Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 95

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    При разумен подход такава ситуация не би следвало да се получи. На практика на територията на страната са необходими опредлен оптимален брой пчлени семейства, за задоволително опрашване на растенията. Така, че по всяка вероятност ще има опредлен таван на броя на необходимите за страната пчлени семейства и около тази бройка ще се движи количеството на подкрепяните и стимулирани пчелни семейства. Ще има и изисквания към пчеларите по отношение на опит, знаия и умения да отглеждат опрашители. Това не отменая и добива на пчелни продукти, но това ще бъде като допълнителна дейност, а не основна. Ние българите първо мислим как можем да изхитруваме и да заобикулим законите, а всъщност ще си вкараме автогол. Ние трябва да пазим биоразнообразието за нашитъе деца и внуци. Не бива егоистично всичко да излапаме, а пък след нас и потоп. Това не е добра стратегия. След нас на нашата територия ще живеят нашите наследници. След като много ги обичаме, не трябва ли да им оставим природа и добра храна?

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Ilia Tsonev Виж публикацията
    .... Ще има и изисквания към пчеларите по отношение на опит, знаия и умения да отглеждат опрашители.....
    Опаа.... ей тука стана интересно. Само да няма изисквания към егн, цвят на очите, родословно дърво и други подобни!
    Винаги може по-добре.

Наблюдател
    Регистриран
    13.12.2014
    Пчеларски район
    с.Братя Даскалови
    Нека всички посещаващи форумите да имат право да се споделят своето мнение ,но да бъдат добри когато го споделят да не се крият под инициали или чужди имена.Да застанат открито с трите си имена и да мотивират своите различни становища.Видьо Видев

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Хубав пост.От месеци не съм чел такъв.Макар,че г-н Матеев посна няколко.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Цитат Първоначално публикувано от Ilia Tsonev Виж публикацията
    При разумен подход такава ситуация не би следвало да се получи. На практика на територията на страната са необходими опредлен оптимален брой пчлени семейства, за задоволително опрашване на растенията. Така, че по всяка вероятност ще има опредлен таван на броя на необходимите за страната пчлени семейства и около тази бройка ще се движи количеството на подкрепяните и стимулирани пчелни семейства. Ще има и изисквания към пчеларите по отношение на опит, знаия и умения да отглеждат опрашители. Това не отменая и добива на пчелни продукти, но това ще бъде като допълнителна дейност, а не основна. Ние българите първо мислим как можем да изхитруваме и да заобикулим законите, а всъщност ще си вкараме автогол. Ние трябва да пазим биоразнообразието за нашитъе деца и внуци. Не бива егоистично всичко да излапаме, а пък след нас и потоп. Това не е добра стратегия. След нас на нашата територия ще живеят нашите наследници. След като много ги обичаме, не трябва ли да им оставим природа и добра храна?
    Ами точно за това става въпрос. По какъв критерий ще се определи тавана? Как ще се определи опита и уменията на отделния пчелар? Ето и конкретен пример: Колкото и не скромно да звучи имам образователен ценз по пчеларство имам и 10 пъти повече опит и стаж от г-н Матеев имам и много повече познания за пчелите от него, НО той има 100, а може би и 200 пъти повече кошери от мен. Е кой от нас е по-ефективен в опрашването на различните растения? Как справедливо да се поделят парите между нас?

Относно регистрацията. Не са проблем необходимите финансови средства. Мислч че са около 20 лв. Въпроса е, че срещу тях пчеларя не получава нищо на практика. На колко от вас е извърщен ДЕЙСТВИТЕЛЕН профилактичен преглед, както би следвало да бъде пролет и есен.

Г-н Матеев не съм платен агент, но за себе си, не намирам и един довод за това, че даването на пари ще има положителен ефект за българското пчеларство, но за сметка на това негативи, мога да ви изброя десетки.

П.с. А относно здравословния статус на пчелина ми, г-н Цонев, уверявам Ви че, е в пъти по -добър от този на много други знайни и незнайни "професионални" пчелари. Ако желаете заповядайте да вземете проби и ги изследвайте в която лаборатория в света решите.

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Уважаеми г-н Цвтеков,
    нямам предви конкретно Вас, че пчлеите Ви са болни. Това е принципен въпрос, че в общия случай, точно на нерегистрираните пчелари е по-вероятно пчелите да са болни, защото това са обикновено "дребни" пчеларари, т.е. с малко кошери от една страна и нерядко с малък опит и знания, от друга страна никой на контролира здавния статус на пчлеите им.
    По отношение на профилактичните прегледи, в стратегията сме заложили започване на действителното им извършване. Ще се борим това да се случи. Ние добре знаем какво е момента състоянието на тези прегледи. Аз от 25 г. съм пчелар и до ден днешен никой никога не е дошъл да ми прегледа пчелите въпреки, че са регистрирани, но така е засега у нас. Щв се борим всеки да си върши работата, особено ветринарните лекари. Здравето на пчелите ни е важно и то тряба да се контролира.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Предлагам следното:

Да се настоява пред МЗХ, ежемесечно да се публикува доклад за състоянието на сектора. Точно по модела на USDA.
    - Цена на пчелните продукти на дребно във ВСЯКА област.
    - Цена на едро за страната (или по области, ако се прецени, че е нужно)
    - Износ (количество, цена и страна вносител)
    - Внос (количество, цена и страна износител)
    - Добиви на месечна база
    - Проблеми в сектора
    - Умрели семейства
    и т.н

Тази информация я има в МЗХ и те много добре го знаят! Информацията може да се събере от отдел Агростатистика към МЗХ, БАБХ, НСИ и агенция "Митници"
    Мисля, че имаме достатъчно държавни служители, които трябва да притежават нужната компетентност и време да създават един такъв доклад ВСЕКИ МЕСЕЦ.

Ето ви малко хляб.
    През 2012-та година износ от България за:
    Германия - 4388 тона при средна цена 5,51 лв / кг
    Гърция - 1297 тона при средна цена 3,08 лв / кг
    Полша - 1029 тона при средна цена 4,75 лв / кг
    В България са внесени 655 тона при средна цена 5,52 лв / кг
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Предлагам следното:

Да се настоява пред МЗХ, ежемесечно да се публикува доклад за състоянието на сектора. Точно по модела на USDA.
    - Цена на пчелните продукти на дребно във ВСЯКА област.
    - Цена на едро за страната (или по области, ако се прецени, че е нужно)
    - Износ (количество, цена и страна вносител)
    - Внос (количество, цена и страна износител)
    - Добиви на месечна база
    - Проблеми в сектора
    - Умрели семейства
    и т.н

Тази информация я има в МЗХ и те много добре го знаят! Информацията може да се събере от отдел Агростатистика към МЗХ, БАБХ, НСИ и агенция "Митници"
    Мисля, че имаме достатъчно държавни служители, които трябва да притежават нужната компетентност и време да създават един такъв доклад ВСЕКИ МЕСЕЦ.

Ето ви малко хляб.
    През 2012-та година износ от България за:
    Германия - 4388 тона при средна цена 5.51 лв / кг
    Гърция - 1297 тона при средна цена 3,08 лв / кг
    Полша - 1029 тона при средна цена 4,75 долара / кг
    В България са внесени 655 тона при средна цена 5,52лв / кг
    Аз някой от точките ги предлагах още преди, но явно момента не беше дошъл. Хайде сега дано да се случи това и всички да са на ясно, а не да плуваме в мъгла.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Аз някой от точките ги предлагах още преди, но явно момента не беше дошъл. Хайде сега дано да се случи това и всички да са на ясно, а не да плуваме в мъгла.
    Помня, просто това е работа за МЗХ. Те имат достъп до информацията и може да се случи много по-лесно.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Да ве! Ние сами пазим информацията за цените един от друг, па някой ще ви я снесе и ще бъдете в час.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •