Неможе да ги местят. Прочетете как работи пчелното семейство нямам много дар слово да ви го обясна както трябва затова го разучете, протечете и т.н. Начина по който е заложено пилото определя качеството на майката. Там където го заложи там си остава няма такива местенета или изхвърляния на пило. Просто съвета ми е да четете много ама много да се научите и да филтрирате инфото което поемате, че иначе ще стане мазано в главите ви и накрая пак незнание. Има много ценни съвети тук научете се да боравите с форума четете всички мнения на хората който са се доказали със знания във форума. Има няколко от форума дето съм видял, че разбират или поне са ми предизвикали респект и им чета мненията попиваш от тук от там и така
.
Пчелите проявяват канибализъм. Не изхвърлят яйцата, а ги ядат.
е това не е ли само ако са яйца от търтовки
това съм го чел че ядат яйца но само тия от пчелите снесени за сефте чувам и от майка
Колеги от 5 години работя в едно стопанство .Още в началото забелязах един кошер в стоманена колона - явно изпуснат рой.За тези години не съм се интересувал от него но кошера си е жив и в доста добра кондиция .От миналата година обаче се си взех и аз три отводки и се запалих по пчелите.Интересува ме някой ако има опит с прехвърлянето на такива семейства да сподели или даде съвет как да извадя семейството от там и кое време на годината е най безболезнено за пчелите да се направи това.
https://youtu.be/HIhYR04u3a4
Проблемът настъпва, когато след период на хубаво и топло време настъпи захладняване и пчелите не могат да общуват с приро*дата. През периода на топлото време пчелите са развили бързо своето пило, благодарение на щедростта на приро*дата. Ако се случи да настъпи рязко захлаждане, наедрялото пило остава без нужното количество вода за нор*мално развитие. Тези периоди може да траят 7 - 10 дни, а и повече. При не*достиг на вода, тъй като в студеното време не могат да посещават поилка*та, пчелите изяждат една част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
Канибализъм при пчелите може да се появи и по време на лятната паша, особено на липовата. Миналите годи*ни липата добре пълнеше кошерите и радваше пчеларите, които возеха ко*шерите си на фрушка гора. Изключе*ние прави 2002 година, когато липата измръзна в ранна вегетация и същата година изобщо не цъфна, така че закарването на липова паша беше безс*мислено. Много нарядко имаше годи*ни, когато липата цъфтеше буйно, но не отделяше нектар. Тези години бяха твърде опасни за пчеларите, които наглеждаха своите пчели на фрушка гора само отвреме навреме и заради това нямаха информация, че липата не отделя нектар. В отрязъка от вре*ме, когато цъфти липата, няма нито едно друго медоносно растение, кое*то може да осигури съществуването на пчелното семейство.
В случая, когато липата не отделя нектар, поради липсата на принос, пчелите започват да ядът част от пило*то, за да нахранят друга част от него.
Трагедията канибализъм нараст*ва до такива размери, че пчелите за*почват да ядат и по-младото затво*рено пило.
Последиците са много сериозни, защото такива пчели трудно се опра*вят и навлизат слаби в зимата. Интересно явление е, че пчелите, даже в моментите, когато заради гла*да са принудени да изяждат собственото си пило, не докосват запасите от запечатан мед.
От прочетеното от тази статия аз разбирам, че при неговия случай няма как да бъде канибализъм
колега това от де го копна или си го прочел
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))