Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 315

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Аз не съм казал, че е евангелие затова написах и "принципно" за да има предвид колегата, че ситуацията, която се е получила при него не е изключена или ненормална.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Аз не съм казал, че е евангелие затова написах и "принципно" за да има предвид колегата, че ситуацията, която се е получила при него не е изключена или ненормална.
    благодаря ви колеги

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Днес завърших ваденето на последния мед като за десетина дена вадейки меда имах възможност да прегледам и всички кошери. Спрямо пилото извода е, че силните семейства продължават да имат всякакво пило на 4-5 рамки. Средно силните имат предимно запечатано на 2-3 рамки и една рамка прясно като венеца доста по-голям и респективно пространството с пилото по-малко. Слабите- юнски отводки имат на една рамка всякакво пило като на една трета майките не снасят или пчелите чистят яйцата защото има само запечатано пило. Естествено има изключения, но това е общата картина. До вчера внасяха активно жълт прашец. Става дума само за ЛР кошери. Район - южен-централен, равнинен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От няколко дена интензивно наливам ударни дози 70%-ен сироп на всяко едно семейство. В началото давах инвертиран, а когато се свърши - продължих с обикновен.

Логиката е следната:
    През август и септември пашата е слаба (става въпрос за нектара), а семейството все още гледа пило. При това положение медовите запаси в гнездото вместо да нарастват, могат да започнат да намаляват или най-малкото да станат прошарени (смесени пити с мед, пило и празни килийки). Сега в началото на октомври пилото вече се е родило или е изхвърлено от пчелите, и на негово място пак остават празни килийки. Пчелите няма откъде да намерят нектар, за да запълнят тези килийки, така че една ударна доза сироп в последния момент ще им дойде много добре. Ако семейството е силно и с много мед, то ще вземе съвсем малко от сиропа, но ако е с малко мед - може да вземе 3, 5 или дори 10 литра. С две думи - налива се сироп на порции по 3 литра през ден и така дотогава, докато семейството спре да го взема. До 10-ти октомври е крайния срок да се направи този номер. Това според руските клипчета, които изгледах напоследък.

Та в момента всяка една сутрин товарим два пикапа с по 1 тон сироп и обикаляме пчелините, доливайки всяка една хранилка до ниво 3 литра. Това го правим от няколко дена и ще продължим да го правим, докато пчелите спрат да го вземат този сироп, и в хранилките се задържи 3 литра неизяден сироп. С тези 3 литра всъщност се надявам да си икономисам зимното подхранване и първото пролетно подхранване. Всъщност следейки нивото на тези 3 литра ще имам обратна връзка какво е състоянието на всяко едно семейство през зимата и през пролетта. Когато пчелите започнат отново да се развиват, ще знам точния момент от време кога това се е случило. Тези 3 литра сироп ще продължа да ги поддържам чак до 1-ви май (тоест непрекъснато ще доливам), а по скоростта с която ги вземат пчелите ще съдя за степента на развитие на семейството и за количеството пило в него.

Това всъщност е експеримента, който ще направя тази зима. Ако е успешен, други години ще поддържам в хранилките не по 3, а по 9 литра (толкова им е обема). Крайната цел е колкото се може по-рядко да се обикалят пчелините с цел хранене, защото тази година над 50% от всичките ми разходи за транспорт и труд бяха свързани именно с това хранене. Логиката ПЪЛНА ДО ДУПКА ХРАНИЛКА мисля да я поддържам други години от 1-ви септември до 1-ви май. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че за това ще отидат огромни количества захар, според руските клипчета това не е така. Пчелите ще си вземат колкото им трябва и ще спрат, а когато има нектар по поляните, с предпочитание ще ходят за него.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...Това всъщност е експеримента, който ще направя тази зима. Ако е успешен, други години ще поддържам в хранилките не по 3, а по 9 литра (толкова им е обема). Крайната цел е колкото се може по-рядко да се обикалят пчелините с цел хранене, защото тази година над 50% от всичките ми разходи за транспорт и труд бяха свързани именно с това хранене. Логиката ПЪЛНА ДО ДУПКА ХРАНИЛКА мисля да я поддържам други години от 1-ви септември до 1-ви май. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че за това ще отидат огромни количества захар, според руските клипчета това не е така. Пчелите ще си вземат колкото им трябва и ще спрат, а когато има нектар по поляните, с предпочитание ще ходят за него.
    Храненето със суха захар е именно за това - винаги имаш храна в хранилката, тя не може да се развали или вкисне. Разбираш в какво състояние от развитието си е семейството и съответно каква паша има в даден момент. И доста по-рядко е необходимо да се ходи до пчелина, за да се допълват хранилките. За мен, а и за всички колеги, които са опитали този начин на хранене са се убедили в предимствата му.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    На 10 октомври поне при мен ще има запечатано пило и то доста. Вчера времето беше топло и въпреки, че не печеше силно, отново внасяха прашец. Бях пропуснал два кошера и ги ушетах, като и в двата имаше всякакво пило, като незапечатаното и яйцата бяха повече от 1 рамка, тоест дори и сега да спре яйцеснасянето запечатано пило ще има още двадесетина дни ако няма някакви сериозни застудявания за да го изхвърлят.
    Матеев, ако се опиташ да държиш сиропа до 1-ви май както пишеш ще станеш мощен производител на "китайски" мед. Втория ефект ще бъде изключително отслабване на семействата. Сухата захар е добро решение за това което искаш да постигнеш, но трябват спец. хранилки или да преработиш ако е възможно твоите иначе твърда храна в хранилката е най-лесното решение.

Наблюдател
    Регистриран
    28.06.2014
    Пчеларски район
    gr.Tervel
    Ще има ли проблем,ако махна преградата в хранилката и я напълня с кристализирал мед.Мисля,че не е проблем за пчелите да вземат кристализирал мед и с него да си попълнят запасите.

Наблюдател
    Регистриран
    09.10.2014
    Пчеларски район
    гр.Пловдив
    Аз давам сироп от преди няколко дни но изобщо него закачат(колкото съм налял толкова си стои в хранилката)явно са успяли да популнят запасите от последното преглеждане

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от vasill83 Виж публикацията
    Аз давам сироп от преди няколко дни но изобщо него закачат(колкото съм налял толкова си стои в хранилката)явно са успяли да популнят запасите от последното преглеждане

Сопри се бе чоджум. По това врем какъв сироп, какво подхранване, какви 5 лева. Има 200 или 220 причини (не си спомням точно) поради, при които е погрешно да се подхранва с гол захарен сироп по това време в България и има само една причина поради (не съм много сигурен), която позволява подхранване, но не е правилно.

Струва ми се, че или много бързо се развива пчеларството в България или аз много изоставам с "добрите практики" - явно трябва да чета и практикувам повече.

...Practical Tip: One should avoid disturbing the winter cluster. Stimulative syrup feeding or the occurrence of unseasonable warm weather without pollen or supplement available can result in “fruitless foraging” that wears out the winter bees....

http://scientificbeekeeping.com/the-...e-hive-part-1/

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Забравих да кажа - второто третиране за акар и нозематоза ще го направя точно на 10-ти октомври, като на тази дата запечатано пило вече не би трябвало да има, и така се надявам да избия всичкия акар. Колкото до нозематозата - третирането ще бъде не с наливане на сироп в хранилката, а с напръскване на рамките. Логиката е че пчелите вече ще са сити и може и да не го изядат този сироп, докато ако им намокря всички рамки, искат или не ще се наложи да ги почистят. Освен това на тази дата се предполага, че в кошера ще бъдат всички пчели, включая и старите (летящите). Целта е всяка една пчела без изключение да си хапне по малко от Нозевита.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •