Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 191

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ...... Накрая стигнах до задънена улица като ми отговориха, че това е проект който се обсъжда във определен формат и там има представители на различни органи и организации и текста е предмет на ползване само от участниците в тази работна група и ако искам да имам достъп до текста то трябва да стане през представител на работната група. Проведох и телефонен разговор с Матеев и се оказа, че конфедерацията е изолирана от тази група и като краен резултат за сега текст нямам.
    Работната група е старата, която вече всички я знаете - седемте стари пчеларски "вождове", които са послушни пионки на Цветан Димитров. Сред тях както знаете има ФАЛШИФИКАТОРИ НА ДОКУМЕНТИ, а останалите са НЕЛИГИТИМНИ с КУХИ ПЧЕЛАРСКИ ОРГНИЗАЦИИ. Нови членове на групата не се допускат от Цветан Димитров, въпреки многобройните писма, с които сме настоявали това да се случи.

Накратко - МАФИЯТА В ПЧЕЛАРСКИЯ СЕКТОР продължава да си развява байрака както си иска и както си знае, и една от причините за всичко това е ПРОВАЛЕНИЯ ПЧЕЛАРСКИ ПРОТЕСТ, на който всички пчелари демонстрираха колко са слаби и колко са неорганизирани. В момента сърбаме супата на това, което сами си го направихме. За съжаление има вероятност това да е така и за в бъдеще ......

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Работната група е старата, която вече всички я знаете - седемте стари пчеларски "вождове", които са послушни пионки на Цветан Димитров. Сред тях както знаете има ФАЛШИФИКАТОРИ НА ДОКУМЕНТИ, а останалите са НЕЛИГИТИМНИ с КУХИ ПЧЕЛАРСКИ ОРГНИЗАЦИИ. Нови членове на групата не се допускат от Цветан Димитров, въпреки многобройните писма, с които сме настоявали това да се случи.

Накратко - МАФИЯТА В ПЧЕЛАРСКИЯ СЕКТОР продължава да си развява байрака както си иска и както си знае, и една от причините за всичко това е ПРОВАЛЕНИЯ ПЧЕЛАРСКИ ПРОТЕСТ, на който всички пчелари демонстрираха колко са слаби и колко са неорганизирани. В момента сърбаме супата на това, което сами си го направихме. За съжаление има вероятност това да е така и за в бъдеще ......
    Сега изтрещях АЗ - Народът го е казал ,,Със стари курви -нов бардак не става ,,.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Сега изтрещях АЗ - Народът го е казал ,,Със стари курви -нов бардак не става ,,.
    Така е, прав си, но Цветан Димитров не допуска нови може би защото новите не искат да станат курви.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Ех чета по сайтовете субсиди за 1овца 195лв за крава 800лв ,за декър земя 30лв а ко гледаш медоносни колтури още 28лв,за плодове 100лв на дк и ,т.н ЗАЩО ЗА ПЧЕЛАРИТЕ НЯМА НИЩО ние втора ръка хора ли сме нали и ние плащаме данъци ,храним семейства? ???

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от cecko96_1 Виж публикацията
    Ех чета по сайтовете субсиди за 1овца 195лв за крава 800лв ,за декър земя 30лв а ко гледаш медоносни колтури още 28лв,за плодове 100лв на дк и ,т.н ЗАЩО ЗА ПЧЕЛАРИТЕ НЯМА НИЩО ние втора ръка хора ли сме нали и ние плащаме данъци ,храним семейства? ???
    На Европейско ниво командва Германия и точно тя бойкотира директните плащания на пчелно семейство за цяла Европа. Част от другите държави също са против, включая и нашата мила държава. Явно и в други държави има Цветан Димитровци. Като цяло силите са приблизително 50 на 50 и при едно евентуално гласуване гласът на България може да бъде решаващ. Така е било на предишното гласуване (България се е въздържала).

Другият фактор е, че властимащите имат ГРЕШНА ПРЕДСТАВА за икономическата изгода от пчеларския бизнес. Според тях бизнеса е МНОГО ПЕЧЕЛИВШ и няма нужда от допълнителни помощи. Причина за това грешно мислене донякъде имат и самите пчелари, раздувайки по форумите колко много мед са произвели или пък колко малко е туда и колко е евтин - нула лева на час. Мариета Нейнова е искала от мене калкулация на себестойноста на 1 килограм мед и когато някоя цифра не и хареса, тя си я измисля сама така, щото калкулацията да излезе на печалба.

Другият отрицателен фактор за липсата на достойни субсидии е ПОЛОЖИТЕЛНИЯ ТЪРГОВСКИ БАЛАНС на страната в сектора пчеларство. Дефакто ние изнасяме огромни количества мед - много повече, отколкото изяжда вътрешния пазар. При това положение дори и сектора да се свие наполовина, дефицит на мед за изхранване на населението пак няма да има.

Та накратко това са причините - създава се грешна представа, че сектора процъфтява и без субсидии. При това положение защо да се подпомага? Напротив - трябва да се подтиска и да се натоварва с допълнителна данъчна тежест. Това е логиката на властимащите, и голяма част от пчеларите с действията си или с бездействието си съдействуват за това грешно мислене.

Наблюдател
    Регистриран
    14.11.2014
    И така... Преди около час разговарях с главния "земеделец" в селото,в което ми са кошерите! Разговора ми беше за съвсем друга тема относно гроздобера,който предстои до ден,два! И накрая го попитах за тези нови субсидии! Имам 22 кошера. Отговора му беше! "Ти какъв си ми на мене!? Аз парите ще си ги взема по един или друг начин,но на теб защо трябва да ти ги давам!" Така че няма да се учудя изобщо до няколко седмици да нацъвтят няколко нови пчелина на синове,дъщери,баби дядовци,майки и бащи! Така че,според мен от този храст заек няма да излезе!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от 100-qnov Виж публикацията
    И така... Преди около час разговарях с главния "земеделец" в селото,в което ми са кошерите! Разговора ми беше за съвсем друга тема относно гроздобера,който предстои до ден,два! И накрая го попитах за тези нови субсидии! Имам 22 кошера. Отговора му беше! "Ти какъв си ми на мене!? Аз парите ще си ги взема по един или друг начин,но на теб защо трябва да ти ги давам!" Така че няма да се учудя изобщо до няколко седмици да нацъвтят няколко нови пчелина на синове,дъщери,баби дядовци,майки и бащи! Така че,според мен от този храст заек няма да излезе!
    За съжаление това е голата истина ......

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз лично няколко пъти съм се опитвал във форума да ви накарам да започнете да мислите за цената на труда като основен фактор за ниската икономическа ефективност на пчеларския бизнес. Вие обаче веднага започвате да ме нападате и да вадите вода от хиляда кладенеца. Същото е и когато заговоря за транспортни разходи или за инвестиции в машини и оборудване и т.н. Оставам с впечатление, че голяма част от пчеларите са с ниска икономическа грамотност, в резултат на което те НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ РАБОТЯТ КАТО РОБИ, при това НА ЗАГУБА. Правят си бакалски сметки или въобще не правят никакви сметки, но във форумите и в изказванията по медиите се правят на ВЕЛИКИ СПЕЦИАЛИСТИ. Става въпрос за изказванията на икономическа тематика. И резултата от всичко това не закъснява - цяла България вече си мисли, че бизнеса е ЛЕСЕН и СВРЪХПЕЧЕЛИВШ. Това подмамва нови рибки в този бизнес, които да попълват оределите редици на фалиралите стари. Съдбата на 90% от тези нови рибки е да напуснат сектора след 3-4 години, понасяйки огромни загуби от това тяхно грешно начинание.

В другите бизнеси това не е така. Хората там си работят по 8 часа на ден и си смятат труда по поне 5-6 лева на час, купуват си ДМА (машини и оборудване), смятат си реални транспортни разходи (заедно с амортизациите), смятат си режийни (разходи за администрация и управление), смятат си 1000 други присъщи разхода, и въпреки това им остава печалба от дейноста. В резултат на това другите бизнеси СА УСТОЙЧИВИ и търпят непрекъснато развитие. За разлика от тях пчеларския бизнес е НЕУСТОЙЧИВ и все още се намира в средновековието, и основната причина за това са самите пчелари.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз си мисля, че един от основните проблеми на пчеларския сектор е ИКОНОМИЧЕСКАТА НЕГРАМОТНОСТ на повечето пчелари. В същото време са много добри висококвалифицирани работници и си скъсват гъза от работа по 12-14 часа на ден в студ и пек, дъжд и сняг. Такива работници трябва ВИСОКО ДА ЦЕНЯТ СОБСТВЕНИЯ СИ ТРУД и да не се примиряват с мизерните средномесечни доходи, които сега получават. Такива работници трябваше непрекъснато да реват на правителството колко много са ощетени, и през месец да организират многохилядни протести.

Да, ама не. Пчеларите теглят безропотно хомота, който сами са си го нахлузили, и дори и да се организира някакъв протест по някакъв важен повод, я отидат стотина човека - я не. При това положение какво могат да си помислят властимащите? Ами мислят си, че пчеларите СА ДОВОЛНИ ОТ СЪЩЕСТВУВАЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ, следователно могат да ги притискат още и още.

И както всички предполагам вече виждат - това с притискането продължава да се случва.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз лично няколко пъти съм се опитвал във форума да ви накарам да започнете да мислите за цената на труда като основен фактор за ниската икономическа ефективност на пчеларския бизнес. Вие обаче веднага започвате да ме нападате и да вадите вода от хиляда кладенеца. Същото е и когато заговоря за транспортни разходи или за инвестиции в машини и оборудване и т.н. Оставам с впечатление, че голяма част от пчеларите са с ниска икономическа грамотност, в резултат на което те НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ РАБОТЯТ КАТО РОБИ, при това НА ЗАГУБА. Правят си бакалски сметки или въобще не правят никакви сметки, но във форумите и в изказванията по медиите се правят на ВЕЛИКИ СПЕЦИАЛИСТИ. Става въпрос за изказванията на икономическа тематика. И резултата от всичко това не закъснява - цяла България вече си мисли, че бизнеса е ЛЕСЕН и СВРЪХПЕЧЕЛИВШ. Това подмамва нови рибки в този бизнес, които да попълват оределите редици на фалиралите стари. Съдбата на 90% от тези нови рибки е да напуснат сектора след 3-4 години, понасяйки огромни загуби от това тяхно грешно начинание.

В другите бизнеси това не е така. Хората там си работят по 8 часа на ден и си смятат труда по поне 5-6 лева на час, купуват си ДМА (машини и оборудване), смятат си реални транспортни разходи (заедно с амортизациите), смятат си режийни (разходи за администрация и управление), смятат си 1000 други присъщи разхода, и въпреки това им остава печалба от дейноста. В резултат на това другите бизнеси СА УСТОЙЧИВИ и търпят непрекъснато развитие. За разлика от тях пчеларския бизнес е НЕУСТОЙЧИВ и все още се намира в средновековието, и основната причина за това са самите пчелари.
    Напълно споделям тия изводи! Всъщност като се замисли човек, ниската икономическа грамотност е логично явление, за което има ред обективни причини.
    Първата и основна причина е общото ниско образователно ниво в бранша. Твърде малко са хората със среден и едър пчеларски бизнес, които да залагат на специализирано образование, икономически и управленски знания и постоянно следене на новостите в бранша с цел развитие и интензификация на дейността си.
    Втората причина според мен е твърде големия традиционализъм в пчеларството. Поради многото малки пчелини, развивани като съботно-неделно занимание или дребен семеен бизнес, на пчеларството продължава да се гледа като на занаят, в който знанията, уменията и практиките се предават от поколение на поколение. В това по принцип няма лошо стига всяко следващо поколение да дава принадена стойност в тези знания и практики, вместо да се разчита само на "Ама дядо ми така го правеше".
    Третата причина е раздробеността на сектора, липса на обединяваща организация, която да се грижи както за изграждане на правилните икономически стратегии за развитието на този под отрасъл, така и да подпомага пчеларите в тяхното не само специализирано, но и икономическо образоване.
    В този ред на мисли не би било лошо КБП с помощта на икономисти и пчелари да изготви една брошура, в която да се опита да остойности всички дейности в пчеларството, отчитайки и всички разходи, за които пише по-горе Матеев.
    Това ще накара както МЗХ, така и самите пчелари и търговци да се замислят за реалните цени на меда и другите пчеларски продукти.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •