Според химика(приятел на колегата) при смесването на вит.Ц със сода бикарбонат се получава натриев аскорбат(Е301 му е номера) , което е друга форма на витамина според google. Разликата е в това, че едното вещество е с pН 2-3, а другото е с pH над 7 (което се вижда на клипа въпреки слабия разтвор).
Нямах и идея, че се образува друга форма и си мислех, че се неутрализира и пада под формата на някаква безполезна сол. Това са само добри новини, но нека да видим какво ще се прави с натрия, защото по-скоро ще вреди.(А някои колеги слагат готварска сол в сиропа и много им се чудя, защото точно с натрия трябва много да се внимава.)
http://bg.winesino.com/diet-nutritio...019008336.html
http://apteka-info.com/supplements/9...B0%D0%BD%D1%82
http://swansoneurope.com/bg/buferira...c-na-prah.html
ВСЕКИ ДА ГО ИЗПОЛЗВА НА СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ!