Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 95
    Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    По мнение на специалистите, пчелите са се появили някъде преди около 150 млн. години - много, много преди да се появи човекът. Пчелите са еволюирали заедно с растенията в продължение на милион години, за да достигнат днешното си съвърщенство. Нераривната връзка между растенията и пчлеите е толкова силна, че те вече не могат да съществуват самостоятелно. Това се отнася за над 80% от растенията на Земята, които са насекомоопрашвани. Смята се, че на Земята има над 160 000 вида растения. Мисията на пчлеите на Земята е да опрашват ентомофилните растения. И в един момент на еволюцията ние човеците сме се пръкнали незнайно как и откъде, а и защо? В процеса на еволюцията, в началото пчлеите са живеели поединично. Това се е оказало неефективно и те постепенно са се организирали в колонии за да оцеляват и колективно да се грижат за продължаването на вида. Една от функциите на колонията е заедно да събитрат храна (мед и прашец) за периодите, когато такава няма в природата. И ето най-висшето творение на Природата - човекът, малко след появата си, като започнал да мисли, се изхитрил и срещу предоставянето на квартитира на пчелите ограбва по-голямата част от хранителните им запаси. Това може би това е началото на така наречената в днено време широко практикуваната дейност "кражба". И така до ден днешен - пчелите се трудят за да опарашват растенията, като "заплатата" им е нектар и прашец. А ние ги ограбваме без да се замисляме. Нещо повече, ние пчеларите непрекъснато се чудим как да ги накараме да събират все повече и повече мед, за да им го вземем. Пчелите са на планетата Земя за да опрашват растенията, а не за да ни хранят с мед.
    Може много да се спори какзл ли е Йоан Богослов цитираните в стратегията на КБП думи или не е. Този цитат се среща в различни източници и не е възможно да се стигне доизвора, а е заимстван от налчните източници. По-важното в случая, че думите му, за огорчение на човеците, са верни. Ние хората, ако нямаме усета да разберем мъдрите слова, на тези, които въждат далече напред във времето, ще си платим скъпо и прескъпо за късогледството и плиткоумието. Подобни думи има изречени и от Баба Ванга. Твърди се, че и Айнщайн е казал подобна мъдра мисъл. Аз не съм я срещел в източниците и не съм сигурен дали еказал или не приписваната му мисъл. Понеже според мен тази мисъл също е вярна и независимо дали е от Айнщаин или от някой обикновен човек, тя има респектиращ ефект и я използвам. Хората вярват повече на известни авторитети. Затова в случая е важно да събудим спящите за проблемите на живота на Земята и в частност на пчелсарствот хора на всички нива в обществото, та дано се размърдат и задействат, иначе Апокалипсиса не ни мърда.
    По отношение на идеята на КБП за заплащане на опрашването. В теорията на управлението има основни принципи, спазването на които води до успех на бизнеса, независимо какъв е той. Един от тези принципи е "Усилията се прилагат в точката на най-голямо въздействие". Наглед е очевиден, но ето ние пчеларите изобщо не го прилагаме. Огромната полза от наличието на пчелите е опрашването на растенията и поддържането на биоразнообразието - един вече все по-важен проблем на Земята. Специалистите са определили, че стойността на продукцията произведена в резултат на опрашването е 20 - 25 пъти, а в някои случаи и над 100 пъти по-голяма от пчелните продукти, които добиваме. Тогава къде трябва д априложим усилията си? Не е ли очевидно? Дейността "ОПРАШВАНЕ" е десетки пъти по-важна от добива на пчлени продукти. Лошото в случая е, че и общестрвеността и хората в държавата, които вземата решения, че и управляващите ЕС мислят по същия начин - пчеларите печелят от меда, а за опрашването само се споменатва, така за пълнота. Дошло е време ние да си отворим очите,а и да отворим очите на управляващите и на общественоетта, че ние пчеларите отглеждамео основните опрашители, благодарение на които 1/3 от храната идва от тях. Прочетете внимателно стратегията на КБП и ще видите, че в нея никъде не се споменава думата "субсидия". Субсидията са пари, които някой ви дава и които няма да връщате, защото иска (ако иска) да ви помогне, смятайки, че това което правите е важно, но не ви носи достатъчно приходи. Субсидията са пари, които вие не сте заработили и ви се дават, така да се каже като милостиня. В случая с опрашването нещета стоят по съвсем друг начин - отеглеждайки опрашители (пчелите) ние, само в България, осигуряваме селскостопанска продукция на стойност 1 милиард лева (в стратегията има кратки разчети). В тази сметка не е включен ефектът от опрашване на диворастящата растителност, в резултат на което нашите пчели поддържат биоразнообразието. Е не е ли редно да поискаме да ни се заплаща тази дейност, незаисимо къде се намират пчелите ни - с населеното място или на полето? Все едно - едно пчелно семейство на сезон опрашва стотици милиони цветове и от тях се раждат плодове и зеленчуци слъчоглед, рапица и т.н. Твърдо смятаме, че е дошло веме да поискаме да ни се заплаща дейността "пчелопрашване", а не да ни се дава субсидия. Ние сме тези които тоглеждат пчелите-опрашители. Без нас в днешноте време на интензивно монокултурно земеделие вече пчлеите не могат да съществуват свободно в природата. Те просто много бързо ще загинат от пестициди и липса на храна. Затова, че има пчели които осигуряват 1/3 от хранат ние просто трбва да поискаме заплащане. Това тябва да бъде точката на прилагане на нашите усилия. Тук и само тук е изтината. Предложението на КБП е от прихода от 1 милиард в началото да ни се заплащачща от 2016г. по 1,2%, което е по 20 лв. на регистрирано пчелно семейство. Ежегодно сумата да нараства до 2020г. като достигне до 60 лвл. а регистрирано пчелно семейство, което е 3.6% от прихода от опрашването. 3.6% е твърде скромна стойност - бинесът работи обикновено с окло 10% пчелалба. Необходимо е всички пчелари да се обединим около идеята да се борим да ни се заплаща пчелопрашването. Как ще става заплащането - еднакво ли ще се заплаща на слаби и силни семейства и на струпопани на едно място пчелини и т.н. - това са технически въпроси, коит ще намерят своето нормативно решение. Ще има разбира се изисквания и към пчеларите да отглеждат по щадящ пчелите начин. Основното в случая е да убедим управляващите, а и обществеността, че трябва да заплаща нашият тежък физивески труд да отглеждаме опрашители. Медът да се счита като допълнителна награда за това, че отглеждаме опрашители. Откъде ще се вземат пари да ни се заплаща опрашването? Та ние внасяме 1 милард лева в хазната. По темата има какво да се мисли - може от бюджета и по още много други начини. Нашата битка е да убедим управляващите да се организира заплащане на опрашването. Дотук не става въпрос за подвижно пчеларсто, а за стационарните ни пчелини. При подвижно пчеларстване ще търсим допълнитлно заплащане с договри с фермрите. Уважаеми пчелари да се обединим около идетята и заедно да се борим - тя е в интерс както на дребния пчелар, така и на едрите пчелари, т.е. идеята е обединяваща за всички пчелари. Какво чакаме още? Предлагайте още идеи как да убедим управляващите, как да спечелим битката с бюрокрацията, а и всякакви други идеи, които ще помогнат да получим заслижено заплащане ( не субсидия) за пчелоопрашването.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Прочетох внимателно написаното от уважавания от мен г-н Цонев пространно обяснение на стратегията и не мога да не се съглася, че в основата си то е вярно. Да, опрашителната дейност на пчелите е важна за икономиката и до сега тя е възприемана като природна даденост и е неглижирана като резултат на целенасочения труд на пчеларите, който трябва да бъде заплатен. Но това някакси обръща наопаки цялата ми представа за основната цел на всеки пчелар, а именно добиването на мед и други пчелни продукти. Винаги съм мислел, че това е основната мисъл и грижа в главата на всеки пчелар - как да добие повече мед и да го продаде на една достойна цена. И в тази посока са били усилията на всички пчеларски организации до сега - да направят пчеларството по-ефективно и продуктивно, да се добиват повече пчелни продукти и с по-високо качество и респективно цена. И изведнъж така формулираната концепция оставя всичко това на заден план и издига на първо място опрашването като основна дейност на пчеларите, която трябва да ги превърне в печеливши земеделски стопани.
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .
    ...........
    И последно - за парите, от които се нуждаят пчеларите. Както предполагам вече се досещате, парите за мене са последния проблем. И ако в стратегията е записано, че пчеларите искат пари за пчелоопрашване, това не е мое мнение, а мнение на ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНИЯ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА КБП. Тази стратегия вече е подкрепена от една камара пчеларски организации. Следователно тя вече е легитимна и отразява становището на болшинството от пчеларите. Ако вие имате някакво друго мнение, кажете го на ръководството на вашата собствена организация (която и да е тя) и след това помолете това ръководство да напише АЛТЕРНАТИВНА СТРАТЕГИЯ !!!
    ...........
    А от този пост оставам с впечатлението, че тази рязка промяна в посоката се приема с ентусиазъм и одобрение на повечето пчеларски организации в България. Ако наистина е така, то е поне странно. Защото това означава няколко неща:
    1. Смяна на цялата политика на пчеларите за интензификация на пчеларския труд и увеличаване добива на качествен мед и насочването и към отглеждане на голям брой кошери и пчелни семейства.
    2. Пренасочване на усилията от стационарно към подвижно пчеларство.
    3. Пренасочване на майкоразвъдната дейност от пчели, носещи много мед към пчели с бърз цикъл на размножаване без отчитане на качествата им като медосбор.
    4. Превръщането на България от изностител на качествен мед във вероятен вносител на евтини китайски заместители.
    5. Други последици за целия сектор, които ми е трудно да предвидя.
    Въпрос към г-н Цонев:
    Кои европейски страни имат подобна концепция за развитие на пчеларството си като предимно опрашителна, а не медосборна дейност? Каква е европейската практика в тази посока и какви са европейските директиви? Съгласувана ли е тази концепция с тях?
    Разбира се изказвам само личното си виждане и може би недоумението ми е породено от недостатъчното познаване на световните тенденции, за което моля предварително да бъда извинен.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    tsc1, имам чувството, че си платен агент на министерството, но всъщност те познавам и знам, че не си такъв. Също така знам, че не си пчелар, и че посещаваш този форум само с цел печалба от продажбата на електроника на бедните пчелари.

Ще те помоля да не се месиш в пчеларските проблеми, и да не даваш "умни" акъли, защото си нямаш ни най-малка представа какви проблеми имаме и от какво в действителност се нуждаем. Просто си продавай охранителните системи, за което аз не ти се меся и не ти преча, но не се меси в най-болните за всеки един пчелар теми.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    tsc1, имам чувството, че си платен агент на министерството, но всъщност те познавам и знам, че не си такъв. Също така знам, че не си пчелар, и че посещаваш този форум само с цел печалба от продажбата на електроника на бедните пчелари.

Ще те помоля да не се месиш в пчеларските проблеми, и да не даваш "умни" акъли, защото си нямаш ни най-малка представа какви проблеми имаме и от какво в действителност се нуждаем. Просто си продавай охранителните системи, за което аз не ти се меся и не ти преча, но не се меси в най-болните за всеки един пчелар теми.
    Не, не се меся и не ми е това, целта. Знаеш, че когато мога се опитвам даже и да помагам. Но наистина съм озадачен. Щом сте решили така да бъде, нека е.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Не, не се меся и не ми е това, целта. Знаеш, че когато мога се опитвам даже и да помагам. Но наистина съм озадачен. Щом сте решили така да бъде, нека е.
    Еййй нагла особа. Трябваше да се стигне до там и собственика на форума да намеква, че "прекалилия светец и богу не е драг"

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Когато всички казват, че нещо е невъзможно, то се смята за такова. Намира се един, който не знае, че е невъзможно и вземе, че го направи. Нещо подобно е и със заплащането на опрашването. Излизането от отъпкания коловоз е много трудна мисия. Всички знаят, че пчелите дават мед и че жилят и с това завършват представите на редовия граданин. Това е масовият случай. Не са ни известни подбни напъни за заплащане на пчелоопршаването от пчеларски организации в страните от ЕС. Какво пречи тази плодоносна идея да излезе от малка България. Ще цитирам още един принцип на управлението: "Доброто управление е резултат на добрите идеи". Реализирането на тази идея ще донесе една заслужена справедливост на огромнаста роля на опрашването и добри приходи на пчеларите. Съгласно принципите на управлението опрашването е точката на най-голямо въздействие. т.е. ако в него се съсредоточат усилията, както на пчеларите, така и на управляващите, ефектът ще е много по-голям, (особено в условията на недостиг на храни в целия свят), отколкото добива на пчлени продукти. Учудващо,е че досега този подход не е бил застъпен среиозно. Нека това да е българският принос в пчеларството. Има още един показателен пример:на един конгрес на астрономи се явява един турчин с фес на главата, който докладва, че е открил нова планета. Никой не му повярвал! На следващия конгрес същият турчин се появил с европейски дрехи и всички му повярвали, че е открил нова планета . (Преразказано по памет от "Малкия принц" на Екзюпери).
    По отношение на виждането на ЕС - има 3 - 4 документа, свързани с проблемите на пчелрството - Резолюции от 2008г., от 2011г. , седмица на пчлдеите и опрашването от 2012г. и др. Във всички тях се разглеждат пчелрските проблеми, болестите по пчелите и други проблеми. За опрашването се посочва, че опрашителите намаляват, че са важни за производството на храни, на акцентът основно пада върху добива на пчелни продукти - отново в коловоза, от който трудно се излиза. Ако ние не положим усилия това положение да се промени, е няма кой друг да го направи. Необхдимо е да установим контакти със сродни пчелрски организации в страните от ЕС и с общи услиия да поставим пчелите в истинското им място - основни опрашители, осигуряяващи 1/3 от храната на хората в целия свят. В този смисъл те се явяват и част от националната сигурност. Мед наистина може да се внесе, но опрашване - не. Това го пише и в една от Резолюциите на ЕС, но в нея пак основно се говори за пчлени продукти. Надявам се, че може да разчитаме на българският евродепутат г-жа Мария Габриел. Така, че ще се обърнем и към нея и ще се опитаме да я убедим в правотата си. Това може да е от голяма полза. Предложението на КБП е от ЕС също да с едават по 30 евро на регистрирано пчелно семейство за извършваното пчелопрашване, а не за субсидии. Така, ако идеята се реализира, пчеларите ще получават общо по 120 лв. на регистрирано пчелно семейство за пчелоопрашване - едно напълно заслужено заплащане. При такава ситуация пчеларите ще трябва да полагат усилия за по-природосъобразно отглеждане на пчелите, без да се пресилват за добив на пчлени продукти. Разбира ще има още ред условия, които ще се наложи да спазват пчеларите. Това е тема на детайно регламентиране впоследствие. Основното сега е да се убедят управляващите в необходимостта да се запалаща пчелопрашването.

Г-н Цонев. Лично аз се чувствам дискриминиран от идеите ви. Аз съм не комерсиално ориентиран хоби пчелар. Няколкото кошера които отглеждам не са регистрирани никъде, но ви гарантирам, че отглеждането им в пъти по природосъобразно от тава в много "професионални" пчелини. След като опрашителната дейност на пчелите е най-важна, защо за тази извършена от "моите" пчели да не се заплаща а на Вас да се плаща. Нали не става въпрос за подаяния и милостиня? Аз не се крия от никого, но защо трябва да се занимавам с една камара бумащина и да се моля на различни институции да регистрират пчелите ми. Не е ли достатъчно да подам една декларация, а който не вярва или желае да дойде на място и да си проверява колкото си иска за достоверността на тази декларация. Ако ще това да е и всяка седмица.

И още един въпрос. При положение че, годишно се изхвърлят милиони тонове храна АБСОЛЮТЕН НЕОПРОВЕРЖИМ ФАКТ, наистина ли е нужно да се работи с цел увеличаване на производството на храни? Каква е причината? Нужда или човешка алчност?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Който не иска да му се заплаща за пчелопрашване, просто няма да си подаде документи за кандидатстване, и толкова. Който иска пари, пък не е регистриран никъде - ами това си е негов проблем. Ако наистина иска - ами да се регистрира.

По въпроса с храните - производството на храни няма нищо общо със спора, в който сте се впуснали. Пчелоопрашването е полезно не само за хранителните култури, но и за много диви растения и билки, от които се правят например лекарства. Също така е полезно за биоразнообразието - хиляди животински видове ще загинат, ако загинат и пчелите, защото ще изчезнат естествените храни на тези видове.

Ще публикувам един много ценен файл, който го препоръчвам да го прочетат тези, които си правят вятър на устата, без да са наясно с истинското положение на нещата с пчелите и с пчелоопрашването в световен мащаб. Също така е добре този файл да се прочете от всеки един пчелар, както и от всеки един Българин, който милее за бъдещето на планетата и на своите деца и внуци.

Доклад на Грийнпийс за упадъка на пчелите в световен мащаб: Bees_In_Decline_BG.pdf

Потребител
    Регистриран
    23.08.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Ilia Tsonev Виж публикацията
    ... от ЕС също да с едават по 30 евро на регистрирано пчелно семейство за извършваното пчелопрашване, а не за субсидии. Така, ако идеята се реализира, пчеларите ще получават общо по 120 лв. на регистрирано пчелно семейство за пчелоопрашване - ...
    Ако се случи невъзможното и това нещо се реализира, аз съм готов да заложа живота си, че близки до една-две поличтически партии ще наемат хора на мин. работна заплата да "гледат" ХИЛЯДИ кошери.На принципа на "възоб. енерг. източ.", работещи по 30 часа в денонощие и 400 дена в годината при 100% слънцеосветяване (или както е терминологията)...

Матеев, точно защото милея за бъдещето на децата и внуците си, съм убеден че, много по-важно е да се опазят така наречените "диви опрашители", за които никой не се грижи целенасочено. Медоносни пчели е имало много преди появата на човека и вероятно ще оцелеят и след като човечеството само се унищожи. Според вашата идея то тогава трябва да се плаща и на хората отглеждащи бомбуси и то в пъти повече, понеже е доказано че те са по-добри опташители от медоносните пчели.

П.п. В керпичения ми дувар, живеят няколко вида земни пчели. Къде да ги регистрирам, за да получа заплащане за тяхната опрашителна дейност?

Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •