Иначе машините наистина сами си ги направихме. Купихме на старо 2 казана от хромникел с водна риза, редуктор и перка. Използвали са ги за направата на сладолед. Казаните са великолепни - по 400 килограма дебелостенен хромникел за 5000 лв. единия - голяма далавера. Направихме си собствена система за отопление на течноста във водната риза (50% смес от пропиленгликол и вода) с 21 kW проточен бойлер и помпа, която да върти тази незамръзваща смес. С такава мощност казана се стопля до 50 градуса буквално за 3-4 часа.
Сложихме промишлен контролер (Siemens Logo 0BA6) за управление на нагревателя, помпата, мотора на миксера и един моторен вентил за автоматично пълнене с вода. На дъното на казана имаше датчици за температура и за налягане на водата. Използвахме ги и двата. С температурния датчик организирахме терморегулацията на сиропа в казана, а с датчика за налягане мерим нивото на сиропа в казана и управляваме моторния вентил за автоматично напълване с точно определено количество вода. Това е много ценно, защото иначе няма кой да се занимава да налива стотици кофи с вода и да ги брои колко са те. Сега просто въвеждаме в компютъра числото 933 и щракаме копчето. Вентила отваря, водата се пълни и точно на 933 литра вентила автоматично се затваря.
Общо реконструкцията на 1 машина ми излезе около 1000 лв. или общата цена на 1 машина стана около 6000 лв. Ако трябваше да я купувам като нова, щеше да струва поне 30 000 лв. Така че съм много доволен - за малко пари и с малко труд се сдобих с две страхотни машини за направа на сироп (инвертиран или не). Тези машини ще ми икономисат огромно количество разходи за труд и на практика ще се изплатят буквално за 1 сезон.
Нещо повече - тези машини мога да ги ползвам и като двутонни хомогенизатори, ако искам да започна да пълня буркани с мед.