От няколко дена интензивно наливам ударни дози 70%-ен сироп на всяко едно семейство. В началото давах инвертиран, а когато се свърши - продължих с обикновен.

Логиката е следната:
През август и септември пашата е слаба (става въпрос за нектара), а семейството все още гледа пило. При това положение медовите запаси в гнездото вместо да нарастват, могат да започнат да намаляват или най-малкото да станат прошарени (смесени пити с мед, пило и празни килийки). Сега в началото на октомври пилото вече се е родило или е изхвърлено от пчелите, и на негово място пак остават празни килийки. Пчелите няма откъде да намерят нектар, за да запълнят тези килийки, така че една ударна доза сироп в последния момент ще им дойде много добре. Ако семейството е силно и с много мед, то ще вземе съвсем малко от сиропа, но ако е с малко мед - може да вземе 3, 5 или дори 10 литра. С две думи - налива се сироп на порции по 3 литра през ден и така дотогава, докато семейството спре да го взема. До 10-ти октомври е крайния срок да се направи този номер. Това според руските клипчета, които изгледах напоследък.

Та в момента всяка една сутрин товарим два пикапа с по 1 тон сироп и обикаляме пчелините, доливайки всяка една хранилка до ниво 3 литра. Това го правим от няколко дена и ще продължим да го правим, докато пчелите спрат да го вземат този сироп, и в хранилките се задържи 3 литра неизяден сироп. С тези 3 литра всъщност се надявам да си икономисам зимното подхранване и първото пролетно подхранване. Всъщност следейки нивото на тези 3 литра ще имам обратна връзка какво е състоянието на всяко едно семейство през зимата и през пролетта. Когато пчелите започнат отново да се развиват, ще знам точния момент от време кога това се е случило. Тези 3 литра сироп ще продължа да ги поддържам чак до 1-ви май (тоест непрекъснато ще доливам), а по скоростта с която ги вземат пчелите ще съдя за степента на развитие на семейството и за количеството пило в него.

Това всъщност е експеримента, който ще направя тази зима. Ако е успешен, други години ще поддържам в хранилките не по 3, а по 9 литра (толкова им е обема). Крайната цел е колкото се може по-рядко да се обикалят пчелините с цел хранене, защото тази година над 50% от всичките ми разходи за транспорт и труд бяха свързани именно с това хранене. Логиката ПЪЛНА ДО ДУПКА ХРАНИЛКА мисля да я поддържам други години от 1-ви септември до 1-ви май. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че за това ще отидат огромни количества захар, според руските клипчета това не е така. Пчелите ще си вземат колкото им трябва и ще спрат, а когато има нектар по поляните, с предпочитание ще ходят за него.