Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 315

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Преди няколко години работих в район в който в радиус от 500м имаше 5 хралупи в тополи и 7 рояка в стълбове.В две от хралупите можеше да се навре голямо куче.Една хралупа беше в клон 50-60 градуса насочен нагоре като оръдие(мисля,че на тази мога да намеря снимка).Една от хралупите беше с два отвора,като долния беше 15см широк и около70см висок,а самия ствол беше кух с поне 4м височина на кухината.Аномалия или не,но аз не съм напъхал тези пчели там.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Преди няколко години работих в район в който в радиус от 500м имаше 5 хралупи в тополи и 7 рояка в стълбове.В две от хралупите можеше да се навре голямо куче.Една хралупа беше в клон 50-60 градуса насочен нагоре като оръдие(мисля,че на тази мога да намеря снимка).Една от хралупите беше с два отвора,като долния беше 15см широк и около70см висок,а самия ствол беше кух с поне 4м височина на кухината.Аномалия или не,но аз не съм напъхал тези пчели там.
    Пчелата може да се адаптира към средата и то много добре.
    Но това значи ли, че тя би избрала такава дупка, ако в района имаше по-добра алтернатива.
    Ако имаш 4м кошер, то и 40х40 дупка да оставиш няма да има голяма разлика стига горната да е малка.
    Но при кошер 40-50см висок да го оставиш без дъно...това за мен е глупост.
    Всеки с мнението си.
    Мисля, че ще се съгласиш с мен.

Подсетиха ме...
    С "глупост" не искам да обидя никого, а искам да кажа, че в моите очи това изглежда нелогично.
    Понякога се изразявам по остро, но никога това не е с цел да обидя, а по-скоро не се съобразявам, че другия човек може да не ме разбере правилно.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 27.08.2014 в 00:15.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Ako съм те засегнал,извинявай.Като споменах евангелие имах впредвид че,сегашното отглеждане на пчели е доста различно като техника,храни,стартери ако щеш и болести от времето когато е писан справочника.А да не забравяме и промяната на климата,почти няма есен пролет.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    Ako съм те засегнал,извинявай.Като споменах евангелие имах впредвид че,сегашното отглеждане на пчели е доста различно като техника,храни,стартери ако щеш и болести от времето когато е писан справочника.А да не забравяме и промяната на климата,почти няма есен пролет.
    Няма никакъв проблем, не си ме засегнал
    Прав си за всичко, особено за климата.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    При последния преглед има-няма седмица масово бяха на по 3-4 рамки запечатано пило с размер Ф100мм, 1-2 реда отворено(8-9дневно) и 2-3 реда яйца(прави).
    Интересното беше, че яйцата бяха видимо повече от отвореното пило и бяха освободили място за майката да снася.
    Явно майките бяха прекъсвали снасянето за няколко дена, защото имаше прави яйца и много малко легнали, а отвореното пило беше пред запечатване.
    Щот има яйца значи, че пило ще има поне до 18-19-ти, ако няма сериозно падане на температурите.
    Около 10-ти трябва да се излюпи масово запечатаното пило.
    Миналата година вземаха сиропа до към края на декември, но и зимата не беше точно зима.
    Спряха за 10 дена въпреки, че имаше свободни пити.
    Прегледа през Март показа по 1 см венец.
    Мен ме притеснява да не запуша майките и сега ще следя отново дали има яйца и свободно място.
    Въпреки, че е възможно майката да снася, а след нея да чистят - най-лошия вариант.
    Това с датите малко създава разлика между теорията и практиката.
    Всяка трета пчела беше с пълни крака и докато има прашец и добра температура, то и пило би трябвало да има.
    След 2-3 дена трябва да ходя отново и ако е същото положение ще им дам по още 2л сироп.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •