бързо своето пило, благодарение на щедростта на приро*дата. Ако се случи да настъпи рязко захлаждане, наедрялото пило остава без нужното количество вода за нор*мално развитие. Тези периоди може да траят 7 - 10 дни, а и повече. При не*достиг на вода, тъй като в студеното време не могат да посещават поилка*та, пчелите изяждат една част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
    Канибализъм при пчелите може да се появи и по време на лятната паша, особено на липовата. Миналите годи*ни липата добре пълнеше кошерите и радваше пчеларите, които возеха ко*шерите си на фрушка гора. Изключе*ние прави 2002 година, когато липата измръзна в ранна вегетация и същата година изобщо не цъфна, така че закарването на липова паша беше безс*мислено. Много нарядко имаше годи*ни, когато липата цъфтеше буйно, но не отделяше нектар. Тези години бяха твърде опасни за пчеларите, които наглеждаха своите пчели на фрушка гора само отвреме навреме и заради това нямаха информация, че липата не отделя нектар. В отрязъка от вре*ме, когато цъфти липата, няма нито едно друго медоносно растение, кое*то може да осигури съществуването на пчелното семейство.
    В случая, когато липата не отделя нектар, поради липсата на принос, пчелите започват да ядът част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
    Трагедията канибализъм нараст*ва до такива размери, че пчелите за*почват да ядат и по-младото затво*рено пило.
    Последиците са много сериозни, защото такива пчели трудно се опра*вят и навлизат слаби в зимата. Интересно явление е, че пчелите, даже в моментите, когато заради гла*да са принудени да изяждат собственото си пило, не докосват запасите от запечатан мед.

От прочетеното от тази статия аз разбирам, че при неговия случай няма как да бъде канибализъм

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    колега това от де го копна или си го прочел

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Проблемът настъпва, когато след период на хубаво и топло време настъпи захладняване и пчелите не могат да общуват с приро*дата. През периода на топлото време пчелите са развили бързо своето пило, благодарение на щедростта на приро*дата. Ако се случи да настъпи рязко захлаждане, наедрялото пило остава без нужното количество вода за нор*мално развитие. Тези периоди може да траят 7 - 10 дни, а и повече. При не*достиг на вода, тъй като в студеното време не могат да посещават поилка*та, пчелите изяждат една част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
    Канибализъм при пчелите може да се появи и по време на лятната паша, особено на липовата. Миналите годи*ни липата добре пълнеше кошерите и радваше пчеларите, които возеха ко*шерите си на фрушка гора. Изключе*ние прави 2002 година, когато липата измръзна в ранна вегетация и същата година изобщо не цъфна, така че закарването на липова паша беше безс*мислено. Много нарядко имаше годи*ни, когато липата цъфтеше буйно, но не отделяше нектар. Тези години бяха твърде опасни за пчеларите, които наглеждаха своите пчели на фрушка гора само отвреме навреме и заради това нямаха информация, че липата не отделя нектар. В отрязъка от вре*ме, когато цъфти липата, няма нито едно друго медоносно растение, кое*то може да осигури съществуването на пчелното семейство.
    В случая, когато липата не отделя нектар, поради липсата на принос, пчелите започват да ядът част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
    Трагедията канибализъм нараст*ва до такива размери, че пчелите за*почват да ядат и по-младото затво*рено пило.
    Последиците са много сериозни, защото такива пчели трудно се опра*вят и навлизат слаби в зимата. Интересно явление е, че пчелите, даже в моментите, когато заради гла*да са принудени да изяждат собственото си пило, не докосват запасите от запечатан мед.

От прочетеното от тази статия аз разбирам, че при неговия случай няма как да бъде канибализъм
    Описаното тук е когато се проявява в големи размери. Иначе си похапват редовно. Било при глад, било при застудяване - причини много.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Описаното тук е когато се проявява в големи размери. Иначе си похапват редовно. Било при глад, било при застудяване - причини много.
    а възможно ли е да не ги ядат а местят

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    а възможно ли е да не ги ядат а местят
    Ако можеха да правят това нямаше да има търтовки. А и пчелите не са мравки.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Ако можеха да правят това нямаше да има търтовки. А и пчелите не са мравки.
    а маточници как залагат като им прибавиш пита с яйца на по вътрешна рамка

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    а маточници как залагат като им прибавиш пита с яйца на по вътрешна рамка
    Затрудних се. Егати въпроса.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Иначе си похапват редовно. Било при глад, било при застудяване - причини много.
    При слаба отводка какво правят снесените яйца пчелите или казват на майката да спре да снася, за колкото успяват да се грижат толкова оцеляват другото се изяжда няма да се хвърля нещо което става за ядене.

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    Здравейте
    Нов съм и се надявам да ми помогнете
    Днес бях при пчелите и на най-слабия кошер на прелката имаше доста измрели пчели,под самите кошери също и вътре на дъното също сериозна купчина точно на входа.По останалата част на дъното нямаше умрели пчели.Смятам че е имало нападение,но това е само мое предположение на новобранец.По другите кошери нямаше проблем.Бях около 2 часа там и нямаше конфликти.Не знам как да реагирам.Стесних входа...не знам дали е правилно.Майката е там...има прясно пило...и това не знам дали е важно и дали трябваше да го казвам.Благодаря Ви!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Здравейте
    Нов съм и се надявам да ми помогнете
    Днес бях при пчелите и на най-слабия кошер на прелката имаше доста измрели пчели,под самите кошери също и вътре на дъното също сериозна купчина точно на входа.По останалата част на дъното нямаше умрели пчели.Смятам че е имало нападение,но това е само мое предположение на новобранец.По другите кошери нямаше проблем.Бях около 2 часа там и нямаше конфликти.Не знам как да реагирам.Стесних входа...не знам дали е правилно.Майката е там...има прясно пило...и това не знам дали е важно и дали трябваше да го казвам.Благодаря Ви!
    А сиропче сипвал ли си?

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •