Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 315

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако зимно време се сложат празни корпуси под плодника, и оставим отворена най-долната прелка, то тогава получаваме следните екстри:

1. Пчелите са защитено от силните ветрове, защото прелката е далече от кълбото.
    2. Кълбото пак си е на топло, защото топлото бяга нагоре.
    3. Пчелите се грижат да няма молец.
    4. При пролетното развитие ако случайно забравим семейството, майката сама ще си слезе надолу.
    5. Такава една организация е напълно съвместима с понятието ХРАЛУПА - голям обем с дупка отдолу и зимуващи пчели отгоре.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ако зимно време се сложат празни корпуси под плодника, и оставим отворена най-долната прелка, то тогава получаваме следните екстри:

1. Пчелите са защитено от силните ветрове, защото прелката е далече от кълбото.
    2. Кълбото пак си е на топло, защото топлото бяга нагоре.
    3. Пчелите се грижат да няма молец.
    4. При пролетното развитие ако случайно забравим семейството, майката сама ще си слезе надолу.
    5. Такава една организация е напълно съвместима с понятието ХРАЛУПА - голям обем с дупка отдолу и зимуващи пчели отгоре.
    Аз пък съм за зимуване на горна прелка и най голямото предимство за мен, е че дори да завали метър сняг и ако има един ден слънчев пчелите излизат да се облетят без проблем .Едно е да излезеш/влезеш на топло веднага съвсем друго да имаш растояние от корпус или два .

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    От общо 3 отводки(ДБ10) едната ми се разви по-слабо и взех инвентиран сироп в опаковка 13 кг за да го подхранвам.
    Понеже ще ми остане мисля да го дам и на другите ми 2 отводки. При тах обаче положението е, че всичко в плодника е пълно с мед, прашец и пило и съответно не е сигурно къде ще слагат сиропа, ако почна подхраване и на тях. Четох, че подхранването с инвентиран сироп трябва да се прави началото на септември, а не по-късно за да не се амортизират зимните пчели и поради тази причина не мога да оставя подхранването за по-нататък, когато евентуално могат да са намалили запасите от мед.
    Мисля, че вариантите ми са два:
    1. Центрофугирам по една или две рамки пълни с мед и започвам подхранване. Тогава се предполага, че ще имат къде да слагат инвертирания сироп.
    2. Без да центрофугирам започвам подхранване и тогава да се надяваме, че ще допълват, където има място или пък ще надграждат някъде основите за да съберат сиропа.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •