Аз лично няколко пъти съм се опитвал във форума да ви накарам да започнете да мислите за цената на труда като основен фактор за ниската икономическа ефективност на пчеларския бизнес. Вие обаче веднага започвате да ме нападате и да вадите вода от хиляда кладенеца. Същото е и когато заговоря за транспортни разходи или за инвестиции в машини и оборудване и т.н. Оставам с впечатление, че голяма част от пчеларите са с ниска икономическа грамотност, в резултат на което те НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ РАБОТЯТ КАТО РОБИ, при това НА ЗАГУБА. Правят си бакалски сметки или въобще не правят никакви сметки, но във форумите и в изказванията по медиите се правят на ВЕЛИКИ СПЕЦИАЛИСТИ. Става въпрос за изказванията на икономическа тематика. И резултата от всичко това не закъснява - цяла България вече си мисли, че бизнеса е ЛЕСЕН и СВРЪХПЕЧЕЛИВШ. Това подмамва нови рибки в този бизнес, които да попълват оределите редици на фалиралите стари. Съдбата на 90% от тези нови рибки е да напуснат сектора след 3-4 години, понасяйки огромни загуби от това тяхно грешно начинание.
В другите бизнеси това не е така. Хората там си работят по 8 часа на ден и си смятат труда по поне 5-6 лева на час, купуват си ДМА (машини и оборудване), смятат си реални транспортни разходи (заедно с амортизациите), смятат си режийни (разходи за администрация и управление), смятат си 1000 други присъщи разхода, и въпреки това им остава печалба от дейноста. В резултат на това другите бизнеси СА УСТОЙЧИВИ и търпят непрекъснато развитие. За разлика от тях пчеларския бизнес е НЕУСТОЙЧИВ и все още се намира в средновековието, и основната причина за това са самите пчелари.