Колега ми даде този жокер:

"....ако ти се занимава, да установиш, дали ефектът от витамин Ц идва от pH или от самото вещество и свойствата му върху пчелния организъм, може да пробваш следното. аз току-що го изпробвах като си направих 500 мг разтвор на витамин Ц.

в чашата с вода изсипах праха, но без да разбърквам. след това пуснах една таблетка натриев бикарбонат (сода бикарбонат, имам ги за хранително вкусови нужди, на таблетки по 1 г) и започна да бълбука. бълбукането започна да се разпространява като фронт около таблетката, разтваряйки изцяло праха от вит. Ц, все едно гори стърнище запалено в средата. като спря да бълбука, извадих таблетката (беше съвсем малко проядена по крайчеца). ще я ползвам многократно. в резултат разтворът не беше никак кисел. получил се е натриев аскорбат. не съм мерил pH, но би трябвало да е по-скоро над 7.

ако подобен разтвор се направи при сиропа и ефектът от подхранването е също толкова впечатляващ както и само с витамин Ц, то pH не играе особена роля

де да имах няколко кошера и аз, щях да проведа този експеримент!...."

Това е начина да спреш действието на киселината в сиропа и образуването на ХМФ. Значението на ниското pH e ясно и няма смисъл от опити, но това ще е интересно за тези които използват витамин Ц при инвертирането на сиропа. Дали има разлика между действието на Вит Ц и натриев аскорбат не е ясно и трябва да го проуча. Проблемът е в натрия и е много възможно да има вреда при пчелите, затова не давам готварска сол(NaCl) в сиропа. Друго интересно е, че "Излишъкът от натриев аскорбат се преобразува в оксалова киселина в организма."(при човека)